Hidroelectrica a demarat procedurile de achizitie a grupurilor CEZ Romania si Enel Romania si solicita aprobarea actionarilor pentru a angaja servicii de consultanta in acest sens, potrivit convocatorului sedintei Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor (AGEA), care va avea loc pe 12 decembrie.
Astfel, pe ordinea de zi a sedintei se afla "informarea actionarilor cu privire la demararea actiunilor aferente procesului de fuziuni si achizitii (M&A) pentru Grupurile CEZ Romania si Enel Romania la nivelul S.P.E.E.H. Hidroelectrica SA".
De asemenea, actionarii vor fi informati cu privire la aprobarea achizitionarii serviciilor de consultanta aferenta procesului de fuziuni si achizitii (M&A) pentru Grupurile CEZ Romania si Enel Romania.
Un alt punct de discutie este "aprobarea achizitionarii de catre S.P.E.E.H. Hidroelectrica SA a unor servicii avocatiale de consultanta avand in vedere obiectivul societatii de a-si diversifica portofoliul de productie prin proiecte noi, atat prin transfer de business, achizitie de participatii si/sau achizitie de actiuni sau active ale grupurilor CEZ Romania si Enel Romania".
Totodata, Hidroelectrica vrea sa preia si unele active ale UCM Resita, care vor fi utilizate in activitatile de mentenanta si retehnologizare ale companiei.
In cadrul sedintei AGEA, conducerea companiei propune si acordarea de sponsorizari pentru Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Marie Curie Bucuresti, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti,... mai mult
Duminica, 08 Decembrie 2019, ora 12:54
Intentia firmei CEZ de a vinde parcul eolian din Dobrogea si celelalte active din Romania se inscrie in noua directie de dezvoltare internationala a companiei, care, in afara de dezvoltarea din Republica Ceha, se va concentra pe proiecte de eficienta energetica, astfel ca toate activitatile care nu intra in acest obiectiv vor fi reduse, a declarat luni pentru AGERPRES managerul de tara al CEZ in Romania, Ondrej Safar.
"Dupa cum am anuntat public, CEZ are o noua strategie, aprobata de Adunarea Actionarilor, unde s-au definit directiile pe care le va urma compania noastra: dorim sa dezvoltam reteaua de distributie in Republica Ceha, iar cealalta directie este sa mentinem unitatile de generare din prezent si sa investim in unele noi si in eficienta energetica, in servicii de eficienta energetica peste tot la nivel international.
Tot ce nu intra in aceste teme va fi redus, iar Romania si celelalte tari unde suntem prezenti, precum Turcia, Bulgaria, Polonia, fac subiectul acestei reduceri a activitatii, iar acestea sunt consecintele redirectionarii strategiei noastre", a precizat Ondrej Safar.
Grupul ceh CEZ a lansat saptamana trecuta o testare de piata cu privire la procesul de transfer al activelor din Romania, care include parcul eolian din Dobrogea si compania de distributie din Oltenia, potrivit unui comunicat al companiei.
In Romania, CEZ vizeaza vanzarea a sapte companii si pastrarea celor cu activitati din domeniul serviciilor moderne de energie (ESCO) si de... mai mult
Luni, 16 Septembrie 2019, ora 14:12
Compania ceha Cez - furnizoare de electricitate pentru 1,4 milioane de clienti din Romania - a inceput sa isi caute cumparator pentru mare parte dintre afacerile pe care le detine in tara noastra.
CEZ - grup de firme cehe cu sediul principal la Praga - are in Romania nu mai putin de 10 companii: Distributie Energie Oltenia, CEZ Romania, CEZ Vanzare, CEZ Trade, CEZ ESCO Romania, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development, High Tech Clima si TMK Hydroenergy Power.
Cehii sunt, in tara noastra, producatori de energie, avand cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa (situat la Fantanele-Cogealac) si un sistem de lacuri de acumulare si hidrocentrale la Resita. De asemenea, cehii sunt distribuitori, dar si furnizori de energie electrica si gaze naturale, in Romania.
Afacerile CEZ din tara noastra au produs dintotdeauna multi bani. Astfel, compania informeaza ca, din 2005 incoace, a inregistrat in fiecare an profit (inainte de plata taxelor).
Cu toate acestea, inca din anii trecuti au aparut in presa informatii cu privire la faptul ca CEZ ar dori sa isi vanda afacerile din Romania. O vreme nu s-a intamplat nimic. Dar cehii n-au renuntat la dorinta de a vinde buna parte dintre afacerile de la noi.
In consecinta, compania informeaza ca "a lansat astazi (09.09.2019 - n.red.) o testare de piata cu privire la procesul de transfer al activelor din Romania. Interesul confirmat in scris de catre potentialii investitori va fi urmat de o invitatie de a depune o oferta... mai mult
Luni, 09 Septembrie 2019, ora 12:12
CEZ, companie detinuta in proportie de 70% de statul ceh, ar putea da prioritate vanzarii activelor sale din Romania mai tarziu in acest an, a anuntat marti cea mai mare companie de utilitati din Europa Centrala, ca parte a programului destinat platii unor dividende speciale actionarilor, transmite Reuters.
In iunie, compania bulgara Eurohold a semnat un acord privind achizitionarea activelor CEZ din Bulgaria pentru 335 de milioane de euro (376 milioane de dolari) . Tranzactia face parte din strategia CEZ de a se concentra pe piata din Cehia.
Directorul financiar Martin Novak a anuntat ca CEZ analizeaza vanzarea activelor din Romania, Turcia si Polonia, dupa iesirea de pe piata din Bulgaria.
"Luam in considerare si Romania ... unde am putea incepe cu toata seriozitatea la finalul anului. De asemenea ne uitam activele din Polonia si, desigur, Turcia este intotdeauna o optiune, daca va exista o oferta buna", a declarat Novak.
Castigurile obtinute in urma vanzarii activelor ar putea fi folosite pentru reducerea gradului de indatorare, pentru oportunitati de investitii in Cehia si pentru plata unor dividende extraordinare actionarilor, au afirmat recent directorii companiei cehe de utilitati.
"Vom dezvolta o abordare mult mai detaliata a castigurilor, pe masura ce vindem activele. Dar cu siguranta ne vom asigura ca actionarii nostri primesc dividende bune", a precizat un membru al Board-ului, Pavel Cyrani.
Acesta a adaugat ca CEZ nu este fortat sa vanda iar... mai mult
Marti, 13 August 2019, ora 15:05
Compania ceha de utilitati CEZ nu se grabeste sa vanda activele din Romania si isi continua proiectele de aici, intrucat considera ca piata romaneasca este una dintre cele mai stabile din regiune, a declarat, marti, Ondrej Safar, country manager CEZ Romania, intr-o conferinta de presa.
"Pe data de 26 iunie, actionarii grupului au votat o noua strategie, care descrie principalele directii de dezvoltare in viitor si care include renuntarea la activele din Romania. Acum incepem sa lucram la partea pregatitoare a procesului de vanzare, insa este prea devreme sa apreciem ceva despre urmatorii pasi. Nu ne aflam sub presiunea timpului sa facem acest lucru pe termen scurt", a aratat Safar.
El considera ca activitatea CEZ in Romania este una de succes, care va atrage oferte competitive din partea celor interesati.
"Suntem fericiti in Romania si credem ca putem primi oferte interesante si competitive. Daca nu vor veni oferte, vom repeta procesul. Procesul in sine va fi unul standard si transparent si fiecare participant va avea oportunitatea de a face o oferta, apoi vom decide in functie de toate aceste elemente cand si cui vom vinde. Oricine din Romania sau din strainatate va avea posibilitatea de a face o oferta", a continuat seful CEZ Romania.
Safar a mai spus ca activitatea in companie isi urmeaza cursul normal.
"Pastram in continuare proiectele deja incepute si vom incepe derularea altora, mentinem investitiile si ramanem un partener important pentru mediul in... mai mult
Marti, 09 Iulie 2019, ora 14:41
Grupul ceh de utilitati CEZ si-a planificat vanzarea activelor din Romania, Bulgaria, Turcia si Polonia, ca parte a strategiei de a se concentra pe piata din Cehia, a declarat, luni, CEO-ul companiei, Daniel Benes, potrivit Reuters.
"In cadrul acestei strategii noi, dorim sa parasim Bulgaria in urmatorii ani. Luam in considerare un exit din Romania, din Turcia si ne gandim sa parasim Polonia, unde avem doua termocentrale pe carbune, pentru a diminua emisiile de dioxid de carbon ale grupului", a spus oficialul CEZ, intr-un interviu pentru ziarul Hospodarske Noviny.
Benes a adaugat ca vanzarea acestor active ar putea aduce companiei "mai multe zeci de miliarde de coroane".
El a amintit ca CEZ are drept obiectiv cresterea EBITDA la 75 de miliarde de coroane (3,26 miliarde de dolari) in 2024-2025, de la 49,5 miliarde de coroane in 2018.
CEZ si-a incetinit incetul cu incetul expansiunea in Balcani in ultimii ani, dupa ce a investit masiv in regiune in urma cu peste un deceniu.
In Bulgaria, CEZ se afla deja in negocieri cu o companie locala, Eurohold, pentru a vinde activele de acolo, dupa o incercare esuata de vanzare catre o alta companie bulgara, anul trecut.
In Romania, CEZ a cumparat, in 2005, fosta filiala de distributie si furnizare a electricitatii Electrica Oltenia. Grupul detine si cel mai mare parc eolian terestru din Europa, de 600 de MW, de la Fantanele-Cogealac.
CEZ a anuntat ca noua strategie se va concentra pe proiectele nucleare si bazate pe... mai mult
Luni, 27 Mai 2019, ora 11:47
Grupul ceh CEZ cel mai puternic investitor in domeniul energiei regenerabile din Romania, a anuntat ca este dispus sa vanda intregul parcul eolian din Romania, situat la Fantanele si Cogealac, daca va primi o oferta buna pentru acesta, a declarat directorul diviziei internationale, Tomas Pleskac.
"Daca va fi o oferta buna", CEZ va fi dispus sa vanda integral operatiunile de generare a energiei eoliene din Romania, dar primeste si oferte pentru participatii minoritare, a spus Pleskac, relateaza Wall Street Journal, citat de Mediafax.
Grupul a anuntat intentioneaza sa ramana pe piata din Bulgaria.
Mai multi investitori internationali si-au exprimat interesul pentru parcul Fantanele-Cogealac, a aratat Pleskac, fara sa dezvaluie valoarea unei astfel de vanzari.
Oficialul CEZ a spus ca in pofida dificultatilor de colectare a sumelor din subventiile pentru energie regenerabila, incasarile din partea unor clienti importanti, precum caile ferate sau posta, se imbunatatesc.
"Parcul eolian din Romania continua sa produca energie si va oferi unui potential investitor un castig foarte sigur", considera Pleskac.
CEZ nu este presat sa vanda operatiunile din Romania
In aceste conditii, a adaugat Pleskac, grupul CEZ nu este presat sa vanda operatiunile din Romania si nu a fixat un termen pentru un acord in acest sens, discutiile fiind in faze preliminare.
Directorul de afaceri corporatiste al CEZ Romania, Adrian Borotea, a declarat marti ca CEZ analizeaza vanzarea... mai mult
Vineri, 04 Aprilie 2014, ora 09:01
Grupul CEZ din Cehia a finalizat, vineri, preluarea de la Electrica a pachetelor de 19% detinute la CEZ Distributie si CEZ Vanzare, pentru care a platit suma totala de 145,36 milioane de euro, devenind astfel actionar unic, a comunicat CEZ, transmite NewsIn. "Compania energetica CEZ a incheiat negocierile cu societatea romaneasca Electrica, cumparand 19% din actiunile companiilor CEZ Distributie si CEZ Vanzare pentru 145,36 milioane euro.
Negocierile au inceput spre sfarsitul lunii iunie, cand CEZ a aplicat pentru optiunea de preluare atat la Fondul Proprietatea, cat si la Electrica SA, bazata pe contractul de privatizare din 2005, prin care CEZ a achizitionat 51% din Electrica Oltenia", se arata in comunicatul emis pe portalul CEZ. Astfel, CEZ detine 100% din actiunile ambelor companii.
Electrica a incheiat cu grupul CEZ un contract care are ca obiect transferul unui numar de 13.585.013 actiuni detinute la CEZ Distributie si a 13.585.013 actiuni detinute la CEZ Vanzare, reprezentand 18,9937837% al acestor societati, se arata in Hotararea de Guvern pentru aprobarea finalizarii privatizarii Societatii Comerciale CEZ Distributie -S.A. si a Societatii Comerciale CEZ Vanzare - S.A., ca urmare a mecanismului de exercitare a optiunii de cumparare a actiunilor de catre CEZ, publicata luni in Monitorul Oficial.
Banii urmeaza sa fie achitati intr-un cont escrow, prin Citibank Romania. Fondul Proprietatea a comunicat, la sfarsitul lunii septembrie, ca si-a vandut participatiile... mai mult
Sambata, 10 Octombrie 2009, ora 10:17
Ministerul Finantelor va trebui sa acorde pana la 15 august mandat Fondului Proprietatea pentru a incepe negocierile in scopul vanzarii detinerilor la cele trei filiale ale CEZ, inainte ca oferta companiei cehesti sa expire, a spus Mircea Ursache, presedintele Consiliului de Supraveghere al FP, potrivit NewsIn. "Vanzarea participatiilor a fost avizata de Consiliul de Supraveghere si urma sa fie ratificata de Adunarea Generala a Actionarilor.
Aici suntem putin in criza de timp, pentru ca oferta CEZ expira la 15 august, deci va trebui sa obtinem mai repede mandatul actionarului majoritar, pentru a oferi un raspuns", a declarat Ursache.
Potrivit presedintelui consiliului de supraveghere al FP, atat actionarii minoritari ai Fondului, cat si statul sustin oportunitatea vanzarii pachetelor detinute la CEZ Distributie, CEZ Vanzare si CEZ Servicii - cele trei filiale detinute de CEZ in Romania.
"Pretul exact va fi negociat. Noi plecam de undeva de la 200 milioane de euro, ceea ce inseamna foarte mult pentru Fond in momentele acestea", a afirmat Ursache.
Potrivit unei evaluarii facute de fima de audit PricewaterhouseCoopers, Fondul Proprietatea ar putea obtine 211 milioane euro din vanzarea participatiilor la cele trei societati din grupul CEZ, urmand ca banii sa fie folositi pentru investitii, dupa ce Franklin Templeton isi va intra in drepturi.
Potrivit evaluarii auditorului, participatia Fondului la CEZ Distributie are o valoare de 192 milioane euro, cea de la CEZ Vanzare este... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2009, ora 14:49