Premierul Victor Ponta a declarat, marti seara, ca rezilierea contractului cu firma americana Bechtel a fost realizata de ministrul pentru mari proiecte de infrastructura, Dan Sova, pe baza unei copii legalizate a contractului original, pe care ministrul l-a reclamat ca fiind de negasit.
"Este extrem de bizar ca in toti acesti ani, in care s-a tot renegociat acel contract, nimeni nu stia unde e contractul pana l-a cerut Sova. El, sigur, a avut copia legalizata, a avut toate celelalte cand a lucrat la reziliere. Primul exemplar, cel de la CNADNR de atunci, cum se numea, pur si simplu nu este in arhiva CNADNR", a declarat marti seara premierul Victor Ponta, intr-o emisiune la Romania TV.
Ponta l-a sfatuit pe Dan Sova sa reclame la Parchet lipsa originalului, pentru a se afla unde se gaseste acest document.
Ministrul Dan Sova a sustinut recent ca desecretizarea contractului cu Bechtel, semnat in 2003, nu s-a facut pentru ca nu s-a gasit, la Ministerul Transporturilor, varianta originala, in replica, fostul ministru al Transporturilor Anca Boagiu precizand ca documentul se afla la Serviciul Probleme Speciale, etajul 2, camera 58.
Anca Boagiu a anuntat, saptamana trecuta, ca a depus plangere penala la Parchetul ICCJ impotriva ministrului Dan Sova, acuzandu-l ca ascunde contractul original Bechtel semnat de Adrian Nastase in anul 2003 pentru a-l apara pe fostul premier. mai mult
Miercuri, 14 August 2013, ora 08:56
Sarcina cautarii contractului original incheiat cu compania americana Bechtel a fost preluata de Corpul de Control al Guvernului, a declarat, miercuri, Dan Sova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine, Dan Sova, precizand ca, in cazul in care nu se va gasi contractul pana la 30 august, atunci se va adresa Parchetului.
"Cei care au preluat sarcina cautarii acestui contract sunt cei de la Corpul de Control al Guvernului si s-a stabilit in discutii, de comun acord, ca, daca acest contract, in urma cautarilor, nu se va gasi pana cel tarziu la data de 30 august, ne vom adresa Parchetului, pentru ca acesta este calea legala.
Ca atare, plangerea facuta de doamna Boagiu (Anca Boagiu, prim-vicepresedintele PDL, fost ministru al Transporturilor, n.r), pe care eu nu pot sa o privesc decat cu foarte mult umor, pana la urma este binevenita. Daca se declanseaza o actiune a Parchetului de gasire a contractului cat mai rapid, acesta este un lucru bun si sper sa avem si rezultate. In rest, nu pot decat sa ma gandesc cu mult umor la ridicolul actiunilor doamnei Boagiu", a declarat Dan Sova la Realitatea.
Acesta a afirmat ca spera ca Anca Boagiu sa nu fi depus plangere la Parchet cum ca el ar ascunde contractul pentru ca ar fi denunt calomnios si atunci va depune, la randul sau, plangere impotriva ei.
"In momentul in care faci o plangere penala sustinand in mod evident un lucru fals, dar care, daca ar fi adevarat, ar putea atrage raspunderea... mai mult
Miercuri, 07 August 2013, ora 17:01
Prim-vicepresedintele PDL Anca Boagiu a anuntat, miercuri, printr-un comunicat de presa, ca a depus o plangere penala impotriva ministrului Dan Sova, acuzandu-l pe aceasta de o "actiune suspecta de ascundere" a contractului semnat in 2003 intre Guvernul Adrian Nastase si firma Bechtel.
"Am depus astazi, 7 august, plangere penala cu nr. inregistrare 11.258 la Parchetul General, impotriva lui Dan Sova, pentru actiunea suspecta a ministrului reclamat de ascundere a contractului original Bechtel semnat in anul 2003 de Guvernul Adrian Nastase. Il acuz public pe Dan Sova de faptul ca ascunde contractul original Bechtel semnat de Adrian Nastase in anul 2003, unul dintre cele mai costisitoare contracte asumate vreodata de un Guvern al Romaniei. Intentia lui Dan Sova este evidenta: vrea sa-l apere pe fostul sau sef de partid. Altfel, imi pun intrebarea: cui, din PSD, ii este frica de contractul parafat de un alt Guvern PSD?", afirma Anca Boagiu.
Prim-vicepresedintele PDL subliniaza ca intelegerile contractuale dintre Guvern si Bechtel International Inc. au incetat si, ca atare, ii aminteste lui Dan Sova - ministrul pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine - ca acesta ar avea "obligatia sa faca public tot contractul, inclusiv contractele si comisioanele firmelor de avocati implicate in aceasta afacere, in frunte cu firma sa si a mamei sale".
"Ca atare, am depus plangere penala la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie... mai mult
Miercuri, 07 August 2013, ora 15:24
Contractul semnat de statul roman cu americanii de la Bechtel nu a fost inca desecretizat, alimentand suspiciunile care planeaza asupra documentului pe care si-au apus amprenta mai multi ministri ai Transporturilor. Varianta originala, semnata in conditii controversat de fostul premier Adrian Nastase, in 2003 a trecut prin cateva schimbari, care nu "garantau" decat o calitate mai proasta, dar mai scumpa.
Business24 face radiografia unui contract care ar fi trebuit sa aduca statului roman 415 kilometri de autostrada, intre Brasov si Bors, al carui pret total ar fi trebuit sa fie de 2,2 miliarde de euro, conform intelegerii initiale din 2003.
In final, Romania nu s-a ales decat cu 52 de kilometri si cu un gol bugetar de milioane de euro. Americanii, desi nu au muncit prea mult, au fost "rasplatiti" cu despagubiri de 37,2 milioane de euro si datorii de 50 de milioane de euro, in urma rezilierii contractului.
Adrian Nastase, artizanul unui contract atribuit fara licitatie
Povestea Romaniei cu Bechtel a inceput in timpul mandatului lui Adrian Nastase, care a atribuit, fara licitatie, contractul americanilor. Conform unui raport al Curtii de Conturi citat de Capital, actul ar fi fost incheiat "in conditii neclare, ce contin clauze ramase neexplicate, interpretabile si in defavoarea partii romane". Guvernul condus de Nastase a aprobat nu mai putin de trei acte normative care in doua luni, referitor la acest proiect.
Atribuirea contractului fara licitatie a... mai mult
Joi, 01 August 2013, ora 14:20
"Daca un stat vrea sa se ofere pe tava, atunci se ofera pe tava", nu este nevoie decat de vointa politica pentru a renegocia contractele paguboase pentru statul roman, a declarat fostul ministru al Transporturilor Anca Boagiu.
Anca Boagiu spune ca a constatat, dupa ce a analizat bugetul Companiei Nationale de Drumuri si Autostrazi, ca 40% din fonduri erau alocate contractului cu Bechtel, pentru construirea autostrazii Transilvania.
"Daca un stat vrea sa se ofere pe tava, atunci se ofera pe tava", a spus Boagiu, comentand cauza semnarii acestui contract.
De la inceput, tinta fostului ministru al Transporturilor a fost renegocierea contractului, a precizat Boagiu, in ciuda problemelor de ordin juridic si, mai ales, diplmatic. Anca Boagiu a mentionat ca, in paralel cu renegocierea contractului cu Bechtel, a schimbat si legea exproprierilor, ale caror costuri s-au redus de 20 de ori:
"Aceasta renegociere a contractului a fost una benefica pentru statul roman, numai luand in calcul ca astazi putem spune ca cei 415 km, cat ar fi trebui sa fie construiti, greveaza bugetul de stat de circa 6 miliarde euro".
"Cam atat ar fi trebui sa coste daca finalizam autostrada pe costurile initiale. Deci, pe o analiza, echilibrata pana la urma, cu expertiza langa tine, avocati, consultanti, oamenii care stiau istoria contractului, diplomati pana la urma, si nu in ultimul rand, vointa politica, pentru ca n-am plecat singura in demersul acesta. Am avut in spate un mandat, m-am... mai mult
Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 11:34
Executivul a aprobat forma renegociata a contractului statului roman cu firma Bechtel, Ministerul Transporturilor pregatind deja licitatiile pentru tronsoane la care compania americana a renuntat in urma renegocierii, relateaza NewsIn."Am luat de pe umerii romanilor ceea a pus guvernul Nastase, acel stigmat de cetatean de rangul 3 in Uniunea Europeana.
Chiar si acum avem probleme ca urmare a contractului de construire a autostrazii Transilvania, din pricina modului prin care a fost adjudecat si a clauzelor care-l guvernau", a declarat ministrul Anca Boagiu, referindu-se la contractul pentru autostrada Transilvania.Boagiu a reiterat faptul ca noua forma a contractului cu Bechtel aduce statului roman o economie de 6 miliarde de euro, iar la avantajele pe care le-a mentionat anterior, ministrul Transporturilor a adaugat faptul ca au fost schimbate termenele de plata a facturilor de la 25 de zile la 65 de zile, iar garantia lucrarilor a fost extinsa de la 24 la 30 de luni.
In plus, cuantumul total al claimurilor depuse de Bechtel a fost coborat de la 380.000.000 de euro la 115.000.000 euro, platibili in trei transe, pana in luna mai 2012.MTI a inceput deja procedurile pentru organizarea licitatiilor pe tronsoanele de autostrada la care Bechtel a recnuntat. Astfel, documentatia pentru tronsonul Nadasel-Gilau este finalizata si urmeaza licitatia de construire si se afla in pregatire proiectarea tronsonului Targu Mures-Campia Turzii.
"Putem visa pe viitor si la o alocare din... mai mult
Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 22:12
Premierul Emil Boc a declarat, vineri, ca in luna septembrie va intra in Guvern noul contract cu compania americana Bechtel, iar apoi se va scoate la licitatie tronsonul Gilau - Nadasel, din judetul Cluj, al Autostrazii Transilvania, pentru continuarea lucrarilor, informeaza NewsIn.Boc a spus, vineri, pe centura de ocolire a municipiului Cluj-Napoca pe relatia est, Valcele – Apahida, ca lucrarile la Autostrada Transilvania vor continua si pe segmentul Suplacu de Barcau - Bors, in judetul Bihor, transmite corespondentul MEDIAFAX."Pe data la care va intra in Guvern forma noua a contractului cu compania Bechtel, imediat se va scoate la licitatie tronsonul Gilau – Nadasel, judetul Cluj, pentru a fi realizat pe bugetul de stat, pentru a fi continuata lucrarea. Acolo deja exproprierile sunt facute, proiectarea este realizata si vor putea fi continuate lucrarile. Se vor continua lucrarile la Suplacu de Barcau – Bors, judetul Bihor, pe cei 64 de kilometri care vor fi finalizati, astfel incat in acest calendar lucrarile sa continue. Noul contract cu Bechtel va intra in Guvern in luna septembrie", a spus Emil Boc.Acesta a estimat ca licitatia pentru lucrarile de pe tronsonul Gilau - Nadasel ar putea fi finalizata pana la sfarsitul anului."Sa vedem, in functie de cine va veni”, a subliniat premierul.Tronsonul Gilau - Nadasel din judetul Cluj are o lungime de 8,5 kilometri.Costul de construire a autostrazii Transilvania va fi redus la 6,9 milioane euro/km, cu... mai mult
Vineri, 02 Septembrie 2011, ora 15:53
Renegocierea contractului cu Bechtel pentru autostrada Transilvania va reduce costurile finale estimate de la 9,9 miliarde de euro la 3,8 miliarde, a anuntat ministrul Tranporturilor, Anca Boagiu, potrivit NewsIn.In conditiile actuale ale contractului, costul final al autostrazii ar fi fost de 9,9 miliarde de euro.
Costul pe care il vom avea de suportat in urma acestei negocieri, va fi de 3,8 miliarde de euro. Risipa pe care nu o mai face statul roman este de 6 miliarde de euro", a declarat Anca Boagiu, la finele sedintei de Guvern de miercuri.
Conform noilor termene, Bechtel va termina trosonul Campia Turzii-Gilau care este practic finalizat si va continua lucrarile la portiunea dintre Surplacu de Barcau si Bors, executat in proportie de 41% si care va fi finalizat in 2013, cu posibilitatea ca in 2012 sa fie dat partial in folosinta.Pentru celelalte sase tronsoane, Ministerul Transporturilor va initia noi licitatii, Bechtel renuntand la executia lor.
"Statul roman este liber sa liciteze celelalte sase tronsoane, fara nicio pretentie din partea companiei Bechtel.
Una din clauzele existente din contract ne obliga sa nu licitam niciun tronson din cele ramase timp de doi ani", a declarat Boagiu adaugand ca pe traseul Gilau-Mihailesti documentatia este gata, iar pe tronsonul Targu Mures-Campia Turzii va fi reluata proiectarea.
Procedura licitatiei va putea fi initiata imediat dupa ce Bechtel va primi prima transa din platile restante ce se cifreaza la 90.000.000 de euro.... mai mult
Joi, 04 August 2011, ora 00:57
Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a declarat, joi, la Arad, ca este in curs de renegociere contractul cu Bechtel, despre care a afirmat ca nu a facut onoare, iar cei care l-au semnat au fost "mai degraba dusmani ai statului", insa acum lucrurile sunt "pe calea cea buna".Intrebata de jurnalisti, in timpul unei vizite in municipiul Arad, care este stadiul negocierilor cu Bechtel pentru Autostrada Transilvania, Anca Boagiu a spus ca acestea nu au fost finalizate, informeaza Mediafac.
"Suntem pe calea cea buna, este o negociere din care ministerul si compania (CNADNR - n.r.) trebuie sa scoata maximum dintr-un contact pe care il stiti cu totii: nu ne-a facut nici cinste, nici onoare, nu ne-a adus nici castiguri si cei ce l-au semnat nu as putea sa spun ca au fost romani adevarati, prieteni ai Romaniei, ci mai degraba dusmani ai statului", a spus Boagiu.
Anca Boagiu s-a aflat, joi, la Arad pentru a participa la un eveniment simbolic - turnarea ultimei cantitati de beton necesara pentru podul peste Mures care face parte din centura in regim de autostrada.
In urma cu doua saptamani, tot la Arad, Anca Boagiu declara ca ministerul este in negocieri cu Bechtel pentru ca Autostrada Transilvania "sa intre intr-o normalitate a preturilor "Sunt in desfasurare negocierile. Pozitia ministerului este ferma, noi nu avem altceva de facut decat sa negociem acest contract astfel incat sa intre intr-o normalitate a preturilor", spunea Anca Boagiu. mai mult
Joi, 28 Iulie 2011, ora 17:10