UE ar putea introduce teste de stres mai dure pentru sectorul bancar, ca urmare a unei initiative sustinute de mai multe state din zona euro, care spera ca o curatare a institutiilor de credit de activele toxice le-ar ajuta sa reia creditarea, sprijinind economia.
Initiativa apartine mai multor oficiali de la Bruxelles si din cadrul Bancii Centrale Europene (BCE), care vor derularea unor teste de stres mai stricte inainte ca BCE sa preia din 2014 supravegherea bancara in zona euro, au afirmat patru oficiali europeni apropiati situatiei, potrivit Wall Street Journal.
Planul este sustinut de tarile bogate din zona euro, precum Germania, Olanda si Finlanda, care nu vor sa ajunga in situatia de a acoperi nota de plata pentru institutiile de credit slabe din alte state ale uniunii monetare.
Sustinatorii testelor mai dure vor lansa o campanie de convingere a celorlalti parteneri europeni la reuniunea ministrilor de Finante din UE, vineri, in Irlanda.
Incercarile de a curata bancile de activele toxice si de a creste rezervele de capital ale acestora se confrunta cu provocari formidabile, noteaza Wall Street Journal.
Conditiile precedentelor teste de stres au fost relaxate pentru ca multe din guvernele din zona euro nu aveau vointa si resursele financiare necesare pentru a face fata rezultatelor. Chiar si in prezent parteneri cheie, precum Comisia Europeana sau BCE, nu s-au hotarat cat de dure ar trebui sa fie noile teste.
Un grup de oficiali europeni importanti,... mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 11:51
Grupul bancar Royal Bank of Scotland (RBS), controlat in proportie de 82% de statul britanic, se va retrage din sistemul guvernamental de garantare a activelor toxice.
Aceasta decizie ar putea fi vazuta ca primul pas spre reprivatizarea bancii anunta Agerpres.
Asset Protection Scheme (APS) a fost pusa la punct de autoritatile britanice in anul 2009 pentru a oferi asigurari pentru Royal Bank of Scotland si Lloyds Banking Group dupa salvarea lor de catre contribuabili.
Potrivit acestei scheme, bancile ar fi urmat sa plateasca o taxa anuala pentru asigurarea activelor toxice, iar contribuabili ar fi acoperit orice pierderi mai mari de 10% rezultate de pe urma acestor active.
"Iesirea bancii din APS demonstreaza progresele realizate de RBS in transformarea bilantului sau care a devenit periculos de mare si instabil, intr-unul mai prundent, rezistent si viabil", a informat RBS intr-un comunicat.
Retragerea RBS din sistemul guvernamental de garantare a activelor toxice a fost aprobata atat de Trezoreria britanica, cat si de Autoritatea de reglementare a serviciilor financiare.
In anul 2008, RBS a inregistrat cele mai mari pierderi din istoria unei companii din Marea Britanie, 24,1 miliarde de lire sterline, si mai multe mii din angajatii bancii si-au pierdut locurile de munca. Royal Bank of Scotland a fost salvata numai prin interventia guvernului.
Royal Bank of Scotland (RBS) si-a marit tinta in ceea ce priveste reducerile de personal de la 3.500 la 3.800... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 11:40
Presedintele american Barack Obama vrea sa stranga pana la 120 miliarde dolari printr-o taxa impusa institutiilor financiare, pentru a ajuta la recuperarea pierderilor din programul de active toxice (TARP) si pentru a reduce deficitul, potrivit unui oficial al administratiei, citat de Bloomberg si preluat de NewsIn.Casa Alba nu a stabilit inca structura finala a taxei si modul prin care aceasta va viza bancile mari ce au revenit pe profit, a precizat oficialul, care a cerut sa nu i se dezvaluie identitatea.Planul are in vedere ca veniturile din aceasta taxa sa fie folosite pentru reducea deficitului si pentru acoperirea pierderilor cu programul de active toxice estimate de Trezorerie la 120 miliarde dolari.
Detaliile vor fi incluse in cadrul bugetului fiscal pentru 2011, pe care Obama il va inainta Congresului luna viitoare.Planul de salvare de 700 miliarde dolari a dus anul trecut la un deficit record de 1.400 miliarde dolari.Expertii fiscali, care au discutat posibilitatile inainte ca planul presedintelui sa fie dezvaluit, sustin ca optiunile structurale ale administratiei, ce includ o suprataxa pe venit, o taxa pe accize sau o taxa variabila in functie de valoarea activelor ar fi atat de vagi incat ar putea fi evitate cu usurinta de institutiile financiare. mai mult
Marti, 12 Ianuarie 2010, ora 18:06
Grupul bancar francez Societe Generale, actionarul majoritar al BRD, isi va regrupa in Franta active toxice cu o valoare contabila de 35 miliarde euro, intr-o structura speciala, pentru a-si reduce riscurile operationale, relateaza publicatia franceza La Tribune, scrie NewsIn. Aceste active "toxice", riscante si nelichide, au o valoare nominala de 45 miliarde euro si o valoare contabila de 35 miliarde euro, fara produsele derivate."Activele noastre nelichide sunt administrate de o echipa specializata de mai multe trimestre, cu scopul de a reduce profilul nostru de risc", a declarat un purtator de cuvant al grupului, pentru La Tribune.El a precizat ca grupul recurge la o centralizare operationala a acestor active toxice, ce erau inregistrate in mai multe localitati, intr-o structura juridica speciala la Paris, "pentru a ne reduce riscul operational".Potrivit informatiilor prezentate de La Tribune, operatiunea va permite grupului o "integrare fiscala totala", in conditiile in care unele dintre aceste active sunt inregistrate acum la New York, Londra sau Sydney."Societe Generale va putea, astfel, sa separe pierderile legate de activele sale toxice de rezultatul sau impozabil din Franta", arata La Tribune. mai mult
Vineri, 08 Ianuarie 2010, ora 14:05
Comisia Europeana a aprobat, temporar, infiintarea unei asa-numite "banci rele" pentru preluarea activelor toxice ale bancii germane WestLB, in valoare nominala de 85,1 miliarde de euro, dar CE va deschide o investigatie aprofundata a acestui plan, transmite Reuters.In cadrul planului, WestLB primeste din partea autoritatilor germane trei miliarde de euro, dar Comisia are dubii in privinta compatibilitatii masurilor cu legislatia UE in domeniul ajutoarelor de stat, scrie Mediafax.
"Sunt surprinsa de nivelul ajutorului de stat si ma voi asigura ca este compatibil cu regulile UE referitoare la subventii", a declarat intr-un comunicat comisarul pentru Concurenta, Neelie Kroes.
Masura nu poate fi autorizata definitiv intrucat nu indeplineste conditiile precum transparenta si valoare, se arata in comunicat.
WestLB, din landul Renania de Nord Westphalia, opereaza ca banca centrala pentru cea mai mare retea de banci regioanale de economii din Germania, dar si ca o banca comerciala. mai mult
Miercuri, 23 Decembrie 2009, ora 09:05
Secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a spus miercuri ca se asteapta ca o serie de programe guvernamentale sa ajute bancile in eforturile de eliminare a activelor neperfomante, incepand din iulie, acesta fiind urmatorul pas pentru incheierea crizei ce a cuprins economia SUA, scrie Bloomberg, informeaza NewsIn.Programul Public-Privat de Investitii al Trezoreriei va folosi 75 pana la 100 de miliarde dolari din fonduri guvernamentale pentru finantarea vanzarii de titluri mobiliare garantate cu ipoteci, de peste 1.000 miliarde dolari.
Programul are doua componente, pe care Trezoreria le va administra impreuna cu Federal Reserve si Federal Deposit Insurance Corp.Geithner a spus ca Trezoreria mai are circa 124 miliarde dolari ramasi din fondurile totale de 700 miliarde dolari, alocate pentru Programul de Eliminare a Activelor Toxice (TARP). Oficialul a mai spus ca administratia Obama continua sa lucreze cu General Motors Corp., in conditiile in care grupul auto vrea sa se restructureze in cadrul unui anumit termen limita impus de guvern.
GM trebuie sa puna la punct pana la sfarsitul lunii un plan de restructurare, riscand altfel sa intre in faliment. Analistii din cadrul Congresului SUA au marit in aprilie la 356 miliarde dolari estimarile privind costurile nete pe care contribuabilii vor trebui sa le suporte pentru sustinerea programului de salvare a sectorului financiar, creat de guvern.Suma este in crestere cu 167 miliarde dolari, comparativ cu estimarile anterioare.... mai mult
Miercuri, 20 Mai 2009, ora 18:43
Activele toxice detinute de bancile comerciale din Romania ar putea fi preluate, in parte, de statul roman, sustine Mircea Ursache, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului. Desi recunoaste ca sistemul bancar este unul solid, dupa cum sustin si reprezentantii BNR, seful AVAS a precizat ca Executivul condus de Emil Boc a luat in calcul preluarea unor astfel de active, mai ales ca problemele existente pe plan international ar putea impune o astfel de masura. Preluarea creditelor neperformante existente in sistemul bancar va putea fi realizata doar prin intermediul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB), institutie care trebuie reactivata deoarece nu mai exista in momentul de fata. Despre reinfiintarea AVAB a vorbit si Traian Basescu la inceputul acestui an, intr-un moment in care era convins ca Romania nu are nevoie de sprijinul financiar al Fondului Monetar International. "Cand am facut aprecierea privind portofoliul bancar, am plecat de la o informatie vehiculata in zona organismelor financiare internationale interesate de existenta nucleului fostului AVAB in Romania. Intr-o plina perioada de criza, esantioane si portofolii din sistemul bancar romanesc de astazi pot trece la AVAB, iar asta nu afecteaza cu nimic stabilitatea sistemului bancar", a declarat Mircea Ursache, presedinte AVAS, citat de The Money Channel. Declaratiile au fost facute la scurt timp dupa ce grupul austriac Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, a... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2009, ora 15:23
Secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a spus luni ca sectorul privat trebuie sa fie pregatit sa isi asume anumite riscuri, pentru ca planul de eliminare a activelor toxice sa functioneze, scrie Reuters.Oficialul a explicat ca parteneriatele publice-private, pentru cumpararea activele toxice ale bancilor, vor ajuta la prevenirea unei recesiuni lungi. De asemenea, bancile vor avea acces mai usor la capitalul privat."Pentru ca aceste programe sa functioneze, trebuie ca investitorii sa fie pregatiti sa isi asume riscuri," a spus Geithner.Trezoreria a anuntat luni un plan prin care va aloca pana la 1.000 miliarde dolari pentru cumpararea de active toxice, pentru sprijinirea unui sistem financiar care "inca incearca sa isi revina".Programul de Investitii Publice-Private va folosi 75 pana la 100 miliarde dolari, din Programul pentru Inlaturarea Activelor Toxice, de 700 miliarde dolari, si va acorda guvernului "drept de cumparare" a unor astfel de active, in limita a 500 miliarde dolari.In timp, valoarea programului se va dubla, a anuntat Trezoreria.
"Aceasta abordare este mai buna comparativ cu speranta ca bancile sa elimine gradual aceste active din bilanturile lor contabile sau ca guvernul sa cumpere activele direct," se arata intr-un comunicat al Trezoreriei. mai mult
Luni, 23 Martie 2009, ora 16:33
Bancile franceze nu au nevoie de un program pentru a rezolva problema activelor toxice, a spus sambata guvernatorul bancii centrale a Frantei, Christian Noyer."Nu avem nevoie sa abordam activele toxice printr-un plan masiv", a spus Noyer, dupa o reuniune a ministrilor de finante din G20 si a bancherilor centrali.
El a mentionat ca Dexia a fost o exceptie, in conditiile in care grupul financiar belgiano-francez a primit anul trecut infuzii de capital de 6,4 miliarde euro din partea guvernelor din Belgia, Franta si Luxemburg si a altor actionari si a reusit sa-si asigure garantii de pana la 150 miliarde euro pentru imprumuturi din partea celor trei state.
Ideea limitarii crizei financiare prin separarea asa-numitelor "active toxice" din bilanturile bancilor a aparut in Statele Unite, unde a aparut un plan de creare a unui fond care sa preia aceste tipuri de active, legate mai ales de produse financiare compelxe. mai mult
Duminica, 15 Martie 2009, ora 20:42