Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca anticipeaza o revizuire a tratatelor UE, in urmatorii doi-trei ani, iar singura sansa a Romaniei este sa se integreze rapid in zona euro si Schengen, inainte de aceasta revizuire.
"Este esential ca Romania sa accelereze procesul de integrare in Uniunea Europeana. (...) Uniunea Europeana este framantata, decizii ca cea din Cipru nu ar fi fost de imaginat acum cativa ani. (...) Ce s-a intamplat in Cipru ne arata ca, adesea, putem sa punem sub semnul intrebarii principii pe care le-am afirmat ani de zile.
Mai mult decat atat, ne arata ca structura Uniunii Europene este inca fragila si o Europa cu doua viteze este oricand posibila. De aceea sustin ca accelerarea procesului de integrare in Uniunea Europeana este unul fundamental pentru Romania", a afirmat presedintele Basescu, la Congresul avocatilor.
Seful statului a apreciat ca "o revizuire a tratatelor UE este iminenta".
"Am convingerea ca in urmatorii doi-trei ani, desi numai ce a intrat in vigoare Tratatul de la Lisabona, in urmatorii doi-trei ani tratatele UE se vor revizui din nou pentru adaptarea la realitati. Si vor fi doua realitati, realitatea statelor performante si realitatea statelor neperformante. De aceea, Romania trebuie sa isi fixeze prioritatile de integrare ca fiind cele mai mari prioritati ale ei", a mai spus Basescu.
Standardele cerute de MCV nu pot fi negociate
El a afirmat ca accederea in Schengen, in zona euro si consolidarea... mai mult
Vineri, 29 Martie 2013, ora 12:54
Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca nu va accepta niciodata luarea in Romania a unor masuri de genul celor luate in sistemul bancar din Cipru.
"Decizii ca cele din Cipru nu ar fi fost de imaginat acum cativa ani. Si cel putin in ceea ce ma priveste va garantez ca niciodata nu voi fi adeptul unor astfel de masuri sau nu voi accepta astfel de masuri in Romania", a afirmat seful statului.
El a mai spus ca situatia din Cipru arata ca "adesea putem sa punem sub semnul intrebarii principiile pe care le-am afirmat ani de zile".
Seful statului a mai aratat ca la nivelul UE sunt state care nu mai accepta sa plateasca pentru alte state si ca in curand, peste doi, trei ani, este posibila o revizuire a tratelor UE care sa afirme diferenta intre statele performante si cele neperformante, iar Romania in acest context trebuie sa accelereze procesul de integrare atat in zona euro, cat si in spatiul Schengen, precum si consolidarea statului de drept. mai mult
Vineri, 29 Martie 2013, ora 10:27
Premierul Victor Ponta a declarat miercuri seara ca daca presedintele Traian Basescu va obtine alocari pentru Romania de 47 de miliarde de euro in urmatorul cadru financiar multianual european va fi laudat, iar daca obtine o suma mai mica va fi criticat, dar nu risca o noua suspendare.
"Daca presedintele tine sau nu cont de pozitia Guvernului, de pozitia Parlamentului, este propria sa raspundere politica. (...) Presedintele o sa faca ce crede domnia sa ca-i mai bine, insa era important ca Guvernul si Parlamentul sa aiba o pozitie oficiala. Dupa aceea, presedintele ar fi putut spune "nu mi-a spus nimeni ce parere are, nu ma criticati". Daca vine cu 47 de miliarde de euro, asa cum e propunerea Comisiei Europene, o sa-l laudam, daca vine cu mai putin, o sa-l criticam. E normal", a afirmat Victor Ponta, la postul Romania TV.
El a precizat ca memorandumul transmis presedintelui este un document de lucru, care reflecta pozitia oficiala a Guvernului si cuprinde date confidentiale vizand elemente din negocierile cu Grupul "Prietenii coeziunii" sau cu alte state, precum si eventuale efecte asupra economiei, calculate in functie de diverse variante de alocari.
"Pana la urma presedintele isi asuma responsabilitatea si isi spune pozitia in cadrul Consiliului, insa, din cei 27 de participanti la Consiliu, 25 fiind prim-ministri, cam toti prezinta in fata Parlamentului elementele principale si isi iau un mandat de principiu. (...) Pana la urma presedintele raspunde politic... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 08:51
Presedintele Traian Basescu a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca Romania nu poate folosi dreptul de veto la Bruxelles daca nu este de acord cu propunerile Comisiei Europene legate de bugetul tarii noastre.
Seful statului a explicat ca dreptul de veto se foloseste numai in cazul in care Comisia Europeana incalca prevederile Tratului European. Basescu a adaugat ca negocierile vor fi foarte dure, insa pentru astfel de situatii este nevoie de politicieni buni, nu de contabili.
"Sunt pregatit sa folosesc dreptul de veto daca se incalca tratatul. In sase ani, nu am niciun stat care sa foloseasca dreptul de veto. Negocierile pentru bugetul 2007-2013 au durat 3 zile si 2 nopti. Romania a obtinut un buget pe care nu poate sa il cheltuiasca. Este nevoie de buni politicieni, nu de contabili", a spus Basescu.
Seful statului a explicat ca reprezentantii Comisiei Europene au datoria de a prezenta un buget care sa cuprinda punctele de vedere ale statelor. Tinand cont ca propunerea CE a fost dezaprobata de mai multe state europene, Basescu a spus ca pana la inceperea Consiliului European ar mai putea aparea o propunere.
"Nimeni nu are bani cati ar vrea si inca nu s-au rezolvat problemele cu donatorii. Este o decizie politica. Cu cat contribuim si cat ne revin", a adaugat Basescu. mai mult
Sambata, 17 Noiembrie 2012, ora 10:30
Accesul la uniunea bancara, obligatia de a adopta moneda unica sau reticenta Romaniei cu privire la uniunea fiscala sunt cateva din temele pe care presedintele Traian Basescu le-a abordat cu presa, la incheierea Consiliului European de toamna.
Business24 prezinta cele mai importante evenimente si decizii luate in cadrul summitului UE de la Bruxelles:
Traian Basescu:
- Credibilitatea Romaniei e fragilizata puternic de ce s-a intamplat in vara si de atitudinile unor lideri politici din Romania. Avem retineri privind uniunea fiscala, chiar daca suntem de acord cu cea monetara si cea bancara. Nu putem avea aceeasi fiscalitate ca alte state. Suntem pe locul 4 la cea mai mica fiscalitate pentru a stimula investitiile. Ar fi prea mult sa se introduca un impozit pe salarii de 30-35%. Acum nu se pune problema unei uniuni fiscale, pana nu va fi implementata uniunea bancara.
- A folosit faptul ca Romania are o relatie speciala cu China privind parteneriatul UE-China. Mesajul principal a fost sa vorbim cu totii aceeasi limba in relatie cu China. E greu de spus daca Mecanismul de cooperare va fi mentinut. Romania a facut progrese.
- Suntem intr-o perioada de exceptare, obligatia noastra este sa adoptam euro, asa ne-am obligat in tratatul de aderare. Ne place sau nu, trebuie sa folosim euro. Am primit o derogare, dar va asigur ca orice intarziere este o pierdere pentru Romania, pentru ca este o nerespectare a unui tratat. In momentul de fata, doar se fac aluzii statelor... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 13:45
Presedintele Traian Basescu a facut declaratii de presa, in cadrul intalnirii de la Bruxelles:
Schengen
A fost discutata problema Schengen si este prima data cand se acorda un termen pentru luarea deciziei. Daca s-a intamplat ceva pozitiv, a fost ca s-a stabilit prin hotararea consiliului o data, un moment pana la care statele membre trebuie sa ia decizia. Asta am vrut si noi si Bulgaria sa obtinem, ca Olanda sa nu mai ceara si un al treilea raport. Acum vedem daca Olanda se va tine de cuvant. Singura conditionare care a ramas valabila din partea olandeza a fost cea legata de urmatorul raport MCV.
Ce ii cerem Olandei este sa respecte tratatul de aderare. Deocamdata Olanda face un abuz legat de un stat membru. Nu avem in conditiile de aderare la spatiul Schengen conditia MCV. MCV-ul este un alt mecanism destinat justitiei si nu securizarii frontierelor.
Eu am atentionat ca este extrem de important ca pe 13 martie, cand se va dezbate cazul site-ului unui partid aflat la guvernare in Olanda, Parlamentul European sa aiba o rezolutie extrem de severa. Altfel, ocazionat de masurile de austeritate adoptate de mai toate tarile, riscam sa incurajam avansul partidelor extremiste in guvernele Uniunii Europene si daca vor mai fi cateva guverne ca PVV din Olnada, ne vom intreba ce se va alege de Uniunea Europeana.
Portul recunoscut ca principala poarta de intrare a drogurilor in Uniunea Europeana este Rotterdam si nu Constanta.
Siria
Au avut loc discutii pe... mai mult
Vineri, 02 Martie 2012, ora 13:40
Presedintele Traian Basescu saluta semnarea de catre formatiunile coalitiei guvernamentale a protocolului privind ratificarea de catre Romania a Tratatului fiscal al UE, se arata intr-un comunicat al Presedintiei remis, miercuri.
Formatiunile coalitiei guvernamentale au semnat protocolul privind ratificarea de catre Romania a Tratatului fiscal al UE.
Traian Basescu spune ca gestul partidelor si formatiunilor politice semnatare este unul "de responsabilitate si in interes national", relateaza Mediafax.
Partidele din coalitie au convenit, prin semnarea, miercuri, a protocolului de aderare la Tratatul de guvernanta fiscala, ca sustin semnarea de catre seful statului la Consiliul European a acestui document si sustin in Parlament adoptarea legii de ratificare a tratatului pana la 31 decembrie 2012.
Documentul a fost semnat de liderii PDL, UDMR, UNPR si grupului minoritatilor si are lasat loc liber pentru semnaturile liderilor USL.
Protocolul politic a fost semnat de presedintele PDL Emil Boc, presedintele UDMR Kelemen Hunor, presedintele UNPR Gabriel Oprea si liderul grupului parlamentar al minoritatilor nationale Varujan Pambuccian. La eveniment au fost prezenti premierul Mihai Razvan Ungureanu si lideri ai partidelor din arcul guvernamental.
Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la finalul consultarilor de la Palatul Cotroceni, ca tratatul de stabilitate fiscala convenit de tarile UE nu este o urgenta a sefului statului, ci trebuie semnat pana la 1... mai mult
Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 20:50
Romania este capabila sa contribuie cu bani la Fondul Monetar International, daca ar fi nevoie, insa regulile europene ne scutesc de acest lucru, a declarat Traian Basescu, dupa intalnirea cu oficialii UE.
In cadrul summit-ului s-a gasit o solutie de guvernanta fiscala printre care si consolidareaFondul European de Stabilitate Financiara(FESF) si mecanismului de stabilitate.
Fondul European de Stabilitate Financiara va intra in vigoare din 2012, si va functiona in paralel cu mecanismul european de stabilitate. Toate statele trebuie sa aiba pregatite mecanisme de corectie a deficitelor, au hotarat liderii Uniunii Europene la summit-ul care s-a incheiat joi, la Bruxelles.
In plus, in cazul in care Marea Britanie se razgandeste, UE va lua in considerare, din nou, modificarea tratatelor care au stat la baza UE.
"Marea miza a acestui Consiliu European a fost legata de gasirea solutiilor la criza economica. Premergator se anuntasera diferite solutii: modificarea tratatului, modificarea protocolului 12 al tratatului, pana la urma s-a ajuns la o a treia solutie care, cel putin in aceasta faza nu modifica tratatul pentru ca nu s-a putut ajunge la un consens, Marea Britanie a blocat consensul", a explicat presedintele Romaniei.
Acordul de guvernanta fiscala, atractiv pentru Romania
Se pare ca s-a mers pe o solutie juridica pe care tratatele UE nu o interzic, si pentru care exista si un precedent: realizarea unui acord interguvernamental in interiorul UE, pe care... mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 18:00
Cea de-a doua zi de discutii de la Bruxelles pare sa fi fost mult mai productiva decat prima. Asta daca luam un calcul optimismul liderilor europeni in privinta noului acord si nu reactia pietelor internationale. Desi premierul britanic este "oaia neagra" liderii europeni gasesc noua solutie salvatoare.
Intalnirea de vineri s-a finalizat cu o conferinta de presa sustinuta de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Business 24 va ofera in timp real cele mai importante informatii de la Bruxelles
LIVE TEXT:
19:43 Primul bilant al summitului UE
Dupa doua zile pline de negocieri, liderii europeni au ajuns la un acord. Pactul de stabilitate financiara calmeaza, temporar, pietele si investitorii.
Cu toate acestea, refuzul Marii Britanii de a semna acordul inseamna ca acesta va fi tratata ca unul interguvernamental si nu ca un tratat.
18:56 Autoritatile se tem de revolte
Generalul american Martin Dempsey, presedinte al comitetului Sefilor de Sstat Major ale categoriilor de forte ale SUA, s-a aratat ingrijorat de eventualele revolte si sustine ca este "extraordinar de ingrijorat" de faptul ca Uniunea Europeana s-ar putea destrama.
18:19 Pietele bursiere incep sa respire
Pietele bursiere din Europa au revenit pe cresteri, dupa ce liderii europeni au aprobat pactul de stabilitate.
Indice S&P a urcat 1.4%, in timp ce indicele Stoxx Europe 600 a avansat cu un punct procentual.... mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 17:45