Inspectorii Curtii de Conturi (CC) au constatat ca institutiile statului au produs, in 2014, un prejudiciu enorm la buget, estimat la circa 2 miliarde de euro.
Acesta este rezultatul verificarilor efectuate si materializate ulterior in cateva sute de denunturi facute la DNA si la Parchetul General, pentru cheltuielile facute de institutiile statului in 2014, informeaza Digi24.
Dezvalurile au fost facute de presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, in timpul dezbaterilor din comisiile parlamentare de buget, care au avut loc, sambata, la Palatul Parlamentului.
"Valorificarea (prejudiciilor - n.red.) devine insa dificila atunci cand avem de-a face cu elemente infractionale, iar dosarele se trimit la Parchet. Ca sa aveti o imagine, la ora actuala avem peste 500 de dosare trimise la Parchet, pentru cercetare penala, numai anul acesta, in 2015, sunt vreo 120, valoarea lor este in jur de doua miliarde de euro, prejudicii gasite in aceste acte normative. Dar este deja problema ...citeste mai departe despre "Curtea de Conturi: 2 miliarde de euro, prejudiciu produs de institutiile statului intr-un singur an" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 12 Decembrie 2015, ora 15:22
Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a declarat joi ca prin proiectul de buget pe 2014 Educatia va primi 22 de miliarde de lei, cel mai mare buget din ultimii ani.
"Guvernul acorda o atentie speciala educatiei, fiind hotarat sa acopere treptat nevoile cu care sistemul de invatamant se confrunta, dupa mai multi ani de subfinantare. Acest drum corect va fi urmat si in 2014, atunci cand, conform proiectului de buget, educatia va primi 13% din bugetul national, adica peste 22 de miliarde de lei, cu 2 miliarde mai mult decat in 2013. Este cel mai mare buget din ultimii ani. El asigura continuarea investitiilor in infrastructura, a programelor privind reducerea abandonului scolar, dar si majorarea salariilor profesorilor debutanti, ale asistentilor si ale preparatorilor universitari, precum si cresterea subventiilor pentru camine si cantinele din campusurile universitare", sustine Remus Pricopie.
Ministrul mai arata ca banii alocati miercuri, in sedinta de guvern, institutiilor din invatamantul preuniversitar vor fi destinati platii salariilor cadrelor didactice, a sporurilor si a altor drepturi salariale.
"Ieri, in sedinta de Guvern s-a decis alocarea catre institutiile de invatamant preuniversitar de stat finantate din bugetele locale a 46 de milioane de lei, din sume defalcate din TVA. Suma repartizata are doua componente. Prima, in valoare de 41 de milioane de lei, este destinata platii salariilor cadrelor didactice, a sporurilor, indemnizatiilor si altor... mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2013, ora 17:07
Bugetul consolidat al Ministerului Transporturilor pentru 2014 este de 6,465 miliarde lei, aproximativ 1,45 miliarde euro, a anuntat, vineri, ministrul de resort, Ramona Manescu, in sedinta comisiilor reunite de economie, industrie, investitii si servicii ale celor doua camere ale Parlamentului.
"O suma de 6 miliarde de lei sunt bani alocati de la Bugetul Statului si 4 milioane lei, din venituri proprii. Din bugetul total, 2,849 miliarde sunt destinati investitiilor, aproximativ 640 de milioane de euro, adica un procent de 44,6 la suta din bugetul total consolidat al Ministerului Transporturilor", a spus Manescu.
Ministrul a precizat ca pentru investitiile la calea ferata au fost alocati 1,373 miliarde lei.
"Aceasta suma va fi folosita in general pentru reabilitarea pe calea ferata. 89 milioane lei au fost alocati pentru statiile de cale ferata si 8,5 milioane lei pentru informatizarea garilor. De asemenea, au fost prevazute sume pentru reabilitarea podurilor, inclusiv a celor peste Dunare, cum este cel de pe ruta Bucuresti - Constanta, Podul peste Borcea, care sunt lucrari urgente. Pentru 2014, am alocat 37 de miliarde lei, finantare din fondul de coeziune si de la bugetul de stat", a explicat Ramona Manescu.
Aceasta a aratat ca pentru transporturile navale au fost alocati 655 milioane lei (aproximativ 147 milioane euro), inclusiv modernizarea de-a lungul Dunarii, in Axa prioritara TEN 3 Dunare.
Pentru Metrou, la capitolul investitii au fost alocati... mai mult
Vineri, 22 Noiembrie 2013, ora 13:25
Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat duminica, intr-o conferinta de presa, ca bugetul de stat pe 2014 este "un buget tipic al stangii socialiste, bazat pe introducerea de noi impozite si taxe si marirea unora existente" si "reflecta esecul politicii economice a USL".
"Acest buget reflecta esecul politicii economice a USL, esec care a fost certificat prin acordul cu FMI. Acest buget mentine pentru cel putin inca un an de zile economia Romaniei intr-o zona de mediocritate, de crestere economica slaba, sub potentialul tarii. Acest buget arata din nou victoria evaziunii fiscale, a fraudei fiscale asupra celui mai cinstit in ghilimele guvern, care se afunda pe zi ce trece in coruptie", a spus Stolojan.
In opinia sa, "coruptia incepe din nou sa imbrace forma unor retele organizate", el dand ca exemplu scandalul evaziunii cu carne de pui.
"Coruptia incepe din nou sa imbrace forma unei retele organizate, asa cum vedeti si in exemplul de la carne, o retea formata din oameni politici, din oameni de afaceri, din oameni din sistemul de justitie si de politie", a adaugat Stolojan.
El a aratat ca bugetul de stat pe 2014 arata din nou "neputinta absorbtiei fondurilor europene" si reflecta "lipsa unei strategii pe termen mediu si lung, cu efecte din ce in ce mai negative pentru oameni si economie". mai mult
Duminica, 10 Noiembrie 2013, ora 17:28
Guvernul va alimenta anul viitor bugetele locale din TVA cu peste 15,3 miliarde lei, mai mult decat fondurile alocate in acest an, dar le va impune sa finanteze cu prioritate proiecte UE si interzice alocarea de fonduri pentru lucrari noi daca nu sunt asigurate mai intai proiectele in derulare.
In acest an, bugetele locale au fost alimentate cu sume defalcate din taxa adaugata in cuantum de 14,6 miliarde lei, se arata in proiectul de buget obtinut de Mediafax.
Pentru anul viitor, din totalul sumei alocate autoritatilor locale din TVA, 2,1 miliarde lei sunt pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judetelor, 11 miliarde lei sunt pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor si municipiului Bucuresti, 368,3 milioane lei sunt destinate finantarii cheltuielilor privind drumurile judetene si comunale, a caror repartizare, pe unitati administrativ-teritoriale, se face in functie de lungimea si starea tehnica a acestora, prin hotarare, de catre consiliul judetean, dupa consultarea primarilor, iar 1,7 miliarde lei sunt pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraselor, municipiilor si judetelor.
Companiile de stat ingheata din nou angajarile, dar pot majora salarii
Companiile de stat nu vor putea majora nici anul viitor numarul prognozat de personal comparativ cu cel din acest an decat cu aprobarea speciala a Guvernului sau a autoritatilor locale, dar vor putea creste cheltuielile... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 11:22
Bugetul de stat pentru 2014 va fi gata pana la sfarsitul lunii octombrie, cand vor fi finalizate discutiile cu delegatii Comisiei Europene, Bancii Mondiale si Fondului Monetar International, urmand a fi adoptat de Guvern si trimis Parlamentului in prima saptamana din noiembrie, a declarat sambata, la Botosani, premierul Victor Ponta.
Potrivit acestuia, proiectul de Lege a bugetului de stat va fi aprobat de Guvern in prima saptamana a lunii noiembrie, iar apoi va fi trimis in Parlament, care va avea timp luna urmatoare pentru dezbaterea acestuia, iar votarea si adoptarea vor fi finalizate la timp pentru ca in decembrie sa fie cunoscute cifrele pe care se va conta anul viitor.
"Practic, toata luna noiembrie, Parlamentul are timp sa dezbata bugetul si sa-l adopte. In decembrie, toate institutiile publice, si locale, si centrale, stiu ce buget au pentru 2014", a afirmat Ponta.
Seful Executivului a declarat ca bugetul pe anul viitor va sustine investitiile, atat cu fonduri europene, cat si cu fonduri guvernamentale.
Prioritatile Guvernului vor fi dezvoltarea infrastructurii scolare, a celei rutiere, dar si a celei din sectorul sanitar.
Salariile si pensiile vor fi asigurate pana la sfarsitul anului
Premierul Victor Ponta a mai declarat sambata, la Botosani, ca toate salariile din sistemul bugetar si pensiile vor fi asigurate pana la sfarsitul anului.
'Nu vom vorbi de rectificare pozitiva in general. Toate salariile, toate pensiile, toate cheltuielile... mai mult
Sambata, 12 Octombrie 2013, ora 15:00
Presedintii principalelor trei institutii ale Uniunii Europene (Comisia, Consiliul si Parlamentul) au anuntat joi ca au ajuns la un acord politic cu privire la bugetul de 960 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.
"Sunt incantat sa anunt ca astazi avem un acord politic cu privire la viitorul buget al Uniunii Europene", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, potrivit AFP.
Acest acord convenit cu cateva ore inaintea debutului summitului european va trebui aprobat cu o majoritate calificata de catre cei 754 de deputati din Parlamentul European, a avertizat presedintele Parlamentului European, Martin Schulz.
"Nu este un compromis usor de acceptat. Pot sa traiesc cu acest acord si pot sa-l sustin insa va trebui sa ne batem pentru a obtine sprijinul majoritatii deputatilor", a declarat Martin Schulz intr-o conferinta de presa comuna cu premierul irlandez Enda Kenny si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
O reuniune a presedintilor grupurilor politice din Parlamentul European a fost convocata joi pentru studierea acordului politic. Parlamentul European se va reuni luni in sesiune plenara.
Acordul de compromis trebuie ratificat de toate statele Uniunii
Acordul politic gasit de presedintii celor trei institutii este un "compromis", a subliniat Barroso. Potrivit acestuia, acordul prevede o mare flexibilitate in
utilizarea creditelor care vor putea fi mobilizate in perioada 2014-2020. In prezent, fondurile care nu au... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 13:45
Dupa dezbateri indelungate si negocieri foarte dificile privind bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020, in luna februarie 2013 s-a ajuns la un acord intre sefii de stat si guvern din statele membre. Ulterior, in luna martie, Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care a aratat ca nu este de acord cu solutia de compromis agreata de Consiliul European.
Chiar daca adoptarea documentului nu a insemnat respingerea de catre Parlamentul European a acordului mentionat, s-a transmis, astfel, un serios avertisment catre decidentii din Uniune ca este nevoie de o continuare a discutiilor pe acest subiect.
Drept urmare, incepand cu 13 mai, au fost reluate negocierile legate de bugetul UE 2014-2020 intre principalele institutii europene.
Actualul buget pentru 2014 - 2020 se ridica la 960 de miliarde de euro in credite de angajament
Acordul agreat de sefii de stat si guvern din statele membre ale Uniunii a condus la reducerea anvelopei financiare pentru perioada 2014-2020 in ceea ce priveste plafonul total de cheltuieli fata de cea din perioada de programare anterioara. Reducerea, operata pentru prima data in istoria UE, este de 3,4% in termeni reali fata de cea pentru actuala perioada de programare 2007-2013.
Astfel, bugetul aplicabil in perioada 2014-2020 pentru o Uniune Europeana cu 28 state membre (fiind inclusa si Croatia) a fost limitat la 1% din venitul national brut al UE, respectiv 960 miliarde euro, in credite de angajament si la 0,8% din... mai mult
Marti, 14 Mai 2013, ora 11:40
Parlamentul European a respins miercuri, printr-o rezolutie votata in plen, varianta de buget multianual al UE pentru perioada 2014-2020 rezultata in urma negocierilor liderilor statelor membre la Consiliul European din februarie.
Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, eurodeputatii au stabilit prin aceeasi rezolutie si un mandat pentru negocierile cu celelalte institutii europene privind bugetul multianual (MFF), care in cele din urma trebuie validat prin votul forului legislativ european.
Rezolutia adoptata miercuri a fost pregatita de liderii grupurilor PPE (populari), Socialisti si Democrati, ALDE (liberali) si Verzi (ecologisti), fiind adoptata cu votul favorabil a 506 eurodeputati, 151 voturi fiind impotriva, iar 23 s-au abtinut.
"Rezolutia da negociatorilor PE un mandat puternic pentru a se asigura ca MFF va fi suficient de flexibil pentru a asigura ca fondurile disponibile sa fie utilizate in mod optim. Parlamentul European cere de asemenea si o revizuire a cheltuielilor in cadrul MFF la jumatatea perioadei pentru a permite noului Parlament care va fi ales in 2014 si Comisiei Europene o oportunitate pentru a influenta bugetele pe care le vor mosteni", se arata in comunicatul PE.
Negocierile informale care vor fi purtate in perioada urmatoare cu privire la bugetul UE 2014-2020 trebuie sa aduca reglementari de aplicare a proiectului de buget. Parlamentul European trebuie isi dea acordul pentru aceste reglementari si sa existe un acord... mai mult
Miercuri, 13 Martie 2013, ora 15:20