Horia Braun Erdei, economist-sef la BCR, sustine ca Romania este intr-o faza avansata a ciclului economic, iar o serie de indicatori macro arata ca economia se incalzeste.
Acesta a transmis, marti, citat de Profit.ro, ca este puternica si alerta cresterea economica a tarii noastre, dar ca in acelasi timp acesta este si contextul in care au aparut primele dezechilibre, fata de stadiul macroeconomic obisnuit de stabilitate din ultimii ani.
In cadrul unui eveniment organizat de Bursa de Valori Bucuresti Braun Erdei a precizat ca aceasta crestere economica a fost sustinuta de servicii, ca un alt motor a fost productia industriala, dar si ca agricultura a avut un aport important.
Pe de alta parte, nu a mers bine sectorul constructiilor ca rezultat al investitiilor in scadere in infrastructura de care trebuie sa se ocupe statul.
Economistul a adaugat ca tara noastra se afla intr-o faza avansata a ciclului economic, dar ca investitorii trebuie sa fie atenti la dezechilibre precum inflatia sau adancirea deficitelor de cont curent si bugetar.
Citeste si:
Isarescu: BNR insista pe o structura mai buna a bugetului. Cresterea economica ar trebui sa se bazeze pe investitii, nu pe consumPerspective economice 2018: Riscurile interne si externe care ar putea afecta economia Romaniei ...citeste mai departe despre "Economist-sef la BCR: Economia creste puternic si se incalzeste. Investitorii sa fie atenti la dezechilibre!" pe Ziare.com mai mult
Marti, 09 Ianuarie 2018, ora 16:31
Romania este o tara cu un grad redus de indatorare si un potential inalt de crestere economica, iar orice guvern care nu va putea oferi, pe termen mediu, un nivel de crestere a PIB de cel putin 5% ar trebui eliminat de electorat, apreciaza presedintele BCR, Tomas Spurny.
"Exista o discutie despre cat ar trebui sa fie cresterea economica. Realist vorbind, ar trebui sa fie la 5%. Asta ar trebui sa fie tinta si orice guvern care nu da 5% ar trebui sa fie inlaturat de catre electorat si electoratul ar trebui sa ceara o crestere de 5%", a spus Spurny, la conferinta "15 ani de la lansarea Ziarului Financiar", organizata la Banca Nationala a Romaniei.
Ulterior, el a nuantat, in afara conferintei, aratand ca orice guvern ar trebui sa asigure cadrul pentru o crestere economica de 2-3% in urmatorii doio ani, pentru ca mai apoi sa ajunga la ritmuri mai inalte de crestere, care sa permita o recuperare a declajului de PIB pe locuitor intre nivelul din Romania si media UE.
"Daca as fi politician in Romania as spune public: trebuie sa indatoram tara la 60% din PIB cat mai repede posibil, asumandu-ne sa construim si sa oferim x mii kilometri de autostrada, sa punem apa si canalizare in tara (...) dar cineva trebuie sa spuna deschis ca aceasta politica de austeritate nu va mai continua", a mai afirmat Spurny in timpul conferintei.
Potrivit sefului BCR, Romania este cea mai buna alegere din Europa din punct de vedere al costului fortei de munca, aflat la treime din media UE, si... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 17:41
economia Romaniei ar putea inregistra o crestere de 1,1% in 2013, cred analistii din cadrul BCR, care apreciaza ca BNR va incerca sa gaseasca un echilibru intre necesitatea de a sprijini creditarea in moneda nationala si presiunile inflationiste in crestere
"Cresterea economica va urca la 1,1% in 2013, de la o valoare estimata la 0% in 2012. Consumul casnic va fi un element-cheie pentru 2013, iar BNR va incerca sa gaseasca un echilibru intre necesitatea de a sprijini creditarea in moneda nationala si presiunile inflationiste in crestere.
Anticipam o crestere a randamentelor obligatiunilor cu maturitatea de 5 ani la 6,8% pana in martie 2013 ca urmare a alegerilor parlamentare si presiunilor inflationiste. Dobanda cheie ar putea fi mentinuta la 5,25% de-a lungul 2013, iar ROBOR 3M va ramane la 6-6,1% in 1H13, deoarece BNR va continua sa limiteze lichiditatea oferita bancilor prin operatiunile sale de piata monetara", mai arata oficialii BCR. mai mult
Joi, 06 Decembrie 2012, ora 12:06
Cursul valutar va fi de 4,55 lei/euro pentru decembrie 2012, iar pentru urmatoarele trimestre riscurile pentru economie raman turbulentele politice, slaba dezvoltare din industrie, scaderea volumului investitiilor din infrastructura si un an agricol slab, se arata intr-un raport intocmit de economistii Bancii Comerciale Romane.
Economia Romaniei a inregistrat o crestere cu 0,5% in al doilea trimestru al anului, potrivit estimarilor preliminare ale Institutul National de Statistica. Prin urmare, economia romaneasca a reusit sa intra pe teritoriul pozitiv, dupa doua trimestre consecutive de declin.
"Estimam ca si in a doua parte a anului 2012 consumul gospodariilor populatiei va sprijini cresterea economica, dupa anuntul privind o noua majorare a salariilor publice cu 7,4% in luna decembrie. Pe de alta parte, investitiile in infrastructura ar putea incetini in lunile urmatoare in conditiile in care ele au fost concentrate in primele luni ale anului pentru impulsionarea PIB-ului. Stimularea cererii interne din acest an a fost o decizie corecta a Romaniei, pe fondul reducerii exporturilor catre Zona Euro si deci pe fondul diminuarii surselor de crestere economica", a declarat Florin Eugen Sinca, analist BCR.
Ratele de crestere au subliniat o imagine mixta. Pe de o parte, Romania a avut una dintre cele mai mari rate de crestere economica din Europa. Pe de alta parte, principalele riscuri continua sa vina din zona euro.
"Atingerea tintei de deficit bugetar din... mai mult
Luni, 20 August 2012, ora 09:50
Cresterea salariilor se va reflecta in economisire si consum, ceea ce inseamna si credite de consum mai multe, a declarat economistul sef al BCR, Lucian Anghel.
"Cresterea salariilor se va reflecta in economisire si consum, ceea ce inseamna si credite de consum mai multe. Ceea ce influenteaza sentimentul consumatorilor, iar acesta influenteaza si cresterea economica.
Odata ce ai o incredere mai mare poti sa te lansezi in investitii", a declarat Lucian Anghel, economistul sef al BCR, cu ocazia prezentarii Raportului Macroeconomic " Romania - Top 10 provocari".
Mihai Razvan Ungureanu a declarat miercuri, la bilantul celor 78 de zile de mandat, ca situatia economica a Romaniei ar permite revenirea la cuantumul salariilor din 2010, punctand ca lasa pregatita o astfel de masura.
Pe de alta parte, premierul desemnat Victor Ponta a declarat joi ca, de cand Florin Georgescu a inceput sa studieze situatia actuala, ca viitor ministru de Finante, s-a constatat ca nici Cabinetul Boc, nici Cabinetul Ungureanu nu au prevazut banii pentru reintregirea salariilor. mai mult
Joi, 03 Mai 2012, ora 16:45
Economia va creste cu 1,2% anul viitor si cu 2,3% in 2012, insa iesirea din recesiune va fi anevoioasa si presarata cu masuri nepopulare pe care guvernul va trebui sa le adopte pentru atingerea tintei de deficit bugetar de 4,4% din PIB in 2011, apreciaza economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, citat de Mediafax.Anterior, in raportul din august, BCR revizuise estimarea privind cresterea economica din 2010 de la 1,9% la -3%.
Totodata, in raportul din martie, BCR revizuise in urcare estimarea privind cresterea economica din 2010, de la 0,6% la 1,9%, mizand pe o evolutie buna in industrie si agricultura.De asemenea, analistii BCR pastreaza estimarea de crestere economica de 1,2% in 2011 si de 2,3% in 2012."Dupa doi ani de scadere, in care economia s-a contractat in termeni reali cu circa 9%, Romania ar putea sa inregistreze o revenire timida anul viitor.
Iesirea din recesiune va fi anevoioasa si inca presarata cu masuri nepopulare pe care guvernul va trebui sa le implementeze in vederea atingerii tintei ambitioase de deficit bugetar de 4,4% (standarde locale) agreate cu FMI si Uniunea Europeana.
Guvernul s-a reangajat destul de recent (iulie) sa implementeze un program de austeritate mai dur care sa asigure continuarea procesului de consolidare fiscala care incepuse sa bata pasul pe loc", se arata in raport.Totodata, analistii BCR sustin ca reducerea salariilor in sectorul public si a unor categorii de ajutoare sociale cu 25%, respectiv 15%, pe fondul unui sentiment in consum... mai mult
Luni, 20 Decembrie 2010, ora 13:56
Banca Comerciala Romana (BCR) a revizuit in urcare estimarea privind cresterea economica din 2010, de la 0,6% la 1,9%, mizand pe o evolutie buna in industrie si agricultura, si se asteapta ca nivelul PIB din 2008 sa fie atins cel mai devreme in 2012, relateaza NewsIn."Estimam o crestere economica intre 1 si 2%, ca scenariu de baza. Industria va avea o performanta care, probabil, nu a mai avut-o in ultimii cinci ani in Romania, ca efect de baza si exporturi", a afirmat marti economistul-sef al BCR, Lucian Anghel.
Pentru 2011, BCR estimeaza o crestere a produsului intern brut (PIB) cu 3%.
Valoarea PIB este estimata la 528 miliarde lei in 2010 si la 568 miliarde lei anul viitor.
Pe componente de formare a PIB, industria ar urma sa fie principalul motor al cresterii economice, cu un avans estimat la 3,5% in 2010 si la 4% in 2011, dupa scaderea de 5,5% din 2009. Vanzarile cu amanuntul ar urma sa isi revina si ele, dupa caderea de 10,3% inregistrata anul trecut, BCR estimand un avans de 2% in acest an si de 4,5% anul viitor.
Revenirea industriei se bazeaza in special pe redresarea cererii externe, care se va materializa prin cresterea exporturilor in acest an, la 30,8 miliarde euro, de la 29 miliarde anul trecut.
Importurile ar urma sa revina si ele pe crestere, ajungand la 38,5 miliarde euro, dupa caderea de anul trecut, cand au insumat 35,8 miliarde.
Deficitul de cont curent este estimat la 5% din PIB, fata de 4,4% in 2009.
In ceea ce priveste utilizarea PIB, consumul privat... mai mult
Marti, 30 Martie 2010, ora 15:11
Starea economiei romanesti s-a stabilizat si "din acest moment, singura directie este in sus", urmand ca datele din ultima parte a acestui an si de la inceputul lui 2010 sa confirme o evolutie macroeconomica pozitiva, considera presedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels, transmite NewsIn."Romania a aplicat, la randul sau, multe dintre masurile de stimulare a economiei folosite in alte state europene. In colaborare cu FMI, statul roman s-a angajat intr-un acord de finantare de 20 miliarde euro, sustinut si de Comisia Europeana. Trebuie sa asteptam ca acest medicament sa isi faca efectul si cred ca datele vor fi semnificativ mai bune in ultimul trimestru din acest an", a afirmat Bruynseels, la CNBC.Presedintele executiv al BCR a mai apreciat ca masurile anticriza din Romania, dintre care a amintit programul "Prima Casa", vor incepe sa readuca incredere in piata.
"Iar increderea este un factor esential", a spus el.In acelasi timp, intrebat daca se asteapta ca preturile pe piata imobiliara din Romania sa mai scada, dupa corectia din prima parte a acestui an, Bruynseels a afirmat ca programul "Prima Casa" este un factor stabilizator pentru acest sector.
"Pentru locuintele mai ieftine va avea loc o stabilizare, iar preturile vor deveni mai abordabile", apreciaza seful BCR.In acelasi timp, el a subliniat ca ajustarea economica, de la o crestere de 7% in 2008, la o contractie a PIB estimata la 8% pentru anul acesta, a presupus un efort "imens", fiind nevoie de timp pentru... mai mult
Marti, 25 August 2009, ora 09:06
Efectele crizei internationale asupra Romaniei se vor accentua in 2009, ritmul de crestere a economiei urmand sa se tempereze foarte mult fata de cel din 2008, in jurul nivelului de 1%, corelata cu o scadere economica usor peste 1% in zona euro, a declarat, astazi, economistul-sef al BCR."Dupa un ritm de crestere economica de 8,6% in primele 9 luni ale anului precedent, probabilitatea ca anul 2009 sa se incheie cu o majorare in termeni reali a produsului intern brut sub 8% este tot mai ridicata", a declarat economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, cu ocazia prezentarii Raportului de tara pentru Romania realizat de BCR Cercetare.In aceste conditii, scenariul recent revizuit al BCR indica o "incetinire a economiei romanesti in jurul nivelului de 1% in 2009 corelata cu o scadere economica usor peste 1% in zona euro".Diferentialul de crestere economica dintre Romania si zona euro ar putea fi, astfel, de 2,5 - 3 puncte procentuale in acest an, intr-un scenariu in care impactul agriculturii este exclus. Comertul, serviciile si constructiile ar putea fi principalii factori care sa genereze crestere economica in 2009, a mai spus Anghel."Este vital ca lucrarile de infrastructura, care detin circa 35% din sectorul constructiilor sa fie sprijinite in continuare de guvern prin intermediul unui plan detaliat cu responsabilitati clar asumate, cifre si termene limita in cadrul unei programari bugetare multianuale. Acest lucru este cu atat mai necesar in acest an... mai mult
Marti, 03 Februarie 2009, ora 11:45