Operatorul britanic Thomas Cook, cea mai veche firma de turism din lume, a anuntat intrarea in faliment in data de 23 septembrie, dupa ce nu a putut strange fondurile necesare pentru supravietuire, in conditiile in care datoriile depaseau 1,7 miliarde de lire sterline.
Compania infiintata in anul 1841 detinea hoteluri, statiuni turistice, companii aeriene si nave de croaziera, dar se lupta pentru supravietuire dupa ce creditorii amenintasera ca se vor retrage dintr-un acord de salvare care a fost negociat timp de mai multe luni. La data anuntului de intrare in faliment, nu mai putin de 600.000 de turisti din intreaga lume au fost blocati in vacantele organizate de Thomas Cook. 150.000 dintre ei erau britanici.
Thomas Cook realiza o cifra de afaceri de aproximativ 10 miliarde lire sterline (11,32 miliarde euro) pe an si deservea 19 milioane de clienti pe an, din 16 tari. De mai multi ani insa compania era afectata de o concurenta acerba intre tour-operatori si un mediu economic incert in special in Marea Britanie, in contextul Brexitului si deprecierii lirei.
La doua saptamani de la anuntul privind falimentul gigantului Thomas Cook, autoritatile britanice au anuntat finalizarea unei operatiuni de repatriere a celor 140.000 de turisti britanici blocati in intreaga lume.
Pe data de 7 octombrie, autoritatea aeronautica civila din Marea Britanie (CAA) a precizat ca operatiunea, botezata 'Matterhorn', a reprezentat cea mai importanta operatiune de repatriere de dupa... mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2019, ora 11:41
Falimentul tour-operatorului britanic Thomas Cook va avea consecinte grave pentru sezonul turistic 2020 din Bulgaria, a declarat luni seara ministrul bulgar al Turismului, Nikola Angelkova, transmite BTA.
Potrivit oficialului bulgar, numarul de turisti pe care Thomas Cook ii aduce in fiecare vara in Bulgaria variaza intre 350.000 si 450.000. Aceasta in conditiile in care anul trecut Bulgaria a fost vizitata de un numar total de 9,2 milioane turisti straini.
In paralel, Ambasada Marii Britanii la Sofia a anuntat ca in prezent exista 2.500 de clienti ai Thomas Cook care au ramas blocati in Bulgaria.
Angelkova a mai spus ca marti urmeaza sa aiba loc o reuniune de lucru cu participarea proprietarilor de hoteluri, a tour-operatorilor care lucreaza cu Thomas Cook, precum si cu Ambasada Marii Britanii la Sofia si cu Agentia pentru protectia consumatorilor, pentru a discuta posibilele consecinte care ar putea aparea de pe urma falimentului Thomas Cook.
Autoritatea aeronautica civila din Marea Britanie a trimis deja Ministerului Turismului din Bulgaria un formular special care va fi distribuit catre toate cele 6.000 de hoteluri din Bulgaria care lucreaza cu Thomas Cook, pe baza caruia hotelurile vor putea sa solicite despagubiri pentru platile datorate si sa isi acopere costurile.
Directorul Institutului pentru analize si evaluari in turism din Bulgaria, Roumen Draganov a apreciat ca falimentul Thomas Cook este un eveniment major care va avea consecinte greve asupra... mai mult
Marti, 24 Septembrie 2019, ora 10:43