Romania are un potential in agricultura extrem de important pentru a produce energie, pentru a produce biomasa, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, la lansarea oficiala a Asociatiei Romane de Biomasa si Biogaz (ARBIO), precizand ca pe primul loc sa afla deseurile agricole.
"Romania are un potential in agricultura extrem de important pentru a produce energie, pentru a produce biomasa si, pentru a nu spune doar vorbe, vreau sa va dau un exemplu despre cum este impartit potentialul energetic national din biomasa: 15,5% reziduuri din exploatari forestiere si lemne de foc, 6,4% deseuri de lemn, rumegus si alte resturi de lemn, biogaz - 7,7%, deseuri si reziduuri menajere urbane 7,2% si, cel mai important, deseurile agricole rezultate din cereale, tulpini de porumb, resturi vegetale, vita de vie si altele - 63,2%", a spus Daniel Constantin.
Acesta a subliniat ca, dincolo de producerea de energie, cel mai important pentru domeniul agriculturii pentru a fi din ce in ce mai competitivi este sa folosim mai multa energie regenerabila pentru a reduce costurile de productie.
"Romania a devenit o tara cu un potential agricol foarte important, produce din ce in ce mai mult, dar cred ca, pentru a fi si mai competitivi, trebuie sa folosim mai multa energie regenerabila, astfel incat costul de productie sa fie mai redus", a declarat Constantin. mai mult
Miercuri, 18 Iunie 2014, ora 14:27
Braila, Drobeta Turnu Severin si zeci de orase din Romania au o problema comuna, un pericol care compromite prosperitatea locala si nivelul de trai al cetatenilor: Capacitatea acestora de a oferi energie termica cetatenilor a incetat ori este pe punctul sa inceteze. Au nevoie de o solutie pentru Cogenerare si nu pot gasi cu adevarat una.
Pot fi sugerate investitii de miliarde de Euro pentru unitatile de cogenerare ineficiente din intreaga tara, dar nu exista fonduri pentru asta. O problema sociala majora este pe cale sa izbucneasca in anii ce vor urma, daca nu ne indreptam atentia catre singura solutie fezabila pe care tara o are, bazata pe specificul sau: Sectorul Biomasei.
Cifre alarmante
75% din energia termica produca prin Cogenerare in Romania deserveste nevoia populatiei de a-si incalzi locuintele pe perioada a (cel putin) 6 luni pe an.
73 de municipii au propriile unitati de cogenerare dar 40 din cele 73 (55%!) sunt total ineficiente. Daca le analizam cu atentie si pe cele 33 ramase, este posibil sa identificam mai multe.
Pretul pentru energia termica variaza in tara, de la 200 pana la 350 Euro / Gcal
Cetatenii platesc miliarde pentru subventii in fiecare an, pentru a sustine un sistem care practic a intrat intr-un risc major de colaps.
Orice problema necesita investitii de zeci de milioane de Euro, uneori chiar sute. In ansamblu, miliarde de Euro sunt necesare, o suma care pur si simplu nu exista.
Expertii spun ca in cazul in care nu se ia nici o... mai mult
Luni, 19 Mai 2014, ora 12:13
Romania ar trebui sa incurajeze, in perioada 2014 - 2024, dezvoltarea prudenta a energiilor regenerabile, cu un accent pe biomasa". Pe 7 mai, Departamentul pentru Energie al Romaniei a publicat un set de principii care vor forma baza noii strategii nationale pentru energie pentru perioada 2014 - 2015.
Acesta este un semn tangibil aratand faptul ca Guvernul intelege importanta Biomasei si Biogazului si avantajele pe care acestea le ofera industriei, fermelor si municipiilor.
Toate aceste avantaje si mai multe detalii despre Fondurile Europene in Romania, vor fi prezentate de catre ARBIO, in parteneriat cu Federatia Nationala PRO AGRO si Asociatia Romana a Carnii, in cadrul Inaugurarii Asociatiei Romane de Biomasa si Biogaz (ARBIO), din 18 Iunie, eveniment major ce va avea loc la Hotel Hilton, Bucuresti. Speakerii deja confirmati sunt urmatorii:
Dl. Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
Dl. Eugen Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene
Dl. Mircea Geoana, Inalt Reprezentant al Primului Ministru pentru Probleme Economice si Diplomatice
Dl. Dan Ioan Gheorghiu, Consilier al Primului Ministru, Chairman & CEO ISPE
Dl. Emil Calota, Vice Presedinte ANRE
Dl. Mihai Herciu, Director General al Autoritatii de Management pentru PNDR
Dr Jan Stambasky, Presedinte al EBA (European Association of Biogas)
Dl. Ludger Spohr, Presedinte EIPS (European Industry of Pellet Suppliers)
Solutia pentru municipii si problemele lor legate de... mai mult
Vineri, 16 Mai 2014, ora 11:22