Productia agricola a Uniunii Europene a avut o valoare de 434,3 miliarde de euro in 2018, cu 0,6% mai mare decat in 2017, statele membre cu cea mai mare productie agricola totala fiind Franta (77,2 miliarde de euro sau 18% din totalul UE), Italia (56,9 miliarde euro sau 13%) si Germania (52,7 miliarde euro sau 12%), arata datele publicate joi de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Locurile urmatoare sunt ocupate de Spania (52,2 miliarde euro sau 12%), Marea Britanie (29,8 miliarde euro sau 7%), Olanda (28,2 miliarde euro sau 6%), Polonia (25 miliarde euro sau 6%) si Romania (18,6 miliarde euro sau 4% din totalul UE).
In jumatate dintre statele membre ale Uniunii Europene valoarea productiei agricole a crescut in 2018, cel mai semnificativ avans fiind raportat in Slovenia (17,9%), Romania (8%) si Croatia (5,9%). In jumatate din statele membre ale Uniunii Europene valoarea productiei agricole a scazut in 2018, cel mai important declin fiind raportat in Danemarca (8,9%), Suedia (8,8%) si Lituania (7,4%).
In randul statelor membre ale Uniunii Europene cu cea mai mare industriei agricola, valoarea productiei agricole totale a urcat anul trecut cu 5,6% in Franta, cu 3% in Italia si in Spania, iar in Germania a scazut cu 6,3%.
Valoarea productiei agricole este influentata de o modificare de pret, o modificare de volum sau o combinatie intre cele doua elemente. Cresterea cu 0,6% a valorii productiei agricole a UE in 2018 comparativ cu 2017 a fost determinata, in... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2019, ora 13:41
Veniturile totale medii lunare ale populatiei pe o gospodarie au fost de 4.454 lei in al treilea trimestru din 2018, iar cheltuielile totale au fost in medie de 3.891 lei lunar/gospodarie, reprezentand 87,4% din nivelul veniturilor totale, arata datele Institutului National de Statistica (INS), date joi publicitatii.
Potrivit sursei citate, la nivelul fiecarei gospodarii din Romania, venitul total mediu lunar a fost de 1.713 lei pe persoana, iar cheltuiala medie totala s-a ridicat la 1.497 lei/persoana.
Conform INS, veniturile banesti au fost, in medie, de 4.090 lei lunar pe gospodarie (1.573 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 364 lei lunar pe gospodarie (140 lei pe persoana) . Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (67,0% din veniturile totale ale gospodariilor).
La formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (18,0%), veniturile din agricultura (2,2%), veniturile din activitati neagricole independente (2,5%), cele din proprietate si vanzarea de active din patrimoniul gospodariei (1,1%), precum si veniturile in natura (8,2%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,8%).
INS precizeaza ca mediul de rezidenta influenteaza diferentele de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor dintre mediul urban si mediul rural.
Potrivit INS, principalele destinatii ale... mai mult
Joi, 10 Ianuarie 2019, ora 11:16
Performanta "spectaculoasa" din sectorul agricol se datoreaza investitiilor majore din acest sector, agricultura romaneasca facand pasi majori spre modernizare, ale carei efecte se vad in productiile tot mai mari, potrivit analistilor KeysFin.
"S-au facut investitii semnificative in optimizarea fluxurilor de productie, de la folosirea unor seminte performante la eficientizarea si modernizarea lucrarilor de intretinere a culturilor si recoltare mecanizata, inclusiv prin monitorizarea prin satelit. Din multe puncte de vedere, agricultura romaneasca a facut pasi uriasi spre modernizare, iar efectele se vad in recoltele tot mai mari de la an la an", afirma analistii KeysFin, intr-un comunicat remis marti.
Acestia semnaleaza ca Romania inregistreaza, in acest an, cel mai bun rezultat agricol din istorie. Productia record de grau si porumb plaseaza cifra de afaceri din agricultura aproape de nivelul de 8 miliarde de euro, sustin expertii de la KeysFin, intr-o analiza privind evolutia business-ului din acest sector.
Cel mai mare producator european de porumb
"Datele Ministerului Agriculturii arata ca productia de grau din acest an este mai mare cu 200.000 de tone fata de anul trecut, depasind 10 milioane de tone, iar cea de porumb ar urma sa se situeze intre 14,5 si 15 milioane de tone, comparativ cu doar 11,8 milioane de tone cat va recolta Franta.
Asta inseamna ca Romania va prelua coroana de cel mai mare producator european de porumb, arata estimarile Asociatiei... mai mult
Marti, 30 Octombrie 2018, ora 11:32
Productia de grau din acest an este mai mare cu 200.000 de tone fata de anul trecut, depasind 10 milioane de tone, desi a fost un an greu, in care "Romania a fost ravasita de o serie intreaga de fenomene naturale extreme", a declarat, marti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, intr-o conferinta de presa.
"Anul acesta, Romania a fost ravasita de o serie intreaga de fenomene naturale extreme, de la temperaturi ridicate in primavara care au intepenit rasaritul semintelor si care au generat secatuirea solului de apa, la lipsa acestor precipitatii in intervalul de inceput al productiei si apoi urmat de evolutii atipice cu cantitati de apa foarte mari (...) Am incheiat recoltatul la grau, am spus ca nu vom da cifre pana nu adunam ultima cantitate de produs si pana cand nu este sub cheia fermierului, sa se bucure de ea, sa si- o imparta cum doreste, sa o duca unde doreste si sa castige cat poate. Va pot spune ca la grau am facut mai mult ca anul trecut, desi am avut un an greu, cu temperaturi mari, dar prin dotarea pe care au avut-o fermierii, prin concentrarea lor din timpul zilei, prin urmarirea fazelor de vegetatie, prin programul de lucru fermierii au reusit sa adune graul, iar productia este cu 200.000 de tone mai mult decat anul trecut. E o productie pe care fermierii o merita, pe care tara trebuie sa o foloseasca si pe care noi toti trebuie sa o consemnam ca atare. Practic, este prima data, cu anul trecut, cand Romania depaseste 10 milioane de tone... mai mult
Marti, 28 August 2018, ora 14:38