In contextul discutiilor pe Codul Fiscal, chestiunea cheltuielilor bugetare pentru tinerea sub control a deficitului a fost atinsa doar in treacat.
Dincolo de necesitatea ca executia bugetara sa fie acopere si o eventuala strategie, bugetul si fiscalitatea cere-l produce fiind singurele instrumente prin care un stat poate interveni in economie.
Un tabel, bazat pe datele Eurostat, pune in comparatie modul in care-si cheltuie Romania bugetul, cu viziunea si prioritatile celorlalte state UE.
Sursa: CursDeGuvernare.ro. Date: Eurostat
Pentru Sanatate si Educatie: Putin si ineficient
La sanatate, Romania a cheltuit in 2013 echivalentul a 4% din PIB, mult sub media de la nivel european, de 7,2% din PIB. Asta in conditiile in care, Lituania, un stat care a avut cheltuieli raportate la PIB comparabile cu Romania, de 35,5%, a alocat 5,6% din PIB pentru serviciile de sanatate.
Potrivit metodologiei Eurostat, cheltuielile de sanatate includ achizitia de medicamente si ...citeste mai departe despre "Cum isi cheltuie bugetele statele UE: Particularitatile Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Luni, 07 Septembrie 2015, ora 12:55
Rectificarea bugetara va creste deficitul bugetar de la 2,3% din PIB la 2,5% din PIB, diferenta pe care expertii FMI o accepta doar pentru sumele cheltuite suplimentar fata de programul initial pentru cofinantarea proiectelor cu fonduri europene, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.
Astfel, deficitul bugetului general consolidat ar putea creste in acest an de la 14,7 miliarde lei, asa cum apare in scrisoarea transmisa FMI in luna septembrie, la 15,9 miliarde lei.
Concomitent, autoritatile au convenit cu FMI o usoara ajustare in jos a prognozei de PIB pentru acest, de la 626,2 miliarde lei la 625,5 miliarde lei, din cauza unui deflator in scadere.
Ministrul bugetului, Liviu Voinea, a declarat in urma cu cateva zile ca scenariul de baza in discutiile cu FMI include o crestere economica pentru acest an de 2,2%.
Reprezentantii Ministerului Finantelor nu au putut fi contactati pana la ora transmiterii stirii.
In ultima prognoza publicata de Comisia Nationala de Prognoza, estimarea de PIB pentru acest an a fost realizata pe baza unui deflator de 4,4%, in condiitiile in care cresterea preturilor productiei industriale era prognozata la 4,6% la finele lui 2013 si 4,7% medie anuala. De asemenea, CNP avea in vedere o inflatie medie anuala de 4,3% si o crestere a preturilor de consum (decembrie/decembrie) de 3,5%.
Potrivit datelor INS, preturile productiei industriale au crescut in august fata de perioada corespunzatoare a anului trecut cu 0,6%, in timp ce... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2013, ora 14:40
Bugetul ministerului Economiei pentru anul 2013, in valoare de 1,264 miliarde lei, mai mare cu 4,2% fata de anul 2012, a fost aprobat de Comisiile parlamentare reunite de buget-finante, vineri, in forma propusa de initiator.
"Noi nu mai stimulam economia din bani bugetari. Ei intra pe parghii active ale statului, cum ar fi ajutorul de stat, investitiile publice, parteneriatul public privat, sume alocate pentru IMM, stimularea exporturilor. Competitivitatea poate crea convergenta reala. Este sensul intrarii noastre in Uniunea Europeana", a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
Cresterea totala a bugetului de 4,2% pentru 2013 nu a ajuns pentru nimeni, potrivit ministrului delegat pentru IMM, Turism si Mediu de Afaceri, Maria Grapini.
"Precaritatea este la bugetul de investitii pentru turism. Aici au fost pornite multe proiecte de infrastructura in turism si pe care daca le calculam acum pentru a le finanta ar trebui sa avem de 10 ori bugetul total.
Multe companii au executat lucrari si nu pot sa-si primeasca banii. Mii de locuri de munca sunt in pericol pentru ca s-au demarat investitii pentru care nu exista finantare. Din bugetul de stat nu se poate. Vrem sa le transferam in proiecte cu finantare europeana", a afirmat Maria Grapini.
Bugetul Ministerului Economiei propus pentru anul 2013 se ridica la 1,264 miliarde lei, in crestere cu 4% comparativ cu executia preliminata pe 2012, potrivit proiectului de lege a bugetului de stat publicat luni de... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2013, ora 14:14
Guvernul Romaniei a adoptat si transmis Parlamentului bugetul consolidat pentru 2013, aprobat de catre partenerii externi, care prevede venituri consolidate de 209.285 de milioane de lei, adica 33,6% din PIB.
Veniturile consolidate ale bugetului Romaniei pentru anul 2013 vor fi in crestere cu 0,5% fata de veniturile bugetului din 2012, a declarat ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu.
Cheltuielile totale ale bugetului pentru 2013 vor fi 229.679 de milioane de lei, adica 35,7% din PIB.
"Deficitul este de 13.394 milioane lei, reprezentand 2,1% din PIB", a spus Daniel Chitoiu.
Bugetul pentru 2013 a fost construit pe indicatori macroeconomici in crestere, potrivit oficialilor romani.
"Am prevazut o crestere economica de 1,6% in PIB, pe un curs mediu de 4,5 lei pe euro si pentru o inflatie de 4,3%", a spus ministrul Finantelor.
Cum va fi stimulata cresterea economica
Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, a declarat ca se asteapta ca Romania sa inregistreze o crestere economica mai mare de 1,6% in 2013, insa oficialii romani au preferat prudenta, pentru a nu fi nevoiti sa recurga la rectificari bugetare negative.
Cheltuielile cresc cu 15,4 miliarde de lei fata de 2012. Cum se impart:
- 5,4 miliarde de lei cheltuieli de personal, din care 4,5 miliarde sunt pentru reintregirea salariilor bugetarilor, 0,9 miliarde punerea in plata a unor hotarari judecatoresti, in ceea ce priveste drepturile salariale;
- 3,1 miliarde de lei cheltuieli de bunuri... mai mult
Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 16:07
Veniturile bugetate pentru acest an sunt cu 15,6 miliarde lei mai mari decat cele realizate in 2012, din care 2,9 miliarde lei provin din masuri fiscale, in timp ce cheltuielile vor avansa cu 15,3 miliarde lei, daca nu se iau in calcul sumele alocate anul trecut pentru PNDI.
Ministerul Finantelor Publice a prezentat luni proiectiile privind bugetul pentru 2013, respectiv un deficit bugetar de 13,4 miliarde lei, rezultat din venituri prognozate in suma de 209,28 miliarde lei si cheltuieli de 222,67 miliarde lei.
Membrii Guvernului se reunesc miercuri in sedinta, fiind asteptat sa aprobe proiectul de buget de stat pe anul in curs pentru a fi transmis Parlamentului spre dezbatere.
Datele preliminate privind executia pe anul 2012 indica un deficit bugetar de 13,67 miliarde lei (fara sumele cheltuite pe investitiile din PNDI), la un nivel al cheltuielilor de 207,4 miliarde lei (exclusiv PNDI) si venituri de 193,7 miliarde lei.
Noua prognoza convenita cu FMI pentru PIB-ul din 2012 se cifreaza la 585,2 miliarde lei, ceea ce inseamna ca deficitul cash s-a situat la 2,33% din PIB.
Daca se adauga insa sumele alocate programelor din PNDI, care erau limitate la un miliard de lei potrivit scrisorii de intentie semnate in octombrie cu FMI, deficitul bugetar de anul trecut va urca la circa 2,5% din PIB.
Pentru 2013, veniturile programate, mai putin cele anticipate ca rezultat al masurilor de crestere a fiscalitatii, se cifreaza la 206,4 miliarde lei, cu 6,55% peste... mai mult
Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 09:17
Bugetul de stat pe 2013 va avea un deficit de 18,176 miliarde de lei, pe fondul unor venituri proiectate la 98,182 miliarde lei si unor cheltuieli de 116,36 miliarde lei, potrivit proiectului de buget pe 2013 publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP).
In anul 2013, ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale vor finanta cu prioritate acele lucrari de investitii/activitati noi sau in continuare, aferente proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile.
Potrivit proiectului de act normativ, se interzice finantarea lucrarilor de investitii noi daca nu sunt asigurate surse de finantare a lucrarilor de investitii/activitati in continuare, astfel incat sa se respecte graficele de executie/termenele de punere in functiune, sau datele de finalizare a proiectelor aflate in implementare.
Se interzice finantarea obiectivelor de investitii noi daca in portofoliul ordonatorilor de credite ai bugetelor locale exista obiective de investitii/proiecte in derulare al caror termen de punere in functiune/termen de implementare stabilit prin contractul/decizia/ordinul de finantare este depasit, pana la finalizarea acestora.
Exceptie fac lucrarile de investitii colaterale, care cuprind cheltuielile pentru efectuarea unor lucrari legate teritorial si functional de o anumita investitie directa, necesare punerii in functionare si exploatarii investitiei directe realizate ca urmare a implementarii unor proiecte finantate din fonduri externe... mai mult
Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 15:42
Bugetul propus de guvernul Ponta este unul de supravietuire, iar obiectivul premierului de a ajunge la conditiile economice din 2008 este foarte dificil de realizat, crede profesorul in Economie Mircea Cosea.
In opinia sa, nu ar fi exclus ca, din a doua parte a anului, sa fie introduse impozite pe averi sau pe veniturile mari.
"Probabil ca ar fi posibil ca in a doua jumatate a anului sa ne asteptam la anumite introduceri de impozite pe averi sau venituri mai mari", a spus Mircea Cosea, pentru Business24.
Acesta apreciaza bugetul ca fiind o "ambitie laudabila, dar dificil de realizat".
"Bugetul asa cum apare el nu ne prezinta o posibilitate reala de finantare la nivelul obiectivelor propuse. Este un buget de supravietuire, care va permite, eventual o stagnare economonica, si nu o crestere. Eu nu am incredere in cifra prognozata de 1,8% crestere a PIB-ului", a explicat Mircea Cosea pentru Business24.
Analistul financiar estimeaza, in cel mai bun scenariu, o crestere economica de 0,4-0,5% din PIB in anul 2013.
"Este greu de ajuns la aceasta ambitie (crestere economica de 1,8% din PIB in 2013 n.red) pe care guvernul o are pentru ca sunt anumite elemente inca discutabile. Spre exemplu, mi se pare prea ambitioasa cifra de atragere a fondurilor europene, tinand cont ca suntem la mijlocul lunii ianuarie si nu s-au facut multe progrese in politica de atragere a fondurilor europene.
Investitiile straine sunt reduse si vor ramane foarte reduse in zona euro. In... mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 15:11
Premierul Victor Ponta a prezentat joi, alaturi de echipa sa guvernamentala, proiectul pentru bugetul tarii din 2013, care prevede venituri de 46 miliarde de euro, fata de cheltuieli mai mari - 49 miliarde de euro - si un curs valutar de 4,5 lei.
La ce trebuie sa se astepte mediul de afaceri?
Proiectul de buget pentru 2013 a fost construit pe un PIB calculat la aproape 140 miliarde euro, spre deosebire de anul trecut, cand PIB-ul a fost indicat la 132,6 miliarde euro.
Din datele prezentate de Guvern rezulta pentru acest an o tinta de deficit bugetar de 2,15% din PIB.
Investitii
In primul rand, suma alocata sectorului investitional va fi mai mica. La sfarsitul anului 2011, proiectul bugetului de stat pentru 2012 aloca pentru investitii suma de 38,1 miliarde de lei. Proiectul bugetului pentru 2013, asa cum a fost prezentat joi de premierul Victor Ponta, spune ca alocarile rezervate pentru investitii sunt in valoare de 7,8 miliarde de lei (35,1 miliarde de lei), din care 2,5 miliarde de euro (11,25 miliarde de lei) vor fi din fonduri europene.
Premierul nu a mentionat daca primirea fondurilor europene depinde de indeplinirea anumitor criterii, in cadrul programelor operationale.
Promisiune: stoparea contractelor preferentiale
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a precizat ca sursa coruptiei in companiile de stat o reprezinta sumele de bani aflate la dispozitia lor pentru a incheia contracte de investitii.
"Aceste sume, in 2011, au... mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 10:52
Victor Ponta a declarat vineri seara ca bugetul de stat pe 2013 este construit pe un deficit pe cash de 1,7-1,8%, proiectul de lege urmand sa fie aprobat de noul guvern in data de 22 decembrie, urmand ca Parlamentul sa dezbata si sa voteze bugetul pana la 1 februarie 2013.
In ceea ce priveste proiectul de buget, seful Executivului spune ca proiectul este in lucru, iar "printre parametrii esentiali se afla o scadere a deficitului bugetar de la 2,2% pe cash la 1,7 - 1,8%", fapt ce presupune scaderi de cheltuieli sau venituri suplimentare.
"Calendarul pe care il vad eu posibil este ca pe 20 sa fie prima zi a noului Parlament, (...) iar eu sunt pregatit ca a doua zi sa vin in Parlament cu lista guvernului si programul de guvernare.
Pe 22 evident avem prima sedinta de guvern in care trebuie sa aprobam proiectul legii bugetului de stat pe 2013", a explicat Victor Ponta. El a adaugat ca "la modul realist", nu crede ca trebuie sa chemam Parlamentul pe 26-27 decembrie sa voteze bugetul. "In jur de 15 ianuarie, noul Parlament vine in sesiune extraordinara astfel incat bugetul sa fie votat pana la 1 februarie", a mai spus Ponta. mai mult
Sambata, 08 Decembrie 2012, ora 12:32