Peste 20.000 de spectatori la Festivalul International de Teatru de la Sibiu

Duminica, 27 Mai 2012, ora 11:40
2441 citiri
Peste 20.000 de spectatori la Festivalul International de Teatru de la Sibiu

Peste 20.000 de persoane s-au adunat, sambata, in Piata Mare din Sibiu, in cea de-a doua seara a Festivalului International de Teatru de la Sibiu (FITS), printre evenimentele care au adunat cei mai multi spectatori fiind concertul Voltaj si o proiectie 4D pe Biserica Romano-Catolica.

Cea de-a doua zi de FITS a adus peste 20 de spectacole in sala si in aer liber, in spatii neconventionale, dar si concerte si o proiectie 4D pe Biserica Romano-Catolica din centrul Sibiului.

Prima parte a zilei a fost dedicata expozitiilor, printre care si cea de fotografie a lui Sebastian Marcovici, declarat fotograful anului de Asociatia Artistilor Fotografi din Romania, dar si conferintelor, Dan C. Mihailescu sustinand un seminar intitulat "I. L. Caragiale si criza ca lux".

Programul a continuat cu un spectacol jucat intr-un hiperrmarket, "Balerinele Audio", o co-productie SUA, Franta, Germania, urmat de spectacole de strada, pe aleile pietonale din centrul Sibiului.

Iubitorii de teatru au putut urmari piesa "Scrisori de dragoste catre o printesa chineza" de Mihai Visniec, in regia lui Cristian Juncu, o piesa care vorbeste despre duplicitatea individului.

"Prin aceste texte mi-am propus de fapt un joc cu literatura erotica. Personajul pe care l-am imaginat nu-si interzice nimic, cu exceptia vulgaritatii (unul dintre marile flageluri ale lumii contemporane, mai ales in literatura). Caligraf al fantasmelor, personajul meu redescopera curtoazia, nu indrazneste sa-si trateze iubita la persoana a doua singular, constata ca erotismul are doar de castigat atunci cand isi da intalnire cu Doamna Poezie si Domnul Umor. ?Cum am dresat un melc pe sanii tai? (una din partile piesei - n.r.) este si o oglinda pentru reflectarea dublului din noi. In corpul si in mintea fiecaruia dintre noi mai locuieste cel putin o persoana, cea care se exprima numai in vis. Uneori nu indraznim sa facem cunostinta cu ea, in general o ascundem in interiorul nostru toata viata. Ea ne cere insa, uneori, sa-i deschidem cate o fereastra, sau macar sa o lasam sa ne priveasca din cand in cand drept in ochi", spune autorul Matei Visniec despre piesa de teatru, potrivit site-ului oficial al FITS, www.sibfest.ro.

Peste 20.000 de spectatori au venit in Piata Mare pentru un concert electrizant sustinut de trupa Voltaj, care a incantat publicul mai bine de o ora cu melodii vechi, dar si noi, de pe albumul care va avea lansarea oficiala la sfarsitul lunii, dupa cum a precizat Calin Goia, solistul trupei.

Seara s-a incheiat cu o proiectie 4D pe Biserica Romano-Catolica din Piata Mare, care s-a transformat cu ajutorul luminilor, parand o cu totul alta cladire. Proiectia a durat 30 de minute si a fost opera romanilor de la la iFrank.

Avand in vedere ca festivalul are loc in plina campanie electorala, organizatorii au retransmis sambata, prin intermediul unui comunicat de presa, ca se delimiteaza de orice actiune electorala.

"Festivalul International de Teatru de la Sibiu este un eveniment independent dedicat prin excelenta artelor spectacolului. Programul oficial al celei de-a XIX-a editii a Festivalului International de Teatru de la Sibiu poate fi consultat online pe www.sibfest.ro.

Organizatorii evenimentului se delimiteaza, astfel, de orice alte actiuni ce nu fac parte din programul oficial al Festivalului si nu isi asuma responsabilitatea pentru eventualele mesaje electorale sau de alta natura difuzate in spatiile de joc folosite in acest an. Organizatorii fac apel la adresa participantilor sa respecte caracterul cultural al evenimentelor derulate in cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu si sa nu desfasoare actiuni care nu vin in spiritul acestui proiect", se arata in comunicat.

Cea de-a XIX-a editie a Festivalului International de Teatru de la Sibiu (FITS) a inceput vineri si se incheie in 3 iunie, cuprinzand peste 350 de evenimente, sustinute de peste 2.500 de artisti din toata lumea, sub sloganul "Crize. Cultura face diferenta".

#festival teatru sibiu, #Festivalul International de Teatru Sibiu 2012 , #Teatru