Impozitul pe venit ar putea trece integral la nivelul comunitatilor locale, iar decizia va fi luata printr-un act normativ inainte de a se finaliza bugetul pe anul 2019, a afirmat, miercuri, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, la Camera Deputatilor.
"Este o masura pe care noi o avem in Programul de Guvernare ca 100% din impozitul pe venit sa treaca la nivelul comunitatilor locale. Aceasta este o decizie care se va lua printr-un act normativ. Va fi o ordonanta de urgenta, pentru ca va trebui sa fie luata decizia inainte de a se finaliza bugetul pe anul 2019", a spus Eugen Teodorovici.
Acesta a mentionat ca va avea loc o discutie pe formula de repartizare a sumelor intre consilii judetene si celelalte comunitati locale.
De asemenea, acesta a precizat ca ordonanta urmeaza a fi data in luna octombrie sau inceputul lunii noiembrie cel tarziu. mai mult
Miercuri, 03 Octombrie 2018, ora 13:49
Ministrul Finantelor, Viorel Stefan, a anuntat ca statul roman nu va colecta circa 28 de miliarde de lei, in perioada 1 ianuarie 2018 - mai 2019, pana cand va fi implementata plata impozitului pe venit pe gospodarie.
Stefan a precizat ca plata impozitului va fi in sarcina salariatului, iar angajatii vor plati impozitele o singura data pe an.
Astfel, "angajatorul nu plateste pentru angajat, in noul sistem nu va mai exista o retinere la sursa", a spus ministrul de Finante, in emisiunea "In fata ta", la Digi 24.
Acesta a mentionat ca prima declaratie a angajatului se va depune in luna mai 2019: "Avem pana in decembrie 2018 timp pentru a rezolva. Daca nu va functiona plata online, avem o problema".
Viorel Stefan a mai precizat ca o parte dintre veniturile bugetare vor fi astfel diminuate de la 1 ianuarie 2018 pana in mai 2019, suma fiind una impresionanta, care nu va fi in bugetul statului anul viitor.
"Vorbim azi de 28 de miliarde de lei care se colecteaza din impozitul pe venit pe salarii si venituri asimilate, pe an. Din care 72,5% reprezinta cotele defalcate care se duc la administratia locala si diferenta ramane la bugetul de stat.
Cu siguranta, prin reducerea cotei unice de la 16 la 10% si prin introducerea cotei de zero pentru veniturile impozabile sub 2.000 de lei, aceasta suma se diminueaza consistent, chiar fara a schimba maniera de gestiune. Asta se simte in 2019 daca implementam noul sistem.
In 2018, bugetul statului va inregistra acesti bani... mai mult
Duminica, 23 Aprilie 2017, ora 13:27
Guvernul pregateste modificarea mai multor legi pentru ca, incepand cu 1 ianuarie 2018, impozitul pe venit sa mearga direct si integral la administratiile locale (primarii, consilii judetene), pentru a finanta functionarea acestora, a declarat ministrul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, Sevil Shhaideh.
"Conform programului de guvernare, in zona de finantare a autoritatilor locale, in acest moment lucram la modificarea Legii 273 a finantelor publice locale si in acest sens, incepand cu 1 ianuarie 2018, impozitul pe venit va deveni sursa a bugetelor locale.
Acolo unde aparatul propriu al primarului sau al presedintelui Consiliului Judetean nu va reusi sa colecteze aceasta sursa, vom fi sprijiniti de catre ANAF, dar sumele vor fi virate exclusiv catre bugetele locale.
Aceasta este prima modificare majora pe care o vom aduce la Legea Finantelor Publice", a subliniat ministrul Dezvoltarii, intr-o declaratie facuta miercuri seara, la Targu Mures.
Bugetul de stat pierde 30% din banii colectati prin impozitul pe venit
La aceasta ora, bugetul de stat pastreaza 30% din impozitele pe venit, iar 70% din acestea le restitutie catre administratiile locale - potrivit Legii 273 a finantelor publice locale, dupa cum urmeaza:
41,75% la bugetele locale ale comunelor, oraselor si municipiilor pe al caror teritoriu isi desfasoara activitatea platitorii de impozit pe venit;11,25% la bugetul local al judetului;18,5% intr-un cont distinct,... mai mult
Vineri, 03 Martie 2017, ora 11:45
Dupa ce Senatul a adoptat o intiativa legislativa care prevede scaderea impozitului pe salarii si pensii cu 3 puncte procentuale, pana la 13%, privirile se indreapta catre Camera Deputatilor, camera decizionala, pentru aflarea raspunsului la intrebare "scade impozitul pe salarii?". Cei mai multi dintre analisti sunt siguri ca raspunsul va fi unul negativ. Analistul economic Daniel Daianu nici macar nu mai gaseste rostul unei discutii pe aceasta tema. "Nu va trece, pentru ca nici alte proiecte legislative nu au trecut", afirma cu tarie acesta.
Si oricum, reforma impozitului pe venit nu trebuie sa se faca sub forma unei reduceri uniforme, spune Liviu Voinea. Directorul executiv GEA este un partizan declarat al impozitarii diferentiate.
"Unii ar trebui sa aiba pana la 10% iar impozitul altora ar trebui sa sara de 25%. Asa este firesc, in orice tara civilizata: cei care au venituri mai mari platesc impozite mai mari", argumenteaza Voinea.
Orice decizie de reducere a impozitului si oricare ar fi forma sub care s-ar face aceasta miscare trebuie sa fie bine argumentata cu efectele asupra bugetului.
Lucian Croitoru nu vede, in acest moment, cum ar putea economia sa sprijine reducerea impozitului de venit global, fara sa aduca niste pierderi. Dar alegerea este acum in mana politicului.
"Sarcina de a ramana cu un deficit de 4,4% din PIB si cu 3% in 2012, mai ales ca am hotarat ca euro va fi adoptat in 2015, este una obligatorie. Daca vrei sa reduci impozitul, foarte bine,... mai mult
Vineri, 06 Mai 2011, ora 13:38
Guvernul mizeaza in 2011 pe incasari mai mari la bugetul de stat din accize, impozit pe venit si mai ales TVA, precum si din amenzi, confiscari si taxe pe jocurile de noroc, dar si-a revizuit in scadere estimarile de incasari din impozitul pe profit comparativ cu proiectul elaborat in urma cu o luna, transmite Mediafax.Prognoza de venituri pe care se bazeaza statul anul viitor este prezentata in forma finala a proiectului de buget pentru 2011, obtinuta de Mediafax.
Conform documentului, Guvernul se asteapta sa incaseze anul viitor 9,8 miliarde lei din impozitul pe profit, comparativ cu 10,7 miliarde lei reprezentand executia preliminata pentru acest an, din care 9,5 miliarde lei de la agentii economici si 330 milioane lei de la bancile comerciale.
Proiectia difera substantial fata de estimarile din proiectul elaborat in urma cu o luna, in care veniturile din impozitul pe profit erau indicate in crestere, la 11,5 miliarde lei, din care 10,7 miliarde lei de la agentii economici si 776 milioane lei de la bancile comerciale.
Incasarile din impozitul pe venit sunt estimate la 18,5 miliarde lei (fata de 17,9 miliarde lei in 2010 si 18,4 miliarde lei in forma proiectului de buget din octombrie);
- 13,3 miliarde lei din impozit pe venituri din salarii (de la 12,8 miliarde lei in acest an);
- 1,1 miliarde lei impozit pe venituri din pensii (in scadere cu 100 milioane lei fata de veniturile estimate pe acest an si proiectia din urma cu o luna pentru 2011);
- 1,354 miliarde lei... mai mult
Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 09:14
PSD lucreaza cu o varianta de taxare a veniturilor in trei trepte, veniturile anuale mai mici de 12.000 de lei urmand sa nu fie impozitate, iar veniturile lunare de peste 12.000 lei urmand sa fie impozitate cu 35%. Surse din PSD au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, ca PSD ar putea propune, in eventualitatea ajungerii la guvernare, o cota unica de impozit pe profit, variantele luate in calcul fiind intre 12 si 16%. Aceleasi surse spus ca mai multi lideri ai PSD ar opta pentru un impozit pe profit de 12%, tinand cont si de faptul ca Bulgaria are un impozit de 10%.
In ceea ce priveste impozitarea veniturilor, PSD lucreaza in prezent cu o varianta in trei trepte, veniturile lunare sub 1.000 de lei urmand sa nu fie impozitate.
Veniturile anuale de peste 12.000 lei, dar pana la pragul de 48.000 - 50.000 de lei ar urma sa fie impozitate cu 15%. Veniturile anuale de peste 50.000 de lei, dar pana la 144.000 lei vor fi impozitate cu 25%, iar veniturile anuale peste acest prag (echivalente cu peste 12.000 de lei lunar) vor fi impozitate cu 35%.
Revenirea la cota progresiva nu va aduce o echilibrare a bugetului, in conditiile in care incasarile din impozitul pe venit trec putin de 3% din PIB, fiind cele mai mari in regimul de cota unica, dar costul cu forta de munca ar creste puternic, considera directorul de audit din BNR, Eugen Radulescu.
"Vorbim despre o marja in care cota unica aduce mai multe venituri, in conditiile in care impozitul pe venit nu a adus decat putin peste 3% din... mai mult
Joi, 30 Septembrie 2010, ora 14:01
Incasarile la bugetul statului ar putea creste cu aproximativ 1% din produsul intern brut (PIB), daca guvernul ar decide supraimpozitarea luxului si taxarea terenurilor agricole nelucrate, a declarat miercuri Luminita Ristea, managing partner Nexia International, citata de NewsIn. "Principalele masuri anti-criza care ar putea fi luate in actualul context economic sunt impozitarea luxului si impozitarea suprafetelor arabile nelucrate.
Cele doua masuri ar putea fi avute in vedere de guvern, in contextul in care delegati FMI va cere Romaniei sa-si creasca incasarile la buget.
Astfel, veniturile ar putea creste cu 1% din PIB", a spus Ristea. Reprezentantul Nexia sustine ca impozitul platit pe lux ar trebui corelat cu impozitul pe avere sau cu impozitul pe venit.
"Ar trebui, spre exemplu, sa existe taxe semnificative pe masinile ce depasesc 30.000 euro si pe proprietatile imobiliare de lux, cum ar fi casele cu 16 camere.
Intr-un fel ar trebui sa fie impozitat un Tico si in alt fel o masina Maserati sau Lamborghini", a explicat Ristea.
Ea a adaugat ca introducerea unui impozit "semnificativ" pe terenurile agricole nelucrate ar duce la comasarea unor mari suprafete arabile si, in acest fel, ar putea fi accesate mai usor credite pentru investitii si ar putea fi irigate terenurile.
"Sansa Romaniei pentru redresarea economica este stimularea dezvoltarii agricole", a subliniat Ristea.
Pe de alta parte, reprezentantul Nexia International sustine ca majorarea TVA in actuala... mai mult
Miercuri, 22 Iulie 2009, ora 15:24