Grupul britanic BP a convenit vanzarea proprietatilor sale din Alaska pentru 5,6 miliarde de dolari, companiei private Hilcorp Energy, retragandu-se din regiune dupa o prezenta de 60 de ani.
Acordul, care include participatii la cel mai prolific camp petrolier din istoria Statelor Unite, la Prudhoe Bay, si la oleoductul Trans Alaska Pipeline care are o lungime de 1.300 de kilometri, face parte din planul BP de a atrage 10 miliarde de dolari in urmatorii doi ani, prin intermediul unor vanzari de active, pentru a-si intari situatia financiara, transmite Reuters.
BP si-a restrans de-a lungul anilor prezenta in Alaska, unde productia de petrol a scazut odata cu declinul zacamantului Prudhoe Bay. BP, care si-a inceput activitatea in Alaska in 1950, este operatorul Prudhoe, la care detine o participatie de 26%. Activitatile de productie la aceasta exploatare au inceput in 1977.
In 2014, BP a vandut catre Hilcorp jumatate din detinerea sa la proiectul din Alaska. In acest an, cele doua companii urmau sa decida daca sa continue un proiect offshore ambitios, de 1,5 miliarde de dolari, care necesita constructia unei insule artificiale.
Achizitia corespunde strategiei de lunga durata a Hilcorp de a cumpara exploatari ale unor zacaminte mature de la producatori mari de petrol si de a reduce costurile. Compania, fondata in 1990 de petrolistul texan Jeffery Hildebrand, desfasoara operatiuni in Statele Unite.
"Acest acord propulseaza Hilcorp ca al doilea mare producator si... mai mult
Miercuri, 28 August 2019, ora 10:08
Pretul foarte scazut al petrolului i-a facut pe sefii companiei BP sa regandeasca strategia de expansiune la nivel global, partea detinuta intr-o companie mixta din China urmand sa fie scoasa la vanzare, dupa cum sustin surse din interiorul firmei.
Rafinaria SECCO reprezinta singura investitie majora realizata de BP pe piata chineza, gigantul petrolier detinand 50% din actiunile companiei, anunta Reuters. Persoane din sfera de conducere a BP afirma ca firma a contractat o banca pentru a se ocupa de vanzarea actiunilor SECCO, companie in care detine actiuni si China Petroleum & Chemical Corp (Sinopec).
Rafinaria SECCO, cea mai mare din China, a fost inaugurata in 2001 la Caojing, in apropiere de Shanghai, si a costat 2,7 miliarde de dolari.
Sinopec are drept de preemptiune in posibila vanzare a actiunilor detinute de BP in SECCO, dar analistii considera ca nicio mare companie de profil din China nu se va arata interesata de aceasta tranzactie.
In schimb, rivali din Japonia, Coreea de Sud, Taiwan si Europa, prezenti deja pe piata din China, s-ar putea arata interesati de cumpararea pachetului de actiuni detinut de BP.
In ultimii 6 ani, gigantul din industria petrochimica a vandut active insumand 50 de miliarde de dolari, atat din cauza amenzilor uriase primite pentru catastrofala scurgere de titei in apele Golfului Mexic din 2010, cat si ca urmare a reducerii costurilor si expunerii pe diverse piete generate de prabusirea preturilor petrolului.... mai mult
Marti, 09 August 2016, ora 13:22
Compania BP a raportat primele pierderi anuale dupa doua decenii in care profitul a continuat sa vina necontenit.
Executivii din fruntea gigantului din industria petrolului au anuntat ca vor continua procesul de restructurare, in conditiile in care pretul scazut al combustibilului a continuat sa atarne ca o povara pe umerii companiei, relateaza postul american CNBC.
Pe intreg anul 2015, BP a inregistrat pierderi de 6,5 miliarde de dolari. Situatia ingrijoratoare sub care se prezinta compania a provocat o scadere a pretului actiunilor de 5 procente pe bursa londoneza dupa efectuarea acestui anunt.
Rezultatele financiare ale companiei au fost sub cele mai pesimiste asteptari, in trimestrul al patrulea al anului trecut BP raportand un profit pe costul de inlocuire de 196 de milioane de dolari, mult sub cifra de 730 de milioane rezultata in urma consultarii de catre companie a unui grup de analisti.
In aceeasi perioada a anului 2014, BP raporta un profit de 2,2 miliarde dolari, de 11 ori mai mult decat suma obtinuta in intervalul octombrie-decembrie 2015.
Tot in ultima perioada a anului trecut, BP a platit impozite si cheltuieli legate de operatiunile de restructurare a companiei in valoare de 2,6 miliarde dolari.
Val masiv de concedieri
Pana acum, cheltuielile de restructurare au scos din bugetul companiei 1,5 miliarde de dolari, inca un miliard urmand sa fie alocati in cursul acestui an pentru continuarea procesului.
Din luna ianuarie, gigantul din... mai mult
Marti, 02 Februarie 2016, ora 15:22
Compania petroliera britanica BP, responsabila de poluarea produsa in Golful Mexic in 2010, a stabilit sa achite despagubiri de 18,7 miliarde de dolari Administratiei federale din Statele Unite si autoritatilor din cinci state americane
Departamentul american al Justitiei a confirmat acordul, explicand ca este vorba de cea mai mare despagubire ...citeste mai departe despre "Cat a costat BP dezastrul ecologic din Golful Mexic - cea mai mare despagubire din istoria SUA" pe Ziare.com mai mult
Joi, 02 Iulie 2015, ora 21:15
Grupul petrolier britanic British Petroleum (BP) a depus o plangere impotriva Agentiei americane pentru Protectia Mediului (EPA), acuzand-o ca l-a exclus abuziv de la atribuirea unor contracte federale dupa deversarea de petrol in Golful Mexic, in 2010.
Potrivit acestei plangeri, depusa luni si consultata marti, BB intentioneaza sa "conteste deciziile EPA din 28 noiembrie 2012, 4 ianuarie 2013" si 1 februarie 2013, care exclud "participarea (companiei) la orice noua atribuire de contracte federale".
"BP intretine relatii de afaceri indelungate cu administratia federala americana. Este unul dintre cei mai mari angajatori si investitori privati ai tarii" si "principalul producator de petrol si gaze in apele adanci ale Golfului Mexic in cadrul unor contracte federale", afirma grupul in plangerea sa.
De asemenea, BP este "unul dintre cei mai importanti furnizori de carburant ai administratiei pe teritoriul national si in strainatate", potrivit acesteri plangeri.
"La mai mult de doi ani si jumatate de la accidentul de pe (platforma petroliera) Deepwater Horizon", operata de BP si care a explodat, apoi s-a scufundat in aprilie 2010, provocand cea mai mare deversare de petrol din tara, "administratia a continuat sa cumpere carburant de la BP, si (...) a apreciat in repetate randuri ca BP este un furnizor guvernamental responsabil".
BP a solicitat tribunalului sa evalueze excluderea "represiva, excesiva, arbitrara si capricioasa" impusa de EPA, si sa o declare "nula... mai mult
Miercuri, 14 August 2013, ora 14:35
Un judecator american a aprobat marti acordul realizat intre BP si autoritatile americane, in care compania petroliera britanica se angajeaza sa plateasca peste 4,5 miliarde de dolari si sa isi recunoasca vinovatia pentru scurgerea de petrol care a afectat Golful Mexic in 2010.
Acest acord prevede in schimb abandonarea anchetei penale federale americane impotriva grupului, care trebuie, cu toate acestea, sa apara din nou la 25 februarie in fata unui tribunal din New Orleans pentru un proces civil care l-ar putea costa pana la 18 miliarde de dolari in plus daca este gasit vinovat pentru neglijenta.
Explozia de la 20 aprilie 2010 de la platforma Deepwater Horizon, aflata la 80 de kilometri in largul New Orleans in sudul Statelor Unite, s-a soldat cu 11 morti si a raspandit sute de milioane de litri de titei in golful Mexic, pana la inchiderea puturilor patru luni mai tarziu.
BP a incheiat deja un acord amiabil de 7,8 miliarde de dolari cu victimele devarsarii de petrol.
In cadrul audierii de marti de la New Orleans, vicepresedintele BP America Luke Keller si-a cerut scuze in fata familiilor victimelor accidentului, conform unui comunicat al grupului.
"Acordul nostru de a pleda vinovati o arata clar, BP intelege si recunoaste rolul sau in aceasta tragedie", a declarat acesta. "BP regreta de asemenea toate daunele cauzate mediului din cauza deversarii", a continuat acesta.
In noiembrie, grupul a pledat vinovat pentru cele 11 capete de acuzare de omucidere... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 10:32
Vanzarea pachetului majoritar de 7.1 miliarde de dolari detinut de compania BP catre Bridas a fost suspendata.
Bridas a acuzat compania britanica British Petroleum pentru esecul tranzactiei. "Decizia a fost luata din ratiuni legale, din cauza manierei in care BP s-a purtat in timpul tranzactiei si a semnaturii", informeaza Financial Times.
Producatorul petrolier argentinian Bridas este detinut de chinezi prin compania de stat Cnooc si de familia argentiniana Bulgheroni.
BP a confirmat duminica primirea unei scrisori de la Bridas prin care argentinienii "isi exercitau dreptul de a opri acordul de cumparare a actiunilor".
Bridas a infirmat ca decizia ar fi fost influentata de criza din zona euro sau de noile legi introduse in Argentina, prin care companiile energetice trebuie sa isi repatrieze castigurile din exporturi si ca planurile de investitii raman valabile. mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 09:39
British Petroleum a anuntat o crestere substantiala a profiturilor pe trimestrul al treilea si spune ca a ajuns la "un punct de granita" in ceea ce priveste productia de petrol si gaz.
BP a anuntat pentru al treilea trimestru profituri de 5,4 miliarde de dolari, aproape triplu fata de suma de 1,85 miliarde facuta in aceeasi perioada a anului trecut, informeaza BBC.
CEO-ul BP, Bob Dudley spune ca operatiunile "isi reiau avantul" si compania capata "incredere".
Totodata, englezii si-au majorat programul de vanzare a activelor cu 50%, de la 35 la 45 de miliarde de dolari.
Profiturile BP au fost impinse de la spate de pretul ridicat al petrolului, care a trecut acum de 110 dolari barilul, comparativ cu 84 de dolari, cat costa in octombrie 2010.
Ca urmare a rezultatelor bune inregistrate de gigantul britanic, actiunile au crescut cu 4,5% in tranzactiile de luni dimineata.
Profiturile si reputatia BP au fost afectate anul trecut de o explozie la o sonda din Golful Mexic, care s-a soldat cu un accident ecologic, urmat de intreruperea extractiei pentru 18 luni. Productia a scazut atunci cu 12% la 3,3 miliarde de barili pe zi. "Anul trecut a adus provocari fara precedent, iar BP a raspuns bine", spune Dudley.
Compania fost nevoite sa vanda active auxiliare pentru operatiunea de curatire a petei de petrol din Golful Mexic si pentru despagubirea victimelor.
British Petroleum este cea de-a treia companie din domeniul energiei la nivel mondial si una dintre cei sase... mai mult
Marti, 25 Octombrie 2011, ora 12:24
British Petroleum intentioneaza sa construiasca un gazoduct cu lungimea de 1.300 de kilometri, ce ar urma sa aduca gaz din Azerbaidjan in Europa, via Bulgaria si Romania. Proiectul este un concurent nou in cursa de constructie a unei rute de livrare a gazului din zona caspica in Europa, ce vizeaza reducerea dependentei de gazul rus, relateaza Financial Times, citat de NewsIn.
Pana in prezent, trei proiecte sunt luate in considerare - fiecare putand schimba situatia strategiei energetice actuale, prin construirea unui coridor catre campul gazeifer azer Shah Deniz, exploatat in prezent de sapte companii, inclusiv BP.
Propunerile existente sunt Nabucco, proiect preferat de Comisia Europeana, conducta Transadriatica si IGI Poseidor.
Noul proiect al BP, cunoscut drept ''South-East Europe Pipeline'', este prezentat inainte de un termen crucial: sambata, Nabucco si ceilalti doi competitori ai sai vor prezenta ofertele de tarife consortiului Shah Deniz, din care face parte si BP. Consortiul, din care mai face parte compania azera energetica Socar, va decide pana la sfarsitul anului ce conducta prefera.
Al Cook, vicepresedintele BP pentru dezvoltarea Shah Deniz, a descris 'South-East Europe Pipeline drept "o alta solutie posibila" si a precizat ca British Petroleum este deschis la ideea implicarii directe in proiect.
"Acest lucru nu inseamna neaparat ca gasim probleme la cele trei oferte. Dar este intelept sa avem o alta optiune", a adaugat el.
Cook a notat ca BP a... mai mult
Marti, 27 Septembrie 2011, ora 13:27