Programul Prima Casa este considerat de unii analisti singurul stimulent al pietei imobiliare in perioada crizei, in contextul in care bancile si-au limitat la maximum riscurile, prin cresterea costurilor si intarzierea relansarii creditarii pentru populatie. Insa cu garantiile statului "in traista", aproape toate bancile din Romania au inclus in oferta creditele Prima Casa, chiar daca ele sunt aproape identice. Business24 te invata cum sa alegi cea mai buna oferta, in functie de diferentele mai putin vizibile.
Conform unei analize realizate de Business24, cele mai bune oferte pentru creditele Prima Casa in lei sunt cele acordate de CEC Bank, BCR si Banca Romaneasca.
Prima banca care a dat tonul in piata in 2014 la reducerea dobanzii este BCR, institutia de credit care ofera clientilor eligibili pentru programul Prima Casa, avantajul ratelor mai mici la dobanzi si care pornesc de la 4,44%. Insa, chiar si in felul acesta, banca cu cea mai mica dobanda aplicata la creditele acordate prin programul Prima Casa ramane CEC Bank, institutia de credit care ofera o dobanda de 4,23% (ROBOR 3M + 1,9 p.p).
Banca Transilvania, a treia banca de pe piata bancara in functie de active, ofera o dobanda la creditele Prima Casa de 2,44% (ROBOR 3M + 0 pp), DAE (Dobanda Anuala Efectiva) fiind de 4,84%.
De asemenea, o alta banca inscrisa in programul Prima Casa este Banca Romaneasca. Rata dobanzii practicata de banca este variabila si se calculeaza ca suma intre indicele de referinta... mai mult
Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 14:35
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a distribuit bancilor fondurile suplimentare de 1,2 miliarde de lei alocate pentru acordarea de credite Prima Casa exclusiv in moneda nationala.
Din totalul plafonului suplimentar de 1,2 miliarde lei, aferent locuintelor achizitionate prin Programul "Prima casa", 500 milioane lei este valoarea plafonului de garantare pentru locuintele construite prin ANL.
Garantia statului se emite la solicitarea institutiilor finantatoare pentru finantari aprobate, pe baza analizei proprii a Fondului a documenelor prezentate de catre banca, care atesta eligibilitatea beneficiarului si posibilitatea acestuia de a-si achita obligatiile de plata.
Care este valoarea plafonului de care beneficiaza principalii finantatori
Banca Comerciala Romana a primit un plafon de 220 milioane lei de la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), pentru acordarea de credite in cadrul programului guvernamental Prima Casa.
Din totalul plafonului alocat, 70 de milioane de lei sunt destinati achizitionarii locuintelor contruite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL).
Institutia de credit beneficiaza de cel mai mare plafon distribuit in programul Prima Casa, in cadrul careia se acorda numai credite in moneda nationala.
Din august 2009, banca a acordat credite in valoare de peste 1,2 miliarde de euro in cadrul Programului Guvernamental Prima Casa si... mai mult
Sambata, 24 August 2013, ora 08:04
Banca Comerciala Romana (BCR) a primit cel mai mare plafon pentru creditele Prima Casa din noua etapa a programului guvernamental, de 220 milioane lei, din care 70 milioane lei sunt pentru achizitia de locuinte construite de ANL, finantarile fiind acordate doar in moneda nationala.
Reprezentantii BCR estimeaza ca vor utiliza cea mai mare parte a plafonului pana la finalul acestui an, se arata intr-un comunicat al bancii.
BRD, a doua banca de pe piata bancara in functie de active, a primit un plafon de 180 milioane de lei, iar Banca Transilvania dispune de fonduri de 105 milioane lei.
Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a distribuit bancilor garantiile pentru noua etapa a programului Prima Casa, in valoare de 1,2 miliarde lei, nouatea pentru aceasta etapa fiind acordarea de credite doar in lei.
Pentru creditele Prima Casa pot aplica cei care nu au locuinta proprie sau detin una cu suprafata mai mica de 50 metri patrati. Clientii trebuie sa dispuna de un avans de 5%.
BCR percepe o dobanda variabila pentru finantarile acordate in cadrul programului, formata din indicele Robor la 3 luni (de 3,76% in prezent) si o marja de 2,3 puncte procentuale pentru clientii care isi incaseaza salariul intr-un cont BCR, pentru restul marja fiind de 2,5%.
Astfel, pentru un credit de 160.000 lei, pe o perioada de 30 de ani, rata lunara este in prezent de 1.045 lei, fiind luata in calcul o marja de 2,3 puncte.
Din august 2009, BCR a acordat credite in... mai mult
Joi, 22 August 2013, ora 15:10
Incercarea Guvernului de a elimina riscul valutar prin trecerea noului program "Prima Casa" doar pe credite in lei, da nastere unor suspiciunii cu privire la costurile pe care le-ar putea avea clientii, avand in vedere ca dobanzile la creditele in lei sunt mai mari.
Un atu important al creditelor "Prima Casa" in lei este ca nu expun clientul la riscul valutar. Acest lucru inseamna ca rata lunara de rambursat - calculata in lei - nu se modifica in functie de evolutia cursului de schimb.
De asemenea, un avantaj este dat si de dobanda, deoarece bancile afiseaza dobanzi mai avantajoase la creditele Prima Casa fata de dobanda la ipotecar.
In momentul in care ai in vedere achizitionarea unei locuinte, este important sa detii informatiile complete pentru a te ghida in alegerea solutiei optime de creditare fara a fii nevoit sa faci compromisuri.
Cele mai practicate modalitatii de finantare puse la dispozitie de banci pentru clientii interesati de cumpararea unei locuinte sunt creditele ipotecare si creditele oferite prin programul "Prima Casa".
Astfel, pentru a face alegerea potrivita , clientii trebuie sa fie bine informatii cu privire la conditiile de creditare in cazul unui credit "Prima Casa", si de asemenea, cu privitre la conditiile de creditare in cazul unui credit ipotecar obisnuit.
Conditii similare credit ipotecar standard si conditii credit "Prima Casa"
In ceea ce priveste conditiile de eligibilitate ale solicitantilor de credit imobliar ori... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 06:45
Circa 14.000 de credite au fost acordate in primele sase luni din acest an, prin programul Prima Casa. Valoarea medie s-a situat sub 39.000 de euro.
Intrucat in piata s-au inmultit zvonurile ca programul se va finaliza in acest an, iar sumele se vor epuiza repede, ritmul de acordare a crescut in ultima perioada.
Portalul de servicii financiare Efin.ro a analizat cele mai bune cinci credite oferite in prezent de bancile din Romania. In cadrul analizei, au fost verificate costurile care vor fi suportate de clienti: rata dobanzii, dobanda anuala efectiva, comisioane si asigurari.
Locul 1 al topului revine creditului Prima noastra casa (achizitie) de la CEC Bank.
Dobanda anuala efectiva pentru un imprumut de 30.000 de euro este de 4.29%, iar perioada maxima de 30 de ani. Un avantaj al acestui cerdit este ca banca nu percepe comision de analiza a dosarului si de administrare a creditului si ofera, de asemenea, Internet Banking gratuit timp de trei luni de zile.
In functie de perioada pe care se contracteaza creditul (pe termen scurt sau termen lung), clientul beneficiaza de o perioada de gratie de 90, respectiv 180 de zile calendaristice.
Totodata, CEC Bank accepta o varsta maxima a solicitantului de 80 de ani pentru acest credit, implinita la sfarsitul perioadei de rambursare.
Locul 2 este ocupat de Creditul Prima Casa in EUR de la OTP Bank.
In cazul contractarii unui credit de 30.000 EUR pe o perioada de 30 de ani, DAE are o valoare de 4,31%.... mai mult
Joi, 04 Iulie 2013, ora 07:25
BRD Groupe Societe Generale a acordat, pana la inceputul lunii aprilie a acestui an, credite Prima Casa in valoare de peste 900 milioane euro, cele mai multe dintre acestea, respectiv 31%, fiind acordate in Bucuresti, au anuntat, luni, reprezentanti ai bancii.
Ponderea imprumuturilor acordate clientilor originari din orase cu mai mult de 200.000 de locuitori, excluzand Capitala, se ridica la 38%, potrivit Agerpres.
Primele trei orase din Romania in functie de numarul creditelor acordate sunt, in ordine, Timisoara, Iasi si Cluj-Napoca, iar in topul primelor 10 localitati, excluzand Bucurestiul, se afla, in ordinea descrescatoare a numarului de credite acordate, Constanta, Brasov, Craiova, Ploiesti, Galati, Oradea si Braila.
Din punctul de vedere al repartizarii pe zone geografice, cei mai multi clienti pentru creditele acordate in cadrul programului "Prima Casa" provin din Muntenia (52% din totalul creditelor), urmati de clientii din Transilvania (32%) si de cei din Moldova (16%).
Din punctul de vedere al grupelor de varsta in care se incadreaza beneficiarii imprumuturilor "Prima Casa", cei mai numerosi sunt clientii cu varste cuprinse intre 25 si 30 de ani (40%). 34% dintre beneficiari au intre 31 si 35 de ani, iar 24% au varste ce depasesc 35 de ani. Cea mai redusa pondere o au clientii cu varste sub 25 de ani (2%).
Cel mai tanar titular al unui credit "Prima Casa" este in varsta de 19 ani, iar cel mai varstnic are 62 de ani. Titularii creditelor sunt... mai mult
Luni, 15 Aprilie 2013, ora 11:42
Programul Prima Casa este principalul motor al industriei imobiliare in timp de criza, insa specialistii se arata rezervati in ceea ce priveste prelungirea acestui program guvernamental.
In ciuda faptului ca Prima Casa este utila pietei imobiliare actuale, guvernul ar putea opri acest program considerat a fi "populist si electoral" si fara baze economice, el fiind lansat inainte de alegerile din 2009.
"Programul Prima Casa a fost un program populist si electoral, dupa parerea mea. Nu a fost bazat pe fundamente economice, insa a avut totusi rolul, cel putin la nivel psihologic, sa dea o speranta si sa mentina increderea ca piata imobiliara sa nu se prabuseasca chiar la cote extrem de mici.
Se pare ca are mari sanse ca el sa fie oprit, acest program, insa bancile s-au pregatit si au scos pe piata bancara produse de creditare alternative relativ asemanatoare cu prima casa. Nu la fel de bune, dar apropiate", a declarat recent pentru Business24 Dr. Ion Radu Zilisteanu.
Citeste si Previziuni imobiliare: Ce va omori Prima Casa - Interviu Ion Zilisteanu.
"Programul Prima Casa a deveni un reper, deblocand la momentul lansarii lui piata imobiliara si pe cea c creditelor ipotecare. ne aflam insa in punctul in care sunt sanse mici de prelungire a acestui program, fiind greu de crezut ca statul va putea continua garantarea. In plus, in ultima perioada, bancile au scos pe piata produse similare in ceea ce priveste rata lunara cu cea estimata pentru Prima Casa", este... mai mult
Joi, 03 Mai 2012, ora 12:22
Banca Comerciala Romana (BCR) a acordat credite in valoare de 300 milioane euro prin programul Prima Casa 4, aproape 8.200 de familii achizitionandu-si prima locuinta.
BCR a inceput in iunie 2011 creditarea in cadrul programului Prima Casa 4, fiind prima banca din Romania ce s-a inscris in aceasta etapa a programului, se arata intr-un comunicat al bancii.
"Ritmul de acordare al creditelor Prima Casa este mult mai accelerat in etapa a 4-a in comparatie cu etapele anterioare. Pana in prezent, BCR a acordat peste 23.000 credite in cele 4 etape ale Programului Prima Casa, volumul acestor credite fiind de aproximativ 900 milioane euro", se precizeaza in comunicat.
Valoarea medie a unui imprumut din programul Prima Casa 4 este de 37.700 euro, in scadere fata de prima etapa a programului, cand valoarea medie a fost de 41.200 euro.
Valoarea medie a avansului platit de catre clienti pentru achizitionarea primei lor locuinte a fost de 10%. Clientii au beneficiat astfel de conditiile preferentiale de dobanda si avans acordate prin intermediul programului.
"In ceea ce priveste profilul clientilor beneficiari ai creditelor acordate prin Prima Casa 4, acestia sunt barbati tineri (25-34 ani) care au luat creditul pe o perioada de 30 de ani", potrivit bancii.
Poate beneficia de credit Prima Casa 4 orice persoana fizica care nu detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia, nici o locuinta, indiferent de modul si momentul in care a fost dobandita, sau... mai mult
Luni, 13 Februarie 2012, ora 14:45
BRD-SocGen va solicita in 2010 un plafon al garantiilor pentru noua forma a programului "Prima Casa" apropiat celui din anul trecut, care sa-i permita mentinerea cotei de piata la circa 30%, a declarat vineri directorul de strategie si marketing al bancii, Philippe Lelarge, potrivit NewsIn.
El a adaugat ca BRD va solicita relaxarea conditiilor din programul Prima Casa, pentru a-si reafirma sprijinul pentru acest program.
In 2009 BRD a acordat credite prin programul "Prima Casa" de 135 milioane euro, cota de piata in cadrul acestui program avansand, astfel, la putin peste 30%.
Banca a procesat in 2009 circa 3.800 de dosare pentru "Prima Casa".
Recent, directorul general al bancii, Guy Poupet, estima ca, desi ar putea estima o evolutie a creditarii in cadrul acestui program in 2010, in contextul in care exista discutii cu privire la modificarile pe care vrea sa le introduca guvernul, nu poate aprecia cererea din partea persoanelor fizice.
BRD-Groupe Societe Generale, a doua banca de pe piata romaneasca, a raportat pentru 2009 un profit net consolidat in scadere cu 29% fata de anul precedent, la 812 milioane lei, in conditiile cresterii usoare a volumului de credite, arata datele publicate marti de banca.
In ceea ce priveste portofoliul de credite, acesta a crescut cu 1,8% anul trecut, la 34,9 miliarde lei.
Executivul a aprobat un plafon de garantii pentru programul Prima Casa de 700 milioane euro in 2010 si a majorat valoarea garantiei pentru locuintele noi la 70.000 euro.... mai mult
Vineri, 26 Februarie 2010, ora 16:15