Festival de teatru virtual pentru tineri

Luni, 19 Februarie 2007, ora 15:13
830 citiri

Prima editie a Festivalului de Teatru Virtual pentru Tineri 'MEDI@RT' se va desfasura in perioada 20-21 februarie, in organizarea Comisiei de Cultura a Consiliului Local al Tinerilor Bucuresti, Sector 1, Primariei Sectorului 1, ISMB, CENTRAS si a Casei Corpului Didactic Bucuresti.

Festivalul va avea loc la Teatrul de Comedie, Sala Studio, si se adreseaza tuturor elevilor din invatamantul liceal din Bucuresti (colegii, licee si trupe independente).
Festivalul de Teatru Virtual pentru Tineri 'MEDI@RT' isi propune, pe de o parte, stimularea si provocarea imaginatiei tinerilor liceeni prin montarea non-conformista a unei piese de teatru, si, pe de alta parte, promovarea unui nou concept scenografic.

Potrivit directorului festivalului, Alexandru Nagy, teatrul cu decor retro-proiectat este o noua forma de alaturare a doua realitati virtuale - teatrul, respectiv locul, timpul si spatiul virtual.

'Lansam aceasta provocare sub forma experimentului teatral MEDI@RT si propunem realizarea decorurilor in format electronic sub forma unei prezentari in Power Point, Movie Maker sau Flash si retroproiectarea acesteia pe un panou alb in spatele actorilor'.

El considera ca o astfel de tehnica este economica, nefiind necesara investitia baneasca in decorurile propriu-zise, iar posibilitatile sunt infinite datorita noilor tehnologii de prezentare.

'Nu mai exista nicio constrangere, regizorul sau scenograful poate sa transpuna imaginile proiectate in minte pe un suport la fel de virtual insa palpabil si vizibil pentru toti. De aici incolo totul se rezuma la originalitatea si inteligenta producatorului'.

Unul dintre cele mai importante obiective ale acestui experiment teatral este observarea fenomenului 'teatru virtual' si analizarea indeaproape a sustinerii pe care noua tehnologie IT o poate oferi teatrului in general si clasic in special, a adaugat Alexandru Nagy.

'Speram sa vizionam cele mai interesante spectacole sustinute ca decor de un suport video-digital. Si ultimul, dar nu cel din urma, doctrina acestei miscari teatrale moderne: incurajarea, sustinerea, promovarea si premierea tinerilor artisti care raspund provocarii', a incheiat Alexandru Nagy.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)