Ministerul Apararii rus a pregatit un proiect de act normativ care permite doborarea avioanelor de pasageri in cazul in care acestea incalca spatiul aerian al Federatiei Ruse.
Documentul "cu privire la procedura de utilizare a armelor si echipamentului militar pentru protectia frontierei de stat a Federatiei Ruse in spatiul aerian al Federatiei Ruse" a fost deja postat pe site-ul Guvernului de la Moscova, potrivit Radio Svoboda.
Conform textului citat, avioanele de pasageri care incalca spatiul aerian al Rusiei ar putea fi doborate in cazul in care nu reactioneaza la semnalele de avertizare si la focurile de avertisment si daca zborul lor risca sa duca la decese in masa, la catastrofe ecologice sau la un atac asupra unor obiective strategice.
Documentul prevede de asemenea ca armata rusa ar trebui sa reactioneze chiar si in cazul in care o aeronava neidentificata se apropie la o distanta mai mica de 50 de kilometri de granita Federatiei Ruse.
Atunci cand acesta este un avion militar, intrat ilegal in spatiul aerian rusesc, el trebuie fortat sa aterizeze pe un aeroport rusesc sau determinat sa paraseasca spatiul aerian al Rusiei, iar in cazul in care nu raspunde la semnale, sa fie doborat.
Aceleasi masuri vor fi aplicate - conform proiectului mentionat - si avioanelor de pasageri, cu exceptia cazurilor cand nu exista "un pericol real de decese in masa, un risc de catastrofa ecologica sau de atac asupra unor obiective strategice".
Cum va stabili exact... mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2019, ora 15:48
Companiile Boeing si Airbus vor fi nevoite sa isi revizuiasca estimarile privind profitul realizat in urma livrarii de avioane catre transportatorii aerieni din Rusia. Loviti de criza economica, acestia isi reduc treptat flota de aeronave, renuntand la aparatele de zbor luate in leasing.
Numarul aeronavelor Airbus si Boeing detinute de companiile aeriene din Rusia s-a redus cu 11, in perioada august 2014- Aprilie 2015, dezvaluie purtatorul de cuvant al Autoritatii Aviatice din Rusia, Serghei Izvolski, potrivit Bloomberg.
In picaj
Este pentru prima data in ultimii 15 ani cand flota civila de transport aerian a Rusiei se confrunta cu o scadere a numarului de aparate. Aceasta, dupa ce, in ultimul deceniu, numarul avioanelor straine a crescut de 10 ori.
Prabusirea pietei petrolului si aplicarea sanctiunilor economice de catre Occident au tulburat profund apele in transportul aerian din tara.
Deprecierea rublei cu 50% in ultimul semestru al anului trecut a blocat mii de pasageri la sol.
Conform cifrelor oficiale, numarul pasagerilor a scazut cu 2,3% in primul trimestru, ajungand la 17 milioane. Este prima scadere inregistrata din 2009 si pana in prezent, dupa cum arata Serviciul de Transport Aerian din Rusia.
"De acum, ma astept sa vad avioane vechi, pentru care s-a achitat leasingul, pe liniile aeriene rusesti", sustine George Ferguson, analist al Bloomberg Intelligence.
Boeing si Airbus se vor indrepta catre alti clienti, in timp ce companiile aeriene... mai mult
Joi, 14 Mai 2015, ora 12:23
1Un avion Boeing 777 al Malaysia Airlines, cu 298 de persoane la bord, s-a prabusit in estul Ucrainei, in zona de conflict unde au loc lupte intre separatistii prorusi si armata ucraineana.
Serviciile secrete americane au confirmat ca in avion au fost trase rachete de la sol, insa nu este clara natura acestora. Presedintele ucrainean Petro Porosenko a acuzat un act de terorism, de care ar fi responsabili separatistii pro-rusi.
La randul sau, Vladimir Putin a sustinut ca responsabilitatea pentru tragedia aviatica este a autoritatilor de la Kiev.
Agentiile de presa internationale informeaza ca 298 de oameni au murit, din care 15 erau membrii echipajului. Informatia a fost confirmata de oficialii ucraineni si cei din Malaezia.
SBU, serviciul secret de la Kiev, a publicat o inregistrare in care un lider separatist relateaza serviciilor secrete rusesti cum au doborat insurgentii pro-rusi un avion militar de transport ucrainean (An-26), dar rusii il informeaza ca a doborat un ...citeste mai departe despre "Avion cu 298 de oameni la bord, doborat cu rachete in Ucraina: Rusia si Ucraina isi paseaza reciproc responsabilitatea" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Iulie 2014, ora 09:02
Avionul care s-a prabusit duminica pe aeroportul Kazan din Rusia fusese exploatat timp de 23 de ani de sapte companii aeriene, inclusiv de compania romaneasca Blue Air si a fost implicat intr-un accident grav in Brazilia in 2001, relateaza France Presse, citand mai multe surse.
Aparatul Boeing 737-500 al companiei rusesti Tatarstan, care a efectuat primul sau zbor in 1990, a fost exploatat initial de compania franceza Euralair Horizons, care a depus bilantul in 2005, iar dupa aceea de Air France vreme de trei ani, conform site-ului AirFleets.fr.
Ulterior a ajuns in flota Uganda Airlines, care l-a exploatat vreme de aproape cinci ani, dupa care a deservit trei ani compania braziliana Rio Sul. A fost dupa aceea detinut de compania romaneasca Blue Air si de Bulgaria Air, inainte de a ajunge in cele din urma la compania ruseasca Tatarstan.
In decembrie 2001, pe vremea cand era exploatata de Rio Sul, aeronava a suferit un accident serios la aterizarea pe aeroportul brazilian Belo Horizonte, insa incidentul nu s-a soldat cu victime, potrivit agentiei rusesti Itar-Tass, care a citat presa braziliana.
In timpul unei ploi abundente, avionul care avea la bord 108 persoane a atins suprafata pistei, s-a ridicat din nou si a revenit brutal pe pista, distrugandu-si o parte din trenul de aterizare. Aparatul a 'patinat' pe motorul situat sub aripa stanga de-a lungul a 1,7 kilometri inainte de a se opri de tot. El a suferit ulterior reparatii importante inainte de a fi repus... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 09:50