Imbunatatirea conditiilor economice, dar si presiunea tot mai mare a aliatilor din cadrul NATO ar putea sa determine mai multe tari membre sa isi majoreze alocarile pentru aparare la nivelul de 2% din PIB in urmatorii cinci ani.
O analiza a PwC arata ca rata anuala de crestere a cheltuielilor pentru aparare va creste cel mai probabil in perioada 2017-2021 in 58 dintre cele 71 de natiuni analizate, pe masura ce statele trebuie sa faca fata unui mediu global de securitate tot mai complex.
PwC Global Defense Perspectives 2017 este cel de-al doilea raport care analizeaza cheltuielile de aparare, examineaza influentele strategice si impactul lor asupra mediului actual si viitor al sectorului apararii.
Aceasta a doua editie a raportului extinde analiza cheltuielilor de aparare la 71 de tari. Raportul analizeaza doi parametri: prioritizarea cheltuielilor de aparare (cheltuieli ca procent din PIB) si postura de securitate - masura in care tarile desfasoara trupe aeriene si terestre in afara granitelor nationale si cantitatea de armament vandut sau inchiriat de o tara.
Raportul releva o crestere a cheltuielilor de aparare proiectate pentru perioada 2017 - 2021, care va compensa declinul inregistrat in perioada 2012-2016 in 45% dintre tarile analizate. Printre acestea se numara jucatori mari precum Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii, dar si economii emergente cum ar fi Turcia si Brazilia.
Raportul arata ca, desi exista o crestere prognozata a... mai mult
Joi, 18 Ianuarie 2018, ora 13:16
In ultima saptamana, fortele armate din China au facut un adevarat show din afisarea noilor dotari in diverse intreventii din teatrele de operatiuni internationale.
Demonstratia de forta a culminat cu interventia fregatei Lin Yi in portul yemenit Aden, pentru extragerea unui grup de 225 de refugiati.
A fost si prima interventie maritima internationala a marinei militare chineze, ceea ce reflecta intrucatva si ambitiile manifestate de Armata de Eliberare a Poporului (PLA), observa reporterii Financial Times.
Debut pe piata de armament
Saptamana trecuta, cateva cadre surprinse de satelitii militari au fost facute publice de televiziunea de stat.
Ele infatisau un grup de trei submarine nucleare 093G, ultimul produs de top al industriei de armament din China.
De altfel, chinezii au reusit chiar sa incheie un acord de 5 miliarde de dolari pentru furnizarea a 8 astfel de submarine catre Pakistan, marcand cel mai profitabil contract in calitate de furnizor de armament.
In ultimii cinci ani, exporturile de arme din China au crescut cu 143%, plasand tara pe locul al treilea in randul exportatorilor de tehnica militara din lume, conform ultimului studiu al Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).
Anul acesta, bugetul militar al Chinei a crescut cu 10,1%, fiind al 27-lea an in care chinezii investesc o suma considerabila in dotarile armatei.
Tara este pe locul doi in lume ca nivel de buget alocat Ministerului Apararii, fiind totusi mult in... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2015, ora 15:35
1China, unde cifrele oficiale sunt de obicei difuzate de un mecanism foarte inchis, a rupt luni traditia si s-a referit la bugetul sau anual destinat apararii intr-o conferinta de presa, in prefata deschiderii sesiunii parlamentare anuale, dar inca nu a oferit cifre exacte.
Nivelul de crestere a bugetului militar al Chinei in acest an, in contextul tensiunilor teritoriale cu Japonia, constituie un subiect sensibil, potrivit agentiei de presa mentionate, rezulta dintr-un comentariu France Presse.
Acest anunt este traditional facut de purtatorul de cuvant al Adunarii Nationale Populare (ANP, parlamentul) care isi va deschide marti sesiunea plenara anuala.
Chestionata de un ziarist strain in privinta volumului exact al bugetului apararii, dna Fu Ying, ministru adjunct de externe si purtator de cuvant al acestei sesiuni parlamentare, a refuzat sa furnizeze cifrele asteptate.
"Se pare ca China ar trebui sa explice in fiecare an lumii intregi de ce trebuie sa-si consolideze apararea nationala si de a-si creste bugetul de aparare", a raspuns ea.
"Nu ar fi o veste buna pentru lume in cazul in care o tara mare precum China nu si-ar putea asigura propria securitate", a adaugat ministrul adjunct de externe chinez, insistand ca tara sa are nevoie de o "aparare puternica nationala". Mai mult, aceasta a subliniat, de asemenea, ca "intarirea capacitatii de aparare a Chinei va conduce la o mai mare stabilitate in regiune".
Chinezii au cheltuit 82,6 miliarde de dolari... mai mult
Luni, 04 Martie 2013, ora 13:31
Guvernul japonez ar urma sa creasca cheltuielile destinate apararii pentru prima data in 11 ani, informeaza sambata presa nipona, in conditiile in care noul premier japonez Shinzo Abe a promis un raspuns ferm la disputa teritoriala cu China, relateaza Reuters.
Guvernul nipon are in vedere o crestere a cheltuielilor pentru aparare cu aproape 2 procente la peste 4,7 trilioane de yeni (53,4 miliarde de dolari) in anul fiscal care incepe in luna aprilie, informeaza ziarul Mainichi, care nu mentioneaza nicio sursa pentru informatia oferita.
Cheltuielile suplimentare vor fi utilizate pentru cresterea personalului in fortele terestre de autoaparare si pentru imbunatatirea echipamentelor destinate fortelor terestre, aeriene si maritime, scrie ziarul Asahi, care de asemenea nu citeaza nicio sursa.
Ministerul japonez al Apararii a folosit avioane de lupta F-15 de mai multe ori in ultimele saptamani pentru a intercepta avioanele de supraveghere chineze care s-au apropiat de insulele disputate de cele doua tari in apropiere de Taiwan. Insulele sunt cunoscute sub denumirea de Senkaku in japoneza si Diaoyu in chineza.
Guvernul japonez administreaza insulele si a cumparat trei dintre ele de la un proprietar privat in septembrie anul trecut, ceea ce a condus la izbucnirea unor proteste violente anti-nipone in toata China. Beijingul sustine ca insulele fac parte din teritoriul chinez. mai mult
Sambata, 05 Ianuarie 2013, ora 17:17
Afectate puternic de criza economica, statele europene si-au diminuat cheltuielile cu apararea. Astfel, in 2008, cheltuielile totale ale celor 27 au fost de 289 miliarde de dolari. Pe acest trend se inscrie si Romania.
In 2008, Bucurestiul aloca pentru aparare 2,6 miliarde de dolari, pentru ca in 2009 suma sa scada la 2,2 miliarde de dolari, in 2010 la 2 miliarde, iar in 2010 la 1,9 miliarde de dolari. Anul trecut, Romania a inregistrat o crestere fata de 2010, ajungand la 2,1 miliarde de dolari, crestere insa sub nivelul din 2008.
In schimb, SUA au alocat, in 2011, pentru cheltuieli de aparare mult mai mult decat tarile UE, China si Rusia la un loc; Romania a cheltuit 2,1 miliarde de dolari, potrivit unui studiu publicat marti de organizatia nonguvernamentala suedeza SIPRI.
Washingtonul a cheltuit 711 miliarde de dolari, fata de 496 miliarde de dolari cheltuiti in total de tarile membre ale UE - 281 miliarde de dolari -, de China - 143 miliarde de dolari - si de Rusia - 72 de miliarde de dolari.
Cea mai mare crestere a fost insa inregistrata de China. In 2008, Beijingul aloca 17 miliarde de dolari pentru aparare, pentru ca anul trecut sa ajunga la 129 miliarde de dolari.
Grecia, tara cel mai puternic lovita de criza din zona euro, si-a redus cheltuielile, de la 10,1 miliarde de dolari in 2008 la 7,5 miliarde de dolari, anul trecut. mai mult
Marti, 17 Aprilie 2012, ora 20:24