Franta va anunta la sfarsitul lui 2018 cate reactoare nucleare vor fi inchise pentru a-si indeplini tinta de reducere la 50% a componentei atomice a productiei de energie electrica, de la 75% in prezent, a declarat ministrul Mediului, Nicolas Hulot, intr-un interviu acordat publicatiei Le Monde, transmite Reuters.
Inchiderea centralelor nucleare este o problema sensibila, deoarece in acest sector sunt mii de angajati, iar generarea energiei din surse alternative nu face fata deocamdata necesarului.
Conform Consiliului national al industriei franceze, sectorul nuclear sprijina aproximativ 220.000 de locuri de munca, direct si indirect.
Hulot a explicat ca va prezenta in primul semestru din 2018 asa numitul "acord verde" privind tranzitia energiei.
"Pentru a reduce la 50% componenta atomica a productiei de energie electrica, va trebui sa inchidem unele reactoare nucleare. Cifra exacta va fi inclusa in planul multianual, care va fi dat publicitatii la sfarsitul lui 2018", a declarat ministrul francez al Mediului.
In iulie, Hulot a afirmat ca 17 dintre cele 58 de reactoare nucleare ale Frantei ar putea fi inchise pentru indeplinirea obiectivelor privind protejarea mediului.
Hulot, cunoscut activist ecologist, anunta in iulie ca Franta ar putea interzice vanzarile de masini pe benzina si motorina pana in 2040. Acesta a informat ca Franta va opri producerea de energie din termocentrale pe baza de carbune pana in 2022.
In prezent, 5% din centrale sunt pe baza... mai mult
Luni, 30 Octombrie 2017, ora 10:56
Cetateni din Germania, Olanda si Belgia care se opun folosirii energiei atomice au format duminica un lant uman pentru a protesta fata de centralele nucleare belgiene Doel si Tihange.
Potrivit organizatorilor, peste 50.000 de oameni au luat parte la protest si au cerut inchiderea imediata a reactoarelor Tihange 2 si Doel 3, a caror siguranta a fost pusa sub semnul intrebarii dupa descoperirea a mii de microfisuri in structura acestora.
Lantul uman s-a intins de la centrala Tihange, din orasul Huy (Belgia), prin Olanda, pana in orasul german Aachen, pe o distanta de aproximativ 90 de kilometri.
Problemele tehnice de la centralele nucleare invechite ale Belgiei au provocat tensiuni cu Germania. In 2016, Berlinul a cerut guvernului belgian sa inchida temporar reactoarele Doel 3 si Tihange 2, solicitare respinsa de autoritatea belgiana de reglementare a domeniului nuclear.
Impressive #crossborder protest of 50.000 Dutch,German and Belgium people against the failing nuclear power plant of #Tihange #stoptihange pic.twitter.com/hifqai5ST1- Limburg CrossBorders (@LimburgCB) June 25, 2017
Citeste si Romania si energia nucleara: Ce se intampla cu reziduurile de la reactoare? Care sunt costurile si riscurile? ...citeste mai departe despre "Lant uman de 50.000 de persoane, din Germania pana in Belgia, prin Olanda, pentru inchiderea unor centrale nucleare cu probleme" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 25 Iunie 2017, ora 21:46
Summit-ul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) a consemnat o noua dezvoltare a relatilor dintre Moscova si New Delhi. In schimbul unei comenzi pentru inca opt centrale nuclare, rusii au acceptat sa-i implice pe expertii indieni in proiecte similare derulate in alte tari.
Cooperarea vizeaza domeniile ce tin de extragerea uraniului natural, producerea combustibilului nuclear si reciclarea deseurilor rezultate din centralele atomo-electrice.
In schimb, agentia rusa Rosatom va construi 20 de reactoare nucleare in India, fata de cele 12 negociate anterior, anunta The Indian Express.
Avantaj India
Din punctul de vedere al indienilor, colaborarea cu Rosatom este benefica pentru fizicienii implicati in proiectele privind energia nucleara din India.
Compania din Rusia are in lucru 29 de reactoare, aflate in diverse faze de executie, in mai multe state de pe glob. In acest moment, Rosatom este si cea mai activa companie de pe glob din domeniul energiei nucleare.
Corporatia detinuta de statul rus are proiecte in derulare in India, Finlanda, Turcia, Ungaria, Iordania, Egipt, Iran si Argentina.
Rusii au motivat oferta sustinand ca vor sa marcheze un nou start pe piata energiei nucleare din India, Moscova descriind proiectul comun ca "o forma de cooperare cu beneficii mutuale pe termen lung".
Negociere rapida
Premierul indian Narendra Modi si Vladimir Putin au batut palma pe noua intelegere in cadrul unei intrevederi de doar 90 de minute,... mai mult
Luni, 13 Iulie 2015, ora 16:29
Un laptop continand informatii secrete legate de centrala nucleara Paks din Ungaria a fost furat dintr-o masina parcata in Budapesta, a anuntat tabloidul Blikk.
Compania care administreaza centrala insista ca laptopul are dispozitive de protectie actualizate.
Blikk a anuntat sambata ca unul dintre laptopurile managerului MVM Paks II Zrt si cateva dispozitive de stocare au fost furate dintr-o masina care a fost sparta. Datele se refereau la planurile de extindere a singurei centrale nucleare ungare.
Politia din Budapesta a lansat o ancheta.
Acordul nuclear dintre Rusia si Ungaria, ...citeste mai departe despre "Secrete ale centralei atomice din Ungaria au fost furate" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 14 Iunie 2015, ora 20:30
Autoritatea franceza pentru siguranta nucleara (ASN) a dat vineri unda verde tuturor centralelor atomice din tara sa functioneze in continuare, inclusivei unei unitati controversate, cu o vechime de 34 de ani, de la granita cu Germania.
Autoritatea a dat publicitatii rezultatele testelor de stres desfasurate dupa dezastrul nuclear de la Fukushima, din Japonia, si a dat asigurari ca centralele atomice din tara prezinta "un nivel suficient de siguranta" pentru a nu cere "inchiderea imediata a niciuneia dintre ele".
In acelasi timp, ASN a atras atentia ca o continuare a activitatii centralelor cere ca masurile de siguranta pentru situatii extreme sa fie suplimentate dincolo de normele actuale cat mai curand posibil.
Operatorii centralei au avut la dispozitie sase luni pentru a prezenta o lista de masuri pe care le-ar lua in caz de catastrofa.Franta are al doilea parc de energie atomica din lume, dupa Statele Unite. Tara dispune de 58 de reactoare care asigura 75% din necesarul de electricitate al tarii.
In timp ce alte tari europene, precum Germania, Italia sau Elvetia au renuntat, total sau partial, la energia nucleara dupa dezastrul de la Fukushima, presedintele Nicolas Sarkozy si-a luat angajamentul sa continue programul atomic al tarii. mai mult
Marti, 03 Ianuarie 2012, ora 15:20
Compania nationala bulgara de electricitate a dat in judecata compania rusa Atomstroiexport pentru intarzierea platilor la centrala atomica Belene, a anuntat joi ministrul energiei de la Sofia, conform NewsIn.Nu este clar deocamdata daca autoritatile bulgare au ales sa dea judecata societatea rusa la Geneva, asa cum intentionau initial, si nici ce suma cer.
La sfarsitul lunii iulie, compania nationala rusa Atomstroiexport a sesizat o curte de arbitraj privind societatea bulgara NEK, cerand 58 de milioane de euro, plati intarziate pentru lucrarile de constructie la doua reactoare nucleare.
La scurt timp dupa aceea, compania bulgara a anuntat ca vrea sa riposteze, cerand in instanta 61 de milioane de euro, pentru ca Atomstroiexport a intarziat cu plata pentru echipamente vechi pentru centrala, in valoare de circa 300 de milioane de euro.
Constructia centralei nucleare Belene, cu o capacitate de 1.000 de megawati, a inceput in 1984, dar a fost oprita in 1991, din cauza lipsei de fonduri si a protestelor organizatiilor ecologiste.
In 2004, Guvernul bulgar a decis sa reia constructia, iar NEK a semnat un contract cu Atomstroiexport in ianuarie 2008, potrivit caruia compania rusa va proiecta, construi si instala doua reactoare cu capacitatea de 1.000 de megawati la Belene.
In noiembrie 2010, premierul bulgar Boiko Borisov a spus ca tara nu mai poate aloca fonduri pentru Belene. El a dat asigurari ca va continua discutiile in acest dosar numai daca Rusia va investi fonduri... mai mult
Joi, 06 Octombrie 2011, ora 14:03
Toate centralele nucleare japoneze vor fi supuse la teste de stres si siguranta, ca urmare a dezastrului provocat de cutremur si tsunami la Fukushima, conform NewsIn.Ministrul comertului, Banri Kaieda, a anuntat testele de stres si si-a luat angajamentul sa nu mai existe probleme cu livrarea de curent electric.
Testele vizeaza sa arate cat de bine pot rezista centralele atomice la dezastre majore, precum tsunamiuri.
"Siguranta centralelor nucleare a fost asigurata, dar aceastta masura este pentru un sentiment mai puternic de securitate in randul populatiei", a spus ministrul, citat de Jiji Press.
El nu a precizat cand vor incepe verificarile.
Cutremurul din 11 martie si valurile seismice care i-au urmat au distrus case, afaceri si orase intregi de-a lungul coastei de nord-est a Japoniei.
Cea mai grava criza cu care se confrunta tara dupa cel de al Doilea Razboi Mondial s-a soldat cu 20.000 de morti si disparuti.
In prezent, numai 19 dintre cele 54 de reactoare nucleare din tara sunt operationale, dupa ce manjoritatea au fost inchise pentru verificari regulate, ceea ce obliga oamenii sa economiseasca electricitate. mai mult
Miercuri, 06 Iulie 2011, ora 09:29
Statul francez va investi un miliard de euro in domeniul energiei nucleare, in ciuda dezastrului de la centrala Fukushima din Japonia, a anuntat presedintele Nicolas Sarkozy. Cea mai mare parte a banilor vor merge in construirea celei de-a patra generatii de centrale nucleare de catre compania de stat Areva, dar vor fi investitii si in cercetari referitoare la siguranta nucleara, informeaza BBC News. Politica Frantei in acest domeniu vine in contextul in care o serie de tari importante, ca Germania sau Italia si Elvetia au decis sa renunte la energia nucleara, considerand-o prea periculoasa.
Franta, care obtine 80% din energia electrica de la centralele nucleare, a anuntat si ca va investi si 1.35 miliarde de euro in energii regenerabile.
Economia din Hexagon e practic dependenta de energia nucleara, una din cele mai ieftine si mai putin poluante, in ciuda faptului ca centralele nucleare pot deveni pericole in caz de accident.
Citeste continuarea pe ziare.com mai mult
Marti, 28 Iunie 2011, ora 00:11
Autoritatile de reglementare a masurilor de siguranta privind energia nucleara in Europa nu au reusit sa ajunga joi la un acord privind testele de stres pentru centralele atomice, din cauza diferendelor privind o eventuala includere a atacurilor teroriste si dezastrelor provocate de om, conform NewsIn. Sustinut de Berlin, comisarul UE pentru energie, Gunther Oettinger, a insistat ca potentialele atacuri teroriste sa faca parte din testele pentru verificarea rezistentei a 143 de centrale nucleare din Europa, relateaza EUobserver. Subiectul a fost introdus pe agenda politica dupa criza nucleara recenta din Japonia.
"Suntem bucurosi ca Oettinger si Barroso cer teste de stres mai puternice decat cele aflate in prezent pe masa", a declarat miercuri cancelarul german Angela Merkel.
Insa joi, dupa sase ore de discutii, nu s-a ajuns la niciun acord privind testele. Reprezentantii Frantei si Marii Britanii au insistat ca centralele atomice trebuie examinate numai pentru a verifica daca pot rezista dezastrelor naturale.
"Nu a fost luata nicio decizie finala", a declarat purtatoarea de cuvant a lui Oettinger, Marlene Holzner. Anterior, ea daduse asigurari ca Oettinger nu va renunta numai de dragul unui acord. "Comisarul Oettinger a fost foarte clar in aceasta privinta - a spus ca ar vrea ca atacurile teroriste si alte dezastre facute de om sa fie incluse in teste", a explicat ea.
"Comisarul ar vrea ca verificarile sa inceapa cat mai repede, dar pentru a fi credibile, continutul este... mai mult
Vineri, 13 Mai 2011, ora 15:15