Ministrii de finante din zona euro, reuniti joi in Luxemburg, au ajuns la un acord privind un ajutor de 8,5 miliarde de euro pentru Grecia. Anuntul a fost facut de ministrul olandez Jeroen Dijselbloem, presedintele eurogrupului.
Pentru a evita intrarea in insolventa in iulie, cand ajung la scadenta unele datorii externe, Grecia ar fi avut nevoie urgenta doar de sapte miliarde de euro.
La reuniune a participat si directoarea generala a Fondului Monetar International, Christine Lagarde, care a anuntat ca va cere consiliului de administratie al Fondului sa aprobe participarea la cel de-al treilea plan de ajutor pentru Grecia, in valoare de 86 de miliarde de euro, informeaza France Presse.
Creditorii internationali ai Greciei aveau pana acum pozitii diferite fata de al treilea pachet de salvare, desi guvernul de la Atena a implementat mai multe masuri de reforma in cei sapte ani de la impactul crizei financiare. FMI considera ca mai trebuie sterse o parte din datoriile Greciei. Joi, comisarul european pentru economie Pierre Moscovici a declarat, potrivit AFP: "Am reusit sa gasim un acord global care va permite Greciei sa lase in urma o perioada atat de dificila".
Pe 22 mai, ministrii de finante din zona euro nu au reusit sa adopte un punct de vedere comun si au amanat pentru iunie decizia privind o noua transa de imprumut catre Grecia.
Citeste si:
Grecii au reinceput sa retraga miliarde de euro din banci, de teama unei noi crize... citeste mai departe despre... mai mult
Vineri, 16 Iunie 2017, ora 07:36
Ministrii de finante din zona euro au aprobat miercuri seara deblocarea unei prime transe de ajutor pentru Grecia, care ii va permite sa ramburseze joi 3,4 miliarde de euro catre Banca Centrala Europeana, a anuntat intr-un comunicat Mecanismul european de stabilitate (MES).
Consiliul de administratie al MES, compus din ministrii de finante ai celor 19, "a aprobat programul pentru Grecia", a indicat comunicatul. Grecia va primi imediat o suma de 23 miliarde de euro, a confirmat o sursa apropiata dosarului, potrivit AFP.
Acord pentru salvarea Greciei pe banii europenilor: Spania si Austria au aprobat planul
Cei 19 au asteptat, inainte de a da unda verde definitiva acestei plati, ca parlamentele nationale chemate sa se pronunte asupra noului program de ajutor pentru Grecia sa faca acest lucru. Miercuri, ultimul obstacol a fost ridicat odata cu votul in Bundestagul german in favoarea acestui plan. Planul include un ajutor financiar sub forma de imprumuturi de pana la 86 miliarde ...citeste mai departe despre "Deznodamantul tragediei elene: Zona euro deblocheaza o prima transa de ajutor pentru Grecia" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 19 August 2015, ora 22:13
Spania, Estonia si Austria au aprobat marti cel de-al treilea program de asistenta financiara pentru Grecia, iar Germania ar urma sa faca acelasi lucru miercuri.
Membrii Camerei inferioare a Parlamentului spaniol au aprobat marti, cu 297 de voturi pentru si 29 impotriva, programul de asistenta destinat Greciei, in valoare de 86 de miliarde de euro. Singurul partid care a respins pachetul a fost Stanga Unita, o mica formatiune de extrema-stanga, relateaza Deutsche Welle.
Spania nu era obligata sa supuna acordul votului Parlamentului, dar premierul Mariano Rajoy (foto) a decis sa faca acest lucru, deoarece contributia Madridului este "semnificativa".
De asemenea, programul de asistenta a fost aprobat marti in Legislativul eston, cu voturile a 93 de parlamentari.
La randul sau, subcomisia pentru Mecanismul European de Stabilitate (ESM) a Parlamentului austriac a aprobat acordul. Comisia formata din 18 membri trebuia sa aprobe pachetul de asistenta financiara, deoarece... citeste mai departe despre "Acord pentru salvarea Greciei pe banii europenilor: Spania si Austria au aprobat planul" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 19 August 2015, ora 09:52
Guvernul olandez al prim-ministrului Mark Rutte (foto) este de asteptat sa se confrunte cu o motiune de cenzura din partea rivalului eurosceptic si de extrema-dreapta Geert Wilders, cand Parlamentul va dezbate ultimul program de ajutor pentru Grecia miercuri.
In timpul campaniei sale electorale din 2012, Rutte a promis "niciun cent mai mult pentru Grecia", un sentiment aprobat de Wilders, de partidul liberal al lui Rutte si majoritatea alegatorilor olandezi, informeaza Reuters.
Wilders a declarat ca, daca guvernul olandez este de acord sa contribuie din nou pentru Grecia, el va depune o motiune de cenzura.
Dar pachetul actual de salvare a fost negociat de ministrul de Finante al lui Rutte, Jeroen Dijsselbloem, de la partidul laburist in cadrul coalitiei centriste. Motiunea nu este de asteptat sa obtina suficient sprijin pentru a trece in ...citeste mai departe despre "Vot crucial pentru salvarea Greciei si in Parlamentul Olandei: Guvernul atacat cu motiune de cenzura" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 19 August 2015, ora 08:22
60 de parlamentari din cei 311 membri ai blocului conservator al cancelarului Angela Merkel au votat impotriva sau s-au abtinut marti, in cursul unui vot de testare asupra unui al treilea plan de salvare pentru Grecia inaintea unui vot in Parlament, care va avea loc miercuri.
Reprezentand cu toate acestea un sprijin important pentru Merkel, votul de testare arata ca ar putea fi mai putini rebeli in timpul deciziei de miercuri a Bundestagului asupra pachetului de 86 de miliarde de euro (95 miliarde dolari).
Ziarul Bild a relatat ca pana la 120 din deputatii ei ar vota impotriva sau se vor abtine.
Votul de testare - fara caracter obligatoriu - a aratat marti 56 de voturi "nu" si 4 abtineri. Aceasta inseamna mai putini de 65 decat cei parlamentari din tabara ei conservatoare care au rupt randurile luna trecuta si au refuzat sa sprijine negocierile asupra planului de salvare, noteaza Reuters.
Veste buna in prag de weekend de la Bruxelles: Grecii primesc banii de care au atata ...citeste mai departe despre "Vot crucial pentru salvarea Greciei in Parlamentul Germaniei: Va fi tradata Merkel?" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 19 August 2015, ora 07:23
Grecia a convenit impreuna cu creditorii sai asupra termenilor generali ai unui nou plan de salvare a tarii de la faliment, marti, iar cateva detalii raman de clarificat inainte de aprobarea textului.
In cazul in care va fi aprobat, este vorba despre cel de-al treilea plan de salvare - din ultimii cinci ani - a unei tari care lupta sa-si vindece economia si sa-si plateasca uriasa datorie publica, relateaza AP.
In ce consta acordul
Acordul presupune un pachet de imprumuturi, pe o perioada de trei ani, in valoare de aproximativ 85 de miliarde de euro. Grecia are nevoie de bani pentru a-si rambursa datoriile si a evita un default care ar scoate-o in afara zonei euro, a carei membra este, alaturi de alte 18 state membre ale Uniunii Europene (UE).
In schimb, Atena se angajeaza sa implementeze o serie de masuri bugetare, inclusiv taierea unor cheltuieli, asa cum a fost nevoita sa procedeze si pentru a obtine cele doua imprumuturi anterioare.
Care sunt termenii ...citeste mai departe despre "Ce implica al treilea plan de salvare a Greciei si de ce este important" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 12 August 2015, ora 16:16
Fondul Monetar International (FMI) a criticat marti seara acordul privind un nou plan de salvare oferit Greciei de liderii zonei euro, apreciind ca datoria publica a statului grec a devenit nesustenabila si ca Atena are nevoie de reducerea datoriilor.
Evaluarea FMI intervine in contextul in care Parlamentul de la Atena trebuie sa voteze miercuri patru legi prevazute de acordul incheiat luni la Bruxelles. Studiul FMI pune sub semnul intrebarii validitatea reformelor cerute de liderii zonei euro si aproba reducerea datoriilor ceruta de opinia publica din Grecia.
Ore cruciale in Grecia: Parlamentul se pronunta asupra acordului de salvare
Potrivit BBC, studiul publicat de FMI va complica misiunea premiereului grec Alexis Tsipras, care trebuie sa convinga parlamentarii, inclusiv pe cei din partidul sau, Syriza, sa voteze aceste legi. De altfel, Tsipras a declarat marti ca nu crede in planul de salvare propus, dar ...citeste mai departe despre "FMI critica acordul pentru Grecia: Elenii au nevoie de trei decenii de gratie" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2015, ora 08:36
Premierul elen, Alexis Tsipras, se va confrunta cu o zi dificila in Parlament, miercuri, cand incearca sa isi convinga membrii propriului partid sa voteze pentru cel mai nou plan de salvare din partea liderilor zonei euro.
Tsipras a recunoscut ca nu crede in acordul pe care totusi este dispus sa il implementeze, scrie ITV.
Premierul dispune de 149 de voturi in Parlament, insa in partidul sau de stanga, Syriza, s-au auzit vocile a aproximativ 30 de rebeli care nu sunt de acord cu planul si nu il vor vota.
Acordul de salvare il aduce pe premierul Greciei in fata unei revolte - Urmeaza doua zile cruciale la Atena (Video)
In aceste condii, este posibil ca premierul ...citeste mai departe despre "Ore cruciale in Grecia: Parlamentul se pronunta asupra acordului de salvare" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2015, ora 07:57
Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a salutat acordul incheiat luni de liderii zonei euro si reprezentantii Greciei.
FMI va fi implicat in acest acord, in ciuda opozitiei premierului elen Alexis Tsipras. Dupa ce actualul program de asistenta financiara va expira, la inceputul anului viitor, Grecia va solicita asistenta suplimentara, potrivit BBC.
"A fost o noapte grea, dar cred ca este un pas bun spre recastigarea increderii, vor exista si mai multi pasi, sunt sigura, care vor fi demonstrati prin implementarea reformelor convenite", a afirmat Christine Lagarde.
Acord pentru Grecia, dar pericolul nu a trecut
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a anuntat ca un acord preliminar de asistenta financiara este conditionat de ...citeste mai departe despre "Acord pentru salvarea Greciei, la Bruxelles - prima reactie de la FMI" pe Ziare.com mai mult
Luni, 13 Iulie 2015, ora 13:41