Ministrul de Finante interimar Eugen Teodorovici a anuntat ca Guvernul a aprobat, luni, un proiect de hotarare prin care este alocata suma de 1,4 miliarde de lei pentru comunitatile locale. El a precizat ca proiectul de hotarare pune in acord ceea ce este prevazut deja in OUG 12/2019.
"Am adoptat un proiect de hotarare asteptat de comunitatile locale si anume 1,4 miliarde de lei pentru diferite capitole de cheltuieli, asa cum au fost prevazute in ordonanta de urgenta 12/2019.
Scopul acestei hotarari de guvern este acela de a asigura toate cheltuielile de functionare a bugetelor locale. Este un lucru normal ca dupa ordonanta privind rectificarea pe 2019 sa avem o astfel de hotarare de guvern.
Am vazut ca au fost fel de fel de discutii pe acest subiect. De asemenea, este o decizie luata prin Ordonanta 12, aceasta hotarare de guvern nu face decat sa puna in acord ceea ce ordonanta mentioneaza si o impartire in mod transparent a acestor sume catre comunitatile locale, cum spuneam, in ordinea pe care ordonanta o mentioneaza vis-a-vis de solicitarile pe care comunitatile locale le-au transmis catre Ministerul de Finante", a afirmat Eugen Teodorovici, la finalul sedintei de guvern de luni.
"In acest sens au fost avute in vedere la repartizarea sumelor mai multe premise, si anume, prima dintre acestea este aceea legata de faptul ca prevederile bugetare aprobate pentru 2019, Legea Bugetului de Stat pentru anul 2019, Legea nr.50/2019 si desigur prin ordonanta guvernului... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2019, ora 16:20
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a anuntat ca la rectificarea bugetara ce va fi aprobata vineri, cand Guvernul se va intruni in sedinta, primarii vor primi 1,4 miliarde de lei.
"1,4 miliarde de lei (vor fi alocati primarilor - n.red.). Suma acopera cheltuieli legate de partea de functionare a primariilor", a declarat, luni, Eugen Teodorovici.
Intrebat daca primarilor le vor fi dati bani si pentru investitii, tinand cont ca s-au plans in nenumarate randuri ca nu au cum sa acopere aceeasta zona, Eugen Teodorovici a spus ca "noi am facut o situatie foarte clara, vedem unde este nevoie".
Viorica Dancila e atat de sigura ca nu va trece motiunea de cenzura, incat a anuntat ca Guvernul se va intruni vineri in sedinta, in cadrul careia va fi aprobata rectificarea bugetara.
"Rectificarea bugetara va avea loc vineri. Vineri vom avea sedinta de guvern, vom avea rectificarea bugetara si mai multe acte normative atat de asteptate in intreaga tara", a afirmat duminica prim-ministrul, la Husi.
Viorica Dancila s-a declarat convinsa ca motiunea de cenzura, care se va dezbate si vota joi in Parlament, nu va trece, sustinand ca se bazeaza pe responsabilitatea parlamentarilor atat de la PSD, cat si de la alte partide politice, care isi dau seama ca este nevoie de stabilitate in tara.
De mentionat este insa ca rectificarea bugetara, despre care premierul spune ca va fi adoptata vineri, nu a fost pusa inca in dezbatere publica.
Mai mult, documentul nu se afla nici... mai mult
Luni, 07 Octombrie 2019, ora 17:23
Primarii din tara sunt nemultumiti de banii primiti la rectificarea bugetara, adoptata luni de Guvern, si spun ca au fost mintiti de ministrul de Finante, Eugen Teodorovici.
Pana in momentul in care rectificarea bugetara a fost adoptata, cand inca era in faza de proiect, edilii din tara au fost de nenumarate ori chemati de ministrul de Finante la discutii. Discutii la care li s-a promis ca vor beneficia de sumele necesare pentru a-si desfasura activitatea in bune conditii.
Primarii spun insa ca a fost vorba doar despre un joc de imagine, iar ministrul nu s-a tinut de cuvant. Astfel, ei se plang ca sunt nevoiti acum sa traiasca de pe o zi pe alta, aflandu-se in derapaj financiar.
Exista riscul sa nu mai aiba bani pentru salarii, pentru asistenta medicala si sociala, scolile si liceele ar putea ramane in frig, este afectat iluminatul stradal, avertizeaza primarii.
Romania se indreapta spre ruralizare
Ionel Chirita, presedinte executiv al Asociatiei Oraselor din Romania (AOR) si fost primar la Harsova, a declarat pentru Ziare.com ca ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a promis in luna ianuarie ca bugetul minim pentru primariile de oras va fi de 1.200 de lei pe cap de locuitor. A ramas, insa, doar promisiunea.
"In ianuarie, ministrul de Finante a spus ca ne da 1.200 de lei de locuitor buget minim de functionare si s-a razgandit. Prin legea 50, Legea bugetului, a impus o limita si a dat 1.000 de lei pe cap de locuitor la comune. La orase si municipii nu a... mai mult
Miercuri, 14 August 2019, ora 07:28
Eugen Teodorovici va avea, miercuri, de la ora 15:00, la sediul Ministerului de Finante, o intalnire cu primarii pentru a discuta despre bugetele autoritatilor locale.
"Vom avea o intalnire cu toate cele patru structuri asociative si logica discutiei va fi aceeasi cu cea pe care am avut-o cu primarii de sector si cu primarul general, adica primele trei luni din 2019 sunt sume pe care dansii le vor primi la momentul rectificarii, pentru ca a fost diferenta de impozit pe venit de la 71,5 in prima parte a anului si dupa aceea, cand legea bugetului a fost aprobata, cu 100%, de aici vine diferenta", a spus Teodorovici la Palatul Parlamentului.
El a adaugat ca situatiile sociale vor fi analizate caz cu caz si este posibil ca acest serviciu sa fie luat de la primarii, daca se doreste acest lucru, desi Guvernul a platit 90% din fondurile necesare.
"Putem sa luam si inapoi, daca se doreste, acest serviciu, dar sa nu uitam ca legea spune ca se plateste pana la 90% din cost, noi anul trecut am dat 90%, dar legea spune pana la 90%, putem sa avem si o astfel de abordare. (...) Va dati seama ca nu asta este ideea (ca acest serviciu sa revina de la primarii la Guvern - n.red.), dar tot timpul, daca se cer anumite sume de bani, trebuie sa vedem exact care este motivul pentru care sunt diferentele acestea si, punctual, inclusiv in acest fel, se pot regla problemele", a explicat ministrul.
Teodorovici a afirmat ca primariile trebuie sa faca o ancheta serioasa in legatura cu... mai mult
Miercuri, 19 Iunie 2019, ora 08:15
Mult asteptatul buget de stat pe 2019 va fi publicat, pentru consultare publica, in cursul zilei de marti, a anuntat ministrul de Finante, Eugen Teodorovici.
El nu a vrut sa dea detalii despre cum va arata, precizand doar ca deficitul "va fi undeva la 2,55%", iar Educatia si Sanatatea vor primi mai multi bani.
"Despre buget vom discuta in momentul in care il punem pe site pentru consultare publica. Dupa discutia cu cei din structurile asociative la nivel local (intalnirea de la ora 15:00 cu primarii de minicipii), o sa punem pe site si bugetul.
Sanatatea si Educatia vor fi nu neaparat favorite, dar sunt sectoarele catre care decizia noastra politica a fost sa alocam o foarte mare parte din resursele financiare ale bugetului", a declarat Eugen Teodorovici.
Totodata, ministrul a precizat ca pentru Aparare se va respecta nivelul promis de 2%.
"Categoric va fi 2% pentru Aparare, s-a promis, se respecta acest nivel si desigur partea de investitii in zona publica, sprijin pentru economie, diferite scheme de ajutor de stat foarte interesante si atractive", a completat Teodorovici.
Intrebat de ce a intarziat adoptarea bugetului, ministrul a subliniat ca au existat multe discutii cu toti cei implicati, iar Parlamentul s-a aflat in vacanta.
"Intarzierea bugetului nu ne afecteaza, pentru ca exista un cadru legislativ pentru functionare, pe baza bugetului din anul anterior, chiar daca nu s-a adoptat bugetul. De ce am intarziat? Pentru ca discutiile au fost destul... mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2019, ora 15:28
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, luni, ca mecanismul de stimulare a primarilor care realizeaza proiecte din fonduri europene este discutat cu Comisia Europeana pentru aplicarea acestuia de la 1 ianuarie, iar sprijinul sa se realizeze din fonduri UE.
Teodorovici a fost intrebat in ce stadiu se afla discutia legata de stimulentele care ar putea fi acordate alesilor locali care desfasoara proiecte finantate din fonduri europene.
"Trebuie sa vorbim si cu Comisia Europeana pentru a vedea exact care este mecanismul care sa poata permite o astfel de finantare pentru primari, pentru ca se va merge pentru acei primari care au fonduri europene ca sa stimulam atragerea de proiecte europene la nivel de comunitati locale si probabil ca se va face o raportare la ceea ce exista ca si baza salariala astazi. Cam asta e in mare mecanismul, problema este sa fie de Comisia Europeana acceptat", a raspuns Teodorovici.
El a fost intrebat despre ce suma ar putea fi vorba si impactul asupra bugetului. "Aceasta este o chestie care se adauga din bani europeni la ceea ce exista astazi, nu e un efort pe bugetul de stat", a mai spus ministrul.
"Poate sa fie din urmatorul cadru financiar, ideea e sa avem un asemenea mecanism agreat de cei de la Comisia Europeana, sa se dea intr-adevar un stimulent. Discutam cu Comisia Europeana anul asta sa stabilim ca de la 1 ianuarie sa fie permisa o astfel de abordare", a precizat Teodorovici.
De asemenea, el a mentionat... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 19:53
Ministerul Fondurilor Europene Eugen Teodorovici explica, intr-un interviu acordat Business24, masurile pe care le are in vedere pentru fluidizarea sistemului de accesare a finantarii nerambursabile. Se iau in considerare inclusiv responsabilizarea bancilor in procesul de evaluare si angajarea unor experti din privat.
"Acum, din pacate, avem unul dintre cele mai stufoase sisteme pe fonduri europene din Europa. Vreau sa eliminam toate etapele inutile din intregul proces de absorbtie a fondurilor europene, adica din momentul in care este depus un proiect si pana cand ajung banii la beneficiar", a declarat Teodorovici.
Blocarea POSDRU si intarzierile de plata au "ucis" o parte din proiectele care depindeau de aceasta finantare, au inchis organizatii, iar angajatii si-au pierdut locurile de munca. A realizat Ministerul Fondurilor Europene un bilant al pierderilor din economie?
Ministerul Fondurilor Europene nu a realizat un astfel de studiu, dar este clar ca, din pacate, pentru multi beneficiari efectele au fost negative. Acest lucru s-a intamplat din cauza problemelor aparute in gestionarea fondurilor europene in perioada 2009-2011. In prezent, eforturile mele si ale Ministerului Fondurilor Europene, dar si toate resursele disponibile, se concentreaza in directia implementarii acelor masuri care vor duce la cresterea ratei de absorbtie.
Vom avea insa anumite estimari care vor cuantifica, intr-o oarecare masura, pagubele pe care le-a generat blocarea POS DRU... mai mult
Joi, 23 Mai 2013, ora 12:30