Principalii factori care au dus la devalorizarea leului in raport cu principalele valute reprezinta, de fapt, o reactie in lant declansata de majorarile de salarii necorelate cu productivitatea, care au dus la cresterea inflatiei si la majorarea deficitului comercial, potrivit unei analize a Camerei de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) transmisa marti.
AmCham atrage atentia, intr-un comunicat de presa, ca, desi exista cresteri salariale, acestea nefiind corelate cu productivitatea, "nu aduc automat bunastare". De asemenea, acestea pot genera inflatie si contribuie la cresterea cererii pentru bunuri din import, ceea ce poate conduce la dezechilibre ale balantei comerciale.
In plus, mai noteaza AmCham, cresterile salariale accelerate pot eroda puterea de cumparare via inflatie.
Cresterile salariale
"Desi nivelul salariilor in Romania este unul dintre cele mai scazute din UE, cresterile salariale ar trebui sa urmeze riguros dinamica productivitatii muncii, ceea ce necesita o abordare treptata.
In caz contrar, o abordare accelerata in acest domeniu poate genera inflatie si deficite externe care se corecteaza, de regula, prin devalorizarea monedei nationale. Aceste fenomene erodeaza, de fapt, puterea de cumparare si nivelul de trai al romanilor pe fondul unui management relaxat al politicilor economice", arata sursa citata.
Camera de Comert precizeaza ca, pentru a fi viabila, o crestere a salariilor trebuie sa indeplineasca anumite conditii, precum:... mai mult
Marti, 12 Martie 2019, ora 15:17
Camera de Comert Romano-Americana (AmCham Romania) trage un semnal de alarma cu privire la degradarea accelerata a calitatii politicilor publice, reglementarii si guvernantei in Romania si spune ca din aceasta cauza interesul investitorilor a scazut.
AmCham Romania spune ca modificarile concomitente prin ordonante de urgenta ale legislatiei in multiple sectoare strategice pentru economie si ritmul alert, care nu este justificat, nu mai permit "parcurgerea tuturor pasilor necesari pentru a asigura predictibiltatea, transparenta si evaluarea impactului economic si societal al masurilor adoptate", potrivit unui comunicat de presa remis vineri Ziare.com.
"In timp ce mediul de afaceri solicita abrogarea Ordonantei 114/2018, Guvernul anunta noi proiecte legislative cu implicatii pe scara larga in economie, adancind nesiguranta si riscul ca Romania sa fie vulnerabila intr-un context economic global, regional si national caracterizat de tensiuni si un ciclu economic ajuns la maturitate", se arata in document.
Printre aceste masuri, Camera de Comert Americana aminteste proiectul de OUG initiat de ANPC care impune amenzi de pana la 4% din cifra de afaceri a operatorilor economici, "transferul inexplicabil de atributii de la ANAF la CNSP (Comisia Nationala de Strategie si Prognoza) sau presiuni asupra unor institutii independente precum Consiliul Concurentei, prin impunerea unui calendar nerealist de finalizare a investigatiilor sau a atacurilor sistematice la Banca... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2019, ora 14:51
Diferenta dintre veniturile bugetare proiectate prea optimist si cheltuielile mai mari asumate pentru salarii si asistenta sociala defavorizeaza realizarea planului de investitii bugetat pentru 2018, potrivit unei analize a Camerei de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) si transmisa marti.
AmCham atrage atentia ca Guvernul a realizat doar 39,5% din investiile planificate pentru 2018.
La inceputul exercitiului bugetar curent, AmCham Romania evidentia, intr-o analiza similara, o serie de potentiale vulnerabilitati ale proiectiei bugetare pentru anul 2018, reiterand, in mod special, necesitatea respectarii planului de investitii, vital in viziunea Camerei pentru o crestere economica sustenabila.
"Analiza executiei bugetare aferente primelor 9 luni ale anului 2018 arata ca realizarea planului de investitii nu este o prioritate nici anul acesta. Analiza executiei bugetare aferente primelor 9 luni ale anului 2018 indica un nivel al deficitului de 16,8 miliarde lei (1,77% din PIB).
Raportat la PIB, acesta depaseste cu mai mult de doua ori nivelul deficitului inregistrat in aceeasi perioada a anului 2017, respectiv cu 6,8 miliarde lei (0,79% din PIB).
Faptul ca si in aceste conditii anul 2017 s-a incheiat cu un deficit de 2,88%, foarte apropiat de nivelul maxim de 3% din PIB prevazut de Tratatul de la Maastricht, confirma ingrijorarile cu privire la riscurile de incadrare in tinta de deficit bugetar in 2018, chiar si in conditiile in care planul de... mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2018, ora 12:38
Proiectul legii pensiilor publice trebuie sa asigure sustenabilitatea pe termen lung a cresterilor generate, fara a crea dezechilibre bugetare si macroeconomice, apreciaza reprezentantii Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham Romania).
"In contextul recentei aprobari de catre Guvernul Romaniei a proiectului de modificare a legii pensiilor publice, AmCham Romania isi exprima ingrijorarea cu privire la cresterea substantiala a cheltuielilor cu asistenta sociala pe care acest proiect o genereaza la nivelul bugetului general consolidat.
Consideram ca se impune ca prezentarea si consultarile pe marginea unui proiect legislativ cu un impact bugetar semnificativ pe termen mediu si lung sa contina in expunerea de motive informatiile despre sursele de finantare a cheltuielilor, in conformitate cu prevederile Legii finantelor publice nr. 500/2002 si ale Legii responsabilitatii fiscale nr. 69/2010", se precizeaza intr-un comunicat al AmCham Romania, remis miercuri AGERPRES.
AmCham Romania semnaleaza lipsa de sustenabilitate economica a cresterilor de cheltuieli ce decurg din modificarile propuse de acest proiect, pana la un nivel ce prezinta un risc ridicat de a crea dezechilibre bugetare care depasesc cu mult limitele prevazute de angajamentele europene ale Romaniei sau potentialul de finantare de care dispune economia romaneasca.
Reprezentantii AmCham Romania sustin ca "este de asteptat ca in lipsa unor surse de finantare clar identificate, astfel de masuri sa... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2018, ora 11:57
Realizarea planului de investitii este prioritara pentru executia bugetului de stat pentru 2018, se arata intr-un comunicat de presa al Camerei de Comert Americana in Romania (AmCham Romania).
"Cel mai relevant indicator de performanta economica trebuie sa fie gradul de realizare a investitiilor, pentru a transforma cresterea economica in bunastare, infrastructura moderna, administratie performanta si servicii publice de calitate pentru toti.
Mentinerea deficitului bugetar in limitele tintite s-a realizat in detrimentul investitiilor publice.
Procentul de realizare a acestora a fost doar de 67,7% din programul stabilit la inceputul anului 2017.
Investitiile publice au scazut in 2017 cu 9,6% fata de 2016, iar ponderea lor in PIB (3,2%) a reprezentat cel mai redus nivel din ultimii 12 ani", se arata in documentul remis, luni, AGERPRES.
Potrivit acestuia, pentru a sustine cresterea cu mult peste nivelul programat a cheltuielilor curente cu salariile din sectorul public si cu pensiile, au fost sacrificate investitiile planificate a fi realizate din bugetul national, gradul de realizare fiind de doar de 77,5% comparativ cu programul stabilit la inceputul lui 2017.
"Absorbtia fondurilor europene si investitiile planificate a fi finantate din aceste resurse au fost substantial sub tintele stabilite", mentioneaza sursa citata.
AmCham Romania considera ca realizarea planului de investitii este prioritara pentru executia bugetului de stat pentru 2018 si poate fi... mai mult
Luni, 19 Februarie 2018, ora 17:04
Dupa ce Consiliul Investitorilor Straini (FIC) si Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei au avertizat ca transferul contributiilor de la angajator la angajat nu va avea decat efecte negative, iata ca si AmCham Romania ia o pozitie asemanatoare.
Camera de Comert Americana in Romania arata ca sectorul IT, unul care aduce multi bani la PIB-ul Romaniei, va fi printre cele mai afectate de aceasta masura.
Intr-un comunicat de presa publicat pe site-ul sau, AmCham se declara ingrijorata de impactul masurilor fiscale anuntate de Guvernul Mihai Tudose, atragand atentia ca acestea ingreuneaza derularea afacerilor in Romania si scad increderea investitorilor.
"Aceste masuri multiple intervin la scurt timp dupa introducerea mai multor modificari de politica fiscala, in acelasi regim de adoptare rapida, ceea ce creeaza instabilitate si confuzie in mediul de afaceri cu privire la impactul acestor masuri, precum si cu privire la procedura lor de implementare.
In viziunea AmCham Romania, atat frecventa modificarilor fiscale adoptate in regim de urgenta, cat si impactul financiar si administrativ ingreuneaza derularea afacerilor in Romania, scad increderea in guvernanta economica si in economia in ansamblu, afectand competitivitatea economica a tarii si capacitatea de a atrage resurse pentru consolidarea sustenabila a economiei romanesti", se arata in comunicatul citat.
Investitorii americani se declara ingrijorati si de impactul bugetar pe care il va genera pachetul de masuri... mai mult
Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 18:33
Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania), care reprezinta interesele unor companii americane care au investit in Romania, a reactionat, vineri, la modific[rile aduse Legilor Justitiei anuntate de ministrul Tudorel Toader.
AmCham Romania solicita dezbaterea transparenta a pachetului de legi privind Justitia, "pe baza unor politici moderne si a bunelor practici in domeniu".
Reactia vine dupa ce ministrul Toader a prezentat, miercuri, proiectul de reforma a Legilor Justitiei, el anuntand modificari semnificative care vizeaza statutul procurorilor si judecatorilor, organizarea judiciara si cea privind Consiliul Superior al Magistraturii.
Propunerile au fost aspru criticate, inclusiv de presedintele Klaus Iohannis, care a afirmat ca modificarile reprezinta "un atac asupra statului de drept" si asupra luptei anticoruptie, iar daca vor fi adoptate ele vor "anula" eforturile Romaniei din ultimii zece ani.
Citeste si Judecatorul Cristi Danilet, despre "reforma" lui Toader: De ce sa ne intoarcem in timp la epoca Stanoiu? InterviuExpert anticoruptie: Trecerea Inspectiei Judiciare la MJ este un lucru foarte periculos. Numirea procurorilor sefi de catre CSM, o pacaleala Interviu
"Este nevoie ca institutiile statului sa actioneze in parametrii constitutionali, cu respectarea valorilor democratice, prin consultari publice de substanta si dialog institutional constructiv si in termeni rezonabili pentru toate partile implicate", a mentionat AmCham Romania.... mai mult
Vineri, 25 August 2017, ora 19:45
Reprezentantii Camerei de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) urmeaza sa se intalneasca luni, 6 august, cu delegatia Fondului Monetar International (FMI), pentru a discuta unele dintre problemele cu care se confrunta in prezent comunitatea oamenilor de afaceri.
Potrivit documentului, agenda discutiilor cuprinde probleme ce tin de fiscalitate si contributiile la asigurarile de sanatate, reforma pietei muncii, a Codului muncii si a dialogului social.
De asemenea, reprezentantii celor doua organizatii vor mai discuta despre reforma sistemului de sanatate, probleme de energie si mediu, dezvoltarea pietei de capital, privatizari, precum si unele aspecte legate de competitivitatea fortei de munca.
AmCham Romania este una dintre cele mai importante organizatii profesionale de afaceri cu o contributie semnificativa in procesul de consultare asupra legilor si reglementarilor cu efecte asupra mediului de afaceri din Romania.
De-a lungul celor 18 ani de activitate, AmCham Romania a ramas ferm angajata in facilitarea unui dialog deschis intre autoritati si comunitatea de afaceri pe care o reprezinta. Expertiza membrilor este oferita autoritatilor prin intermediul grupurilor de lucru dedicate unor domenii precum fiscalitate, sanatate, energie, mediu, concurenta, tehnologia informatiei si comunicatiilor, piata muncii, resurse umane si educatie, achizitii publice, turism, infrastructura si guvernanta corporatista.
AmCham Romania are circa 320 de membri - companii... mai mult
Luni, 06 August 2012, ora 09:32
Pregatirea Romaniei pentru un nou val de recesiune care s-ar putea abate asupra Europei presupune, intre altele, indeplinirea angajamentelor internationale, asadar mentinerea credibilitatii in fata investitorilor, dar si a echilibrului macroeconomic, a declarat, joi, presedintele Camerei de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) Alexandra Gatej.
"Pregatirea pentru un al doilea val de recesiune europeana nu se realizeaza in cateva luni: este nevoie de continuarea indeplinirii angajamentelor cu Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana, dar si de realizarea programului de management privat la companiile de stat - pentru a reduce ineficientele, pierderile si pentru a genera mai mult profit in aceste companii", a afirmat presedintele AmCham Romania.
Dupa parerea sa, mai este nevoie si de "intensificarea exploatarii judicioase si in folosul statului a resurselor tarii, precum si pastrarea - aproape cu orice pret - a echilibrelor macroeconomice".
Romania trebuie sa faca exact ceea ce a promis
"Romania trebuie sa redevina credibila pentru investitori, iar pentru aceasta trebuie sa faca exact ceea ce a promis", a subliniat Alexandra Gatej.
In legatura cu resursele interne pe care tara ar trebui sa le mobilizeze in eventualitatea unei noi recesiuni europene, presedintele Camerei de Comert Americane a aratat ca Romania ar trebui sa apeleze si la alte surse de finantare decat cele de pana acum, referindu-se in mod concret la... mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 11:41