Mecanismul Unic de Rezolutie (SRM), impreuna cu Mecanismul Unic de Supraveghere (SSM) si Mecanismul Unic de Garantare a Depozitelor, constituie cei trei piloni de baza ai planificatei uniuni bancare din zona euro.
"In urma acordului statelor membre privind Mecanismul Unic de Rezolutie, pot incepe acum negocierile cu Parlamentul European", a declarat comisarul european pentru piata interna si servicii Michel Barnier.
Conform acordului, bancile vor furniza numerar pentru a plati inchiderea creditorilor falimentari, acordand aproximativ 55 de miliarde de euro (76 de miliarde de dolari) in urmatorii zece ani, bani care vor fi acumulati in Fondul Unic de Rezolutie. Pana atunci, daca nu vor exista suficienti bani din taxe, guvernele vor putea impune mai multe taxe pe banci sau ar putea utiliza bani publici. Daca un guvern nu are suficienti bani, va putea imprumuta de la ESM (Mecanismul European de Stabilitate), cum a facut Guvernul de la Madrid pentru a recapitaliza bancile spaniole in 2012.
Acest acord este o victorie pentru Germania, care s-a opus ideii unei finantari comune a costurilor pentru gestionarea bancilor in dificultate, optand pentru o retea de fonduri nationale care lasa fiecare tara responsabila pentru propriile banci.
Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a declarat ca prin acest acest acord s-au creat pilonii finali ai uniunii bancare.
"Daca vom continua spre finalizarea uniunii bancare, vom putea continua stabilizarea euro, ca baza... mai mult
Joi, 19 Decembrie 2013, ora 13:06
Ministrii de Finante din statele zonei euro se vor intalni luni si marti la Luxemburg pentru a pune la punct un plan de reparare a sistemului bancar, in conditiile in care testele de stres de anul viitor ar urma sa scoata la iveala problemele ascunse dupa criza financiara globala, informeaza Reuters.
Deocamdata nimeni nu stie care sunt pierderile posibile din bancile europene insa Fondul Monetar International a atras recent atentia asupra gravitatii acestei probeleme estimand ca numai bancile spaniole si cele italiene ar putea inregistra in urmatorii doi ani pierderi de 230 miliarde de euro de pe urma creditelor acordate companiilor.
Bancile europene urmeaza sa fie supuse anul viitor unei noi runde de teste de stres derulate Banca Central Europeana. "Eficienta acestui exercitiu va depinde de existenta aranjamentelor necesare pentru recapitalizarea bancilor, inclusiv prin oferirea de ajutoare publice. Aceste aranjamente trebuie sa fie in functiune inainte ca noi sa facem evaluare", a declarat presedintele BCE, Mario Draghi.
In timpul crizei datoriilor, Uniunea Europeana a derulat doua runde de teste de stres insa analistii au considerat aceste teste drept un esec deoarece nu au reusit sa identifice problemele din bancile irlandeze, care la cateva luni dupa testele de stres au adus Irlanda in pragul falimentului. Noile teste de stres ale BCE sunt vazute ca ultima sansa de a identifica problemele din sistemul bancar inainte ca zona euro sa puna la punct uniunea... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 11:04
Ministrii Finantelor din zona euro au convenit sa acorde fondului de urgenta al UE, cu resurse de 500 miliarde euro, prerogativa de a recapitaliza direct bancile din regiune aflate in dificultate, cu conditia ca guvernul de care apartile institutia respectiva sa investeasca si capital propriu.
Sistemul de recapitalizare directa a bancilor prin Mecanismul European de Stabilitate a fost salutat de liderii europeni drept unul dintre progresele cheie inregistrate de guvernele din zona euro, dupa ce Irlanda, Spania si Cipru au fost nevoite sa acceseze finantare internationala de la partenerii din zona euro pentru a-si putea sprijini sistemele financiare, noteaza Financial Times.
"Acest instrument ne va ajuta sa mentinem stabilitatea zonei euro si sa inlaturam riscul de contagiune din sectorul financiar", a declarat olandezul Jeroen Dijsselbloem, presedintele grupului de lucru al ministrilor Finantelor din zona euro, care s-au intalnit joi seara la Luxemburg.
Presedintele Mecanismului European de Stabilitate, Klaus Regling, s-a aratat increzator ca fondul va putea utiliza noile prerogative din a doua jumatate a anului viitor, dupa ce Banca Centrala Europeana si Autoritatea Bancara Europeana vor fi incheiat o serie de verificari si teste de stres pentru a determina situatia bancilor europene.
Acordul incheiat joi cuprinde mai multe conditii care vor limita probabil atractivitatea mecanismului pentru unele tari. Una dintre conditii, introdusa la insistenta Germaniei si... mai mult
Vineri, 21 Iunie 2013, ora 12:50
Comisia Europeana vrea sa obtina dreptul de a inchide bancile cu probleme din zona euro, potrivit unui proiect privind sistemul de reactie in situatii de criza care contrazice apelurile Germaniei pentru o abordare descentralizata a subiectului.
Executivul UE va propune ca deciziile de a impune pierderi creditorilor bancilor afectate de criza, precum si alte masuri de prevenire a unui faliment dezordonat sa nu mai revina autoritatilor nationale, potrivit unui document obtinut de Bloomberg News.
Sistemul ar include un organism decizional nou creat pentru sistemul bancar, o agentie care sa pregateasca proiectele de decizii, hotararile finale urmand sa revina Comisiei Europene. Conducerea agentiei ar urma sa fie formata din reprezentanti ai CE si ai BCE, iar numarul reprezentantilor statelor ar fi limitat. Agentia ar putea avea dreptul sa aiba si initiative proprii, precum inspectii la sediile bancilor.
Intre institutiile UE, Comisia Europeana este cel mai bine plasata pentru acest rol, datorita experientei dobandite in restructurarea bancilor in timpul crizei, cu sprijinul statelor, dar si a necesitatii ca deciziile sa fie luate rapid si eficient, se arata in document.
Proiectul, care nu a fost definitivat, plaseaza Comisia in opozitie cu Germania, care sustine ca abordarea centralizata trebuie sa fie introdusa dupa ce vor fi luate noi masuri de unificare a politicilor economice si fiscale.
Ministrul german de Finante Wolfgang Schaeuble a avertizat ca nu poate... mai mult
Marti, 04 Iunie 2013, ora 12:41
Comisia Europeana va propune luna viitoare ca Banca Centrala Europeana sa supervizeze toate bancile importante din zona euro, inclusiv bancile de economii si bancile cooperatiste.
Citand surse din interiorul Comisiei Europene, cotidianul german Handelsblatt sustine ca executivul comunitar va propune ca autoritatile nationale sa supervizeze operatiunile de zi cu zi, iar BCE ar urma sa intervina numai acolo unde vede "riscuri periculoase".
In cazul statelor din afara zonei euro, autoritatile nationale de supervizare vor fi responsabile in continuare cu supervizarea bancilor, transmite Reuters.
"Este greu de definit ce este o banca importanta, ce este o banca de importanta sistemica, astfel incat trebuie sa fim siguri ca in uniunea bancara sistemul de supervizare va fi in masura sa acopere toate bancile", a declarat Stefaan de Rynck, purtatorul de cuvant al Comisarului european pentru servicii financiare Michel Barnier.
Germania nu este de acord ca BCE sa supervizeze toate bancile importante din zona euro
Proiectul Comisiei risca insa sa se loveasca de opozitia Germaniei, care vrea ca BCE sa supervizeze doar cele mai mari 25 de banci europene, exceptand insa casele de economii (Sparkassen) si bancile cooperatiste (Genossenschaftsbanken) care asigura aproape 40% din finantarea companiilor germane.
"Nu vad necesitatea de a supune unei supervizari europene banci care nu au o masa critica pentru stabilitatea sistemului financiar european si nici activitati... mai mult
Vineri, 17 August 2012, ora 18:15
Iesirea Greciei din zona euro ar expune Banca Centrala Europeana (BCE) si statele din blocul monetar, actionarii institutiei, la pierderi greu de calculat, de ordinul sutelor de miliarde de euro, potrivit unei analize.
Plecarea Greciei ar impinge Europa in "ape neexplorate" din punct de vedere juridic, iar marimea potentialelor pierderi ale celorlalte tari din zona euro si ale bancilor serveste cu siguranta drept un stimulent puternic pentru eforturile de mentinere a statului elen la moneda unica.
"In cazul unei iesiri, Grecia va intra in default. Pierderea presupusa de default va fi probabil foarte mare, suficient de mare incat sa epuizeze capitalul BCE. Institutia ar putea avea nevoie de recapitalizare de la guverne, care nu se regasesc chiar in cea mai buna situatie pentru furnizarea de capital suplimentar", comenteaza pentru Reuters, Andrew Bosomworth, senior portfolio manager la Pimco, cel mai mare fond de obligatiuni din lume.
Iesirea Greciei din zona euro are mai multe implicatii
Pierderile la care sunt expuse BCE si guvernele din zona euro in scenariul plecarii Greciei din blocul monetar, nu se opresc insa aici.
Chiar si dupa iesirea statului elen din clubul euro, costurile imputate statelor vecine vor continua sa se acumuleze, deoarece Europa va dori sa evite o prabusire totala a economiei elene, pentru a preveni propagarea crizei pe continent.
"Ar fi necesara o interventie la scara larga a BCE pentru stabilizarea sistemului, impreuna cu o... mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 20:12
Bancile din zona euro isi restrang activitatile de finantare a comertului mondial, piata evaluata la 18 trilioane de dolari, facand loc unor institutii de credit concurente din Marea Britanie, SUA si Japonia pentru dezvoltarea pe acest segment in continua crestere.
Producatori germani de utilaje necesare constructiei de drumuri in Brazilia, exportatori si importatori de zahar si producatori de componente pentru iPad-urile si iPhone-urile Apple sunt numai cateva exemple de companii care au nevoie de imprumuturi, scrisori de credit si alte documente necesare in relatiile comerciale.
Bancile europene au avut in mod traditional o pozitie dominanta pe aceasta piata, dar multe se retrag, afectate de criza datoriilor suverane si de eforturile de a se conforma reglementarilor internationale mai stricte.
Noi jucatori intra pe aceasta piata, iar cei existenti isi intensifica eforturile de a profita de dezvoltarea comertului intre China, Brazilia, Orientul Mijlociu si alte piete emergente care alimenteaza avansul economiei mondiale.
"Este unul dintre putinele segmente de corporate si investment banking care se dezvolta", a declarat Axel Miller, partener la firma de consultanta Oliver Wyman.
Directorul general al Citigroup, Vikram Pandit, a declarat ca bancile europene acopereau la inceputul acestui an circa 80% din piata finantarii comertului mondial.
Intre timp, BNP Paribas, Societe Generale, Credit Agricole, BBVA si ING au inceput sa se retraga, in conditiile in... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2012, ora 10:59
Bancile din tari precum Grecia, Franta, Italia, Spania, Portugalia, Austria care au subsidiare de importanta sistemica in Romania vor mai finanta economia romaneasca la un nivel foarte scazut, declara Nicolae Danila, membru in CA al BNR.
"Participarea capitalului privat, in special cel bancar, la rezolvarea crizei datoriilor suverane se va rezuma in mod unic si exceptional la Grecia. Bancile din principalele tari ale zonei euro au nevoie de recapitalizare cu suma totala de 115 miliarde euro, acest efort acoperind banci din Grecia, Franta, Italia, Spania, Portugalia, Austria, care au subsidiare de importanta sistemica in Romania," a spus Danila.
"In ce masura vor mai finanta aceste banci economia romaneasca? La un nivel foarte scazut si in principal in limita resurselor atrase de pe piata interna din Romania!", se intreaba Nicolae Danila intr-o disertatie sustinuta cu ocazia decernarii titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii "Ovidius" din Constanta.
In disertatie, Nicolae Danila se intreaba in ce masura poate contribui la stabilitatea financiara o banca de importanta sistemica avand capital autohton.
El sustine ca actuala faza a crizei din Europa, realitatea interna si internationala, ne preseaza la actiune si solutii.
"Suntem capabili sa finalizam un proiect national de asemenea importanta avand tinta finala intrarea pe piata romaneasca a unei banci de importanta sistemica avand capital autohton? Consecvent fiind in acest demers, consider ca a... mai mult
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 17:11
Federal Reserve ar putea contribui financiar la Fondul Monetar International si s-ar putea implica, alaturi de cele 17 banci centrale din zona euro in combaterea efectelor crizei din zona euro.
Bancile centrale din zona euro ar putea plati cel putin 100 de miliarde de euro intr-un fond special care ar putea contribui la ajutorarea tarilor aflate in dificultate, scrie Reuters.
"De asemenea, alte banci centrale, cum ar fi Federal Reserve, se pare ca sunt pregatite sa finanteze o parte din costuri", sustine publicatia amintita care citeaza Die Welt, un ziar din Germania.
Secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, ia in calcul posibilitate ca institutia pe care o conduce sa inceapa tiparirea de bani pentru salvarea zonei euro, mai spune publicatia germana.
Geithner va participa la summitul programat saptamana aceasta si va dezbate alaturi de liderii europeni masuri pentru infranarea impactului crizei datoriilor. mai mult
Marti, 06 Decembrie 2011, ora 09:20