Libertatea de circulatie este una dintre pietrele de temelie ale Uniunii Europene, insa, atunci cand este vorba de asigurarea asistentei medicale in cele mai sarace tari din blocul comunitar, precum Romania, aceasta poate fi o problema, arata o analiza realizata de Politico pe baza datelor publicate de Comisia Europeana.
Mai multi angajati din domeniul medical - precum medici si asistente - se muta dintr-o tara in alta decat in cazul oricarei alte profesii din UE, iar fluxul este, de cele mai multe ori, de la est la vest, adica din tarile mai sarace catre cele mai bogate.
Analiza arata ca exodul cadrelor medicale este mai pronuntat in estul si sudul Europei, astfel incat tarile din regiune, inclusiv Romania, pregatesc practic medici pentru vecinii lor mai bogati.
Pregatirea medicilor este un proces lung si costisitor, insa nu fiecare tara isi poate recompensa la fel absolventii. Cheltuielile pentru sistemul medical pe cap de locuitor variaza drastic intre statele membre UE, de la 816 euro in Romania, la peste 4.000 de euro in Luxemburg, Germania si alte tari occidentale. Iar medicii si asistentele se orienteaza catre locurile unde sunt mai muti bani.
Un studiu realizat in Estonia cu putin inainte de aderarea la UE, in 2004, arata ca mai mult de jumatate dintre cei 17.749 de angajati din sistemul medical luau in calcul posibilitatea de a munci in strainatate.
Tara avea 4.312 medici in 2004: peste 1.800 de medici au aplicat de atunci pentru acreditare in... mai mult
Vineri, 29 Septembrie 2017, ora 21:46
Romania are datorii de peste 168 de milioane de euro catre statele UE, dar si Elvetia, Norvegia, Islanda si Liechtenstein, pentru serviciile medicale de care romanii au beneficiat in aceste tari pana la sfarsitul anului 2012, potrivit unui document al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).
Pentru tratamente in strainatate, romanii s-au indreptat in special catre tari precum Franta, Italia, Austria, Germania si Spania. Intre tarile mai putin preferate de romani pentru a-si ingriji sanatatea au fost Liechtenstein si Estonia. Unii asiguratii romani s-au tratat si in Cipru, Malta, Islanda si tarile scandinave.
In baza Cardului European de Asigurari Sociale de Sanatate (CEASS), asiguratii pot beneficia de ingrijiri medicale de urgenta pe durata sederii temporare in alte tari membre UE, dar si in Elvetia, Norvegia, Islanda si Liechtenstein.
Ministerul Sanatatii din Austria anunta, intr-un raport, ca celelalte tari europene acumulasera o datorie de 226 de milioane de euro la casele de sanatate austrice. Tarile cu cele mai mari datorii erau Germania, cu 118 milioane de euro, Romania cu 12 milioane de euro, Italia cu 11,8 milioane de euro, Olanda cu 9,7 milioane de euro, si Marea Britanie cu 7,2 milioane de euro, potrivit raportului citat de publicatia Salzburger.
Totodata, parlamentarul austriac Rupert Doppler arata ca nici Austria nu si-a achitat datoriile pentru serviciile de sanatate de care cetatenii sai au beneficiat in alte state. "Totusi, daca citim... mai mult
Miercuri, 28 August 2013, ora 09:36
Romania a inregistrat in 2008 cheltuieli pentru sanatate de 473 de dolari/locuitor, mai mici decat in oricare alt stat membru UE, fiind pe ultimul loc in Uniune si pe unul din ultimele locuri in Europa.Romania aloca pentru sanatate circa 3% din PIB, mai putin decat toate tarile membre UE, media vest-europeana fiind de 7,4%, rezulta dintr-un studiu al companiei de consultanta in industria farmaceutica Cegedim.Cheltuielile totale cu medicamente pe cap de locuitor sunt de 104 euro, ceea situeaza Romania pe locul 29 din 33 de state. In 2009 au iesit deja de pe piata romaneasca 281 de medicamente, iar alte 273 se pregatesc sa iasa de pe piata, avand o scadere a vanzarilor mai mare de 50%,Numarul medicilor specialisti din tara noastra este de 103 la 100.000 locuitori, sub jumatate din media UE care este de 259 la 100.000 de locuitori, iar in unele specialitati precum anestezie terapie intensiva si psihiatrie, chiar la o treime din media UE.Peste 65% dintre medicii care activeaza in Romania au varste de peste 50 de ani. mai mult
Joi, 31 Decembrie 2009, ora 11:35