Autoritatile chineze au anuntat o noua directiva care va face mai dificil transferul catre companii straine al drepturilor de proprietate intelectuala chinezesti.
Astfel, persoanele fizice si companiile chineze vor trebui sa obtina avizul Beijingului inainte de a transfera drepturile de proprietate intelectuala pentru circuite imprimate, programe de calculator si noi culturi de specii vegetale, a precizat executivul chinez, potrivit France Presse.
"Aplicarea acestei directive este o masura importanta de aparare a securitatii nationale", a mentionat pentru cotidianul China Daily un responsabil al Biroului chinez pentru proprietatea intelectuala, Zhang Zhiceng.
Acesta a subliniat ca noile masuri sunt conforme practicilor internationale, evocand "sistemele de autorizare similare din Uniunea Europeana si Japonia".
Saptamana trecuta, presedintele american Donald Trump a evocat adoptarea de masuri punitive impotriva importurilor chineze, pentru a pune capat "furturilor", asa cum s-a exprimat el, de proprietate intelectuala pentru care se face responsabila China.
Initiativa sa a facut sa reinvie spectrul unui razboi comercial intre primele doua puteri economice mondiale. mai mult
Vineri, 30 Martie 2018, ora 18:17
Cu doar o luna inainte de summit-ul G20 de la Hamburg, cancelarul german Angela Merkel a anuntat ca scopul Berlinului este sa asigure conditiile unor legaturi comerciale cat mai libere la nivel global, pregatind si o serie de discutii pe tema acordurilor comerciale cu alte economii importante.
In acelasi timp insa, Merkel se teme ca politica protectionista promovata de administratia Trump va reprezenta un obstacol in calea planurilor sale.
Germania detine presedintia G20 pentru un an, iar Merkel a anuntat deja ca vrea se demonstreze ca procesul de globalizare nu inregistreaza un declin.
"Vom face tot ce este posibil ca sa obtinem un acord largit pe aceasta tema la Hamburg. Tinand cont de pozitia noi administratii americane, nu va fi usor, dar trebuie sa facem acest efort", a explicat cancelarul german.
O tema de discutie importanta va atinge si problema productiei suplimentare de otel, cu aluzie directa la China, un jucator acuzat de concurenta neloiala in sector.
"Nu e vorba numai de comert, trebuie sa stabilim reguli si acestea sa fie corecte pentru toti", a punctat Merkel.
Masura ar putea fi vazuta ca o concesie facuta americanilor, in conditiile in care administratia Trump se pregateste sa lanseze un raport care arata ca importurile masive de otel afecteaza securitatea nationala.
De altfel, ministrul german al Economiei, Brigitte Zypries, i-a trimis o scrisoare secretarului american pentru Comert, Wilbur Ross, pentru a critica abordarea prea... mai mult
Miercuri, 21 Iunie 2017, ora 06:49
Cu doar doua saptamani inainte de instalarea in functie a noului presedinte american, presa de stat de la Beijing anunta ca un eventual razboi economic declansat de Washington nu va reprezenta o piedica pentru economia chineza.
Inca din timpul campaniei sale electorale, republicanul Donald Trump a anuntat ca importurile masive de marfuri din China reprezinta o povara de care economia americana trebuie sa se debaraseze, promitand impunerea unei suprataxe vamale de 45% pentru marfurile chinezesti, informeaza IB Times.
Conform presei de stat din China, care citeaza mai multi oficiali din administratia de la Beijing, schimbarea modelului economic din tara, de la export la incurajarea consumului domestic ar urma sa atenueze socul masurilor protectioniste de pe piata americana.
In ultmii ani, cele doua tari au ajuns sa rivalizeze la titlul de cea mai mare economie a lumii, Beijingul beneficiind si de vulnerabilitatea pietei americane in fata crizei economice din 2008, dar si de interesul marilor corporatii din SUA de a accesa piata asiatica si de a beneficia de forta de munca mai ieftina din China.
Din 2015 insa, consumul domestic din China a ajuns sa reprezinte doua treimi din PIB-ul tarii, fapt ce ar face intr-adevar inutila orice masura protectionista luata de viitoarea administratie republicana de la Washington, desi efectele asupra comertului global ar urma sa fie resimtite de catre terti.
"China si-a redus dependenta de exporturi si s-a concentrat pe... mai mult
Joi, 05 Ianuarie 2017, ora 12:38
Vesticii nu se declara tocmai multumiti de mediul de afaceri din China, controlat cu strictete de politica partidului unic. Sondajul efectuat de Camera de Comert Americana scoate in evidenta ca peste jumatate din companiile din SUA prezente pe piata chineza se plang de politica protectionista agresiva a Beijingului.
Nemultumire crescanda
Fata de perioada anilor trecuti, investitorii americani de pe piata chineza se declara din ce in ce mai nemultumiti de modul agresiv in are guvernul chinez reglementeaza regulile de functionare a pietei, scrie Thw Wall Street Journal.
In doar un an, procentul firmelor americane care privesc piezis catre Beijing a crescut cu 19 procente, pana la 60%. Studiul a fost efectuat de Camera de Comert Americana, 49% dintre respondenti considerand ca firmele occidentale sunt vizate de noile masuri restrictive aplicate de Executivul de la Beijing.
Ramurile industriale afectate de politica protectionista a guvernului chinez sunt industria laptelui, cea de componente auto si industria tehnologica, adica zonele in care firmele autohtone au incasat cele mai dure lovituri dupa deschiderea catre Occident a pietei din China, informeaza Wall Street Journal.
Climat nesigur
Scaderea ritmului de crestere economica, cresterea riscului politic si mentinerea unor stari tensionate pe relatiile internationale, adaugate la cresterea costurilor cu forta de munca si opacitatea sistemului legislativ au dus la o scadere a investitiilor straine,... mai mult
Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 08:31
Rusia si Statele Unite au in vigoare cele mai multe masuri protectioniste dintre statele membre ale G20, potrivit unui clasament anual realizat de Camera Internationala de Comert, citat de Bloomberg, informeaza Mediafax.India si Argentina au ocupat urmatoarele pozitii, in timp ce China s-a plasat pe locul al saselea, in urma Braziliei, potrivit raportului.
Arabia Saudita a fost desemnata tara cu cele mai putine masuri destinate protejarii comertului propriu dintre cele 20 de state analizate.
Liderii statelor G20 s-au angajat la sfarsitul saptamanii sa reziste protectionismului si sa nu impuna bariere in calea investitiilor sau comertului.
Totusi, statele adopta masuri pentru a-si proteja propriile industrii de competitia internationala ca urmare a desfiintarii a tot mai multe locuri de munca in marile economii ale lumii, se arata in studiul organizatiei internationale.
Clasamentul a fost intocmit in functie de numarul masurilor implementate, in curs de adoptare sau analizate. mai mult
Miercuri, 30 Iunie 2010, ora 00:54
In ciuda faptului ca membrii G20 s-au angajat sa nu recurga la masuri protectioniste pentru a face fata crizei, un studiu al Bancii Mondiale a demonstrat ca acestea au luat avant in 17 din cele 20 de tari. In luna noiembrie, liderii celor 20 de state dezvoltate sau in curs de dezvoltare din G20 au promis sa nu impuna masuri care sa restrictioneze comertul, in viitoarele 12 luni, relateaza Reuters. Insa, de atunci, 17 tari au implementat 47 de astfel de masuri, o treime dintre acestea referindu-se la cresterea tarifelor si taxelor. "Liderii nu trebuie sa impuna astfel de masuri, fie ca sunt pentru comert, pachete de stimuli economici sau sprijin financiar", a spus presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick (foto). "Izolarea economica poate duce la evenimente asemanatoare celor pe care le-am vazut in anii 1930, care au facut, dintr-o situatie rea, una si mai proasta", a adaugat el. Raportul Bancii Mondiale a dat si cateva exemple. Rusia a impus taxe mari pentru masinile de mana a doua, iar Ecuadorul a crescut taxele la importurile a mai mult de 600 de produse. Argentina a impus bariere tarifare pentru importul de componente auto, textile, televizoare, jucarii, pantofi si produse din piele. Dupa acelasi model, Indonezia a hotarat ca o parte din bunurile straine, inclusiv haine, incaltaminte, jucarii, electronice si bauturi, sa nu intre in tara decat prin intermediul a cinci aeroporturi si porturi. Printre masurile protectioniste se numara si numeroasele ajutoare... mai mult
Joi, 19 Martie 2009, ora 09:02