TVR 2 il sarbatoreste in mod inedit pe Radu Beligan, la implinirea varstei de 95 de ani

Luni, 09 Decembrie 2013, ora 09:50
1496 citiri
TVR 2 il sarbatoreste in mod inedit pe Radu Beligan, la implinirea varstei de 95 de ani

TVR 2 il va sarbatori pe Radu Beligan, care va implini 95 de ani pe 14 decembrie, printr-o selectiune a celor mai interesante secvente inregistrate din numeroasele spectacole ale cunoscutului actor si regizor, ce vor fi difuzate in perioada 9-13 decembrie.

Astfel, de luni, 9 decembrie, pana vineri, 13 decembrie, TVR 2 va difuza sub titlul "Domnului Beligan, cu dragoste!", in fiecare zi, de la ora 7.10 si de la ora 20.00, cateva minute cu astfel de selectiuni, momente si replici memorabile ale personajelor interpretate de Radu Beligan.

Sambata, 14 decembrie, pe parcursul intregii zile aniversare, zece personalitati vor transmite sub acelasi titlu "Domnului Beligan, cu dragoste!", prin intermediul TVR 2, cele mai alese ganduri si urari. Este vorba de Mariana Nicolesco, Felix Alexa, Alex Stefanescu, Medeea Marinescu, Marius Manole, Florin Piersic, Marin Moraru, George Mihaita, George Ivascu si Stelian Tanase.

Tot sambata, de la ora 13.50, TVR 2 a programat spectacolul "Harvey", de Mary Chase, cu Radu Beligan in rolul principal. Alaturi de el, in spectacolul inregistrat la Teatrul National din Bucuresti in 1997, apar alti mari actori precum: Adela Marculescu, Damian Crasmaru, Dan Puric, Simona Bondoc, Raluca Penu, Valentin Uritescu si altii.

Elwood (Radu Beligan) si-a adus sora (Adela Marculescu) si nepoata (Cristina Pancu) la disperare! Desi pare un om normal, el povesteste tuturor despre un prieten nedespartit, invizibil - un iepure urias, care poarta numele de Harvey. Cand sora lui incearca sa-l interneze intr-un sanatoriu, medicii cred ca ea este bolnava. Incurcaturile se tin lant, iar Harvey, desi invizibil, este tot mai prezent in viata bunului si simpaticului Elwood. Comedia "Harvey" i-a adus lui Mary Chase premiul Pulitzer in 1945.

Totodata, din aceasta toamna, iubitorii de teatru il pot urmari pe Radu Beligan in fiecare luni, la TVR 2, de la ora 20.10, cu un scurt preambul saptamanal al premierelor teatrale difuzate de acest post.

Radu Beligan, de 70 pe scenele teatrelor din Bucuresti

Radu Beligan imparte de peste 70 de ani bucurii, emotii si sentimente tuturor celor care umplu cu entuziasm salile de spectacole.

Radu Beligan, nascut pe 14 decembrie 1918, are o bogata activitate in teatru, film, televiziune si radio. El a interpretat roluri celebre, in mari capodopere ale dramaturgiei romane si universale, piese semnate, printre altii, de Ion Luca Caragiale, Barbu Stefanescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Musatescu, Mihail Sebastian, William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu, Jean Anouilh etc. Totodata, el este cunoscut publicului roman in calitate de regizor al unor spectacole precum "Egoistul" de Jean Anouilh, "O scrisoare pierduta" de I. L. Caragiale, "Doctor fara voie" de J. B. P. Moliere, "Straini in noapte" de Eric Assous.

Radu Beligan a fost director al Teatrului de Comedie din Bucuresti, intre anii 1961 si 1969, si director al Teatrului National Bucuresti, intre 1969 si 1990. Totodata, a fost profesor la Institutul de Teatru si Film, intre 1950 si 1965, si a fost ales membru de onoare al Academiei Romane in 2004, in semn de recunoastere a activitatii sale in domeniul artei.

A fost decorat, printre altele, cu Ordinul "Serviciul Credincios" in grad de Mare Ofiter, Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur si colan si Ordinul National al Legiunii de Onoare in grad de Ofiter, din partea Frantei. Este Doctor Honoris Causa al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica "I. L. Caragiale" din Bucuresti.

#aniversare Radu Beligan, #TVR 2 Radu Beligan, #zi de nastere Radu Beligan , #Teatru