Ponderea investitiilor in Romania este previzionata pentru acest an la 24,8% din PIB, cel mai ridicat nivel din UE, alocarile bugetare pentru investitii publice fiind estimate la 38,1 miliarde lei, potrivit consilierul premierului, Andreea Paul Vass.
"In anul 2011, Romania s-a situat pe locul al doilea in UE-27, ca pondere a investitiilor realizate in PIB, fiind devansata de Cehia (24,7%).
Previziunile pentru anul curent indica o pondere a investitiilor in PIB in Romania de 24,8%, cel mai ridicat nivel din UE", se precizeaza in document.
Ponderea investitiilor totale in PIB a fost de 24,6% in anul 2011, conform Eurostat.
Alocarile bugetare pentru investitii publice vor fi in acest an de 38,1 miliarde lei, in usoara crestere fata de nivelul din 2011 de 36,1 miliarde lei.
In anul 2011, cheltuielile pentru investitii publice au fost mai mari cu 19,2% fata de anul 2010.
In luna ianuarie 2012, cheltuielile pentru investitii au fost de 2,5 miliarde lei, fiind de 2,5 ori mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent. mai mult
Vineri, 16 Martie 2012, ora 15:00
2012 este anul fondurilor europene si al parteneriatelor public-private, spune consiliera primului ministru. Andreea Vass a declarat intr-un interviu Business24 ca exista deja proiecte noi in faza de intentie, in valoare de 71 milioane euro.
Potrivit acesteia, oamenii de afaceri interesati de Romania vin din cele mai diverse locatii precum Argentina, SUA, Arabia Saudita sau chiar si Israel. In opinia consilierei primului ministru, se prefigureaza cel putin 1.220 noi locuri de munca in acest an venite din investitii straine.
Ati declarat cu ceva timp in urma ca anul 2012 este anul fondurilor europene si al PPP-urilor. In ce stadiu se afla procesul invetsitional in proiectele prioritare care urmeaza sa se desfasoare in regim de parteneriat public-privat?
Intr-adevar, 2012 este anul absorbtiei fondurilor europene si al Parteneriatelor Public-Private. Din acest an, demersurile pentru implementarea proiectelor incep in forta. Pana acum vorbeam de o perioada de "curtare", de familiarizare cu proaspata legislatie si de contractare.
Ministerele isi cunosc deja prioritatile: proiecte in domeniul energiei, precum interconectorul AGRI, centrala Tarnita Lapustesti, realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, termocentrala Doicesti, proiecte pentru extinderea retelei de infrastructura, pentru asigurarea dezvoltarii regionale, in agricultura si domeniul justitiei, ca sa dau doar cateva exemple.
Vorbim de o serie de proiecte in care au fost deja realizati pasi... mai mult
Vineri, 03 Februarie 2012, ora 07:50
Nou numita in Comisia pentru coordonarea procesului de privatizare a Hidroelectrica, Andreea Paul Vass a declarat intr-un interviu Business24 ca din totalul privatizarilor la companiile de stat programate pentru 2012, statul va incasa o suma de peste 784 milioane euro.
Intrebata daca se afla in conflict de interese in procsul privatizarii Hidroelectrica, avand in vedere ca cumnatul sau este broker, consiliera primului ministru a tinut sa sublinieze ca participarea sa nu ii va aduce niciun profit si, mai mult, cumnatul sau nu va beneficia de nicio informatie privilegiata.
Ati fost numita membru al Comisiei pentru coordonarea procesului de privatizare a "Hidroelectrica". Sunteti in conflict de interese avand in vedere ca cumnatul dumneavoastra este broker?
Nu sunt intr-un asemenea conflict. Aceasta intrebare induce in perceptia publica faptul ca as fi corupta, ceea ce nu este adevarat si nici corect.
Conflictul de interese sanctioneaza aducerea, in mod deliberat, a unui beneficiu "neamurilor" ori partenerilor de afaceri ai decidentului. Nu este cazul meu. Nu a fost niciodata si nici nu am de gand sa ma apuc vreodata de matraseli.
Faptul ca am un cumnat broker, nu naste niciun fel de conflict de interese cu participarea mea in comisia pentru Coordonarea procesului de privatizare a Hidroelectrica.
Gradul de generalitate este urias, iar participarea mea nu prezuma vreun profit al sau. Intreaga piata de capital va beneficia din plin de masurile recente... mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 12:03
Daca pana acum, economiile mondiale s-au bazat pe investitii in industrie, pe agricultura, dar si servicii, noul deceniu aduce schimbari la orizontul economic al lumii. Trendul va fi acela al economiilor creative, bazate pe cunoastere, puterea va sta in mainile celor creativi, care vor sti sa aduca plus valoare domeniului in care activeaza.
"Economia mondiala intra intr-o noua etapa de dezvoltare mult mai dinamica si mai creativa. A trecut de la economia bazata pe agricultura, la economia industriala, apoi la economia bazata pe servicii si nu demult la cea bazata pe cunoastere. Cert e ca economia noului deceniu va fi o economie creativa.
Romania are atuul resursei umane pentru a fi parte a acestui val. Potentialul uman ne pozitioneaza in randul celor mai bogate tari din punct de vedere al ingeniozitatii si creativitatii", a declarat consiliera primului ministru, Andreea Paul Vass, intr-un interviu acordat Business 24.
In 2011 am avut un an agricol bun, care a contribuit la cresterea economica, insa principalul motor de crestere economica a fost reprezentat de exporturi. Care va fi principalul motor de crestere economica in 2012 si cum va putea fi stimulat?
Am alcatuit bugetul pe anul 2012 pe o crestere economica de 2,1%, sustinuta de sectorul industrial cu potential de export, de sectorul serviciilor si de revenirea sectorului constructiilor, antrenat de investitii publice in infrastructura si constructia de locuinte.
Trebuie totusi sa retinem ca exista o... mai mult
Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 07:50
Deficitul bugetului general consolidat s-ar fi apropiat de 10% din PIB in anul 2009 si de 14% din PIB in anii 2010 si 2011, in absenta masurilor de austeritate luate de Guvern, se arata intr-un document realizat de Cabinetul consilierului de stat Andreea Paul-Vass.
Doua treimi din masurile pentru diminuarea deficitului bugetar si insanatosirea finantelor publice s-au centrat pe eficientizarea si reducerea cheltuielilor publice, iar o treime a vizat cresterea veniturilor bugetare.
Cheltuielile de personal au scazut de la 45,6 miliarde lei in 2008 la 40,3 miliarde lei in 2011, in timp ce cheltuielile de investitii au urcat de la 32,6 miliarde lei la 36,1 miliarde lei.
In cadrul programelor de asistenta externa pentru asigurarea stabiluitatii Romaniei, valoarea totala a sumelor trase de catre Banca Nationala a Romaniei si Ministerul Finantelor Publice pana in prezent se ridica la 17,54 miliarde euro, din care 11,94 miliarde euro de la FMI. mai mult
Vineri, 30 Decembrie 2011, ora 16:45
Andreea Paul Vass, consilierul premierului Emil Boc, a declarat marti, intr-un interviu acordat NewsIn, ca anul viitor ar putea aparea o reajustare a cheltuielilor in zona proiectelor de investitii.
Totodata aceasta a precizat ca reajustarea este posibila doar in conditiile in care se materializeaza unul dintre riscurile majore internationale.
"Nicio crestere a fiscalitatii, nicio reducere a pensiilor si salariilor in 2012. Acestea sunt angajamentele. Nici perspectiva accesarii fondurilor de la FMI nu este realista, in momentul actual. Bugetul este construit pe o crestere economica de 2,1% si pe un deficit bugetar de 1,9% din PIB, pe reducerea inflatiei si a somajului", a explicat consilierul primului ministru pe probleme economice.
"Fiecare minister a recurs la prioritizarea proiectelor de investitii, la eliminarea cheltuielilor care nu se justifica in anul care vine, iar daca se materializeaza unul din riscurile majore internationale, atunci evident ca o reajustare a cheltuielilor poate aparea in zona proiectelor de investitii",a adaugat aceasta.
Andreea Paul Vass a precizat ca "prioritizarea investitiilor inseamna ca o linie a fost trasa in dreptul proiectului de investitie pana la care se pot acoperi costurile, pe actuala constructie bugetara, iar daca se diminueaza resursele disponibile pentru investitii, aceasta linie va urca usor in lista proiectelor de investitii prioritizate, in functie de contractia resurselor aferente".
"In prezent, perspectiva... mai mult
Marti, 13 Decembrie 2011, ora 19:53