Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a prezentat strategia institutiei in fata membrilor Parlamentului European, anuntand mentinerea unei politici monetare relaxate pana la atingerea cotei de inflatie de 2%. Draghi insista pe adoptarea unui set de masuri neconventionale care sa permita monedei unice sa evite pericolul deflatiei.
"Suntem pregatiti sa abordam si alte masuri neconventionale decat cele deja luate in cazul in care acestea se dovedesc necesare in fata riscului de prelungire a perioadei de inflatie scazuta", a punctat Draghi.
In acest moment, nivelul inflatiei pe zona euro ramane in continuare la 0,4%, nivel atins inca din primavara acestui an, iar recentul set de masuri adoptat de Banca Centrala Europeana nu s-a bucurat de un foarte mare succes in randul bancherilor din statele membre, dupa cum relateaza publicatia Euobserver.
Draghi, relaxare in solitudine
Politica monetara a bancii centrale din zona euro da intr-adevar semne de relaxare dupa ce riscul de deflatie a atins o cota alarmanta, dar receptarea masurilor aplicate de BCE in piata lasa sa se intrevada relaxarea doar la nivelul institutiei conduse de Draghi.
Printre instrumentele folosite de BCE in incercarea de impulsionare a economiei statelor din zona s-a numarat si reducerea ratei dobanzilor si acordarea unor imprumuturi celor 225 de institutii bancare operationale in cele 18 state din zona euro. Masura nu a starnit un prea mare interes din partea bancherilor, la o... mai mult
Marti, 23 Septembrie 2014, ora 12:40
Fondul Monetar International a facut ce era necesar pentru a ajuta Grecia sa ajunga la o datorie sustenabila, a declarat joi William Murray, purtator de cuvant al FMI, sugerand ca actiuni suplimentare trebuie adoptate de creditorii europeni, transmite Reuters.
"FMI a facut ceea ce era de facut in limitele competentelor sale. Cu siguranta trebuie adoptate alte masuri pentru ca Grecia sa ajunga la o datorie sustenabila", a afirmat joi oficialul FMI.
Intrebat daca aceasta inseamna ca trebuie sa faca mai multe creditorii europeni ai Greciei, William Murray a raspuns ca este "posibil" dar a refuzat sa dea mai multe detalii.
Discutiile privind Grecia vor continua, a explicat William Murray, scotand in evidenta faptul ca seful FMI, Christine Lagarde, si-a scurtat vizita in Asia pentru a participa la o reuniune importanta a Eurogrupului (ministrii de finante din zona euro), saptamana viitoare.
"Cred ca aceasta este cea mai clara dovada pe care pot sa o dau ca discutiile nu sunt blocate", a afirmat Murray, adaugand ca FMI sprijina obiectivul ca datoria Greciei sa ajunga la 120% din PIB pana in 2020 pentru a fi sustenabila pe termen lung.
"Este in interesul Greciei, este in interesul Europei, este in interesul intregii lumi ca datoria Greciei sa fie la un nivel sustenabil".
Totusi, pare putin probabil ca Grecia sa atinga acest obiectiv, iar pentru anul viitor se estimeaza ca datoria totala a Greciei va urca la 190% din PIB.
Miercuri, Christine Lagarde a... mai mult
Vineri, 16 Noiembrie 2012, ora 08:41
Pe masura ce zona euro se pregateste tot mai mult pentru o iesire a Greciei, factorii de decizie europeni inca nu au pus la punct un scut de protectie care sa opreasca un posibil efect de domino, care ar arunca zona intr-o criza si mai profunda.
Banca Centrala Europeana (ECB) incearca din rasputeri sa tina zona euro departe de bancile cu probleme, insa, pana la aceasta ora blocul comunitar inca nu a pus la punct masurile necesare pentru stoparea neicrederii in sistemul bancar.
Fondul de rezerva, o posibila solutie
Saptamana trecuta, liderii europeni au adus in discutie o serie de masuri menite sa vina in sprijinul institutiilor bancare, masuri care, in viziunea Bancii Centrale Europene, ar trebui sa cuprinda o rezolutie privind infiintarea unui fond de rezerva, care sa preia probleme precum restructurarile masive sau chiar falimentul multor banci.
O asemenea masura ar veni in complementarea creditului pe trei ani, in valoare de 1.000 de miliarde de euro, acordat de ECB lunile trecute bancilor din zona euro. Decizia a ajutat sistemul bancar european sa se miste ceva mai bine, mai ales in tarile in care increderea in banca este foarte redusa, iar imprumuturile interbancare sunt privite cu reticenta.
Mai mult, in momentul de fata are loc un val de retrageri puternice ale deponentilor. Acestia se tem ca guvernele nu au puterea necesara pentru a putea sustine bancile, dar si de faptul ca, tara lor va iesi din zona euro, iar economiile vor fi transformate intr-o... mai mult
Miercuri, 30 Mai 2012, ora 08:46
Banca Centrala Europeana ar putea interveni din nou pe piata obligatiunilor pentru a linisti investitorii in privinta situatiei fiscale a Spaniei.
Declaratia facuta de Benoit Coeure, unul din directorii executivi ai BCE, ca Banca ar putea interveni pe piata a relaxat tensiunile si a scazut costul de imprumutare al Spaniei. Cu toate acestea insa, astfel de comentarii ar putea crea dispute in cadrul Bancii Centrale asupra uneltelor folosite in lupta anticriza, scrie Finantial Times.
In ultimii doi ani, BCE a achizitionat obligatiuni emise de guvernele zonei euro pentru a incerca sa usureze situatia statelor cu probleme si pentru a ajuta la scaderea costului de imprumut al respectivelor tari.
Programul de achizitie de titluri de stat al BCE nu a mai fost activ din ianuarie, din cauza scepticismului multor legislatori in privinta eficacitatii programului, in timp ce altii sunt de acord cu implicarea Bancii Centrale in problema datoriilor suverane.
Conform declaratiilor lui Coeure realizate miercuri la Paris, situatia din Spania nu este justificata. "Va interveni BCE? Avem un instrument, Programul de achizitii de obligatiuni, care nu a mai fost utilizat in ultima vreme, dar continua sa existe", a spus acesta.
Comentariile oficialului BCE au ajutat la scaderea costului de imprumut al Spaniei. Titlurile de stat pe 10 ani au scazut la 5,87%, dupa ce se ridicasera la 6% marti.
"In primul rand trebuie sa ne uitam la faptul ca dobanzile la care se imprumutau... mai mult
Joi, 12 Aprilie 2012, ora 17:46
Banca Centrala Europeana a inregistrat depozite overnight in valoare de 821 miliarde euro, la sfarsitul saptamanii trecute. Suma este un record si este pusa pe seama imprumutului de 530 miliarde de euro, pe care BCE l-a acordat miercuri.
Cu toate acestea, de ce bancile pastreaza in depozite la BCE, imprumutul acordat de aceeasi institutie?
800 de banci au imprumutat miercuri suma de 530 miliarde euro de la BCE, banii reprezentand a doua transa de imprumut cu o dobanda 1% si maturitate de 3 ani, meniti sa inlature presiuniea cauzata de lipsa de lichiditate de pe piata financiara europeana. Prima transa de imprumut, in valoare de 500 miliarde de euro a fost acordata la sfarsitul lunii decembrie, potrivit Financial Times.
Astfel, Banca Centrala Europeana a anuntat ca depozitele overnight au atins la sfarsitul saptamanii suma record de 821 miliarde euro, in conditiile in care, in urma imprumutului din decembrie, suma depozitelor s-a ridicat la doar 450 miliarde euro.
Bancile imprumuta de la BCE ca sa depuna tot la BCE
Unii specialisti sunt de parere ca sumele mari care sunt pastrate la Banca Centrala Europeana reprezinta un semn de neincredere si de tensiune in piata, in conditiile in care dobanda oferita de BCE pentru depozitele overnight este de doar 0,25%.
Pe de alta parte, alti specialisti spun ca fenomenul este unul normal, deoarece este imposibil ca banii sa fie absorbiti atat de repede in piata. Aceeasi tendinta a fost inregistrata si in decembrie,... mai mult
Luni, 05 Martie 2012, ora 19:30
Banca Centrala Europeana (BCE) ar trebui sa cumpere mai agresiv de pe piata secundara obligatiunile de stat ale tarilor cu probleme din zona euro, pentru a sustine Italia si pentru a preveni "un colaps cataclismic" al euro, avertizeaza David Riley, director in cadrul Fitch.
Riley a aratat, intr-o conferinta cu investitorii in cadrul unui roadshow european, ca prabusirea euro ar fi dezastruoasa pentru economia globala.
El a precizat ca acesta nu este scenariul de baza al Fitch, insa ar putea deveni realitate daca Italia nu gaseste o solutie la problemele de ordin financiar cu care se confrunta.
"Sfarsitul euro ar fi un eveniment cataclismic. Euro este moneda de rezerva. Ce s-ar intampla in termeni de stabilitate politica si financiara? Este greu de crezut ca euro va supravietui daca Italia nu va reusi sa depaseasca criza" , a afirmat reprezentantul Fitch, precizand ca, desi Italia este considerata prea importanta din punct de vedere economic si politic pentru a i se permite sa se prabuseasca, marimea economiei si datoriile uriase acumulate ar putea face imposibila salvarea tarii de la colaps.
Riley recomanda BCE sa renunte la atitudinea reticenta fata de o interventie mai agresiva pe pietele de obligatiuni si sa nu se mai opuna ideii ca fondul de urgenta al zonei euro sa se poata imprumuta direct de la supraveghetorul central. mai mult
Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 16:10
Primul ministru ungar Viktor Orban a declarat vineri din nou ca nu va aduce nicio modificare controversatei legi ce reformeaza Banca Centrala, in ciuda criticilor Uniunii Europene si a Fondului Monetar International, transmite AFP, care citeaza agentia locala de presa MTI.
"Exista un dezacord intre Ungaria si Comisia Europeana in problema Bancii Centrale si il vom rezolva apeland la uzantele si cutumele in vigoare in cadrul Uniunii Europene", a declarat premierul ungar agentiei MTI in timpul unei conferinte de presa sustinute la parlamentul de la Budapesta, fara sa ofere mai multe detalii.
La aceasta conferinta de presa au fost invitati numai ziaristi din mass-media apropiata autoritatilor, fiind exclusi toti ceilalti ziaristi ungari si corespondentii din mass-media straina.
Ea s-a desfasurat in urma unei reuniuni neprevazute a premierului ungar cu ministrul economiei, Gyorgy Matolcsy, cu negociatorul Ungariei in relatia cu UE si FMI, Tamas Fellegi si cu presedintele Banci Centrale, Andras Simor, acesta din urma fiind in conflict deschis cu Viktor Orban.
"Aceasta lege garanteaza clar independenta Bancii Centrale care de altfel gestioneaza singura rezervele valutare", a spus premierul ungar incercand sa infirme zvonurile potrivit carora guvernul sau ar intentiona sa apeleze la rezervele de circa 35 de miliarde de euro ale Bancii Centrale in eventualitatea esuarii negocierilor cu UE si FMI.
Acestea din urma au suspendat la mijlocul lunii decembrie... mai mult
Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 16:29
Depozitele bancilor din zona euro la Banca Centrala Europeana au atins miercuri nivelul record de 452 de miliarde de euro, institutiile financiare asteptand anul viitor pentru utilizarea imprumuturilor uriase obtinute saptamana trecuta de la BCE.
In urma cu o zi, aceste depozite erau de 412 miliarde de euro, marimea acestei sume fiind interpretata de unii analisti drept un semn al agravarii reticentei bancilor de a se imprumuta reciproc.
"Unele persoane s-au declarat surprinse de marimea acestor depozite. Este insa normal, tinand cont de faptul ca saptamana trecuta BCE a oferit bancilor lichiditati de aproape 500 de miliarde de euro, iar acesti bani nu puteau sa dispara", a afirmat Luca Cazzulani, director adjunct pentru strategie la UniCredit.
Saptamana trecuta, BCE a acordat pentru 500 de banci europene imprumuturi pe trei ani in valoare de 490 de miliarde de euro.
Analistii se asteapta ca aceste fonduri sa alimenteze piata interbancara si sa permita achizitia de obligatiuni ale statelor din zona euro, dar nu imediat.
"Situatia va fi temporara. Bancile asteapta noul an pentru a aloca cele 500 de miliarde de euro primite de la BCE", a declarat Cyril Regnat, analist pentru piata de obligatiuni la banca Natixis.
Bancile trebuie sa efectueze rambursari importante in primul trimestru, de 230 de miliarde de euro potrivit datelor BCE, iar fondurile de la banca centrala vor fi folositi pentru achitarea datoriilor.
"Lichiditatile in exces vor fi utilizate... mai mult
Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 21:45
Confruntarea dintre Banca Centrala Europeana (BCE) si Germania pe tema unei noi transe de imprumut acordata Greciei risca sa degenereze atat de mult incat cele doua forte vor trebui sa ajunga la un compromis."Balanta puterii in zona euro seamana cu cea din Razboiul Rece: cele doua parti se ameninta cu arme pe care ar fi mult prea periculos sa le foloseasca", a spus Philip Whyte, cercetator la Centrul pentru Reforma Europeana din Londra, citat de Bloomberg. "Razboiul se va termina chiar daca se va folosi artificiul maturizarii debitului fara sa-l numim creditare".
Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, si Ministrul Finantelor din Germania, Wolfgang Schaeuble, analizeaza rolul investitorilor in a doua transa de imprumut data Greciei la 14 luni distanta de prima. Disputa se aprinde pe tema interventiei politicienilor in a forta creditorii sa plateasca o parte din costuri, actiune pe care Trichet a numit-o zilele trecut "o greseala enorma".
Daca nu se ajunge la o intelegere pentru a garanta nevoile financiare ale Greciei pe urmatoarele 12 luni, Fondul Monetar International a amenintat ca isi va retrage contributia. Acest lucru se intampla in coditiile in care fondul initial de creditare al Greciei s-a diminiat de la suma de 110 miliarde euro.
Ministrii de Finante au stabilit o intalnire speciala pe 14 iunie pentru a gasi o cale de a evita ceea ce Olli Rehn, Comisarul European pentru Economie, a numit "catastrofa Lehman... mai mult
Luni, 13 Iunie 2011, ora 13:57