Fermierii romani vor putea beneficia de credite de investitii si de dezvoltare in conditii avantajoase, in baza unui instrument de finantare cu partajarea riscului, in valoare de 126 de milioane de euro, derulat prin Fondul European de Investitii (FEI), Romania fiind a cincea tara din Uniunea Europeana care semneaza un astfel de acord.
"Acordul de finantare este sustinut 70% din fonduri europene si 30% din contributia bancilor, care va fi supusa rigorilor bancare de credite si comisioane. Este un mecanism usor de accesat, dar cu rigoare in implementarea lui, motiv pentru care, in etapa urmatoare, se vor construi structuri care sa urmareasca indeaproape implementarea acestui mecanism", a declarat, marti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, cu prilejul semnarii acestui acord.
Din totalul imprumutului, circa 93,8 milioane de euro vor veni prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020, iar diferenta va fi asigurata de institutiile financiare selectate.
Potrivit reprezentatilor FEI, acesta este un produs de creditare cu partajarea riscului care va reduce semnificativ ratele dobanzilor si va imbunatati cerintele de garantare a imprumuturilor acordate intreprinderilor active in sectorul agricol.
Creditele se vor acorda in lei pentru sustinerea investitiilor si cheltuielile de capital ale fermelor mici si ale intreprinderilor active in domeniul agriculturii, precum si cofinantarea granturilor din agricultura.
"Vrem sa cream un produs... mai mult
Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 14:17
Un singur lucru functiona bine in Romania la capitolul "absorbtie a fondurilor europene"- platile directe acordate agricultorilor. Era si simplu: nu era nevoie de proiecte - simpla dovada a proprietatii asupra terenului. Acum, aceste plati au un viitor incert.
O schimbare de filosofie in acordarea subventiilor va muta banii de la subventionarea terenului (unde Romania sta, fara sa faca nimic, cel mai bine) la subventionarea lantului "teren-farfurie" (adica acolo unde Romania sta cel mai prost).
Dezbaterile de la nivel european indica faptul ca Politica Agricola Comuna va fi foarte curand restructurata din temelii iar bugetul alocat subventiilor agricole va fi redus substantial dupa 2019.
Vestile par ca nu au ajuns inca la Ministerul Agriculturii, sau la domnul Petre Daea, ministrul preocupat cu oaia.
Ministrii Agriculturii din UE nu au vorbit niciodata impotriva sistemului generos de subventii de care beneficiaza agricultorii europeni, insa ministrul olandez Martijn van Dam incalca acest taboo.
In cadrul unui interviu acordat presei olandeze, citat de Politico, politicianul olandez afirma ca reducerea bugetului alocat Politicii Agricole Comune - 58 miliarde euro anual - este inevitabila din cauza pierderii contributiilor britanice la bugetul comunitar dupa Brexit.
Aceasta inseamna, daca sistemul de alocari nu se schimba, ca fermierii vor trebui sa faca mult mai mult, pentru a incasa subventii mai mici.
Citeste mai multe despre Vesti rele pentru banii... mai mult
Miercuri, 05 Iulie 2017, ora 22:54
Fermierii romani vor primi diferenta de 70 de euro pe hectar din schema unica pe suprafata aferenta anului 2014, iar in perioada imediat urmatoare vor intra in conturi si ajutoarele nationale tranzitorii de aproape 20 de euro pe hectar, a declarat, marti, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, George Turtoi.
"Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a platit in perioada 16 octombrie - 30 noiembrie 2014 circa 641 de milioane de euro, reprezentand platile in avans aferente Schemei de Plata Unica pe Suprafata (SAPS) 2014 catre 1.001.417 fermieri, respectiv 98% din totalul cererilor depuse in campania 2014, iar diferenta de 726 de milioane de euro va fi platita fermierilor in perioada imediat urmatoare, conform etapelor procedurale impuse de prevederile regulamentelor comunitare in vigoare.
Cuantumul SAPS care va fi acordat fermierilor in aceasta perioada este de 70,38 euro/hectar, suplimentar fata de avansul de 69 euro/hectar, platiti deja in avans, iar cel al ajutoarelor nationale tranzitorii pentru culturile in teren arabil este de 19,81 euro/ hectar", a spus Turtoi, citat de Agerpres.
APIA a demarat, pe 20 ianuarie, procedurile de efectuare a platii finale pentru SAPS 2014. Suma totala ce poate fi acordata de Romania pentru SAPS a fost reglementata prin Hotararea de Guvern nr. 863/2014, privind stabilirea pentru anul 2014 a cuantumului platilor directe unice pe suprafata, platilor separate pentru zahar si platilor specifice pentru orez,... mai mult
Miercuri, 21 Ianuarie 2015, ora 10:01
Numarul bancilor care s-au inscris in 2014 in programul APIA, pentru finantarea agricultorilor cu credite garantate de stat, a crescut la 12, fata de sapte anul trecut. Miza este de cateva zeci de mii de clienti, in conditiile in care anul trecut, peste 30.000 de fermieri au solicitat astfel de produse financiare, potrivit datelor APIA.
Institutiile de credit cu care Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a incheiat conventii in 2014 pentru diverse forme de sprijin gestionate sunt urmatoarele: CEC Bank SA, Banca Transilvania SA, Banca Comerciala Intesa Sanpaolo Romania SA, Raiffeisen Bank S.A, Procredit Bank S.A, BRD - Groupe Societe Generale SA, OTP Bank Romania SA, Unicredit Tiriac Bank SA, Piraeus Bank Romania SA, BCR, Bancpost, Banca Comerciala Carpatica SA.
In 2013, numarul bancilor interesate de creditarea fermierilor a scazut la 7 fata de 2012, cand APIA a incheiat subventii tot cu 12 banci comerciale.
Potrivit conventiilor incheiate de APIA, dobanda finala aplicata beneficiarului nu poate depasi RON - ROBOR 6M + maxim 4% ( conform Ordinului nr.703/23.07.2013), iar comisioanele aferente creditului sunt in limita de 1%.
Adeverintele eliberate de APIA in 2013
SAPS - Campania 2013: 11.190 adeverinte eliberate
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura elibereaza adeverinte pentru beneficiarii schemei de plata unica pe suprafata - campania 2013 pentru a accesa credite pentru finantarea activitatilor curente. Cuantumul pentru... mai mult
Marti, 28 Ianuarie 2014, ora 13:45
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a efectuat plati in valoare de 1,401 miliarde de lei (313,950 milioane de euro) reprezentand avansul aferent schemei de plata unica pe suprafata (SAPS) - Campania 2013, pentru un numar de 555.408 fermieri, a informat, vineri, institutia.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a inceput din 16 octombrie 2013 sa acorde plati in avans catre fermierii care au depus cereri in cadrul Schemei de Plata Unica pe Suprafata (SAPS) - Campania 2013. De acest avans beneficiaza toti fermierii pentru care s-a efectuat verificarea necesara conditiilor de eligibilitate in conformitate cu articolul 20 din Regulamentul (CE) nr. 73/2009.
Cuantumul pentru plata SAPS - Campania 2013 este de 139,17 euro/ha potrivit Hotararii de Guvern nr. 762/2013, privind stabilirea pentru anul 2013 a cuantumului platilor directe unice pe suprafata, a platilor separate pentru zahar si a platilor specifice pentru orez care se acorda in agricultura, in sectorul vegetal, la care se va aplica un coeficient de reducere liniara care va asigura incadrarea in plafonul alocat de CE.
Avand in vedere art. 1 al Regulamentului (UE) nr. 946/2013, plata in avans poate fi acordata in procent de pana la 50% din valoarea totala a platilor directe, Romania acordand un avans de 61 euro/hectar.
APIA subliniaza ca 2013 este primul an cand s-au efectuat plati in avans, in cuantum de pana la 75% din suma cuvenita, fermierilor care au depus cereri... mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 13:04
Agricultorii sunt in plina recolta, iar autoritatile "ii premiaza" cu subventii "pe masura". Ministrul Agriculturii a anuntat ca pregateste un buget de 2,9 miliarde de lei (300 de milioane de euro) de la bugetul de stat care vor intra in conturile fermierilor.
Fermierii pot primi 75% din suma care le revine din subventie in avans. Prin urmare, incepand cu 5 septembrie 2013, se efectueze plata pentru beneficiarii masurilor de dezvoltare rurala.
La solicitarea Business24 Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) a detaliat care sunt subventiile si la ce sume au dreptul fermierii romani. Fermierii vor primi plati compensatorii prin Programul National de Dezvoltare Rurala (2007-2013) - Axa 2 pentru:
- Zonele montane defavorizate (Masura 211) - 107 euro/ha
- Zonele specific si semnificativ defavorizate din punct de vedere natural (Masura 212) - 94 euro/ha si 80 euro/ha;
- pajisti cu inalta valoare naturala (masura 214 - Pachetul 1)- 124 euro/ha
- practici agricole traditionale (masura 214 - Pachetul 2) - 58 euro/ha
- pajisti importante pentru pasari (masura 214 - Pachetul 3) - 209 euro/ha si 101 euro/ha
- culturi verzi (masura 214 - Pachetul 4) - 130 euro/ha
Agricultura ecologica cu variantele:
- Culturi agricole pe terenuri arabile (masura 5.1)- 162 euro/ha
- Legume (inclusiv ciuperci si cartofi) (masura 5.2) - 335 euro/ha
- Livezi (masura 5.3) - 393 euro/ha
- Vii (masura 5.4) - 393 euro/ha
- Plante medicinale si... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 14:10
Agricultorii romani trebuie sa inteleaga faptul ca sistemul de servicii din acest domeniu este foarte important si, deocamdata, lipseste, a declarat, duminica, la postul public de radio, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"Agricultorii nostri nu pricep cum ar fi ca sa ia ei numai 20% si un sistem de servicii care sa fie in jurul agriculturii noastre sa ia restul de 80%, sau 30% si 70% serviciile (...) aceste proportii ar face ca parte de 20 sau de 30% pe care sa o ia agricultorii sa fie mult mai mare decat ceea ce iau ei acum. Eu cred ca ei vor intelege din mers, dar ca sa inteleaga din mers, serviciile nu apar. Asta e problema. Lumea catre asta se indreapta acum (...) Ei bine, sistemul de servicii trebuie sa fie un sistem de productie. Noi producem bunuri si producem servicii", a afirmat Vasilescu.
Oficialul BNR a aratat, totodata, faptul ca agricultura romaneasca duce lipsa de servicii, dand ca exemple o serie de scumpiri la produsele de baza, desi Romania detine cea mai mare suprafata cultivabila din Europa.
"Toata lumea intreaba: domnule, de ce pamantul nostru nu da ce ar putea sa dea? Si m-am uitat chiar zilele trecute pe niste tabele si ce am vazut? Bunaoara, daca v-ati uitat prin tablourile inflatiei, vedem ca, din septembrie si pana in ianuarie, inclusiv, anul acesta - si probabil ca lucrurile vor continua - la cartofi a fost de 24% intr-o luna, de 16% in alta luna, de 8% si vedem ca ce s-a scumpit? S-a... mai mult
Duminica, 17 Februarie 2013, ora 17:03
Fermierii romani ar putea primi o subventie de circa 170-180 de euro pe hectar in campania 2012-2013, pentru combaterea efectelor secetei din acest an, din care platile complementare de la bugetul de stat ar putea atinge nivelul maxim care poate fi acordat, respectiv 60 de euro la hectar, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, intr-o conferinta de presa.
"Pentru diminuarea efectelor secetei am convenit cu fermierii sa fie inlocuita masura privind despagubirea fermierilor cu suplimentarea fondurilor pe care fermierii le pot primi din bugetul national. Intentionam sa crestem nivelul platilor nationale complementare pe suprafata astfel incat se putem acorda in total nivelul mediu pe hectar din UE, respectiv 170-180 de euro. Efortul de la bugetul de stat va fi de circa 350 de milioane de euro", a precizat Constantin.
In acest an fermierii au primit circa 132 de euro la hectar, din care 100 de euro a reprezentat suma provenita din fondurile europene, iar diferenta de la bugetul de stat.
O alta masura pentru combaterea efectelor secetei, anuntata de ministrul Agriculturii, vizeaza acordarea ajutorului de minimis persoanelor fizice pentru suprafetele arabile, efortul financiar de la buget fiind de 40 de milioane de euro.
"Un numar important de fermieri, persoane fizice vor beneficia de acest ajutor, atat cei inregistrati la APIA cat si cei ale caror suprafete sunt mai mici de un hectar. Din estimarile noastre este vorba de 558.000 de fermieri... mai mult
Miercuri, 08 August 2012, ora 15:50
Tinerii care intentioneaza sa se instaleze in mediul rural si sa-si faca propria ferma vor putea primi, din noiembrie, o suma de 40.000 de euro din fonduri europene. Suma este cu 60% mai mare decat in prezent, cand acestia primesc 25.000 de euro. De altfel, Comisia Europeana a anuntat, la inceputul lunii august, ca este de acord ca tinerii fermieri sa primeasca mai mult decat pana acum.Sprijinul acordat in cadrul masurii are ca scop dezvoltarea exploatatiilor agricole, care produc, in principal, produse agricole vegetale si animale (materie prima) pentru consum uman si hrana animalelor.De acesti bani pot beneficia fermierii in varsta de pana la 40 de ani (neimpliniti la data depunerii cererii de finantare), persoane fizice sau juridice care practica in principal activitati agricole si a caror exploatatie agricola are o dimensiune economica cuprinsa intre 6 si 40 UDE (Unitatea de Dimensiune Economica -UDE- reprezinta unitatea prin care se exprima dimensiunea economica a unei exploatatii agricole determinata pe baza marjei brute standard a exploatatiei; valoarea unei unitati de dimensiune economica este de 1.200 de euro).De asemenea, exploatatia trebuie sa fie situata pe teritoriul tarii si sa fie inregistrata in Registrul unic de identificare - APIA si Registrul agricol.Conform Ghidului Solicitantului, publicat pe APDRP, pot solicita sprijin nerambursabil prin Masura 112, persoanele fizice, persoanele fizice inregistrate si autorizate in conformitate cu prevederile... mai mult
Joi, 11 August 2011, ora 13:44