Proiectul legii sanatatii, postat pe site-ul Ministerului Sanatatii, prevede, in ceea ce priveste sistemul de asigurari de sanatate, desfiintarea monopolului CNAS si autonomie in conducerea si in administrarea Fondului national de asigurari obligatorii de sanatate.
Niciun cetatean nu va plati mai mult la fondul de asigurari, deci nu creste contributia.
Conform proiectului de act normativ, principalele modificari din sistem vizeaza reorganizarea sistemului de asigurari de sanatate, organizarea si functionarea spitalelor, precum si cresterea controlului calitatii servicii si cresterea rolului Ministerului Sanatatii in monitorizarea si controlul politicilor de sanatate.
Reorganizarea sistemului se sanatate
Este una dintre principalele schimbari care urmareste sa raspunda cerintelor populatiei, desfiintarea monopolului CNAS si autonomie in conducerea si in administrarea Fondului national de asigurari obligatorii de sanatate (independenta FNUASS prin scoaterea fondului de la bugetul consolidat).
Astfel, prin noul proiect, asiguratii vor avea controlul utilizarii fondurilor din sanatate, niciun cetatean nu va plati mai mult la fondul de asigurari (nu creste contributia), iar in noul concept, pachetul de asigurari urmeaza asiguratul. De asremenea, asiguratii vor putea incheia si asigurari facultative.
Ce schimbari preconizeaza proiectul de lega in cadrul sistemului de asigurari. Asigurarile obligatorii de sanatate vor reprezenta sistemul principal de finantare... mai mult
Marti, 03 Iulie 2012, ora 18:47
Autoritatile analizeaza proiectul de ordin privind transferul colectarii contributiilor de sanatate pentru persoanele care deruleaza activitati independente de la Casa Nationala de Pensii la ANAF.
Transferul responsabilitatii de colectare a contributiilor de sanatate pentru persoanele care deruleaza activitati independente de la Casa Nationala de Pensii la ANAF se va facepana laiulie 2012, potrivit scrisorii de intentie a Romaniei asumate in cadrul acordului cu FMI.
Reprezentantii ANAF au declarat ca proiectul de ordin a fost transmis pentru aviz sau eventuale propuneri si observatii directiilor de specialitate din cadrul Agentiei si Ministerului Finantelor, precum si Casei Nationale de Pensii, Ministerului Muncii, Casei de Asigurari de Sanatate si Ministerului Sanatatii.
De asemenea, propunerile si observatiile acestor institutii au fost supuse discutiei, in cadrul mai multor intalniri de lucru si incluse in proiectul de ordin care se afla, in prezent, in curs de analiza si avizare, au mai precizat reprezentantii ANAF.
Proiectul ordin comun vizeaza si procedura de predare - primire a documentelor si informatiilor in vederea administrarii de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala a contributiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice care deruleaza activitati independente. mai mult
Duminica, 29 Aprilie 2012, ora 16:05
Peste 200.000 de persoane trebuie sa restituie Casei Nationale de Pensii aproximativ 1,82 milioane de lei, acordati prin majorarea incorecta a indemnizatiilor pentru sotul supravietuitor si pentru revolutionari, banii urmand sa fie recuperati treptat, in conditiile unui termen de prescriptie de trei ani.
Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) precizeaza ca, din iulie 2010, indemnizatiile pentru revolutionari (Legea nr.341/2004) si indemnizatiile pentru sotul supravietuitor (Legea nr. 578/2004) au fost diminuate cu 15%, in temeiul prevederilor Legii nr.118/2010, iar din ianuarie 2011, prin Legea nr. 285/2010, aceleasi drepturi au fost majorate cu 15% fata de cuantumul aflat in plata la nivelul lunii octombrie 2010.
"Plata acestor tipuri de prestatii in cuantumul anterior lunii iulie 2010, si nu in cuantumul prevazut de Legea nr. 285/2010, s-a datorat unor neconcordante de reglementare existente in legislatia de protectie sociala, care au condus la transpunerea defectuoasa a noilor prevederi legale in aplicatia informatica. Aceasta situatie a fost sesizata de conducerea Casei Nationale de Pensii Publice la inceputul anului 2012, in cadrul verificarilor interne care se efectueaza periodic", se arata intr-un comunicat remis luni agentiei MEDIAFAX.
Potrivit CNPP, sumele incasate necuvenit reprezinta, in marea majoritate a cazurilor, sume modice, de cativa lei, acestea urmand sa fie recuperate treptat, luna de luna, din drepturile viitoare.
Aproximativ 16.000 de... mai mult
Marti, 24 Aprilie 2012, ora 09:31
"Recesiunea" este cuvantul care de care se teme toata Europa si care a stat la baza masurilor drastice luate pana acum de Romania. Intram din nou pe panta descendenta, insa guvernul nu se sperie si analizeaza masuri populiste.
Dupa ce a defilat prin fata poporului cu procentele de crestere economica din 2011, guvernul a anuntat ca vom intra in recesiune tehnica in primul trimestru al anului. Acestu lucru se va intampla ca urmare a scaderii Produsului Intern Brut (PIB) pentru al doilea trimestru consecutiv.
Insa nu este cazul sa ne facem probleme, deoarece scaderea vine dupa ce am avut un trimestru III al anului trecut cu rezultate foarte bune datorate sectorului agricol, mai spun reprezentantii executivului. Astfel, Romania a avut o crestere mare in al treilea trimestru si o scadere de 0,2% in ultimele trei luni ale anului.
Recesiunea nu mai este "omul negru"
Astfel, daca pana acum recesiunea era "omul negru", acum trebuie sa o primim ca pe ceva normal si sa ne concentram pe masurile de crestere a salariilor si de scadere a CAS-ului.
Reprezentantii guvernului au recunoscut ceea ce stiam de fapt cu totii si anume ca avansul din 2011 a fost unul fals care nu s-a putut sustine si anul acesta.
"Riscam recesiunea in 2012 deoarece cresterea de anul trecut nu a fost sustenabila. A venit doar din agricultura, adica a fost intamplatoare, si nu a fost datorata unor factori esentiali, cum ar fi investitiile straine", a declarat pentru Business24 Liviu Voinea,... mai mult
Luni, 12 Martie 2012, ora 08:00
Unitatile de tratament balnear, proprietate a Casei Nationale de Pensii Publice, vor putea asigura in acest an 53.499 de locuri la tratament balnear, repartizate pe 17 serii de trimitere, durata sejurului fiind de 18 zile, masura fiind prevazuta intr-un proiect de otarare pus in dezbatere de MMFPS.
Proiectul de hotarare, care vizeaza reglementarea regulilor de stabilire a numarului biletelor de tratament balnear pentru anul 2012 si modul de acordare, distribuire si de decontare a acestora, prevede ca in unitatile de tratament balnear, proprietate a Casei Nationale de Pensii Publice, este asigurat un numar de 53.499 de locuri, la fel ca in anul 2011.
Proiectul de act normativ prevede ca la acest numar de locuri se adauga, pana la confluenta sumei de 293.780. 000 lei cuprinsa in Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2012.
" Numarul biletelor de tratament balnear care se acorda gratuit categoriilor de persoane beneficiare ale prevederilor unor legi speciale, cu caracter reparatoriu, precum si categoriilor de persoane beneficiare ale sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale se stabileste prin aplicarea unei cote de maximum 15 la suta din totalul numarului de bilete", se arata in proiectul de act normativ.
Cine poate primi tratament balnear gratuit
Pot beneficia de tratament balnear gratuit pensionari de invaliditate, in cadrul programului de recuperare intocmit de medicul expert al asigurarilor sociale, persoane... mai mult
Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 17:53
Fondurile de pe piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) administrau in septembrie active nete de 5,79 miliarde lei (1,33 mld. euro), in crestere cu 49,3% fata de septembrie 2010, in timp ce numarul participantilor a sporit cu 5,73%, la 5,4 milioane, potrivit datelor CSSPP.
La sfarsitul trimestrului al treilea 2011, un numar de 5,40 milioane persoane erau inregistrate in Registrul participantilor, in crestere cu 5,73% fata de trimestrul al treilea din 2010, cu 4,19% mai mult fata de sfarsitul anului 2010 si cu 0,45% fata de august 2011, se arata in raportul CSSPP.
Valoarea activelor nete inregistrata de fondurile de pensii administrate privat a fost de 5,79 miliarde lei (1,33 miliarde de euro, BNR - curs de schimb 30 septembrie 2011), in crestere cu 33,88% fata de sfarsitul anului 2010 si cu 49,30% mai mare fata de sfarsitul trimestrului al treilea 2010 (crestere cu 46,35% raportat la moneda euro). Fata de luna precedenta, cresterea a fost cu 2,28%.
In trimestrul al treilea 2011, Casa Nationala de Pensii a repartizat aleatoriu 66.996 de persoane, reprezentand 30,87% din totalul persoanelor care au dobandit calitatea de participant in 2011.
In total, in perioada august 2008 - septembrie 2011, in sistemul pensiilor administrate privat au fost repartizate aleatoriu aproximativ 1.055,64 milioane persoane, reprezentand aproximativ 20% din participantii la sistem.
La sfarsitul trimestrului al treilea 2011, aproximativ 5,16 milioane de participanti erau inregistrati... mai mult
Luni, 17 Octombrie 2011, ora 15:11
ANAF prelungeste programul la ghiseele agentiei si permite depunerea declaratiei unice si la Casele de pensii si sanatate, incercand astfel sa evite aglomeratia la ghisee, au declarat miercuri reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, citati de NewsIn. "Astazi (miercuri, n.r.) o sa ajunga in Guvern hotararea cu tot ceea ce inseamna reglementari in acreditarea oficiilor.
Daca vorbim de protocol este o chestiune simpla, treaba mai complexa este aceea de a instrui persoanele.
Din data de 7 nu este obligatoriu sa functioneze, pentru ca pana atunci se poate depune la ghiseele ANAF.
Noi i-am luat in calcul pe ceilalti numai in cazul in care exista o aglomerare a ghiseelor noastre.
In doua saptamani vor deveni functionale. Noi avem nevoie de sprijinul acestora in perioada 20-24", a explicat vicepresedintele ANAF, Mihai Gogancea Vatasoiu.
De asemenea, ANAF a luat hotararea ca pentru ultimele zile de depunere sa se prelungeasca programul de la ghisee.
"Avind in vedere faptul ca luna februarie se termina intr-o zi de luni, iar vineri este ultima zi de depunere, am hotarat ca in data de 24 si 25 toate ghiseele sa lucreze in doua schimburi, aceasta insemnand ca o sa avem un program de de la ora 8:00 pana la 14:00 si de la 14:00 la 20:00, pentru ca procesul sa se desfasoare in cele mai bune conditii pentru contribuabili", a spus Vatasoiu.
Oficialii ANAF fac apel la contribuabili sa nu lase depunerea fiselor fiscale pentru ultimele zile, intrucat exista pericolul... mai mult
Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 14:30
Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a declarat ca impunerea platii asigurarilor de sanatate pentru cei cu pensii peste 740 lei si pentru revolutionari va face ca numarul platitorilor de CAS sa ajunga 8.797.000, iar cel al beneficiarilor exceptati sa scada la 8.664.000, relateaza Newsin. La finele sedintei de Guvern de luni, Cseke Attila a afirmat ca reducerea categoriilor exceptate de la plata asigurarilor de sanatate devenise imperios necesara ca urmare a deficitului inregistrat de catre fondul de asigurari de sanatate in 2009 si 2010, in urma reducerii nivelului CAS si a cresterii numarului celor exceptati de la plata, dar beneficiari ai asigurarilor de sanatate.
"Sanatatea costa, medicamentele trebuiesc platite, serviciile medicale trebuie decontate de catre Casa de Asigurari de Sanatate, acesta este principiul de la care trebuie sa pornim si trebuie sa reinvatam si sa constientizam in societate acest fapt, ca sanatatea nu este pe gratis. Nu este o masura tocmai usoara.
Daca era luata acum trei-patru ani de zile sigur ca nu aveam aceasta presiune", a motivat Cseke Attila necesitatea masurii.Potrivit acestuia, numarul platitorilor la CAS a devenit din ce in ce mai mic, in timp ce numarul beneficiarilor a ramas, in linii mari, acelasi. Astfel, daca in 1999 erau sase categorii exceptate de la plata CAS, in prezent sunt 13, ce insumeaza 10.732.000 de persoane. In contrapartida, numarul contributorilor este de 6.629.000.
Pentru a echilibra raportul, Executivul a decis sa... mai mult
Marti, 07 Decembrie 2010, ora 00:51
Alianta Nationala a Uniunilor de Creatori (ANUC) este de acord cu introducerea platii CAS pentru cei care au exclusiv contracte de drepturi de autor sau conventii civile, cu conditia ca legea sa stabileasca ce categorii de persoane vor contribui la plata CAS, dar si un plafon minim si maxim.
"Premisa de la care s-a pornit si cu care toti participantii la intalnire au fost de acord este aceea ca, conform Constitutiei, orice persoana are dreptul la pensie. De aceea, la sistemul public de pensii trebuie sa contribuie toate persoanele care fac venituri de natura profesionala", a precizat sursa citata, informeaza Mediafax.
Potrivit Ministerului Muncii, membrii ANUC au concluzionat ca propunerea privind plata CAS "este o reglementare absolut fireasca".
"In conditiile in care legea va reglementa care sunt categoriile de persoane care vor contribui la plata CAS, care este plafonul minim, dar si cel maxim, calculate pe o medie anuala de venit, legea e perfect acceptabila", a declarat Nicolae Manolescu, presedintele Uniunii Scriitorilor.
Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a propus, in 19 ianuarie, ca plata CAS in cazul celor care au doar contracte pe drepturi de autor si conventii civile sa fie facuta exclusiv de catre angajati, acestia putand opta intre plata a 30,8% din salariul minim pe economie si 30,8% din cinci salarii medii brute.
Propunerea a fost facuta in cadrul unei intalniri cu reprezentantii Clubului Roman de Presa, Patronatului Presei Romedia, Asociatiei Jurnalistilor... mai mult
Luni, 25 Ianuarie 2010, ora 16:45