Un sfert dintre companii iau in calcul importul de forta de munca pentru a-si acoperi deficitul de angajati, cererea fiind, in special, pentru muncitori necalificati sau sezonieri, releva studiul PayWell 2019 realizat de PwC Romania pe un esantion de aproximativ 100 de companii private.
"Companiile care si-au exprimat aceasta intentie provin preponderent din sectoare precum hoteluri si restaurante, constructii sau agricultura. O tendinta similara a aparut, conform studiului, in servicii de tip business process solution si IT&C. Romania se confrunta cu un deficit acut al fortei de munca, mai ales in sectoarele mentionate, ca urmare a migratiei, problemelor demografice sau ale sistemului educational din ultimele decenii", precizeaza studiul citat.
Potrivit estimarilor PwC, pentru a sustine o crestere economica de 3,5% este nevoie de inca 1 milion de angajati, pana in 2022.
"Importul fortei de munca poate fi o solutie temporara pentru anumite sectoare. Pe termen mediu si lung, insa, companiile ar trebui sa se concentreze pe adoptarea si punerea in practica a unor programe de educatie si dezvoltare a competentelor angajatilor, in special digitale, avand in vedere ca in urmatorul deceniu automatizarea si introducerea inteligentei artificiale vor inlocui preponderent locurile de munca care presupun activitati repetitive. Inovarea si digitalizarea vor contribui la eficientizarea proceselor, urmand ca cererea pentru angajatii mai putin calificati sa scada, mai ales in... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2019, ora 14:50
Aproximativ 46% dintre angajatii din Romania sunt platiti cu salariul minim pe economie, iar cei care castiga peste 700 de euro reprezinta doar 16% din total, se arata intr-un studiu privind dinamica pietei muncii la nivelul principalelor industrii angajatoare, realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) cu sprijinul Inspectiei Muncii.
"O tendinta ingrijoratoare este polizarea fortei de munca in zona salariului minim pe economie. Am analizat salariile brute de incadrare si am constatat ca aproximativ 46% dintre contractele de munca sunt in zona salariului minim - vorbim de cifre valabile la 1 octombrie 2017. Aceasta in timp ce personalul cu peste 700 de euro cuprinde doar 16% dintre contractele de munca", a declarat Mihai Cioc, expert in cadrul PIAROM, intr-o conferinta de lansare a studiului, scrie AGERPRES.
Un alt aspect ingrijorator relevat se refera la scaderea ponderii specialistilor, adica a personalului cu studii superioare, concomitent cu cresterea ponderii muncitorilor necalificati.
"Un alt dezechilibru major este distributia pe varste. Am constatat ca, analizand muncitorii calificati versus muncitori necalificati, constatam ca pe intervalul de varsta sub 30 de ani ponderea muncitorilor necalificati este foarte mare, este practic dubla fata de cea a muncitorilor calificati. Cu alte cuvinte, constatam ca nivelul de calificare al generatiilor care vin din urma este mai redus decat al celorlalte generatii si, din acest motiv, constatam ca avem... mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2018, ora 14:52
In peste jumatate din judetele Romaniei, statul are cel putin un reprezentant printre primii doi angajatori la nivel de judet. De obicei, este vorba despre spitalul judetean sau, in judetele sarace, directiile de asistenta sociala.
Exista si o a treia categorie de angajator dependent de stat: care a fost cel putin o data ajutat cu fonduri de la bugetul public sau care primeste inca subventii din partea statului.
Situatia cea mai bizara apare in judetul Suceava, unde pe primul loc se afla Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, cu un numar de peste 1.800 de angajati, personal si neclerical.
Precizam ca statul plateste sefii de cult, care sunt asimilati functiilor de demnitar, precum si functiile de conducere, precum si parte din salariile preotilor (65% sau 80%, daca e vorba de unitatile de cult cu venituri reduse).
Pe locul doi, in Suceava, se afla Spitalul Judetean Sf Ioan Cel Nou, cu 1.353 de salariati.
Spitalele, printre cei mai mari angajatori
Spitalele ar trebui sa se finanteze exclusiv prin decontarea serviciilor medicale, care se face de la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS), unde se varsa contributiile de sanatate ale contributorilor.
Tarifele nu pot acoperi insa toate salariile personalului medical si nemedical, astfel incat parte din bani sunt subventii.
In spitalele care sunt si centre universitare, numarul angajatilor este urias, intrucat ii cuprinde si pe numerosii medici rezidenti. La Iasi, de exemplu, exista... mai mult
Luni, 06 Noiembrie 2017, ora 09:48
Consilierii municipali au adoptat, miercuri, o hotarare referitoare la salariile oamenilor din subordinea primarului general.
"Incepand cu data de 1.07.2017 se aproba salariile de baza aferente functiilor din cadrul familiei ocupationale 'Administratie', utilizate in cadrul aparatului de specialitate al primarului general si al aparatului permanent de lucru al Consiliului General al Municipiului Bucuresti, conform Anexei 1 la prezenta hotarare", releva proiectul hotarare adoptat.
Conform acestuia, drepturile salariale ale personalului din cadrul aparatului de specialitate al primarului general si al aparatului permanent de lucru al CGMB se stabilesc prin dispozitie a edilului general.
In ceea ce priveste functionarii publici, in cazul gradului/treptei profesionale II, studii superioare, un secretar general, un director general, un arhitect sef vor avea un salariu de baza de cate 11.800 de lei fiecare, un director executiv - 11.500 de lei, un director executiv adjunct - 11.000 de lei, un sef serviciu - 9.000 de lei, un sef birou - 8.500 de lei.
Pentru un auditor cu studii superioare e stipulat un salariu de baza cuprins intre 3.612 de lei si 7.600 de lei, in functie de treapta profesionala si gradatie.
In cazul unui expert, consilier, inspector, consilier juridic cu studii superioare, salariul de baza cel mai mic este de 2.809 de lei, iar cel mai mare de 6.900 de lei, raportat la treapta profesionala si gradatie.
Citeste si Legea Salarizarii a fost... mai mult
Miercuri, 19 Iulie 2017, ora 19:02
In jur de 1,1 milioane de romani primesc o veste buna de Paste, avand in vedere ca salariul minim pe economie creste de la 1 mai, de la 1.050 lei brut la 1.250 lei brut. Insa masura va aduce costuri mai mari pentru unii angajatori, iar cei mai afectati vor fi cei care folosesc mana de lucru necalificata.
"Ma astept ca angajatorii care au angajati cu salarii mari sa nu majoreze salariile la toata lumea. In mod evident, angajatorii trebuie sa se conformeze cu aceasta lege.
Istoria a aratat ca odata cu cresterea salariului minim printr-o lege, vor creste si numarul de angajati cu salarii minime, ceea ce inseamna ca cei care au salariul in jur de 1.250 lei sa nu beneficieze neaparat de o crestere salariala", a spus Madalina Racovitan, partener Consultanta Fiscala in cadrul firmei de audit si consultanta fiscala KPMG.
Salariul minim creste de la 1 mai: Cat vor plati in plus angajatorii si ce risca ...citeste mai departe despre "Salariul minim creste de la 1 mai - Care vor fi cei mai afectati angajatori" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 01 Mai 2016, ora 19:16
Romania are o rata de angajare de 60%, una dintre cele mai scazute din Europa, inregistrand totodata o rata a somajului incredibil de stabila, atat in perioada de boom, cat si in criza, a declarat vineri, la Bucharest Forum, Alberto Leyton, task team manager la Banca Mondiala.
Alberto Leyton a prezentat rezultatele unui studiu al Bancii Mondiale (BM), care arata ca Romania are doua probleme majore: rata de angajare scazuta si abilitatile lucratorilor romani.
Reprezentantul BM a precizat ca Romania are una dintre cele mai mici rate de ocupare din Europa, de 60%, insa, in acelasi timp, a avut o rata a somajului "incredibil de stabila", atat in perioada de criza, cat si in cea de crestere economica.
"O problema este faptul ca, in perioada de boom, costurile cu munca au crescut, dar nu si productivitatea", a mai spus Leyton.
Studiul citat a mai aratat ca procentul companiilor din Romania care fac formare profesionala pentru angajati este foarte scazut si, chiar daca numarul de absolventi de studii universitare a crescut foarte mult in ultimii ani, 43% dintre ei au finalizat o facultate privata.
"In sectorul privat, s-a extins dramatic invatamantul la distanta. Se pune putin accent pe dezvoltarea abilitatilor. Este necesara o abordare bazata pe fapte. Trebuie gasita o solutie pentru utilizarea bazinului de forta de munca neutilizata", a subliniat Leyton.
Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat, cu acelasi prilej, ca este dificil sa adaptezi educatia... mai mult
Sambata, 28 Septembrie 2013, ora 10:56
Angajatii "Remarul 16 februarie" au declansat un protest spontan, vineri, pentru ca nu si-au platit salariile de doua luni. Societatea este controlata de omul de afaceri Calin Mitica, unul dintre cei trei ofertanti pentru achizitia CFR Marfa.
"Asteptand deja de o luna restantele salariale, muncitorii au inrerupt astazi lucrul, dorind sa aiba o discutie cu conducerea societatii cu privire la situatia de fapt. Dorinta lor era de a se achita obligatiile salariale, respectiv salariul si avansul si lichidarea lunii aprilie. Firma are restant un salariu intreg, pe o luna de zile. Directorul general tocmai a sosit din Bulgaria si a discutat cu muncitorii si le-a promis ca azi, pana la ora 16, toate obligatiile vor fi achitate", a declarat Valer Marian, presedintele Organizatiei Sindicale "16 februarie", citat de CityNews.ro.
Asocierea Transferoviar Grup (TFG) - companie controlata de Calin Mitica si Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria a depus o oferta de participare la privatizarea CFR Marfa. Pe lista candidatilor se mai regaseste OmniTRAX si Grup Feroviar Roman (GFR), insa toate ofertele au fost respinse deoarece nu indeplineau toate clauzele din caietul de sarcini.
"Cei trei participanti - patru au fost cei care au cumparat caietul de sarcini - aveau cate o problema in dosar si nu se putea merge mai departe fara riscul de a fi contestat. Atunci am decis, cu domnul Fenechiu, astazi (nr. ieri, 16.05.2013) am avut o discutie destul de lunga in sedinta de Guvern pe aceasta... mai mult
Vineri, 17 Mai 2013, ora 18:47
Una dintre problemele existente pe piata fortei de munca este polarizarea joburilor, fenomen care poate fi depasit printr-o flexibilitate mai mare a angajatilor si prin dobandirea unor competente noi, ceea ce presupune o specializare multipla.
Adancirea crizei din Europa si revenirea economiei din Statele Unite ale Americii distrag atentia de la o problema importanta care persista de multa vreme, si anume cea a locurilor de munca.
Piata actuala a fortei de munca este caracterizata de o serie de discrepante: salariile de top management cresc continuu, cele ale persoanelor necalificate se mentin la acelasi nivel, in timp ce castigurile persoanelor aflate la mijlocul acestui interval continua sa descreasca.
In tarile dezvoltate, joburile bine platite care se incadreaza in clasa medie de castiguri salariale inregistreaza un declin din punct de vedere salarial, pe fondul automatizarii.
Problema nu este simpla, iar solutiile nu sunt usor de gasit, dar guvernele trebuie sa aiba in vedere acest domeniu. Fenomenul este numit polarizarea joburilor. Astfel, salariile de la nivelul managementului cresc, iar cele din varf inregistreaza o majorare si mai accentuata. In acelasi timp, salariile platite in cazul muncii necalificate reusesc sa se mentina la acelasi nivel.
Problema apare in cazul castigurilor medii, segment al pietei de munca afectat de scaderi, potrivit unui studiu realizat de profesorul de economie David Autor de la Massachusetts Institute of Technology si... mai mult
Duminica, 20 Mai 2012, ora 09:05
Pentru a evita birocratia incetarii contractelor de munca, dar si pentru a functiona cat mai eficient, din ce in ce mai multi patroni apeleaza la "leasingul de personal", adica prefera sa faca angajari pe o perioada de 3-6 luni in loc sa semneze un contract pe o perioada nedeterminata."Leasingul de personal va continua sa creasca in Romania, nu pentru ca ar fi o masura anticriza, ci pentru ca este un sistem prin care companiile isi pot bugeta costurile cu personalul mai eficient si pot astfel sa evite costurile cu forta de munca atunci cand nu au comenzi de la clienti", a declarat pentru Gandul Bogdan Florea, director general Trenkwalder Sobis, companie specializata in furnizarea de forta de munca prin acest sistem.
Cele mai cautate meserii de catre patronii care vor sa inchirieze angajati sunt cele care au legatura cu electronica, industria auto, sectorul bancar, constructiile sau retailul.
In ceea ce priveste salariile, patronii se inspira din datele Institutului National de Statistica (INS), leafa medie a angajatilor necalificati sau entry-level fiind de 900 - 1.000 de lei pe luna. mai mult
Vineri, 30 Aprilie 2010, ora 10:50