Miliarde de oameni din intreaga lume vor urmari si in aceasta vara Cupa Mondiala, cel mai profitabil, dar si cel mai costisitor eveniment din lumea fotbalului.
In timp ce competitia, care a inceput saptamana aceasta la Moscova, ii va aduce Federatiei Internationale de Fotbal Asociatie (FIFA), principala organizatie din domeniu la nivel global, castiguri de miliarde de dolari, pentru tara gazda factura se ridica aproape la 12 miliarde de dolari - mai mult de 70% in aceasta suma provine din fonduri publice, scrie CNBC.
Pentru echipele participante, premiile in bani se ridica la un total de 400 de milioane de dolari, de la 8 milioane de dolari de echipa pentru participare la 38 de milioane de dolari pentru castigatori.
FIFA a fost infiintata la inceputul secolului al XX-lea, in contextul in care popularitatea fotbalului si sumele vehiculate in aceasta lume incepeau sa creasca, ca unica organizatie care sa supravegheze "sportul rege" pe plan mondial.
Cu sediul in Zurich, FIFA este din punct de vedere legal o organizatie nonprofit, chiar daca incaseaza un profit de sute de milioane de dolari in fiecare an. Organizatia se afla in mijlocul unui scandal de coruptie, dupa ce in urma cu trei ani, mai multi oficiali de rang inalt din cadrul sau au fost acuzati de coruptie si luare de mita. In 2015, Departamentul Justitiei din SUA a pus sub acuzare 41 de oficiali ai FIFA, lideri politici si directori de companii pentru fapte de coruptie legate de fotbal ce se intind pe o... mai mult
Duminica, 17 Iunie 2018, ora 10:10
Cupa Mondiala a debutat spectaculos si probabil va oferi un show sportiv grandios pentru fanii fotbalului. Insa nu totul se rezuma la joc: editia din 2014 este si cea mai scumpa din istorie. In consecinta, controversele nu au incetat sa apara.
Costurile estimate pentru gazduirea evenimentului sportiv depasesc 11 miliarde de dolari, cea mai mare suma din cei 84 de ani de existenta ai CM, potrivit CNBC.
Comparativ, Africa de Sud a cheltuit 4 miliarde de dolari in 2010.
Mai mult, cheltuielile uriase au condus la acuzatii de coruptie la adresa guvernului brazilian, populatia fiind nemultumita ca macar o parte din acesti bani nu a fost investita in infrastructura locala si modernizarea locuintelor.
Multe stadioane inca se afla in constructie, iar cele care sunt deja finalizate ar fi intr-o stare proasta, potrivit sursei citate.
Exista un motiv pentru care Brazilia trebuie sa castige CM 2014, in afara de prestigiul fotbalistic. Tara care va obtine marele trofeu va beneficia de ...citeste mai departe despre "Cupa Mondiala 2014: Cifrele uriase din spatele evenimentului (Infografic)" pe Ziare.com mai mult
Luni, 16 Iunie 2014, ora 09:15
De mai bine de o saptamana, de cand a inceput Cupa Confederatiilor la fotbal, zilnic zeci, sute de mii, apoi peste 1 milion de brazilieni protesteaza, acuzand mai intai probleme sociale stringente, cum ar fi scumpirea transportului public, care a constituit scanteia manifestarilor, dar, apoi, mai ales, costurile enorme ale celor 3 mari competitii sportive care se vor desfasura, in doar 3 ani, in Brazilia - Cupa Confederatiilor si Cupa Mondiala la fotbal-2014 si Jocurile Olimpice de vara 2016, de la Rio de Janeiro.
Incepand cu prima dintre aceste mari competitii, Cupa Confederatiilor, care se afla in plina desfasurare, aceasta costa Brazilia, alaturi de CM-2014, 15 miliarde de dolari (11 miliarde de euro), potrivit cifrelor oficiale publicate de guvern, adica aproximativ 57 de euro pentru fiecare dintre cei 194 milioane de brazilieni.
"Guvernul a investit 15 miliarde de dolari in aceste doua evenimente sportive", a aratat, in aprilie, un inalt responsabil din Ministerul Sportului, Luis Fernandes, in fata jurnalistilor.
Bugetul continua sa fie revizuit in crestere
Guvernul a revizuit, de mai multe ori, in sus, costurile organizarii acestor doua evenimente. Astfel, suma de 15 miliarde de dolari va fi revazuta, fara indoiala, din nou pana la lovitura de incepere a Mondialului, pe 12 iunie 2014.
Cupa Confederatiilor (15-30 iunie 2013) este marcata in aceste zile de imensa mobilizare sociala pe tema acestor investitii, in vreme ce tara sufera de o lipsa acuta de... mai mult
Sambata, 22 Iunie 2013, ora 15:00