Romania si Letonia sunt tarile din UE unde exista cea mai mare pondere a salariatilor care lucreaza pe bani putini.
Potrivit datelor Eurostat aferente anului 2014, 24,4% dintre angajatii de la noi au remuneratii mici, iar in statul baltic proportia e de 25,5%.
Comparativ, la nivelul intregii UE, doar 1 din 6 angajati munceste pe bani putini.
Afla ce profit aduce firmei un angajat roman pentru fiecare leu incasat la salariu
Eurostat arata ca un salariu mic inseamna cel mult doua treimi din castigul mediu pe ora inregistrat la nivel national. In cazul nostru asta inseamna 1,3 euro pentru 60 de minute lucrate.
De mentionat faptul ca vecinii nostri bulgari si unguri stau mai bine ca noi la acest capitol, avand in vedere ca ponderea in cele doua tari e de 18,2%, respectiv 17,8%.
Cat valoreaza o ora de munca
La nivelul statelor membre, cel mai mare castig mediu orar brut era in 2014 de cinci ori mai mare decat cel mai mic castig, exprimat la paritatea standard a puterii ...citeste mai departe despre "Eurostat: In Romania si Letonia lucreaza cei mai multi salariati pe bani putini" pe Ziare.com mai mult
Joi, 08 Decembrie 2016, ora 19:40
Romanii au muncit mai eficient in ultimul an si au adus mai multi bani firmei in care lucreaza, insa dezvoltarea pietei inseamna mai multe oportunitati, asa ca din ce in ce mai multi si-au schimbat jobul.
Indicatorul "rentabilitatea medie a capitalului uman", ce reflecta profitul generat de un angajat pentru fiecare leu incasat sub forma de salariu, a crescut cu 12,5% in ultimul an, potrivit unui studiu publicat miercuri de PwC Romania.
Studiul arata ca, in medie, la fiecare leu incasat sub forma de salariu, un angajat roman produce un profit de 1,44 lei angajatorului.
"Aceasta evolutie se datoreaza in principal cresterii profitabilitatii ca urmare a reducerii costurilor totale la nivel de companie", sustine PwC.
Totusi, exista diferente semnificative de la un sector economic la altul in ceea ce priveste eficienta angajatilor.
"Rata cea mai ridicata a rentabilitatii capitalului uman s-a inregistrat in sectorul bunurilor de larg consum, ca urmare a cresterii sustinute a ...citeste mai departe despre "Ce profit aduce firmei un angajat roman pentru fiecare leu incasat la salariu" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 07 Decembrie 2016, ora 18:22
Compania Nationala Posta Romana /CNPR/ va incheia anul 2014 cu un profit operational de 74,3 milioane lei, comparativ cu o pierdere de 35 milioane lei raportata in anul anterior, arata datele publicate marti de Ministerul pentru Societatea Informationala /MSI/.
Conform ministerului de resort, in urma activitatii comerciale, CNPR va aduce, pana la finalul acestui an, 390 milioane de lei (87,8 milioane de euro) la bugetul de stat, contributie considerata record in contextul disponibilizarilor operate in anul 2013, care au redus contributiile din impozitul pe salarii, informeaza Agerpres.
Mai mult de 22% din aceasta suma, respectiv 87 milioane de lei (19,5 milioane de euro), reprezinta TVA aferenta contractelor comerciale incheiate in cursul anului 2014 de catre operatorul national de servicii postale.
In ceea ce priveste rezultatele financiare anuale, Posta Romana va incheia anul 2014 cu un profit operational de 74,3 milioane de lei (16,7 milioane de euro), fata de o pierdere de 52 milioane lei (11,7 milioane de euro), in 2012, si de 35 milioane de lei (7,8 milioane de euro) in 2013.
CNPR este o companie nationala infiintata pe Legea 31/1990, si nu o institutie publica. Aceasta functioneaza pe gestiune economica, ceea ce inseamna ca isi asigura veniturile, in mod independent, din contracte comerciale.
La sfarsitul lunii septembrie a acestui an, MSI anunta, intr-un comunicat de presa, ca operatorul belgian de servicii postale bpost a avansat o oferta... mai mult
Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 10:11
Compania Nationala Posta Romana va incheia anul 2014 cu un profit de 14 milioane de euro (65 de milioane de lei), in conditiile in care anul trecut compania a inregistrat o pierdere de 8 milioane de euro, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, Razvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informationala.
'Anul 2014 se va incheia cu un profit de 14 milioane de euro, adica 65 milioane de lei. Anul 2013, a fost incheiat cu o pierdere de 8 milioane de euro, iar 2012 cu o pierdere de 12 milioane de euro. Ceea ce s-a intamplat in ultimele sase luni spune mult despre competenta si atasamentul conducerii CNPR fata de companie. Spuneam la un moment dat ca Posta Romana isi va reveni din punct de vedere financiar si din punct de vedere al importantei pe piata de specialitate. Am contat foarte mult pe aceasta echipa de management a Postei. La aceste rezultate sunt foarte multe elemente pozitive. Avem din partea Comisiei Europene un acord scris de reconversie a datoriilor Postei in actiuni. Avem o oferta din partea unuia dintre cei mai importanti jucatori din piata postala, respectiv cea din Belgia. Daca se va privatiza, Posta Romana se va privatiza cu o companie de prestigiu din Europa si nu vom face rabat de la asigurarea unui minim de 100 de milioane de euro drept investitii. Atunci vom merge mai departe si vom incheia un contract de privatizare', a afirmat Cotovelea, potrivit Agerpres.
Conducerea CNPR a organizat, miercuri, conferinta de lansare a companiei Posta... mai mult
Miercuri, 29 Octombrie 2014, ora 12:27
Compania Nationala Posta Romana (CNPR) va incheia 2013 fara profit, dar si fara pierderi, si cu un numar prognozat de salariati de 30.750 persoane, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli pe anul 2013 publicat miercuri in Monitorul Oficial (MO).
"Ieri (miercuri n.r.) s-a discutat cu sindicatele in privinta numarului de salariati care vor fi disponibilizati in baza acordului incheiat in data de 14 mai, dar inca nu s-a avansat niciun numar privind disponibilizarile care urmeaza. La data de 12 mai in Posta Romana erau 32.087 salariati, iar pentru finele anului este estimat un numar de 30.750 de angajati", a declarat, Dan Dumitrescu, purtator de cuvant al Postei Romane.
Potrivit documentului, in acest an sunt asteptate venituri de peste 1,255 miliarde lei la Posta Romana, iar cheltuielile totale la acelasi nivel.
Din veniturile totale de peste 1,255 miliarde lei, circa 1,230 miliarde lei sunt venituri din exploatare si peste 24,7 milioane lei venituri financiare. Cheltuielile pentru investitii se ridica la peste 228,8 milioane lei.
Dan Dumitrescu a precizat ca bugetul de venituri si cheltuieli publicat in MO este bugetul transmis Ministerului pentru Societatea Informationala /MSI/, in urma cu peste doua luni, respectiv in perioada legata prevazuta de 10 zile dupa adoptarea Bugetului de Stat. mai mult
Miercuri, 22 Mai 2013, ora 18:14
Angajatii romani genereaza printre cele mai mici venituri brute pentru fiecare euro, dolar sau leu primit de la angajator sub forma de remunerare din Europa Centrala si de Est (ECE), ceea ce afecteaza competitivitatea si atractivitatea Romaniei ca destinatie pentru investitii, potrivit PwC.
"Din pacate, companiile romanesti s-au vazut confruntate anul trecut cu o erodare a profitabilitatii, corelata cu o crestere a costurilor cu forta de munca. In acest context, rentabilitatea capitalului uman din Romania a ramas in urma celorlalte state din Europa Centrala si de Est, acolo unde media este de 1,57", a declarat, intr-un comunicat, Horatiu Cocheci, senior manager, liderul echipei de consultanta in resurse umane PwC Romania.
In opinia sa, din aceasta cauza este afectata competitivitatea Romaniei si atractivitatea sa ca destinatie de investitii. "Pentru redresare este nevoie de controlul costurilor salariale, astfel incat orice noua crestere sa fie la nivelul castigurilor de productivitate, sau chiar sub acestea", puncteaza oficialul PwC.
Fluctuatia de personal, la media din Europa Centrala si de Est
Fluctuatia de personal se apropie de valorile medii inregistrate in Europa Centrala si de Est, anul trecut 15,6% din angajati parasindu-si organizatiile pentru care lucrau (media in Europa Centrala si de Est este de 16,7%), ceea ce indica o fluctuatie normala de personal si o revitalizare a pietei muncii.
Pe de alta parte, exista diferente puternice intre sectoarele... mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 15:16
Daca Banca Nationala a Romaniei ar fi fost o societate comerciala in sensul clasic al cuvantului, atunci piata de capital ar fi trebuit sa aiba motive de ingrijorare.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a inregistrat anul trecut un profit de circa 71,7 milioane de euro, cu 79% mai redus decat in 2010, potrivit raportului anual pentru 2011.
"Profitul inregistrat de banca centrala in anul 2011 a fost generat, in principal, de operatiunile de administrare a activelor si pasivelor in valuta, in contextul unui management performant al acestora, care a permis obtinerea unor randamente pozitive", se arata in raportul facut public luni. Anul trecut, cheltuielile de functionare ale BNR s-au situat cu 10% sub nivelul prevazut in bugetul aprobat.
Un prorfit mai altfel
Analistul economic Aurelian Dochia a declarat, pentru Business24, ca ar trebui sa fim atenti la ce inseamna profit pentru Banca Centrala, pentru ca ea realizeaza profit sau pierdere din diverse operatiuni, insa asta nu inseamna ca BNR este o intreprindere care urmareste sa realizeze profit cu orice pret, pentru ca obiectivul ei de politica monetara este indreptat intr-un anumit sens.
"De exemplu, BNR poate inregistra pierderi din cauza sterilizarii pietei financiar-bancare, insa acestea sunt strict nominale, nu ca la o intreprindere propriu-zisa", a explicat analistul.
El spune ca acesta este si motivul pentru care nu ar trebui atasata o importanta majora economica acestui eveniment, pentru ca ea se... mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 08:01
Compania Nationala Posta Romana a inregistrat in ianuarie un profit brut de aproximativ 1,4 milioane euro, in crestere fata de luna decembrie a anului trecut.
Posa Rmana a inregistrat lunar profit, incepand din luna august 2011 si a incheiat semestrul doi al anului 2011 cu un profit de 3,7 milioane euro, pentru prima data in ultimii trei ani, a anuntat luni compania.
"Performantele se datoreaza masurilor sistematice implementate de managementul companiei in directia reducerii costurilor, cresterii veniturilor si diversificarii portofoliului de produse si prestatii, precum si desfasurarii consecvente a procesului de reorganizare a retelei teritoriale", se arata in comunicat.
Pentru 2012, Posta Romana va continua alocarea de resurse si dezvoltarea de noi proiecte pe segmentele cu ritm accelerat de crestere: servicii financiare,e-commerce, curierat rapid si publicitate prin posta, in paralel cu imbunatatirea serviciilor prestate publicului larg si asigurarea furnizarii serviciului postal universal pentru toti cetatenii.
"Prin rezultatele inregistrate mai ales in semestrul al doilea al anului 2011, am reusit sa diminuam major pierderea economica, iar functionarea profitabila care a debutat in luna august 2011 ne plaseaza pe drumul cel bun si ne ofera garantia implementarii masurilor manageriale corecte pentru Posta Romana", a declarat directorul general al companiei, Dumitru Daniel Neagoe.
Posta Romana SA este o societate comerciala cu capital majoritar de stat,... mai mult
Luni, 05 Martie 2012, ora 15:10
"Statul va folosi acest Cod al Muncii ca sa se debaraseze de functionarii care nu sunt angajati politic. De asemenea, angajatorii care de obicei abuzau de anumite prevederi deja existente si plateau foarte prost vor putea abuza in continuare.(…) Angajatii nu mai au nici un drept, nici o institutie care sa ii apere si nu mai au nici un motiv cu care sa mearga in fata instantei sa se apere de abuzurile pe care le fac angajatorii", a declarat fostul ministru al Muncii, Mariana Campeanu, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. Este legislatia muncii de acum o frana in calea investitiilor?
Codul muncii actual avea nevoie de unele revizuiri.
Intr-adevar, erau unele masuri prea stranse, proceduri prea complicate si trebuia o relansare pe piata muncii dar, de acolo si pana la a trece in extrema cealalta, mi se pare o alegere total nefericita a actualului Guvern.
Daca ne uitam la ceea ce se intampla pe piata muncii de afara, vorbim de contracte pe perioada determinata in procent de 25-27%. In astfel de cazuri, observam ca procentul somajului este la fel de ridicat, iar salariile sunt, ca medie in UE, cu 15% mai mici.
Daca in tari cu traditie, unde politicul nu ajunge sa aiba o imixtiune asa de mare peste tot, acestea sunt efectele pe care le aduce folosirea contractelor pe perioada determinata, atunci ce se va intampla in Romania?!
Trebuie sa existe o metoda care sa poata sa aduca in Romania un mod mai usor de a te angaja.
Problema este ca vom avea o piata a muncii... mai mult
Miercuri, 23 Martie 2011, ora 00:20