Romania are cea mai mare acciza la carburanti dintre statele membre UE din regiune, in contextul in care Guvernul a majorat in doua etape acest bir.
Potrivit datelor Comisiei Europene, valoarea accizei la benzina era de 431,16 euro la mia de litri in tara noastra, in timp ce in Bulgaria era de 363 euro, in Polonia de 393,3 euro, iar in Ungaria - 395,82 euro.
Deci avem cea mai mare acciza la benzina din regiune.
Interesant mai e si faptul ca nivelul acestui bir e destul de apropiat de cel din Luxemburg (462,09 euro la mia de litri) si Austria (493 euro), state mult mai bogate, unde salariul mediu net e de sase, respectiv patru ori mai mare ca la noi.
Situatia e mai grava in cazul motorinei.
Acciza in Romania la acest carburant este de 400,99 de euro la mia de litri, fata de 330,3 euro, cat e in Bulgaria, 344,29 euro in Polonia si 364,08 euro in Ungaria.
Deci avem cea mai mare acciza si la motorina din regiune.
Ba mai mult, in Luxemburg nivelul este de 335 euro, sub cel din tara noastra, in timp ce in Austria e doar cu cativa euro peste (409,64 euro). De asemenea, birul e mai mare la noi ca in Spania, Malta, Letonia, Lituania si Estonia.
Reamintim ca accizele pentru benzina si motorina in Romania s-au majorat gradual, in doua etape, cu 0,16 lei/litru, incepand cu 15 septembrie 2017, si cu inca 0,16 lei/litru, incepand cu 1 octombrie 2017.
Carburantii si taxele
Numai ca accizele nu sunt singurele taxe care intra in componenta pretului... mai mult
Luni, 23 Octombrie 2017, ora 07:42
Comisia de Buget din Senat a decis, marti, eliminarea majorarii accizei la carburanti.
News.ro informeaza ca in aceasta comisie s-a adoptat raportul la ordonanta 25/2017 prin care a fost modificat Codul Fiscal si, printre altele, s-a majorat acciza la carburanti.
Articolul privind majorarea a fost eliminat, insa, la propunerea PNL.
Amintim ca Guvernul a aprobat, in sedinta din 30 august, majorarea accizelor la carburanti prin OUG in doua etape - de la 15 septembrie si 1 octombrie.
Prima etapa a majorarii a intrat deja in vigoare si a doua se va aplica de duminica, timp prea scurt pentru ca legea de aprobare a OUG sa treaca de ambele camere ale Parlamentului si de promulgare.
Asa ca, cel mai probabil, de la 1 octombrie combustibilii se vor scumpi din nou, indiferent de cum va fi modificata OUG in Parlament. mai mult
Marti, 26 Septembrie 2017, ora 17:09
Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT) cere din nou Guvernului rambursarea unei cote din acciza la carburanti, amenintand cu ample manifestatii de protest daca aceasta solicitare nu va fi rezolvata.
"Federatia Operatorilor Romani de Transport a transmis astazi (marti - n.red.), Guvernului Romaniei o solicitare privind constituirea unui grup de lucru pentru elaborarea unui act normativ in vederea rambursarii unei cote din acciza incasata din carburanti catre transporturile comerciale.
FORT considera ca numai o astfel de masura poate redresa incasarile la bugetul de stat, mentinand totodata competitivitatea sectorului de transporturi romanesti, sector aflat pe locul 6 in topul contributorilor, in raport cu ceilalti transportatori europeni.
In cazul in care si aceasta solicitare va fi tratata cu aceeasi lipsa de interes, ne vom afla in situatia in care, la solicitarea transportatorilor, sa organizam ample manifestatii de protest", spun transportatorii intr-un comunicat de presa.
Astfel, potrivit scrisorii transmise Guvernului, FORT precizeaza ca transportatorii rutieri din Romania sunt din nou pusi intr-o situatie dificila odata cu adoptarea modificarilor privind acciza la carburant, in principal din cauza faptului ca nu pot transfera in tarifele prestate influenta in costul operational.
"Ne vom afla astfel in aceeasi situatie din perioada 2015-2017, respectiv cea in care transporturile rutiere internationale isi vor reloca alimentarile in afara... mai mult
Marti, 05 Septembrie 2017, ora 21:08
PSD, partidul care controleaza Executivul, ia bani de la saraci prin majorarea accizelor la carburanti si ofera bani bogatilor, prin eliminarea impozitului pe dividende, impactul bugetar al celor doua masuri fiind apropiat, sustine consultantul fiscal Gabriel Biris, fost secretar de stat in Ministerul Finantelor.
"PSD ia de la saraci (motorina este element de cost pentru tot ce ajunge pe masa) ca sa dea la bogati (ca doar nu saracii traiesc din dividende). Sumele sunt comparabile (+ 1,2 miliarde din accize, -1,3 miliarde din dividende in 2018) ", a scris Biris pe Facebook miercuri.
Consultantul considera ca eliminarea impozitului pe dividende este o masura nociva, fiind recomandata doar in anumite situatii.
"Despre impozitul zero pe dividende am mai scris: ar trebui sa fie zero doar pentru dividende primite de la firme romanesti (si din UE) platitoare de impozit pe profit, pentru restul ar trebui sa fie 16%", a mentionat Biris.
Fostul secretar de stat din Finante considera ca masura a fost dorita de sefii din PSD pentru a permite transferul legal al banilor din Romania in paradisuri fiscale.
"Impozitul zero pe dividende este o invitatie pentru a muta profiturile prin PANAMEA... Este de inteles si de ce greii PSD vor neaparat masura asta: in curand profiturile ascunse prin paradisuri nu vor mai putea fi ascunse, din cauza schimbului automat de informatii", a mai scris Biris.
Ministerul Finantelor a redactat un proiect de ordonanta de Guvern prin care... mai mult
Miercuri, 09 August 2017, ora 12:57
Majorarea semnificativa a accizelor la carburanti de la 1 septembrie va duce la scumpiri in lant si la aparitia de insolvente in randul transportatorilor, iar protestele vor deveni o optiune, au avertizat patronatele transportatorilor. In plus, multi soferi nu vor mai alimenta din Romania, preferand Ungaria si Austria, tari care vor oferi preturi mai bune de luna viitoare si o rambursare rapida a unei parti din accize.
In urma majorarii accizei, un litru de benzina fara plumb sau de motorina se va scumpi, de la 1 septembrie, cu circa 45 de bani, arata calculele News.ro.
Iata tot ce trebuie sa stii despre majorarea accizei la carburanti
Aceasta masura va avea efecte grave asupra transportatorilor, considera acestia.
"Efectele vor fi extrem de urate. Transportul international va migra catre tarile din jurul Romaniei, in special catre Ungaria si Austria. Un TIR are un rezervor de circa 1.200 de litri, ceea ce ii permite o autonomie de peste 3.000 de kilometri", a afirmat vicepresedintele Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), Constantin Isac, pentru News.ro.
Acesta a atras atentia ca in Ungaria, rambursarea unei parti din acciza se face rapid, in 30 de zile. Cand preturile vor depasi nivelul din Ungaria si vor ajunge la nivelul celor din Austria, multi soferi vor prefera sa alimenteze din cele doua tari.
"Practic, ii ajutam pe unguri si austrieci sa-si construiasca noi autostrazi, avand in vedere ca o parte din banii proveniti din... mai mult
Marti, 08 August 2017, ora 18:34
Pretul benzinei din Romania este in prezent al doilea cel mai mic in randul celor 28 de state din Uniunea Europeana, dar va ajunge simular cu nivelul din Austria. Cel al motorinei insa va fi semnificativ mai mare decat in Austria sau Luxemburg, dupa majorarea accizelor de la 1 septembrie, arata calculele News.ro, pe baza preturilor medii din UE publicate de portlul energy.eu.
In prezent, pretul mediu la pompa al unui litru de benzina dintr-un sortiment ieftin (fara plumb, cifra octanica 95) este in Romania de 4,60 lei, echivalent cu 1,0070 euro, potrivit energy.eu.
Un pret mai mic decat in Romania nu exista, la nivelul UE, decat in Polonia, unde nivelul mediu la pompa este de 0,99 euro/litru.
Dupa majorarea accizelor, de la 1 septembrie, pretul mediu al unui litru de benzina din cel mai ieftin sortiment ar ajunge - ignorand alte influente asupra pretului - la 5,05 lei, echivalent cu 1,1066 euro la cursul BNR din 8 august, de 4,5635 lei/euro.
Cu acest pret, Romania ar ajunge pe locul al saptelea in topul tarilor din UE cu cea mai ieftina benzina, dupa Polonia, Bulgaria (1,0170 euro), Lituania (1,0740 euro), Cehia (1,0800 euro), Ungaria (1,0860 euro) si Letonia (1,0880 euro).
In plus, pretul benzinei din Romania s-ar situa foarte aproape de nivelul actual din Austria (1,1080 euro) sau Luxemburg (1,1180 euro).
La nivelul UE, media actuala a preturilor celor mai ieftine sortimente de benzina este de 1,2430 euro, cele mai mari preturi fiind in Olanda (1,6180... mai mult
Marti, 08 August 2017, ora 16:37
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a afirmat, marti, ca este la curent cu proiectul de crestere a accizei la carburanti, explicand ca s-a ajuns la aceasta solutie deoarece producatorii nu au ieftinit pretul la pompa, desi pretul barilului este in scadere, iar masura nu ii va afecta pe consumatori, pentru care impactul va fi "nesemnificativ".
"Sunt la curent cu aceasta propunere de majorare a unor accize. Accizele au fost reduse, euroacciza a fost eliminata, din pacate ceea ce ne asteptam sa se intample, si anume o reducere a pretului carburantului la pompa, nu s-a intamplat.
Stiu ca au avut loc discutii la nivelul Guvernului cu operatorii economici, din domeniul petrolier, si propunerea care se are in vedere (...) este de a introduce o mica majorare a accizei", a explicat Tariceanu.
Iata tot ce trebuie sa stii despre majorarea accizei la carburanti
Acesta a afirmat ca masura va avea un impact "nesemnificativ" asupra pretului resimtit de consumator. "Pentru consumator nu va fi o povara, avand in vedere ca in acest moment pretul barilului si al carburantilor este redus. Discutia pe care am inteles ca Ministerul Finantelor a purtat-o cu operatorii economici este ca aceasta crestere sa fie practic absorbita in pretul actual", a mai spus seful ALDE.
"Aceasta majoare a accizei se va resimti intr-o masura nesemnificativa in pretul final al carburantului, la pompa. In Romania avem cele mai mici taxe pe carburanti. Din informarea de la Ministerul... mai mult
Marti, 08 August 2017, ora 15:40
Lucrarile de constructie de autostrazi vor fi finantate din imprumuturi publice si acciza pe carburanti in limita unui plafon de 7 miliarde euro, la care se adauga 4,8 miliarde euro din fonduri europene si bugetul de stat, conform Master Planului in transport aprobat, miercuri, de Guvern.
Plafonul de 7 miliarde euro a fost aprobat, de asemenea, in sedinta de miercuri a Executivului.
Valoarea totala a proiectelor identificate in document se ridica la 45,4 miliarde euro, pentru sectorul de transport rutier, feroviar, aerian, naval si multimodal, ministrul de resort, Ioan Rus, explicand ca finantarea disponibila in prezent acopera proiectele prioritare.
Astfel, in strategia de finantare a Master Planului, suma indicata ca fiind disponibila este de 2,7 miliarde de euro din Fondul de Coeziune, inclusiv cofinantarea de la bugetul de stat, si 2,1 miliarde de euro din Fondul European de Dezvoltare Regionala, pentru sectorul rutier.
"Suma totala pe care Romania o are la dispozitie, in perioada de programare 2014-2020, pentru cele patru sectoare de transport (rutier, feroviar, naval, multimodal) este de 6,843 miliarde euro. La acestea se adauga un plafon suplimentar de 7 miliarde euro pe care Guvernul l-a aprobat astazi, care vor proveni din imprumuturi publice - IFI- si din acciza pe carburanti, in vederea asigurarii surselor de finantare necesare implementarii proiectelor din sectorul rutier, cu prioritate pentru autostrazi. Astfel, valoarea totala a finantarii pentru sectorul... mai mult
Joi, 26 Februarie 2015, ora 09:47
Restituirea a patru eurocenti din acciza suplimentara la carburanti poate fi solicitata de transportatorii rutieri incepand cu luna iulie, dupa ce s-au inscris in prealabil la ARR, administratorul acestei scheme de ajutor de stat de care ar putea beneficia peste 20.000 de firme.
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a postat vineri proiectul de HG prin care se stabilesc conditiile, procedura si termenele de restituire ca ajutor de stat catre operatorii de transport rutier licentiati a sumei de 4 eurocenti din acciza suplimentara de 7 eurocenti, aplicata incepand cu 1 aprilie 2014, conform Mediafax.
Proiectul de HG stabileste conditiile si documentele necesare pentru ca operatorii economici si vehiculele sa indeplineasca criteriile de eligibilitate pentru restituirea de accize. Aceste conditii sunt stabilite in mod diferentiat, in functie de locul in care sunt stabiliti operatorii economici, respectiv in Romania sau in alte state membre, precum si in functie de tipul vehiculelor.
Totodata, proiectul determina baza de calcul pentru restituirea de accize, perioada de restituire de accize, respectiv trimestrul calendaristic, modul de determinare a sumelor de restituit si conditiile si documentele necesare pentru restituire.
Procedura de restituire a unei parti din acciza suplimentara este structurata in 2 etape
Prima etapa presupune inregistrarea operatorilor economici care doresc sa solicite restituirea de acciza, in conditiile acestui act normativ, in Registrul... mai mult
Vineri, 20 Iunie 2014, ora 15:49