O delegatia a Ministerului Agriculturii face "cartile" la Bruxelles pentru fermierii romani, unde au loc ultimele negocieri legate de Politica Agricola Comuna (PAC) 2014-2020. Pe lista subiectelor "ramase inca deschise" pentru discutii se numara: plafonarea subventiilor si ratele de cofinantare din bugetul national a subventiilor.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a participat ieri la Consiliul Ministrilor, unde s-au purtat discutii cu privire la temele care au ramas inca in dezbatere legate de Noua PAC: Pilonul I - degresivitatea platilor directe (plafonarea) si din Pilonul II - ratele de cofinantare.
Romania sustine cresterea cofinantarii comunitare de la 75% la 85% aplicata in zonele mai putin dezvoltate avand in vedere impactul pozitiv asupra bugetului national. In ce priveste degresivitatea platilor directe - un procent de reducere de 5% pentru sumele de peste 150.000 euro, se arata intr-un comunicat de presa MADR.
Practic, Romania sustine plafonarea subventiilor pentru fermierii care primesc mai mult 150.000 de euro.
Totusi, potrivit unor surse apropiate negocierilor, in proportie de 99% cartile sunt deja facute, iar Bruxelles nu aproba limitarea sau diminuarea subventiei pentru marii fermieri.
Una din cele mai importante modificari pe care o aduce Noua Politica Agricola Comuna se refera la modul de distribuire a banilor europeni. Daca pana acum, Comisia Europeana era cea care hotara pe ce se cheltuie banii alocati pentru fiecare tara,... mai mult
Marti, 24 Septembrie 2013, ora 13:40
Romania are de castigat, din punct de vedere bugetar, de pe urma noii reforme PAC (Politica Agricola Comuna), sustine comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos.
"Este una din putinele tari care castiga prin aceasta reforma a Politicii Agricole Comune. Numai platile directe vor creste de la 130-140 de euro la hectar in prezent, pana la 196 de euro la hectar, in medie, in anul 2019", a declarat oficialul, intr-un interviu acordat Agerpres.
El recunoaste ca, totusi, chiar si in aceste conditii platile directe vor fi mai mici decat media din Uniunea Europeana, dar puncteaza ca "diferenta va fi mult redusa".
"Este vorba de o alocare totala, iar modul cum o foloseste Romania este altceva, pentru ca sunt state membre care au plata medie la hectar foarte ridicata, dar unde sunt multi agricultori care au plati la hectar mai mici ca in Romania. Si acolo decalajele sunt foarte mari. Dar in conditiile in care bugetul PAC este redus cu 7-8 la suta, sa vii in conditiile acestea si sa castigi mai mult, mie mi se pare semnificativ din punct de vedere bugetar. De asemenea, din punct de vedere al continutului, Romania are de castigat prin flexibilitatea pe care o propune noua PAC pentru ca permite Romaniei sa isi ia in considerare specificul agriculturii si sa aiba o abordare specifica care sa tina cont de realitatile de aici si de obiectivele politice care exista.
Un dezavantaj, desi nu stiu daca este totusi un dezavantaj, este ca Romania va... mai mult
Duminica, 30 Iunie 2013, ora 15:34