Dupa luni de negocieri grele, premierul grec Alexis Tsipras a confirmat ca vor fi impuse controale de capital.
Tsipras a anuntat, dupa o reuniune a guvernului sau tinuta duminica seara, ca bancile vor fi inchise luni, informeaza The Telegraph.
Tsipras a condamnat Banca Centrala Europeana pentru ca nu creste de urgenta plafonul pentru bancile grecesti, decizia BCE fiind catalogata de premierul elen drept "un santaj" ca el sa renunte la referendum.
"Aceasta decizie luata de BCE azi de a limita lichiditatile disponibile pentru bancile grecesti a fortat Banca Nationala (a Greciei, n.red.) sa sugereze o vacanta bancara si restrictii la retrageri", a spus Tsipras in conferinta de presa de dupa sedinta.
Mai mult, premierul elen a calificat drept "rusinos" refuzul liderilor zonei euro de a nu oferi prelungirea programului de ajutor pentru Grecia si a anuntat ca tocmai a trimis Uniunii Europene si BCE o noua cerere de extensie.
Tsipras a linistit insa populatia ca depozitele sunt ...citeste mai departe despre "Proteste in Grecia: Tsipras cere din nou prelungirea ajutorului si striga ca e "santajat"" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 28 Iunie 2015, ora 21:36
Banca Centrala Europeana a transmis ca va mentine finantarea de urgenta a bancilor grecesti, la nivelul convenit vineri.
BCE a anuntat ca este gata sa revizuiasca decizia privind Asistenta de Urgenta cu Lichiditati si va lucra indeaproape cu Banca Greciei, relataeza BBC.
Grecia, aproape de a primi ultima lovitura: Bancile grecesti, lasate fara lichiditati
Potrivit sursei citate, BCE nu furnizeaza ajutor suplimentar Atenei, ceea ce va duce la o presiune uriasa pentru controalele capitalului.
"Grecia inca are acces la Asistenta de Urgenta cu Lichiditati", a spus un purtator de cuvant al Bancii Centrale Europene.
In prezent, nivelul asistentei de urgenta este la putin sub 90 de miliarde de euro.
Acordul de salvare pentru Grecia nu va fi prelungit! - Atena insista cu referendumul, liderii UE se pregatesc de Grexit
Bancile din Grecia depind de aceasta asistenta de urgenta cu lichiditati a Bancii Centrale Europene. Masura ar putea impinge Grecia in afara zonei ...citeste mai departe despre "Grecia primeste inca o sansa: BCE nu-i abandoneaza pe eleni, dar pericolul inca persista" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 28 Iunie 2015, ora 16:11
Zona euro si FMI au ajuns dupa mult efort la un acord, in noaptea de luni spre marti, asupra mijloacelor de a reduce datoria Greciei si platii unui ajutor financiar mult asteptat, inghetat de luni de zile si vital pentru o tara in prag de sufocare.
Dupa o reuniune de peste 13 ore, zona euro si FMI s-au inteles ca datoria Greciei sa fie redusa la 124% din PIB pana in 2020, fata de un obiectiv initial de 120% sustinut de FMI, potrivit unui comunicat al Eurogrupului, citat de AFP.
Acest lucru reprezinta o reducere a datoriei Greciei de circa 40 de miliarde de euro pana in 2020, potrivit unei surse europene.
"FMI a vrut sa se asigure ca zona euro ia masurile necesare pentru a pune Grecia pe calea unei datorii sustenabile. Astazi, va pot spune ca acest lucru s-a facut", a declarat directorul general al FMI, Christine Lagarde, in timpul unei conferinte de presa ce a incheiat reuniunea Eurogrupului.
De asemenea, ministrii au decis plata unui total de 43,7 miliarde de euro, suma blocata de cateva saptamani. O prima transa de in jur de 34 de miliarde de euro va fi platita in luna decembrie. Intreaga plata va fi efectuata in trei transe in cursul primului trimestru al anului 2013.
"Acordul a fost foarte dificil", a recunoscut presedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, subliniind ca "a fost nevoie de eforturi semnificative de fiecare parte".
"Decizia va reduce fara indoiala incertitudinea si va intari increderea in Europa si in Grecia", a salutat seful Bancii... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 09:09
Uniunea Europeana elaboreaza planuri de urgenta pentru limitarea efectelor unei iesiri a Greciei din uniunea monetara, recunosc oficiali europeni citati de Wall Street Journal, desi, la nivel european, Comisia Europeana insista ca nu se pune problema scoaterii Greciei din zona euro.
Conform WSJ, expertii Comisiei Europene, ai BCE si ai institutiilor financiare nationale au primit ordine sa elaboreze planuri de urgenta pentru situatia in care Grecia ar parasi zona euro, in contextul crizei politice de la Atena si al noului scrutin legislativ programat in iunie.
Liderii europeni insista, la nivel oficial, ca Grecia va ramane in zona euro, dar comisarul european al Comertului, Karel De Gucht, a declansat un scandal vineri declarand ca Executivul UE si BCE elaboreaza "scenarii de urgenta pentru cazul in care Grecia nu ar putea fi salvata".
Masurile de siguranta financiara vor trebui consolidate pentru a li se oferi garantii pietelor financiare, noteaza Wall Street Journal, iar tari ca Spania si Italia nu vor avea pur si simplu voie sa intre in incapacitate de plata in valul de panica ce s-ar declansa daca Grecia ar iesi din zona euro.
Pe fondul semnele de intrebare din ce in ce mai mari, ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schauble, a recunoscut ca Berlinul este pregatit pentru orice eventualitate: "Cetatenii se asteapta ca noi sa fim pregatiti pentru orice situatie".
In acelasi timp, Wolfgang Schauble, unul dintre cei mai ferventi critici ai Greciei,... mai mult
Sambata, 19 Mai 2012, ora 15:06
Grecia ar ajunge la iesirea "dezordonata si costisitoare" din zona euro in lipsa sprijinului financiar de la institutiile financiare internationale, iar orice derapaj de la programul convenit cu creditorii externi ar impune suplimentarea asistentei externe, avertizeaza un raport al FMI.
Fondul Monetar International (FMI) a aprobat joi seara un imprumut de 28 miliarde euro pentru Grecia, din care 18 miliarde euro reprezinta contributia creditorului de la Washington la cel de-al doilea pachet de "bailout" acordat Greciei, de 130 miliarde euro.
Restul de 10 miliarde euro reprezinta suma ramasa neplatita de Fond statului elen in cadrul acordului precedent, de 110 miliarde euro, incheiat in mai 2010, care a fost anulat inainte de termen pentru a fi inlocuit de noul program.
Un raport prezentat ulterior de FMI arata ca Atena nu isi mai poate permite greseli in implementarea reformelor economice si masurilor de austeritate necesare pentru a continua sa-si reduca gradul de indatorare si sa primeasca finantare externa.
FMI avertizeaza ca orice intarziere in implementarea politicilor convenite va conduce la adancirea recesiunii si la inrautatirea profilului datoriilor tarii, transmite Reuters.
Grecia este in cel de-al cincilea an de recesiune, iar datoria publica a statului a depasit 160% din PIB.
In plus, FMI noteaza ca alegerile parlamentare care vor avea loc in acest an in Grecia prezinta riscuri politice semnificative.
"Materializarea acestor riscuri ar... mai mult
Duminica, 18 Martie 2012, ora 17:10
Guvernatorul Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a refuzat sa se pronunte cu privire la rolul BCE in salvarea Greciei. Liderii finantelor din zona euro au propria explicatie pentru tacerea lui Draghi.
Ministrii de Finante din zona euro sustin ca profiturile BCE, datorate obligatiunilor grecesti vor fi canalizate inapoi catre datoria statului elen. BCE va distribui profiturile incasate din obligatiunile grecesti catre bancile centrale, scrie Bloomberg.
La randul sau, bancile centrale vor da bani guvernelor pentru a consolida pachetul de ajutor destinat Greciei. Guvernele tarilor din zona euro au convenit sa contribuie cu echivalentul profitului incasat din obligatiunile grecesti.
Grecia va beneficia de un ajutor public in valoare de 130 de miliarde de euro in cadrul celui de-al doilea plan de salvare si unui efort mai important decat era prevazut din partea sectorului privat, care a acceptat sa suporte 53,5% din datoria statului elen. mai mult
Marti, 21 Februarie 2012, ora 14:37
Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene, a confirmat joi incheierea unui acord intre partidele politice din Grecia privind masurile de austeritate si reformele ce trebuie adoptate in schimbul celui de-al doilea pachet de asistenta financiara, dar a afirmat ca nu poate spune nimic despre modul in care vor fi tratate bondurile elene detinute de BCE.
Un purtator de cuvant al premierului elen Lucas Papademos a anuntat joi ca liderii principalelor partide din Grecia au ajuns la un acord privind noile masuri de austeritate cerute de creditorii internationali, in schimbul ajutorului de 130 miliarde de euro. Nu s-au dat detalii privind masurile de austeritate adoptate, transmite Reuters.
Acordul vine cu doar cateva ore inainte de reuniunea ministrilor de finante din zona euro. La reuniunea de la Bruxelles participa Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene, si Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar International.
Liderii zonei euro fac presiuni asupra Greciei sa accepte noi masuri de austeritate pentru ca tara sa primeasca al doilea pachet de asistenta financiara de 130 miliarde de euro, pentru a se evita intrarea tarii in incapacitate de plata. mai mult
Joi, 09 Februarie 2012, ora 18:05
Banca centrala europeana (BCE) va refuza sa ajute Grecia sa iasa din faliment si sa reduca din datoria de stat, apreciaza cei mai multi analisti din cadrul ING.
In timp ce toti creditorii Greciei cresc presiunea asupra statului elen sa isi plateasca datoria si solicita BCE sa se implice in reducerea datoriei Greciei, bancherii din cadrul bancii centrale europene refuza sa faca orice fel de comentariu, scrie Bloomberg.
Economistii interpreteaza tacerea BCE si sustin ca, de fapt, banca centrala nu se va implica deloc in ajutorarea Greciei. Analistii ING mai spun ca BCE asteapta intai sa vada rezultatul negocierilor dintre creditorii statului elen si oficialitatile de la Atena inainte sa anunte orice decizie.
Grecia are nevoie de un al doilea plan de salvare, in conditiile in care trebuie sa plateasca mai mult de 14 miliarde de euro din refinantarea obligatiunilor.
Proiectul de buget elaborat de guvernul de la Atena pe 2012-2015 prevede economii suplimentare de 28 miliarde de euro pana in 2015. Economiile vor fi facute prin cresterea impozitelor si printr-un plan de privatizari in masa. mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 11:08
Tarile creditoare, la fel ca si bancile, ar trebui sa renunte si ele la "o parte din datoriile Greciei", a estimat presedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, intr-un interviu ce ar urma sa fie publicat vineri in cotidianul austriac Standard, transmite AFP.
Fara a avansa cifre, Jean-Claude Juncker considera ca, dupa un eventual acord intre Atena si bancile private cu privire la renuntarea la 50% din datoriile grecesti, tarile creditoare vor trebui "sa-si puna intrebarea daca nu ar fi nevoie si de un ajutor public".
Jean-Claude Juncker, care este si prim-ministru al Luxemburgului, considera ca obiectivul vizand reducerea datoriei publice a Greciei la 120% din PIB, nivel considerat sustenabil de Fondul Monetar International, "nu poate fi atins doar prin simpla reducere a datoriei private".
Cea de-a treia runda de negocieri intre autoritatile de la Atena si creditorii privati are drept obiectiv ajungerea la un acord vizand schimbul voluntar de bonduri care ar rezulta in stergerea a aproximativ 100 de miliarde de euro din datoria de 350 miliarde de euro a Greciei. Acordul ar presupune ca creditorii privati ar accepta o reducere ("haircut") de cel putin 50% a valorii nominale a bondurilor grecesti in valoare de 200 de miliarde de euro pe care le detin.
Intr-un interviu separat acordat joi cotidianului francez Le Figaro, acelasi Jean-Claude Juncker a declarat ca si problema participarii BCE la negocierile privind restructurarea obligatiunilor elene este una... mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 09:58