Cateva secunde ale unui cutremur care ne-a trezit in miez de noapte in ultima duminica a lunii octombrie au fost suficiente pentru a ne reaminti cat suntem de vulnerabili in fata naturii.
A fost cel mai puternic cutremur din ultimii 14 ani. De aceasta data, de numai 5.8 grade pe scara Richter si fara daune sau victime inregistrate.
"Romania este una dintre tarile cu grad ridicat de vulnerabilitate in fata cutremurelor. La nivel mondial, tara noastra se regaseste printre primele 10 dupa suprafata construita expusa riscului seismic. Peste 90% din suprafata sa se regaseste In zone de risc, iar Bucurestiul este unul dintre cele mai vulnerabile orase din lume", declara Nicoleta Radu, Director General, PAID Romania.
In ultimii 100 de ani, in Romania s-au inregistrat 13 cutremure semnificative, care au dus la producerea a 2.630 de decese si au afectat mai mult de 400.000 de persoane.
Pagubele cauzate doar de cutremurul din 1977 depasesc 2 miliarde de dolari.
Conform datelor PAID Romania, din totalul de aproximativ 9 milioane de locuinte existente pe teritoriul tarii noastre, doar 1,7 milioane sunt asigurate. Celelalte 7,3 milioane de locuinte, nu sunt protejate de o polita de asigurare care sa le permita remedierea pagubelor produse de cutremur.
"Acestea nu sunt simple date. Ele se pot traduce in tragedii de familie pentru cei ale caror locuinte sunt expuse in fata cutremurelor.
Multi ar putea afla numai cand e prea tarziu ca persoanele care nu isi asigura... mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2018, ora 11:16
Companiile din Romania controlate de grupul austriac Vienna Insurance Group (VIG) vor evita sa intre in actionariatul societatii care emite asigurarea obligatorie a locuintelor (PAID), atat timp cat reasigurarea portofoliului este inadecvata, a declarat presedintele VIG, Peter Hagen.
"Politicienii trebuie sa inteleaga ca efectele unei catastrofe naturale pot fi acoperite daca statul garanteaza ori piata internationala de reasigurari garanteaza. Piata internationala de reasigurari nu are nicio obligatie sa accepte un pret stabilit politic si acest lucru trebuie inteles de catre politicieni. Si asta inseamna ca PAID fie are deficit fie nu se reasigura corect. Si din acest motiv nu facem parte din PAID. Nu vrem sa participam la ceva care poate genera pierderi si nu vrem sa participam la o organizatie care nu este reasigurata adecvat", a afirmat Hagen intr-o conferinta de presa.
El a adaugat ca asigurarea pentru locuinte impotriva riscurilor catastrofale nu este obligatorie in Austria.
"Nici in alte state europene nu exista aceasta obligativitate, pe care o intalnim in schimb in Elvetia, in Norvegia sau Franta, unde fiecare proprietar trebuie sa aiba o polita impotriva riscurilor catastrofale. Acolo exista si un pool, exista si statul care garanteaza acest pool. Solutia franceza s-ar putea sa nu fie chiar solutia potrivita, Norvegia s-ar putea sa nu aiba solutia potrivita, dar felul in care PAID este structurat sigur nu este solutia potrivita", a mai spus seful VIG.... mai mult
Marti, 13 Mai 2014, ora 15:45
Potrivit unui proiect de lege, romanii vor putea incheia asigurarea obligatorie pentru locuinta la orice companie de asigurari, dar firmele de asigurari care nu sunt membre ale Poolului de Asigurare impotriva Dezastrelor (PAID) vor vira contributia in contul acestei institutii.
Toate firmele de asigurari vor contribui cu valoarea platita de cel care doreste sa fie asigurat, in contul PAID-ului, care se obliga sa plateasca despagubirile pentru daunele asigurate obligatoriu.
Din pretul fiecarei polite facultative, 20 de euro (in cazul locuintelor din materiale moderne) sau 10 euro (in cazul locuintelor din chirpici) vor merge catre PAID. In acelasi timp, Pool-ul isi va asuma despagubiri de pana la 20.000, respectiv, 10.000 de euro in cazul in care se concretizeaza unul dintre cele trei riscuri asigurate obligatoriu, adica cutremur, inundatii sau alunecari de teren.
Intrebat daca scopul introducerii acestei modificari vizeaza salvarea PAID-ului fara a afecta concurenta din piata, presedintele comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare din Camera Deputatilor, si initiatorul amendamentelor, Mihai Tudose, a negat vehement.
"Ideea de la care s-a plecat a fost urmatoarea: toti cetatenii sa fie asigurati si toate firmele sa poata introduce acest tip de produs in oferta lor. In prezent exista societati care "chipurile" practica asigurarea acestor riscuri, dar la preturi foarte mari. Vrem sa introducem obligativitatea unui tarif unic, in asa fel incat... mai mult
Vineri, 24 Mai 2013, ora 08:11
Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a decis joi ca se revine la normele anterioare datei de 1 septembrie 2012 in ceea ce priveste asigurarea obligatorie a locuintei. Astfel, cetatenii pot sa opteze fie pentru o asigurare PAID, fie pentru una facultativa care sa acopere riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren.
CSA a hotarat, de asemenea, ca proprietarii se pot proteja suplimentar si pentru alte riscuri prin politele facultative, anunta Agerpres.
Aceasta masura este prima dintr-o serie de initiative care vizeaza inclusiv propuneri pentru modificarea Legii nr. 260/2008, in asa fel incat obiectivul de cuprindere cat mai larga in asigurare a fondului locativ din Romania sa fie atins, precizeaza CSA.
La sfarsitul lunii august, CSA anunta ca, incepand cu data de 1 septembrie, societatile de asigurare autorizate sa subscrie riscuri de catastrofa naturala vor putea incheia asigurari facultative doar pentru sume asigurate care exced celor acoperite prin polita obligatorie pentru locuinte, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro, la tarifele stabilite prin Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor.
Practic, de la acea data, proprietarii trebuiau sa isi asigure locuintele in primul rand pentru riscurile si sumele asigurate prevazute in Legea nr. 260/2008, privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, prin incheierea unei polite obligatorii.
Cei care doreau o... mai mult
Joi, 25 Octombrie 2012, ora 17:03
Primarii vor putea amenda persoanele care nu au incheiat o polita de asigurare obligatorie a locuintei doar din luna august 2012, potrivit termenului rezultat din Legea 260/2008 modificata si republicata, desi Ministerul Administratiei si Internelor a anuntat ca data limita este 15 iulie 2011, potrivit Mediafax.Legea stabileste atat in forma initiala, cat si in cea modificata, ca obligativitatea incheierii politelor de asigurare impotriva dezastrelor naturale (cutremure, alunecari de teren si indundatii) devine efectiva la 90 de zile de la adoptarea normelor de aplicare a actului normativ, iar in primul an proprietarii de constructii cu destinatia de locuinta sunt obligati sa incheie contracte de asigurare obligatorie a locuintelor pana la expirarea unei perioade de un an de la data implinirii termenului.
Ministerul Administratiei si Internelor a anuntat ca obligativitatea incheierii politei are ca termen limita 15 iulie 2011, interpretand ca primul an de aplicare deja a expirat, desi populatia devenea obligata sa incheie polite abia dupa adoptarea normelor, care au fost publicate in Monitorul Oficial abia in 6 mai 2011.
In forma aprobata in 2008, legea stabilea la articolul art. 3 (1) ca "incepand cu data la care se implinesc 90 de zile de la data adoptarii normelor de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor emise in aplicarea prezentei legi, persoanele fizice si juridice sunt obligate sa isi asigure impotriva dezastrelor naturale, in conditiile prezentei legi, toate... mai mult
Miercuri, 13 Iulie 2011, ora 23:11
Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) a incheiat peste 75.000 de polite de asigurare pentru locuinte in trei luni de cand aceasta a devenit obligatorie, cu un ritm mediu zilnic de aproximativ 1.200 de polite pe zi, a declarat marti presedintele societatii, Marius Bulugea, transmite NewsIn. Startul programului de asigurare obligatorie a locuintelor a fost dat oficiat la data de 15 iulie 2010.
"Ritmul de emitere a crescut de la 100 - 200 polite pe zi la 1.500 - 1.900 de polite zilnic. Pentru a ne atinge obiectivul fixat trebuie sa ajungem la un ritm zilnic de circa 4.000 de polite zilnic", a spus Bulugea.Acesta a adaugat ca 89% din politele subscrise sunt de tip A si 75% au fost subscrise in mediul urban.Toate societatile de asigurare actionare la PAID au emis polite, primele trei fiind Astra, Generali si Groupama.Proprietarii sunt obligati ca, intr-o perioada de sase luni de la emiterea primei polite, sa incheie o asigurare obligatorie a locuintelor. Potrivit legii, dupa aceasta perioada, proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda cuprinsa intre 100 si 500 lei, care este aplicata de primarul localitatii respective.Din numarul total de 8,5 milioane proprietati cu destinatia de locuinta, 65% sunt de tip A, iar restul de tip B.Prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A (care au structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma... mai mult
Marti, 12 Octombrie 2010, ora 11:56
Proprietarii de locuinte sunt obligati sa incheie polite de asigurare obligatorie a locuintelor in termen de sase luni, perioada in care PAID estimeaza ca va inregistra un milion de contracte, transmite Mediafax. "Ar fi bine daca am depasi 10% (din numarul total al locuintelor din Romania, n.r.) in urmatoarele sase luni. Asta inseamna ca pana in ianuarie sa fie un milion de asigurati", a declarat joi Marius Bulugea, presedintele - director general la Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor.
Exceptie fac proprietarii de locuinte care au incheiat polite de asigurare facultativa impotriva dezastrelor, care vor fi obligati sa incheie si asigurari obligatorii imediat dupa expirarea celor facultative, in cazul in care termenul depaseste 15 ianuarie.
Conform legislatiei, proprietarii de imobile sunt obligati sa incheie o polita de asigurare, prima fiind diferentiata in functie de tipul de locuinta, intre 10 si 20 de euro. Valoarea asigurata a unei locuinte este situata intre 10.000 si 20.000 de euro.
Dupa expirarea termenului de sase luni, cei care nu se vor conforma vor fi sanctionati de primarii cu amenzi intre 100 si 500 lei.
Asigurarea obligatorie acopera cutremurele, inundatiile sau alunecarile de teren. mai mult
Joi, 15 Iulie 2010, ora 12:53
Prima polita de asigurare obligatorie a locuintelor ar putea fi emisa in luna iulie, demers conditionat insa de semnarea contractului de reasigurare, a declarat, luni, Radu Mustatea, membru in Consiliul de Administratie al Pool-ului de Asigurare impotriva Dezastrelor (PAID), conform Mediafax."Este posibil ca PAID sa emita prima polita in luna iulie, probabil cu 1 iulie. Totusi, emiterea primei polite este conditionata de incheierea contractului de reasigurare, care deja a fost creionat in linii mari", a spus Mustatea, care este directorul general al Astra Asigurari.PAID a inceput discutiile cu brokerii de reasigurare Willis, AON, Guy Carpenter, Stellar Re si RFIB. Ultimul s-a retras de la negocieri.Societatea care va emite politele de asigurare obligatorie a locuintei a fost infiintata in septembrie 2009, cand 13 asiguratori au semnat actele de constituire a Pool-ului, aportul acestora la capitalul social al asiguratorului fiind de 4,545 milioane de euro (19,34 milioane lei).Cu o participatie de 15% s-au inscris Astra, Clal Romania si Groupama Asigurari. ABC Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins (fosta Asitrans), Generali si Grawe Romania s-au inregistrat, fiecare, cu o participatie de 5,5%.Legea 260 privind asigurarea obligatorie a locuintelor a fost adoptata in noiembrie 2008.Conform legislatiei, proprietarii de imobile sunt obligati sa incheie o polita de asigurare, prima fiind diferentiata in functie de tipul de... mai mult
Luni, 17 Mai 2010, ora 11:19
Gradul de acoperire a asigurarii obligatorii a locuintelor va fi de circa 75% la 3 ani dupa intrarea in vigoare a legii asigurarii obligatorii, dupa ce va atinge o rata de penetrare de circa 30% in primul an, a spus presedintele Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), Constantin Toma.Conducerea PAID a mentionat, insa, ca Ministerul Finantelor trebuie sa fie alaturi de PAID in primii ani, pentru a finanta deficitul necesar programului de reasigurare."Daca reusim sa atingem 30% grad de acoperire a asigurarii obligatorii in primul an ar fi, in opinia mea, o realizare de exceptie", a afirmat Toma, la Forumul International al Riscurilor Catastrofale (ICAR)."Estimam ca in trei ani rata de penetrare va fi de circa 75%. Nimeni nu se va incapatana sa plateasca amenda, in loc sa incheie o asigurare obligatorie de locuinte", a mai spus el, amintind ca amenda este mai mare decat prima de asigurare.Asigurarea obligatorie a locuintelor acopera riscul de cutremur, alunecari de teren ori inundatii, pentru fiecare constructie cu destinatia de locuinta.Intrebat daca grupul Vienna Insurance Group (VIG), liderul pietei asigurarilor din Romania, va intra in actionariatul PAID, Constantin Toma - care este presedinte al Omniasig-VIG - a afirmat ca grupul austriac nu a luat nicio decizie. mai mult
Luni, 12 Octombrie 2009, ora 14:57