Pentagonul cere o marire considerabila a cheltuielilor militare in 2019 si vrea sa aiba la dispozitie un buget de 686 de miliarde de dolari, unul dintre cele mai mari din istoria SUA, invocand un pericol iminent tot mai mare din partea Rusiei si a Chinei.
Presedintele Donald Trump sustine propunerea Pentagonului si a declarat ca armata americana ar deveni mai puternica decat oricand si ar "creste arsenalul pentru fiecare arma", informeaza CNN.
"Incepe sa devina destul de clar ca Rusia si China vor sa schimbe lumea in concordanta cu modelul lor autoritar, avand drept de veto asupra deciziilor economice, diplomatice si de securitate ale altor tari", se arata in documentul privind propunerea de buget.
China "se foloseste de masuri economice pentru a-si intimida vecinii in timp ce militarizeaza zona Marii Chinei de Sud". "China doreste o hegemonie in zona Indo-Pacificului pe termen scurt", se mai arata in document, dar pe termen lung, obiectivul este "sa ajunga la o dominatie globala". Proiectul confirma informatiile conform carora China construieste insule langa Marea Chinei de Sud.
Planul pentru buget pune accent si pe rachetele antiaeriene, sisteme care sunt considerate cheie pentru a putea raspunde amenintarii programului nuclear al Coreei de Nord.
Documentul Pentagonului sustine si ca "Rusia a incalcat granitele tarilor vecine si doreste sa aiba drept de veto asupra deciziilor economice, diplomatice si de securitate ale vecinilor" si ca Moscova incearca sa... mai mult
Marti, 13 Februarie 2018, ora 10:25
Dupa 30 de ani de la ultima achizitie majora de echipament militar pentru trupele de uscat ale Indiei, acestea vor beneficia de 145 de noi obuziere britanice, care urmeaza sa fie amplasate la granita cu China.
La sfarsitul sapatamanii trecute, ministrul Apararii din India a aprobat achizitionarea pieselor de artilerie usoara de la producatorul britanic BAE Systems, guvernul de la New Delhi urmand sa achite o factura de 750 de milioane de dolari, anunta Quarz.
Armele vor intra in dotarea trupelor de vanatori de munte din armata indiana, care pazesc o zona de 4.000 de kilometri, la granita cu China, unde s-au inregistrat diverse incidente si actiuni provocatoare intre fortele armate ale celor doua state.
Noile arme Howitzer M777 au o raza de actiune de 30 de kilometri si pot trage 10 salve in cel mult 2 minute.
Armele pot fi instalate pe elicoptere, vase de patrula sau carate de catre trupe la sol, dupa cum arata producatorul. Obuzierele M777 au fost folosite inca din 2006 in teatrul de operatiuni din Afganistan.
Ultima achizitie de piese de artilere a fost facuta de armata indiana in 1987, cand a cumparat 40 de tunuri Bofors din Suedia.
India ocupa deja locul secund in topul marilor importatori de armament, dupa ce, in 2014, a alocat 5,57 miliarde dolari pentru achizitii de arme si munitie.
Programul de modernizare a fortelor armate prevede ca, pana in 2022, guvernul de la New Delhi sa aloce 260 de miliarde dolari in acest scop. mai mult
Luni, 27 Iunie 2016, ora 13:47
200 de insule din Marea Chinei vor fi impanzite de trupele japoneze, intr-o actiune fara precedent declansata de guvernul de la Tokyo, in fata amenintarii expansioniste manifestate de China.
In completarea actiunilor militare intreprinse de Statele Unite pentru a contracara expansiunea Beijingului in Marea Chinei, Japonia a decis sa alinieze o forta militara masiva inspre flancul estic al Chinei, anunta The Guardian.
Linie fortificata
De-a lungul celor 200 de insule care se intind pe 1.400 de kilometri in Marea Chinei de Est, Japonia va instala baterii de artilerie de coasta si baterii antiaeriene, urmand ca in urmatorii 5 ani numarul soldatilor trimisi pe aceasta linie fortificata sa creasca la aproximativ 10.000.
Desi China nu este desemnata in mod oficial o amenintare directa, premierul Shinzo Abe a manifestat in diverse randuri o ingrijoare crescanda fata de programul continuu de inarmare al Beijingului.
Mai multe surse din interiorul guvernului japonez sustin ca premierul Abe intentioneaza prin aceasta masura sa limiteze tendintele expansioniste manifestate de China, protejand in acest fel si interesele economice ale Japoniei in zona Pacificului de Vest.
Odata ce echipamentul militar al Japoniei va fi instalat pe linia fortificata din Marea Chinei de Est, navele chineze vor trebui sa treaca prin dreptul acesteia pentru a iesi in Oceanul Pacific, o zona pe care Beijingul o considera vitala pentru planurile sale comerciale si militare.
Chiar daca... mai mult
Vineri, 18 Decembrie 2015, ora 15:20
Statele Unite ale Americii domina de departe clasamentul celor mai mari bugete destinate Apararii, urmata la mare distanta de o alta mare putere mondiala. Doar trei tari europene se afla in top 10.
Astfel, bugetul Apararii americane este de aproape 570 de miliarde de dolari, in anul 2015, scrie The Telegraph.
Pe locul doi se afla bugetul Apararii din China, la o treime din cel american - putin peste 190 de miliarde de dolari in 2015.
NATO: 6 state scad bugetul apararii, Romania e printre cele care isi sporesc cheltuielile
Pe locul trei, Marea Britanie, are de asemenea aproximativ o treime din bugetul Apararii din China - 66,5 miliarde de dolari.
Urmeaza sase state cu un buget al Apararii de peste 40 de miliarde de dolari, Rusia fiind pe locul 4 (53,2 miliarde de dolari), apoi Franta, India, Japonia, Arabia Saudita si Germania.
Congresul american a aprobat bugetul Apararii pentru 2015: Cati bani se duc in razboaie
De asemenea, singurele tari care mai au un buget al ...citeste mai departe despre "SUA domina bugetele mondiale ale Apararii - cine vine din spate si ce tari au progresat cel mai mult" pe Ziare.com mai mult
Marti, 27 Octombrie 2015, ora 19:43
Harta zonelor maritime intens disputate de catre diverse state incepe sa se mareasca pe zi ce trece.
Zona Arhipelagului Spratley din Marea Chinei de Sud este un adevarat nod gordian al intereselor Chinei, Taiwanului, Vietnamului si al altor cateva state, iar in Oceanul Arctic SUA si Rusia isi flexeaza muschii pentru mirajul rezervelor de petrol din adancuri.
Oceanul Indian nu face nici el exceptie, atat China, cat si India manifestand ambitii de a lua in posesie portiuni cat mai vaste din suprafata sa, remarca analistii Reuters.
Rute de transport
La fel ca si Marea Chinei de Sud, apele Oceanului Indian nu conteaza din punct de vedere al bogatiilor ascunse in adancuri, ci prin prisma rutelor comerciale care traverseaza aceasta vasta intindere de ape.
Pozitia de mari importatori de marfuri justifica astfel pretentiile exprimate atat de China, cat si de India.
China importa cea mai mare parte din petrol pe mare, iar 80% din aceasta cantitate strabate apele Oceanului Indian inainte de a intra in stramtoarea Malacca.
Beijingul se arata foarte ingrijorat si de lipsa sa de influenta in zonele strabatute de traseele maritime, un dezavantaj clar pentru marile proiecte creionate in ultimii ani de liderii chinezi.
Diplomatia, fie sub masca generozitatii ori cea a amenintarilor fatise, a fost singura arma pe care China a avut-o la indemana pentru a-si asigura o minima influenta si accesul continuu la marile rute comerciale maritime.
Ca parte a acestui efort,... mai mult
Joi, 08 Octombrie 2015, ora 18:00
Ministerul Apararii din Japonia a anuntat ca va face cea de-a patra ajustare a bugetului anual dedicat armatei, scopul fiind acela de a proteja lantul de insule din Marea Chinei de Est, aflate in zona teritoriului maritim revendicat de Beijing.
Intr-un document prezentat luni, ministerul nipon cere o crestere cu 2,2 puncte procentuale a cheltuielilor militare pana la 5,09 trilioane de yeni (echivalentul a 42,38 de miliarde de dolari) pentru anul financiar urmator, ce incepe din luna aprilie.
Daca va fi aprobat, noul buget va fi cel mai generos buget de aparare al Japoniei din ultimii 14 ani, noteaza Reuters.
Desigur, miscarea vine dupa ce bugetul apararii in China a crescut anul acesta cu 10,1% pana la 886.9 miliarde de yuani (echivalentul a 138,37 de miliarde de dolari), devenind cel de-al doilea cel mai mare buget de aparare din lume, dupa cel al Statelor Unite.
Din banii alocati, Ministerul Apararii din Japonia va cumpara vehicule-amfibiu de asalt AAV7 create de BAE Systems, avioane de razboi F-35 Stealth si aeronave cu rotor basculant Osprey de la Boeing, se arata in document.
Printre achizitii se numara si drone Global Hawk, rachete balistice, elicoptere si alte elemente cu care armata ar urma sa apere insulele si teritoriul maritim ce se intinde pe 1.400 de kilometri de la tarmul japonez pana aproape de Taiwan.
De asemenea, banii vor fi folositi pentru a construi si a extinde baze militare pe lantul de insule, se mai arata in document.
Prin... mai mult
Luni, 31 August 2015, ora 16:43
In ultima saptamana, fortele armate din China au facut un adevarat show din afisarea noilor dotari in diverse intreventii din teatrele de operatiuni internationale.
Demonstratia de forta a culminat cu interventia fregatei Lin Yi in portul yemenit Aden, pentru extragerea unui grup de 225 de refugiati.
A fost si prima interventie maritima internationala a marinei militare chineze, ceea ce reflecta intrucatva si ambitiile manifestate de Armata de Eliberare a Poporului (PLA), observa reporterii Financial Times.
Debut pe piata de armament
Saptamana trecuta, cateva cadre surprinse de satelitii militari au fost facute publice de televiziunea de stat.
Ele infatisau un grup de trei submarine nucleare 093G, ultimul produs de top al industriei de armament din China.
De altfel, chinezii au reusit chiar sa incheie un acord de 5 miliarde de dolari pentru furnizarea a 8 astfel de submarine catre Pakistan, marcand cel mai profitabil contract in calitate de furnizor de armament.
In ultimii cinci ani, exporturile de arme din China au crescut cu 143%, plasand tara pe locul al treilea in randul exportatorilor de tehnica militara din lume, conform ultimului studiu al Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).
Anul acesta, bugetul militar al Chinei a crescut cu 10,1%, fiind al 27-lea an in care chinezii investesc o suma considerabila in dotarile armatei.
Tara este pe locul doi in lume ca nivel de buget alocat Ministerului Apararii, fiind totusi mult in... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2015, ora 15:35
1China, unde cifrele oficiale sunt de obicei difuzate de un mecanism foarte inchis, a rupt luni traditia si s-a referit la bugetul sau anual destinat apararii intr-o conferinta de presa, in prefata deschiderii sesiunii parlamentare anuale, dar inca nu a oferit cifre exacte.
Nivelul de crestere a bugetului militar al Chinei in acest an, in contextul tensiunilor teritoriale cu Japonia, constituie un subiect sensibil, potrivit agentiei de presa mentionate, rezulta dintr-un comentariu France Presse.
Acest anunt este traditional facut de purtatorul de cuvant al Adunarii Nationale Populare (ANP, parlamentul) care isi va deschide marti sesiunea plenara anuala.
Chestionata de un ziarist strain in privinta volumului exact al bugetului apararii, dna Fu Ying, ministru adjunct de externe si purtator de cuvant al acestei sesiuni parlamentare, a refuzat sa furnizeze cifrele asteptate.
"Se pare ca China ar trebui sa explice in fiecare an lumii intregi de ce trebuie sa-si consolideze apararea nationala si de a-si creste bugetul de aparare", a raspuns ea.
"Nu ar fi o veste buna pentru lume in cazul in care o tara mare precum China nu si-ar putea asigura propria securitate", a adaugat ministrul adjunct de externe chinez, insistand ca tara sa are nevoie de o "aparare puternica nationala". Mai mult, aceasta a subliniat, de asemenea, ca "intarirea capacitatii de aparare a Chinei va conduce la o mai mare stabilitate in regiune".
Chinezii au cheltuit 82,6 miliarde de dolari... mai mult
Luni, 04 Martie 2013, ora 13:31
La nivel global, bugetele destinate apararii au crescut 1,3% in 2010 fata de anul precedent. Acest lucru inseamna ca omenirea a cheltuit 1.630 de miliarde de dolari pentru a se proteja de pericolele externe. Unele state si-au crescut dramatic sumele alocate apararii. Vezi care sunt acestea.43% din aceasta suma destinata apararii la nivel global a fost generata doar de SUA. Europenii au cheltuit cu 2,8% mai putin pentru aparare, pe fondul recesiunii globale.
Germania si Italia au inregistrat un declin semnificativ al bugetelor de aparare.
Business Insider ne prezinta un raport care pune in lumina statele in care bugetul militar a explodat in ultimii ani.
De asemenea, putem vedea ce procent din PIB a fost cheltuit pentru aparare si care sunt furnizorii principali de armament ai acestor tari.
1. China
Cresterea bugetului de aparare intre 2001 si 2010: 189%
Cota din PIB: 2,1%
Suma alocata in 2010 pentru aparare: 119 miliarde dolari
Armata chineza este dotata de Academia Tehnologica de Motoare si Rachete (ARMT).
Compania ruseaca Almaz Antei a semnat un contract de 2,25 miliarde de dolari cu China in domeniul apararii.
2. Rusia
Cresterea bugetului de aparare intre 2001 si 2010: 82,4%
Cota din PIB: 4%
Suma alocata in 2010 pentru aparare: 58,7 miliarde dolari
Armata rusa este dotata de Asociatia de Stat Votkinsk si de companiile: Sukhoi, Mikoyan, Kamov si IAI, printre altele.
3. SUA
Cresterea bugetului de aparare intre 2001 si 2010: 81,3%
Cota din PIB: 4,8%
Suma alocata... mai mult
Duminica, 19 Iunie 2011, ora 13:33