"Pe marginea prapastiei", astfel si-au intitulat economistii bancii elvetiene Credit Suisse analiza referitoare la riscurile unei nou recesiuni economice in Europa.
"Viabilitatea monedei euro este conditionata de redresarea actuala. In cazul in care zona euro va intra iarasi in recesiune, nu este clar ca va si rezista", spune economistul Peter Foley, citat de The Telegraph.
Semne ingrijoratoare
In cazul unei noi crize economice, moneda unica ar putea ceda sub presiunea declansata de turbulentele politice care s-ar ivi in interiorul UE, cred analistii bancii elvetiene.
Pentru moment, redresarea timida din zona euro ar mai putea evolua in acest ritm timp de cateva luni, dar la orizont au inceput deja sa apara semne ingrijoratoare de deteriorare a economiilor europene.
Nivelul ridicat al riscului de credit si volatilitatea pietelor din regiune se numara printre principalii factori de risc identificati de economistii Credit Suisse.
"Perspectiva activitatii economice pe termen scurt evolueaza pe un trend descendent", arata raportul de intocmit de reprezentantii bancii de investitii.
Cresterea inregistrata in ultimul trimestru al anului 2015 in cele 19 economii ale zonei euro nu a reusit sa depaseasca media de 0,3%, in ciuda injectiilor monetare administrate de Banca Centrala Europeana si a scaderii pretului petrolului.
Din acest punct de vedere, spre deosebire de economiile Statelor Unite si Marii Britanii, zona euro este inca mult in spatele varfului... mai mult
Joi, 03 Martie 2016, ora 16:30
Zona euro intra in "ultimele sale zile in forma actuala", potrivit bancii de investitii Credit Suisse, care anticipeaza ca randamentele obligatiunilor spaniole si italiene ar putea atinge pentru scurt timp 9%, iar Franta si Germania ar putea incheia un acord major de uniune fiscala.
"Pe scurt, soarta euro este pe cale sa fie decisa", se arata intr-o nota a analistilor bancii elvetiene, care cred ca spargerea zonei euro nu este foarte probabila.
Lipsa unui plan credibil de uniune fiscala si politica a subminat increderea investitorilor in obligatiunile suverane din zona euro, fiind necesare masuri drastice pentru prevenirea inghetarii fiecarei piete de obligatiuni din regiune.
"Banuim ca se apropie sfarsitul confuziei, in conditiile in care presiunile din piata vor obliga Franta si Germania sa incheie un acord major de uniune fiscala, mai curand decat pare posibil in prezent", potrivit analistilor.
Numai in eventualitatea unui astfel de acord, Banca Centrala Europeana va ceda presiunilor de a intensifica achizitiile de obligatiuni guvernamentale ale tarilor din zona euro, pentru a preveni o criza sistemica.
Comisia Europeana va propune miercuri reglementari pentru un control mult mai strict al bugetelor tarilor din zona euro si o monitorizare economica sporita care, daca vor functiona, ar putea conduce in cativa ani, potrivit CE, la emisiuni de obligatiuni comune.
Potrivit Credit Suisse, propunerile CE pot provoca o dezbatere despre uniunea fiscala care va... mai mult
Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 18:31
Actionarii bancilor europene rezista apelurilor venite din partea politicienilor de a injecta mai mult capital in sectorul bancar, iar tensiunile ar putea conduce la un nou val de infuzii de bani publici la institutiile de credit, potrivit unei analize Bloomberg, transmite Mediafax.Liderii Uniunii Europene lucreza la un plan care ar putea obliga bancile sa atraga capital suplimentar de 100-300 miliarde euro, potrivit estimarilor analistilor.
Banii ar trebui sa vina fie de la investitorii privati, fie din fonduri publice. A doua varianta ar putea presupune insa conditii greu de acceptat pentru banci si pentru actionarii lor.
Companii precum Schroders Plc si Swisscanto Asset Management, care detin actiuni bancare europene, au aratat ca ar dori sa evite o investitie, deoarece esecul politicienilor de a rezolva criza datoriilor de stat ar putea reduce si mai mult cotatiile bursiere ale institutiilor de credit, care au scazut abrupt in ultima perioada.
"Bancile trebuie sa recastige increderea investitorilor si sa demonstreze ca pot face performanta inainte sa atraga capital.
Piata asteapta o solutie buna la criza datoriilor de stat", a declarat un analist al Swisscanto, care administreaza active de 52 miliarde de franci elvetieni, inclusiv un volum substantial de actiuni Deutsche Bank.
Bancile care vor primi fonduri publice de la autoritatile nationale sau europene s-ar putea confrunta cu restrictii la plata bonusurilor sau dividendelor, potrivit presedintelui Comisiei... mai mult
Duminica, 16 Octombrie 2011, ora 18:49