Bank of Cyprus vinde catre Strabag, pentru 95 de milioane euro, expunerea catre Societatea Companiilor Hoteliere Grand, care detine Hotelului Marriott, reprezentand 35% din actiunile firmei, o facilitate de credit si un imprumut subordonat, a anuntat, miercuri banca cipriota.
Strabag detine pachetul majoritar de actiuni al Societatii Companiilor Hoteliere Grand, respectiv 64,702% din capital, si are o prezenta semnificativa pe piata constructiilor din Romania. Dupa finalizarea tranzactiei, Strabag va prelua integral compania care detine Hotelul Marriott, potrivit Mediafax
Activele pe care le vinde Bank of Cyprus includ o linie de credit acordata de filiala din Romania a bancii cipriote proprietarului Marriott, Societatea Companiilor Hoteliere Grand, 1,47 milioane de actiuni emise de societate, reprezentand 35,3% din capitalul social, precum si un acord de imprumut subordonat intre un afiliat al bancii si Societatea Companiilor Hoteliere Grand.
Cea mai mare expunere a sucursalei Bank of Cyprus din Romania este un credit de 110 milioane euro acordat Societatii Companiilor Hoteliere Grand, care se pare ca face parte din aceasta tranzactie, desi comunicatul nu precizeaza despre ce imprumuturi este vorba. Desi valoarea ridicata a tranzactiei sugereaza ca include si creditul mentionat, ramane neclara valoarea principalului de rambursat. Creditul a fost prelungit in 2012 pe o perioada de 5 ani.
Hotelul Marriott a fost evaluat in 2006 la 150 de milioane de euro, dar si... mai mult
Miercuri, 20 August 2014, ora 14:35
Vi s-a intamplat vreodata sa vorbiti cu cineva si sa simtiti ca persoana respectiva nu va asculta cu adevarat, avand atentia indreptata de fapt in alta parte - spre laptop sau telefon, incercand sa rezolve mai multe sarcini in acelasi timp?
Sau ati intalnit persoane care in loc sa va asculte pe voi si ce aveti de spus - indreapta discutia catre problemele lor, catre o situatie similara cu care s-au confruntat ei in trecut?
Sansele ca raspunsurile la aceste intrebari sa fie pozitive sunt destul de mari daca ne gandim la numarul de gadget-uri care ne inconjoara, viteza cu care se intampla lucrurile in business, agendele incarcate, nerabdarea noastra si poate lipsa abilitatilor de a asculta eficient.
Multi dintre noi consideram ca suntem buni ascultatori - la locul de munca, cu prietenii sau familia. Daca i-am intreba pe cei din jur (puteti face un test), s-ar putea ca feedback-ul lor sa nu fie la acelasi nivel cu cel perceput de noi insine. Realitatea, fie ca ne place sa recunoastem, fie ca nu, este ca de cele mai multe ori nu acordam suficienta atentie abilitatilor de ascultare.
Dar de ce este important sa stim sa ascultam intr-un mediu de afaceri in care primeaza rezultatele, profitabilitatea, performanta si alti indicatori similari?
Va invit sa va ganditi la o persoana pe care o considerati a fi un bun ascultator; cum va simtiti atunci cand vorbiti cu acea persoana? Poate printre raspunsurile voastre se afla cuvinte cum ar fi incredere, respect,... mai mult
Sambata, 13 Iulie 2013, ora 00:00
Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare va putea finanta operatiuni ce implica preluarea de active cu asumarea de pasive ale unei institutii de credit intrate in incapacitate de plata sau pentru care BNR a instituit administrarea speciala de catre o alta banca, potrivit unui proiect de ordonanta.
Resursele financiare (ale Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare- n.r.) vor fi utilizate pentru plata compensatiilor aferente depozitelor garantate, sau, dupa caz, pentru finantarea, inclusiv prin emiterea de garantii, a operatiunilor ce implica transfer de depozite garantate, in conditiile stabilite de lege, iar cele prevazute la alin. (1) lit. d) vor fi utilizate potrivit scopului pentru care au fost acordate (...)
Fondul va finanta, inclusiv prin emiterea de garantii, operatiuni ce implica transferul de depozite garantate ale unei institutii de credit participante si pentru care suma ce ar urma sa fie platita de Fond in cadrul respectivei operatiuni este mai mica decat cea a compensatiilor de platit pentru respectivele depozite.
In acest sens, Fondul are obligatia de a pune la dispozitia administratorului special, in conformitate cu solicitarea acestuia, informatiile privind valoarea compensatiilor de platit si, respectiv, finantarea solicitata", se arata in proiectul de ordonanta publicat de Ministerul Finantelor Publice.
Potrivit legislatiei, in functie de calitatea activelor institutiei de credit aflate in stare de faliment, bancile care preiau integral sau... mai mult
Duminica, 14 August 2011, ora 15:52
Petrom a finalizat procesul de consolidare a activitatilor de marketing din Romania ale grupului Petrom intr-o singura entitate, respectiv OMV Petrom Marketing SRL., a anuntat vineri compania printr-un comunicat. Astfel, incepand cu data de 1 octombrie, devine efectiv transferul unei partii din patrimoniul Petrom aferent activitatii de marketing si al intregului patrimoniu M.P.Petroleum Distributie SRL catre OMV Petrom Marketing SRL."Scopul acestui proces de consolidare a activitatii de marketing din Romania a Grupului Petrom a fost de a reuni activitati care se desfasurau prin intermediul a trei persoane juridice - OMV Petrom SA, M.P.Petroleum Distributie SRL si OMV Romania, intr-o singura entitate juridica.
Consolidarea activitatilor s-a efectuat prin intermediul a doua operatiuni: desprinderea in interesul Societatii a activelor si pasivelor aferente activitatii de marketing a Petrom si fuziunea prin absorbtie a M.P.Petroleum Distributie SRL de catre OMV Petrom Marketing SRL (fosta OMV Romania)", se spune in comunicat.Consolidarea activitatilor de marketing intr-o singura entitate va aduce o serie de beneficii, cum ar fi o coordonare imbunatatita a activitatii societatilor, menita sa creeze valoare adaugata prin imbunatatirea sinergiilor de la nivel de grup, optimizarea organizarii si implementarii proceselor standard comune de afaceri, ceea ce va genera o eficientizare crescuta a administrarii costurilor, rapiditate crescuta in mecanismul decizional si un sistem... mai mult
Vineri, 01 Octombrie 2010, ora 11:31
Institutul Bancar Roman (IBR) a creat un program de pregatire pentru angajatii din banci si alte institutii financiare, implicati in managementul activelor si pasivelor, trezorerie, gestionarea bilantului si managementul riscului.Principalele obiective ale cursului se refera la prezentarea componentelor de baza ale managementului activelor si pasivelor, dezvoltarea in detaliu a tematicilor lichiditate, solvabilitate si rata dobanzii, precum si explicarea utilizarii unor instrumente de hadging.
De asemenea, participantilor la curs li se vor prezenta exemple concrete care le vor permite sa inteleaga principiile de baza ale managementul activelor si pasivelor.
Pentru a putea urma acest curs, participantii trebuie sa cunoasta bine limba engleza, avand in vedere ca programul este dezvoltat impreuna cu Agence de Transfert de Technologie Financiere (ATTF) – Luxemburg.
Cursul trateaza urmatoarele subiecte:
- Gestionarea bilantului si strategia managementului activelor si pasivelor
- Riscuri bancare si managementul riscului
- Managementul riscului de lichiditate
- Managementul riscului de rata a dobanzii
- Instrumente de hedging
- Managementul riscului de solvabilitate
- Fonduri de transfer, preturiTrainer al cursului de Management al Activelor si Pasivelor va fi Andre Taymans, Senior Expert ATTF Luxemburg, consultant independent in domeniul bancar, finantare si microfinantare, director executiv al unei organizatii nonprofit din Bruxelles specializata in afaceri,... mai mult
Joi, 28 Ianuarie 2010, ora 16:33
Activele Bancii Comerciale Romane (BCR), cea mai importanta parte a grupului BCR, au crescut cu 4,9%, la 67,66 miliarde lei (16,82 miliarde euro) la finalul lui martie 2009, de la 64,5 miliarde lei (16 miliarde euro) la 31 decembrie 2008, a anuntat joi banca.Calculate la valoarea in moneda europeana, volumul acestora a scazut insa cu aproximativ 820 milioane euro.
Volumul total al portofoliului de credite catre clienti (inainte de provizioane, in standarde de contabilitate internationale - IFRS) a crescut cu 1,5 miliarde lei (+3,3%), pana la 46,53 miliarde lei (11,57 miliarde euro), de la 45 miliarde lei (11,2 miliarde euro) la sfarsitul anului 2008, conform Newsin.
In primele trei luni ale anului, creditarea clientilor a avut ca motor segmentul corporate. Creditarea corporate a crescut cu 6,5% in primul trimestru, pe fondul cresterii necesarului de capital de lucru pentru companii.
Portofoliul de credite retail a crescut mai putin, antrenat in principal de creditele ipotecare retail (+5,7% de la inceputul anului) si de creditele de consum garantate (+4,9% de la inceputul anului).
Ponderea creditelor in lei in portofoliul bancii este de 45,5% din total credite, peste media pietei, restul reprezentand imprumuturi in euro si dolari. Portofoliul de credite corporate detine o cota de 48% in total credite acordate clientilor, in timp ce creditele retail (inclusiv microintreprinderile) reprezinta restul de 52%.
Banca din grupul BCR a inregistrat cresterea cotei de piata pana la... mai mult
Joi, 30 Aprilie 2009, ora 09:35