Vestigii arheologice spectaculoase descoperite in Tulcea, langa cetatea Enisala

Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 11:28
2453 citiri
Vestigii arheologice spectaculoase descoperite in Tulcea, langa cetatea Enisala
Vestigiile au fost descoperite langa Cetatea Enisala. Sursa foto: Xplorio.ro

Arheologii Institutului de Cercetari Eco-Muzeale (ICEM) din Tulcea au descoperit urme ale unor asezari din perioada eneolitica la poalele cetatii Enisala care vor putea da o imagine a evolutiei comunitatilor umane din zona.

"Vestigiile sunt foarte spectaculoase. Practic, s-au identificat urme de locuire din perioada eneolitica, urme ale culturii Gumelnita care dateaza din mileniul V i. Hr, o asezare din prima epoca a fierului, cultura Babadag secolul VIII i. Hr. Cele mai recente urme sunt din secolul XIV-XV", a declarat pentru Agerpres reprezentantul ICEM, Sorin Ailincai.

Acesta a mai spus ca descoperirile facute nu pot fi conservate, ele urmand sa fie inregistrate prin metode specifice si puse la dispozitia cercetatorilor istoriei Dobrogei.

Cetatea de la Enisala, monument de arhitectura militara unic in Romania, a fost construita in a doua jumatate a secolului al XIV-lea de catre autoritatile care controlau la acea vreme rutele comerciale din aceasta zona, cel mai probabil genovezii.

Cercetarile arheologice au fost deschise in contextul proiectului Consiliului Judetean de a realiza in zona un mini-port turistic, Ailincai, apreciind ca sapaturile vor afecta o suprafata totala de aproape 8.000 de metri patrati.

#descoperiri arheologice Enisala, #vestigii arheologice Tulcea, #cetate Enisala, #descoperiri arheologice Romania , #Stiri Arta