Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, la Arad, ca este "revoltat" ca agentia de rating Standard & Poor's inca mentine Romania la evaluarea de "junk", adica tara nerecomandata pentru investitii, opinand ca aceasta agentie este "extrem de incorecta" fata de Romania.
Seful statului a spus, intr-un discurs sustinut la Arad, la o dezbatere organizata de Fundatia "Miscarea Populara", ca este revoltat ca exista o casa de acordare a ratingurilor, Standard & Poor's, care "inca mentine Romania la evaluarea de junk, de tara nerecomandata pentru investitii."
"Sunt trei agentii de rating in lume, recunoscute, doua din ele, Moody's si Fitch au dat Romaniei investment grade-ul de mult, iar Moody's nici macar pe perioada crizei nu l-a retras", a mai spus Traian Basescu, precizand ca aceasta casa de acordare de ratingurilor, Standard & Poor's, chiar si astazi, dupa ce Romania are deficit sub 3% si crestere economica de 3,5% anul trecut, "isi permite sa mentina Romania la calificativul junk, nerecomandat investitiilor".
Seful statului a tinut sa precizeze ca este "revoltat de comportamentul acestei agentii de rating", citeaza Mediafax.
"Sunt revoltat de comportamentul acestei agentii de rating si am vrut sa o spun public, pentru ca, totusi, este o explicatie care romanilor le trebuie data, pentru ca romanii au acceptat sacrificiile de reechilibrare macroeconomica, cu reduceri de salarii, cu cresteri de TVA, iar o agentie de rating nu-si poate permite sa se joace cu... mai mult
Duminica, 11 Mai 2014, ora 09:48
Agentia de rating Standard & Poor's (S&P) nu exlude alegeri parlamentare anticipate in Romania inainte de termen, desi in prezent partidele de opozitie incearca inca sa isi revina dupa infrangerea de la alegerile prezidentiale de anul trecut, arata un raport publicat vineri."Desi principalele partide de opozitie incearca in prezent sa se intareasca dupa infrangerea electorala, nu excludem posibilitatea unor alegeri parlamentare anticipate, inainte de termenul fixat in 2012", se spune in raport.
Agentia subliniaza ca "ramane de vazut daca tensiunile politice vor reveni, pe seama unei cresteri potentiale a presiunilor sociale", care ar putea fi generate de implementarea de catre guvern a reformelor agreate cu FMI si CE, intre care restrangerea cheltuielilor cu salariile bugetarilor si reforma sistemului de pensii.
Raportul S&P aminteste ca, dupa victoria la limita a lui Traian Basescu la alegerile prezidentiale de la finalul anului trecut, PDL a reusit sa creeze o majoritare parlamentara cu UDMR, la care s-au asociat si membri din alte partide, ce au schimbat tabara dupa rezultatul scrutinului.
"In ciuda unui anumit grad de incertitudine politica, noul guvern a avut, in opinia noastra, succes in implementarea strategiei sale de consolidare fiscala, ceea ce s-a reflectat in finalizarea de catre FMI a evaluarilor doi si trei din cadrul acordului stand-by si in plata transelor", se mai spune in raport. mai mult
Sambata, 17 Aprilie 2010, ora 00:11