Senatul a aprobat, marti, proiectul de lege care elimina criteriul celui mai mic pret in licitatiile de achizitii publice si exclude achizitiile mai mici de 10.000 de lei din SEAP (Sistemul Electronic de Achizitii Publice).
Termenul de dezbatere a proiectului de lege al PSD si UDMR a fost depasit, astfel ca acesta a fost aprobat tacit. Proiectul a fost propus pentru respingere de doua ori de catre senatorii din comisia de specialitate, insa nu a mai fost votat in plen, pentru ca, intre timp, termenul legal de dezbatere a fost depasit, potrivit Profit.ro.
Astfel, initiativa e considerata adoptata si va fi trimisa Camerei Deputatilor, for decizional in acest caz.
Autorii proiectului sustin ca lucrarile publice si achizitiile ar trebui sa fie facute in baza celui mai bun raport pret-calitate, pentru ca cetatenii "merita produsele cele mai bune", care nu sunt neaparat si cele mai ieftine.
Amintim ca, in luna septembrie 2017, PSD si UDMR au depus in Parlament un proiect de lege prin care licitatiile pentru achizitiile publice vor fi castigate nu de catre ofertantii care propun pretul cel mai mic, ci in baza raportului calitate-pret, care va fi stabilit de contractor.
Atunci se atragea atentia ca astfel se deschide o poarta larga firmelor de casa ale partidelor, iar exprimarea foarte vaga ar putea genera abuzuri din partea primariilor.
Amintim si ca Guvernul a modificat si completat legislatia achizitiilor publice, prin ordonanta de urgenta, in 20 decembrie... mai mult
Marti, 10 Aprilie 2018, ora 15:36
Politicienii folosesc pozitia publica pentru a strange bani pentru folosul personal, doar o mica parte ajungand la partid, si sunt multe firme mari de constructii, consultanta sau publicitate sunt legate de partide sau au dosare penale, arata raportul "Banii si politica - legaturile dintre achizitiile publice si partidele politice" intocmit de Expert Forum, care a identificat si cateva dintre mecanismele folosite de partide pentru a face rost ilegal de bani.
In raportul EFOR, prezentat public in urma cu zece zile, se regasesc informatii despre firmele care au luat bani de la stat si sumele respective, "inclusiv nume sonore bine conectate politic ca Tel Drum, UTI Group, Vega 93, Delta ACM 93, Romenergo, Spedition UMB, precum si retelele de interese din jurul acestora".
Autorii raportului au analizat "in ce masura fondurile nationale si europene pentru infrastructura sunt politizate sau alocate intr-un mod clientelar", bazandu-se pe informatiile furnizate de "zeci de mii de achizitii si decizii de alocare a fondurilor din programele operationale Regional, Transport si Mediu, Programul National pentru Dezvoltare Rurala (alocari pentru perioada de programare 2007-2013), precum si proiectele finantate din bani romanesti prin Compania Nationala de Investitii si Programul National de Dezvoltare Locala din perioada 2007-2016".
Alte concluzii ale raportului EFOR:
Desi firmele doneaza legal catre partide, iar sumele se inregistreaza in Monitorul Oficial, exista o... mai mult
Luni, 18 Septembrie 2017, ora 18:04
PSD si UDMR au depus in Parlament un proiect de lege prin care licitatiile pentru achizitiile publice vor fi castigate de acum inainte nu de catre ofertantii care propun pretul cel mai mic, ci in baza raportului calitate-pret, care va fi stabilit de contractor.
Se deschide astfel o poarta larga firmelor de casa ale partidelor, scrie Adevarul, care arata ca proiectul a fost semnat si de parlamentarii PNL liberalii Ben-Oni Ardelean, Gavrila Ghilea si Corneliu Olar, care, teoretic, ar trebui sa faca Opozitie.
"Cel mai bun raport calitate-pret se determina pe baza unor factori de evaluare care include aspecte calitative, de mediu si sociale, in legatura cu obiectul contractului de achizitie publica", se arata in proiectul legislativ.
Exprimarea foarte vaga ar putea genera abuzuri din partea primariilor, la fel si o alta prevedere din proiect, conform careia achizitiile cu o valoare mai mica de 10.000 lei nu vor mai fi publicate in SEAP.
Citeste si:
Deputatii au cumparat 25 de masini de protocol pentru Adunarea NATO: Cat au cheltuit si cine a castigat licitatiaDirectorul Loteriei a fost demis in plin scandal legat de o licitatie de 7 milioane de euroPrimaria Alexandria isi face publicitate, pe bani grei, prin firma unui apropiat al lui DragneaLicitatia pentru sutele de noi autobuze RATB a fost anulata: Oferte retrase sau nefinalizate si contestatii ...citeste mai departe despre "PSD si UDMR slabesc legea privind achizitiile publice prin licitatii: Trei liberali... mai mult
Luni, 11 Septembrie 2017, ora 11:33
La un an de la preluarea conducerii Autoritatii Nationale de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP), Lucian Vladescu vorbeste, intr-un interviu acordat Business24, despre reorganizare institutionala si schimbari legislative majore. De asemenea, Vladescu face marturisiri cu privire la motivele care l-au determinat sa lase avocatura pentru un post de bugetar.
Intrebat de ce a acceptat functia, demnitarul a raspuns amuzat: "Din prietenie pentru Victor Ponta", adaugand ca el si fostul sau coleg de serie la Facultatea de Drept n-au fost foarte apropiati inainte de a deveni colegi de partid.
"Fiecare om isi face niste calcule, iar eu nu sunt ipocrit", a completat Vladescu. "Ai posibilitatea, la un moment dat, sa accesezi mai usor anumite zone pe care altfel era mai dificil sa le accesezi. E vorba de business cand pleci din politica sau de un post la Bruxelles".
Aceste "avantaje" il costa insa pe fostul avocat al dezvoltatorului IMPACT aproape jumatate din veniturile pe care le inregistra din avocatura. Daca in 2011, cabinetul sau de avocat a inregistrat venituri de 100.000 de euro (circa 8.300 de euro/luna), acum, Vladescu a declarat ca mai castiga aproape 4.000 de euro/luna.
Lucian Vladescu - luxul unui inalt functionar de a fi inglodat in datorii
In cadrul interviului, Lucian Vladescu il contrazice pe ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, in privinta termenului de implementare a viitoarei directive europene in domeniul... mai mult
Luni, 03 Iunie 2013, ora 08:15
Romgaz a cheltuit nejustificat peste 123 milioane lei pentru achizitia de utilaje si echipamente si inca peste 115 milioane lei pentru activitati care nu au dus la imbunatatirea activitatii, rezulta in urma unor verificari efectuate de Ministerul Economiei si Curtea de Conturi.
"In urma analizei rezultatelor verificarilor efectuate de structurile Ministerului, Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) si ale Curtii de Conturi au fost descoperite o serie de cheltuieli nejustificate realizate de societatea Romgaz (...) In ce priveste achizitiile publice au fost constatate abateri de la legalitate si regularitate, respectiv plati nejustificate pentru achizitia de utilaje si echipamente in valoare totala de 123,1 milioane lei", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.
Totodata, ministerul mentioneaza ca anul trecut producatorul de gaze Romgaz a cheltuit in mod nejustificat in total aproape 115,3 milioane lei, sumele fiind "directionate catre activitati care nu au condus la imbunatatirea efectiva a activitatii companiei, ca rezultat direct al acestor actiuni".
Cele mai mari cheltuieli, respectiv 88,4 milioane lei, au fost pentru cursuri de perfectionare personal, servicii juridice, servicii de audit financiar, tehnic, de reevaluare a mijloacelor fixe, servicii de mentenanta si asistenta tehnica de servere, servicii de logistica, servicii de curatenie, servicii de mentenanta statii de uscare, statii de comprimare, servicii de paza si securitate.... mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 20:10