Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a spus ca in zilele urmatoare se vor stabili amplasamentele celor doua centre de comanda si control ale NATO din Romania.
"Romania, dupa cum stiti, trebuie sa operationalizeze doua comandamente. La nivelul de Stat Major s-au stabilit responsabilitatile si trebuie ca in zilele urmatoare sa aprobam si locatiile unde vor functiona aceste comandamente si imediat, saptamana viitoare, sa trecem la masuri de operationalizare a acestora din punct de vedere material, din punct de vedere al personalului si al dotarilor care trebuie sa existe in aceste comandamente, pentru ca ele sa fie active, operationale, intr-un termen scurt.
Sigur ca in activitatea acestor comandamente vor fi implicati si militarii si specialistii, ofiterii de la Divizia 2 Buzau, militari si de la celelalte divizii, dar si celelalte categorii de forte pentru ca masurile acestea de reactie rapida nu se refera numai la fortele terestre, ci se refera si la fortele aeriene si la fortele ...citeste mai departe despre "Dusa: In zilele urmatoare vom stabili amplasamentele comandamentelor NATO" pe Ziare.com mai mult
Joi, 12 Februarie 2015, ora 19:20
A doua centrala nucleara din Romania va avea 1.000 MW si ar urma sa fie construita pana in 2030, termen extins cu zece ani fata de estimarile anterioare ale autoritatilor, potrivit Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.
Informatiile sunt prezentate intr-o anexa a proiectului de buget pentru 2010 al Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, precizeaza Mediafax.
Autoritatile analizeaza trei posibile amplasamente pentru aceasta centrala, situate in Transilvania, pe raul Somes.
Singura unitate nucleara din Romania, de la Cernavoda, functioneaza cu doua grupuri nucleare cu o putere de circa 700 MW fiecare, care asigura circa 18% din consumul national. Alte doua rectoare, cu puteri similare, vor fi construite pana in 2015- 2016, in urma unei investitii estimate la patru miliarde de euro.
mai mult
Marti, 29 Decembrie 2009, ora 11:34
Ministrul interimar al Economiei si Sanatatii, Adriean Videanu, a declarat, in cadrul audierilor la comisiile parlamentare,ca proiectele de realizare a unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda sunt in discutie la Comisia Europeana, iar in 2 saptamani ar putea prezenta amplasamentul celei de-a doua centrale, informeaza NewsIn.
Totodata, el a mai spus ca in acest an, in sistemul energetic s-au investit 1,2 miliarde euro, pentru cresterea randamentului complexelor energetice si interconectarea la sursele alternative.
Cat priveste cea de-a doua centrala nucleara, Videanu a declarat ca este posibil ca in doua saptamani sa prezinte studiul privind amplasarea acesteia.
"Nu doar Romania are proiecte in zona energetica, ci toate statele din Balcani. Toate proiectele energetice vor fi realizare in parteneriat public-privat cu mari jucatori internationali. Romania nu poate rata aceasta oportunitate, mai ales ca RWE s-a retras de la Belene (proiectul unei centrale nucleare in Bulgaria, n.r.)", a mai spus Videanu.
Faza de pre-proiect pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, care a demarat in acest an, dureaza 18 luni.
Nuclearelectrica si cei sase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GdF-Suez, Enel, Iberdrola si RWE Power, au semnat, la 20 noiembrie 2008, Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (SC EnergoNuclear SA) care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda.
In urma negocierilor, s-a decis ca impartirea actiunilor intre partenerii... mai mult
Joi, 29 Octombrie 2009, ora 16:58
Tribunalul Bucuresti a decis ca Ministerul Economiei sa publice lista cu siturile avute in vedere pentru constructia, din 2020, a unei a doua centrale nucleare in Romania, in caz contrar fiind pasibil de daune de 100 lei pentru fiecare zi de intarziere, a anuntat luni organizatia Greenpeace.
Decizia prin care Ministerul Economiei a mai fost obligat si la daune morale de 1 leu poate fi atacata cu recurs, potrivit deciziei transmise luni de asociatia ecologica Greenpeace Romania.
Greenpeace a depus plangere dupa ce a incercat de mai multe ori sa obtine de la minister lista celor 100 de situri pe care le examina in vederea construirii celei de-a doua centrale nucleare, considerand ca refuzul ministerului reprezinta o incalcare a Constitutiei, mai ales ca ridicarea unei centrale nucleare are un impact major asupra mediului.
Anul trecut, Romania si-a anuntat intentia de a construi a noua centrala nucleara, pe langa cea de la Cernavoda, pentru a-si asigura independenta energetica.
La inceputul lui 2008, directorul general din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor, Alexandru Sandulescu, declara ca noua centrala nucleara care va fi construita in Romania va fi gata cel mai probabil in jurul anului 2020, iar studiul de amplasament pentru aceasta va fi demarat in 2008.
Acesta preciza atunci ca este dificil de facut estimari despre investitiile necesare pentru acest proiect, intrucat este posibil sa nu mai fie utilizata aceeasi tehnologie ca pentru reactoarele 3 si 4 de la... mai mult
Luni, 26 Octombrie 2009, ora 17:10
Zona Mioveni indeplineste conditiile pentru constructia noii centrale nucleare, unde fabrica de combustibil nuclear isi va dubla capacitatea de productie incepand cu 2010-2011, a declarat, vineri, ministrul Economiei, Adriean Videanu, dupa ce a vizitat, cu premierul Emil Boc, sediul unitatii.
"Fabrica este pregatita sa isi dubleze productia incepand cu 2010-2011, pentru unitatile 3 si 4 de la Cernavoda, se fac pregatiri pentru dublarea productiei de combustibil", a spus Videanu.
Intrebat de presa daca zona in care functioneaza fabrica indeplineste conditiile cerute pentru amplasarea noii centrale nucleare, Videanu a raspuns: "Categoric, categoric".
Autoritatile au anuntat anul trecut ca intentioneaza sa construiasca o noua centrala nucleara, avand intre doua si patru reactoare, iar o decizie in legatura cu amplasamentul acesteia va fi luata in luna septembrie.
Surse din Ministerul Economiei au declarat pentru MEDIAFAX in luna februarie ca autoritatile au restrans la doua numarul amplasamentelor pentru constructia viitoarei centrale nuclearelectrice.
Singura centrala nucleara din Romania, de la Cernavoda, functioneaza cu doua grupuri nucleare cu o putere de circa 700 MW fiecare.
Alte doua rectoare cu puteri similare vor fi construite pana in 2015- 2016. Fabrica de Combustibil Nuclear de la Mioveni este membra a societatii nationale Nuclearelectrica, operatorul singurei centrale nuclearelectrice din Romania, cea de la Cernavoda, si asigura combustibilul pentru functionarea... mai mult
Vineri, 10 Aprilie 2009, ora 15:52