Silvio Berlusconi, premierul Italiei, si-a dat demisia din fruntea Guvernului, sambata seara, iar presedintele Giorgio Napolitano a acceptat-o, anunta presedintia italiana.
Potrivit tuturor informatilor, inca neconfirmate oficial, locul ii va fi luat de catre fostul comisar european al Italiei, Mario Monti.
Berlusconi isi incheie, astfel, o adevarata era in mediul politic italian unde, timp de 17 ani, a fost o adevarata figura dominanta.
Mii de italieni adunati in fata Palatul Quirinale din Roma, care de ore intregi ii cereau demisia, au aclamat si aplaudat anuntul.
Noul guvern, format din tehnocrati, ar putea fi format pana duminica seara, inainte de deschiderea burselor, luni.
Parlamentul italian a aprobat, sambata, pachetul de masuri de austeritate cerute de Uniunea Europeana.
Camera inferioara a trecut masurile, sambata, cu 380 de voturi pentru si 26 impotriva, la o zi dupa ce au fost aprobate de senat.
Demisia premierului inseamna un pas inainte pentru Italia care trebuie sa isi revina de pe punctul de a cadea in prapastia "crizei economice", scrie USA Today.
Fostul comisarul european Mario Monti ramane principalul favorit pentru functia de premier si cel care trebuie sa scoata Italia afara din sfera crizei datoriilor. Desi el este alesul presedintelui Giorgio Napolitano in fruntea unui eventual guvern de tranzitie, aliatii lu Berlusconi au pareri impartite in privinta celui care ar trebui sa il inlocuiasca pe liderul lor.
Opozitia lor ar... mai mult
Sambata, 12 Noiembrie 2011, ora 23:00
Fostul comisar european Mario Monti, al carui nume este cel mai frecvent rostit in Italia pentru inlocuirea lui Silvio Berlusconi in fruntea unui guvern de tranzitie, a fost numit senator pe viata de presedintele Italiei, Giorgio Napolitano.
Monti a primt acesta distinctie pentru "marile sale merite in domeniul social si stiintific", iar decretul de numire a fost contrasemnat de Silvio Berlusconi, conform unui comunicat semnat de presedintele Republicii.
Acordarea distinctiei de senatori pe viata apartine sefului statului, si acestia sunt in general personalitati ale lumii culturale, stiintifice sau a afacerilor.
Monti este cel de-al cincilea senator pe viata din camera superioara a parlamentului numit in ultimii 20 de ani de diferiti presedinti italieni, noteaza AFP.
Mario Monti, in varsta de 68 de ani, este reputat pentru competenta si independenta pe care a dovedit-o in calitate de comisar european intr-o perioada de zece ani (1994-2004). Editorialist al Corriere della Sera, Monti este autorul unor editoriale despre economie monetara si finante. mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 22:00
Economistul Nouriel Roubini se bucura ca premierul Italiei, Silvio Berlusconi, si-a dat demisia si sustine ca acesta ar fi detinut controlul in statul italian intr-un stil mafiot.
Roubini a scris, intr-o postare pe Twitter, ca Berlusconi a controlat Italia in stil mafiot si statul nu a fost o democratie, precizeaza ilsecoloxix.it.
"Italia nu a fost o democratie cat timp Berlusconi a controlat in stil mafiot majoritatea puterilor economice, financiare, politice, in domeniul mass-media, televiziunii si publicitatii", a scris Roubini, pe Twitter.
Economistul nu il agreaza nici pe Angelino Alfano, un posibil succesor pentru premierul italian.
"Alfano nu este demn de a fi prim-ministru: e un avocat fara niciun fel de cunostinte in domeniul economiei, in care lucreaza. In calitate de ministru al Justitiei, el doar a elaborat legi pentru a evita urmarirea penala a lui Berlusconi.
Singura lui realizare a fost aceea de a-l pune pe Berlusconi la adapost de problemele cu justitia", a declarat Nouriel Roubini.
Acesta a amintit ca Alfano, poreclit "Leopardul", a paricipat la casatoria unui sef al mafiei siciliene, Croce Napoli.
In opinia lui Roubini, inlocuirea lui Berlusconi cu Alfano este inacceptabila, intrucat "Italia are nevoie de un guvern competent, condus de un lider respectat si credibil". mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 17:30
Dupa un an greu, marcat de scandaluri personale si esecuri pe plan politic, Silvio Berlusconi a inceput un proces de transfer de putere, numindu-l pe ministrul de Justitie al Italiei in fruntea Partidului Poporul Libertatii. Lumea prezenta a aplaudat dar nu instaurarea unui succesor al lui Berlusconi, ci plecarea acestuia, scrie Financial Times.
"Guvernul nu poate rezista, este clar. Trebuie sa-l convingem pe Berlusconi sa plece", a declarat unul dintre participantii la conferinta care anunta succesiunea, adaugand ca guvernul Italiei si-a pierdut credibilitatea.
Ca italienii sunt dezamagiti de elita politica nu este o noutate. Insa nivelul la care s-a ajuns aminteste de perioada din 1993, cand partidele cu radacini au fost rase din cauza unui val de scandaluri de coruptie, in mijlocul unei crize economice.
Criza datoriilor suverane din zona euro dar si cresterea datoriilor Italiei, ajunse la cel mai inalt nivel de la adoptarea euro in 1999, ii face pe italieni sa se gandeasca la inlocuitor pentru premier.
"Berlusconi isi petrece prea mult timpul cautand legi care sa-l apere pe el, este prea prins de propriile probleme", spun contestatarii.
Planurile de indepartare a lui Berlusconi nu mai sunt un secret pentru nimeni. Chiar si jurnalistii din imperiul sau mediatic raporteaza aceste situatii, fara a da nume.
Puterea acestuia de a-si proteja apropiatii a stirbit. Saptamana trecuta, parlamentarii au votat pentru ridicarea imunitatii unui membru al... mai mult
Miercuri, 27 Iulie 2011, ora 20:11