Ministerul Finantelor a emis, in primele patru luni ale acestui an, pe toate cele patru scheme de ajutor de stat, acorduri de finantare in suma totala de 40 milioane euro, la o valoare totala a investitiilor de 112 milioane euro, a anuntat, joi, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
El a facut aceste precizari cu prilejul inaugurarii centrului de tehnologie al Deutsche Bank, unde a fost prezent alaturi de premierul Victor Ponta.
"De la inceputul anului, pe toate cele patru scheme care sunt in vigoare, Ministerul Finantelor a emis acorduri de finantare pentru o valoare totala de a investitiilor de 112 milioane euro, valoarea ajutorului de stat - 40 milioane euro, deja platiti 21 milioane euro, si creare a 1.300 noi locuri de munca", a aratat ministrul.
Voinea a amintit ca si Deutsche Bank a beneficiat de un ajutor de stat pentru centrul tehnologic din Pipera, in baza unei scheme aprobate pentru dezvoltarea investitiilor in tehnologie si crearea de locuri de munca.
Deutsche Bank primeste, astfel, in mod gradual, un ajutor de stat de 15,6 milioane euro pentru crearea a 500 de noi locuri de munca. Potrivit lui Voinea, investitia Deutsche Bank va aduce la buget in urmatorii cinci ani circa 50 de milioane euro.
Ministrul a adaugat ca, din august 2012 si pana in prezent, au fost emise 9 acorduri de finantare pe aceasta schema de ajutor de stat destinata tehnologiilor inalte, valoarea totala a ajutorului de stat fiind de 77 milioane de euro, pentru 3.631 noi... mai mult
Joi, 08 Mai 2014, ora 13:04
Legea Bugetului de stat a fost publicata, joi, in Monitorul Oficial, impreuna cu decretul de promulgare semnat de presedintele Traian Basescu, proiectul fiind semnat de presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea si de vicepresedintele Senatului, Cristian Dumitrescu.
Legea Bugetului de stat pe anul viitor prevede venituri de 100 de miliarde de lei si cheltuieli de 119, 25 miliarde de lei, cu un deficit de 18,32 miliarde de lei.
Cristian Dumitrescu a semnat legea bugetului de stat in numele presedintelui Senatului, alaturi de Valeriu Zgonea, pe 18 decembrie.
Anterior, premierul Victor Ponta declara ca introducerea accizei de 7 eurocenti va fi amanata cu trei luni, pana la 31 martie 2014, la carburanti, iar presedintele Traian Basescu va trimite, miercuri, la Monitorul Oficial decretul de promulgare a bugetului de stat. mai mult
Joi, 19 Decembrie 2013, ora 14:49
Intrucat razboiul dintre Palatele privind aplicarea accizei la carburanti nu are nici un arbitru, prin neimplicarea BNR in acest scandal, tot FMI va fi factorul deciziv si in ceea ce priveste taxa suplimentara pe benzina si motorina, este de parere analistul financiar Adrian Mitroi.
"Este un cap de pod important acum. Adauga in ecuatie cel mai important lucru pentru care niciuna din parti, oricat ne-am chinui, nu avem argumente: nu stim exact care va fi evolutia imediata a economiei. Dupa un an surprinzator de bun, anul 2014 se anunta a fi un an mai dificil, iar necesarul nostru de crestere economica se bazeaza mult pe capaciatea noastra de investitii, in infrastructura in special. Noi nu avem bani suficienti pentru asa ceva. Din acest punct de vedere, o acciza suplimentara facea sens daca scopul ei era infrastructura" a declarat pentru Business24 secretarul general al CFA Romania, Adrian Mitroi.
In aceste conditii, amanarea aplicarii accizei este o masura de compromis binevenita pentru toti jucatorii de pe scena politica.
"Eu cred ca actorii au mai castigat ceva timp din doua motive: in primul rand, vor sa vada realitatea, confirmarea sau infirmarea tezelor lor, iar in al doilea rand, vor sa vada opinia arbitrului", sustine analistul.
Sah in trei, in asteptarea opiniei FMI
Intucat BNR este cea mai neutra in acesta ecuatie si nu poate sa faca acest arbitraj, analistul Mitroi considera ca de fapt toata aceasta situatie este un sah in trei care asteapta sa... mai mult
Joi, 19 Decembrie 2013, ora 14:00
Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, luni, ca partidul pe care il conduce va avea sedinta a Comitetului Executiv National pe 30 decembrie, pentru ca parlamentarii sa fie prezenti pentru a vota Bugetul de Stat retrimis de catre presedintele Traian Basescu.
El a spus ca doreste ca toti parlamentarii PSD sa fie prezenti in Bucuresti pe 30 decembrie, zi despre care a spus ca este ultima in care seful statului poate respinge Bugetul de stat pe 2014.
Ponta a mentionat ca doreste ca PSD sa dea un semnal foarte clar, prin acest demers, legat de adoptarea rapida a Bugetului. mai mult
Luni, 16 Decembrie 2013, ora 14:15
Presedintele Traian Basescu a declarat, la Palatul Cotroceni, ca a promulgat bugetul asigurarilor de stat. Seful statului a mai precizat ca a luat nota de declaratia premierului si de informarea pe care i-a facut-o anterior anuntului ca este dispus sa renunte la acciza pe motorina, aratand ca nu este un lucru care sa il satisfaca, dar arata ca se poate "construi un dialog" in continuare.
- Am retrimis la Parlament legea care viza camerele de agricultura si silvicultura. De ce am trimis-o? Pentru ca prin Ordonanta 58/2013 se modifica o lege care gestioneaza infiintarea acestor camere si practic se reface politizarea camerelor agricole.
- Am rugat analizarea posibilitatii ca legea sa fie mentinuta astfel incat agricultorii sa-si desemneze singuri reprezentantii in aceste camere, fara prefecti si alte structuri de control politic.
- Este o incercare de a politiza camerele agricole, lucru care mi se pare nefiresc. Agricultorii trebuie sa respire si ei fara influenta politicului.
- Am promulgat bugetul asigurarilor de stat. Asa cum am anuntat, nu am nimic cu acest buget, e in regula, inca are usoare rezerve, dar poate ca nu e rau. Cei ce propovaduiau imposibilitatea de a plati pensii si ajutoare sociale s-au dovedit a fi doar niste propagandisti.
DESPRE ACCIZA LA BENZINA SI MOTORINA:
- Am luat nota de declaratia primului-ministru, dar si de informarea pe care mi-a facut-o inainte de declaratie ca este dispus sa renunte la acciza pe motorina. Nu e un lucru care... mai mult
Marti, 10 Decembrie 2013, ora 07:30
Executivul va permite prin HG ordonatorilor principali de credite sa depaseasca in acest an plafoanele de cheltuieli de personal cu sumele primite de la Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului pentru plata obligatiilor restante, potrivit unui proiect de ordonanta publicat de Ministerul Finantelor Publice (MFP).
"Completarea art. 16 din Ordonanta de urgenta a Guvernului 103/2013, in sensul ca pentru plata obligatiilor restante din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prin hotarare a Guvernului pot fi majorate si cheltuielile de personal aprobate in bugetele ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat, prin derogare de la prevederile art. 6 lit a) si c) si art. 18 alin. (3) si (4) din Legea responsabilitatii fiscal-bugetare nr. 69/2010, precum si ale art. 3 alin. (5) din Legea nr. 4/2013 pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar, cu modificarile ulterioare. O astfel de masura va conduce pe de o parte la evitarea de inregistrare de arierate in perioada imediat urmatoare, iar pe de alta parte la reducerea in anul 2014 a presiunilor asupra cheltuielilor de personal", se arata in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta.
Articolul 6 litera a din Legea responsabilitatii fiscal-bugetare prevede ca "soldul bugetului general consolidat si cheltuielile de personal ale bugetului general consolidat, exprimate ca procent in produsul intern brut, nu pot depasi plafoanele anuale stabilite in... mai mult
Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 15:22
Bugetul de stat pentru 2014 va fi gata pana la sfarsitul lunii octombrie, cand vor fi finalizate discutiile cu delegatii Comisiei Europene, Bancii Mondiale si Fondului Monetar International, urmand a fi adoptat de Guvern si trimis Parlamentului in prima saptamana din noiembrie, a declarat sambata, la Botosani, premierul Victor Ponta.
Potrivit acestuia, proiectul de Lege a bugetului de stat va fi aprobat de Guvern in prima saptamana a lunii noiembrie, iar apoi va fi trimis in Parlament, care va avea timp luna urmatoare pentru dezbaterea acestuia, iar votarea si adoptarea vor fi finalizate la timp pentru ca in decembrie sa fie cunoscute cifrele pe care se va conta anul viitor.
"Practic, toata luna noiembrie, Parlamentul are timp sa dezbata bugetul si sa-l adopte. In decembrie, toate institutiile publice, si locale, si centrale, stiu ce buget au pentru 2014", a afirmat Ponta.
Seful Executivului a declarat ca bugetul pe anul viitor va sustine investitiile, atat cu fonduri europene, cat si cu fonduri guvernamentale.
Prioritatile Guvernului vor fi dezvoltarea infrastructurii scolare, a celei rutiere, dar si a celei din sectorul sanitar.
Salariile si pensiile vor fi asigurate pana la sfarsitul anului
Premierul Victor Ponta a mai declarat sambata, la Botosani, ca toate salariile din sistemul bugetar si pensiile vor fi asigurate pana la sfarsitul anului.
'Nu vom vorbi de rectificare pozitiva in general. Toate salariile, toate pensiile, toate cheltuielile... mai mult
Sambata, 12 Octombrie 2013, ora 15:00
Bugetul statului pentru anul 2012 va fi afectat de suspendarea Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), decizie pe care Comisia Europeana probabil ca o va lua in cursul zilelor urmatoare, pentru a doua oara in acest an.
Intr-un astfel de context, tinta ratei de absorbtie de sase miliarde de euro, pe baza careia este construit bugetul, devine una imposibila.
Prim-ministrul Victor Ponta a anuntat luni ca POSDRU va fi cel mai probabil suspendat in cursul zilelor urmatoare de catre Comisia Europeana, in urma a doua misiuni de audit care au scos la suprafata "probleme grave de sistem".
"S-au constatat grave probleme de sistem, privind evaluarea proiectelor, procentajele de risc adoptate si sistemul informatic. Este vorba despre programe in care foarte multe persoane au incasat salarii intre 3.500 si peste 10.000 euro lunar. Toata lumea a luat bani de la POSDRU fara control", a declarat prim-ministrul Victor Ponta.
In cazul in care Comisia Europeana va trimite o scrisoare oficiala prin care va anunta suspendarea programului, Romania risca sa piarda pana la 100 milioane de euro in 2012 si 1,1 miliarde euro in 2013.
Timp scurt pentru a face curat la AM POSDRU
Miza guvernului ramane in momentul de fata limitarea pierderilor. Astfel, guvernul are timp pana la sfarsitul anului sa remedieze problemele. Cu cat va dura mai mult acest proces, cu atat Romania va pierde mai multi bani.
"Speram sa fie mai devreme, nu numai ca sa... mai mult
Marti, 22 Mai 2012, ora 09:10
Guvernul va aviza in perioada imediata noi concedieri in sectorul minier, energetic si de aparare, dar va reintroduce plata venitului lunar de completare pentru angajatii disponibilizati, ajutor financiar care va fi sistat daca beneficiarul refuza alt loc de munca pe motiv ca salariul este prea mic, potrivit Mediafax. Anul trecut, prin Legea de reducere a cheltuielilor bugetare, Guvernul a decis ca persoanele disponibilizate din companiile de stat sa nu mai beneficieze de un venit lunar de completare.
Pentru acest an insa, Guvernul a decis sa reintroduca, prin ordonanta de urgenta, venitul lunar de completare pentru angajatii concediati, in incercarea de a evita "convulsii sociale" de durata urmare a disponibilizarilor, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale.
Actul normativ justifica reintroducerea venitului lunar de completare prin incercarea de a atenua impactul concedierilor si a evita riscul "escaladarii infractionalitatii si a unor convulsii sociale de durata", pe fondul situatiei precare economico-sociale a comunitatilor locale.
Prin aceasta ordonanta de urgenta se va reveni la sistemul anterior, conform caruia venitul lunar de completare este stabilit odata cu indemnizatia de somaj si este egal cu diferenta fata de salariul individual mediu net pe ultimele trei luni inainte de concediere, pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mult decat salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care a fost efectuata... mai mult
Duminica, 10 Aprilie 2011, ora 23:39