Asociatiile de afaceri reunite in cadrul Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) reclama lipsa de consultari si de transparenta cu privire la masurile fiscal-bugetare anuntate de Ministerul Finantelor Publice in contextul proiectului de rectificare bugetara si cer totodata Guvernului sa respecte promisiunile "repetate din ultimii ani" de a nu introduce noi taxe si impozite fara consultare si fara a lasa companiilor ragazul sa se adapteze la un nou cadru fiscal, a anuntat, miercuri, coalitia.
"La niciun an de la unda de soc creata in economie de OUG 114/2018, Guvernul recurge din nou la abaterea de la principiile si prevederile privind transparenta in procesul decizional, prin adoptarea masurilor fiscal - bugetare fara derularea in prealabil a studiilor de impact si a consultarilor cu toate partile implicate, o abordare dovedita lipsita de sustenabilitate si ineficienta.
Reiteram si cu aceasta ocazie faptul ca introducerea de noi taxe sau cresterea impozitelor nu poate compensa decalajele perpetuate de lipsa de modernizare si digitalizare a administratiei fiscale, de lipsa masurilor de crestere a gradului de colectare si conformare voluntara", arata CDR intr-un comunicat.
Reprezentantii coalitiei spun ca, in conditiile in care mediul de afaceri a avertizat in repetate randuri cu privire la lipsa de sustenabilitate a exuberantelor bugetare, situatia critica actuala era previzibila si putea fi anticipata printr-o alocare initiala realista, prin interventii mai... mai mult
Miercuri, 07 August 2019, ora 16:15
"Nu se poate guverna impotriva oricarei logici economice si impotriva bunului simt. Si in niciun caz nu se poate guverna impotriva celor guvernati", a subliniat presedintele Klaus Iohannis miercuri, in interventiile avute in cadrul sedintei plenare a Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei.
La intalnirea cu reprezentantii mediului de afaceri din Romania, presedintele Iohannis a punctat de la bun inceput faptul ca, "in economie, masurile gresite sau falsele prioritati lasa urme adanci pentru mai multi ani".
"Romania are nevoie sa revina la realism si la dialog fundamentat, la echilibru si responsabilitate in privinta deciziilor de politica economica.
In afaceri, ca si in politica, promisiunile trebuie sa fie urmate de rezultate (...) Am vazut cu totii programul de guvernare al PSD unde pe hartie apar sute de km de autostrada, investitii in scoli, in spitale, dar care in fapt au ramas doar promisiuni.
In schimb, nu exista acolo vreo referire la sutele de modificari din legislatia fiscala care, putem sa spunem elegant, au afectat economia sau putem sa spunem chiar ca v-au dat peste cap planurile de afaceri.
Codul Fiscal a fost modificat de mai multe ori decat zile ale anului trecut, este o contraperformanta rarisima", a declarat, printre altele, seful statului.
Citeste textul integral al alocutiunii presedintelui
O alta idee subliniata de presedinte a fost aceea ca "afacerile nu pot creste sustenabil, daca nu se bazeaza pe investitii care sa aduca... mai mult
Miercuri, 12 Iunie 2019, ora 11:02
Avalansa de masuri fiscal-bugetare anuntate, cu un impact semnificativ asupra intregii economii este inacceptabila si, in acelasi timp, este simptomul unei fracturi intre guvernanti si agentii economici, apreciaza Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei.
Coalitia are 25 de organizatii membre, care angajeaza peste un milion de oameni si genereaza aproximativ 50% din Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei.
Revoltati de taxele pe care le-a anuntat Guvernul, oamenii de afaceri din Coalitie anunta, prin intermediul unui comunicat, ca statul ii consulta doar formal, fara a tine cont de parerile lor.
"Zvonurile care au circulat in ultima saptamana au fost confirmate de anuntul Ministerului Finantelor Publice, prin conferinta de presa sustinuta de ministrul Eugen Teodorovici si de publicarea propunerilor pe site-ul ministerului.
Mediului de afaceri i-au fost prezentate 57 de pagini de modificari substantiale, avand o singura zi la dispozitie sa le studieze si sa le inteleaga. Toate acestea in contextul in care doar in anul 2018 Codul Fiscal a suferit peste 200 de modificari", arata comunicatul coalitiei.
Intreprinzatorii nu stiu ce le va aduce ziua de maine
CDR isi exprima ingrijorarea extrema asupra faptului ca, in ultimele zile, piata a fost inundata de aceste zvonuri privind taxe care vor fi impuse companiilor pe ultima suta de metri, urmand a fi aprobate in ultima sedinta de guvern a acestui an.
"Aceste zvonuri, care au inflamat mediul de afaceri, reprezinta... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 12:35
Romania poate retrai momentele din 2009 - 2010 daca nu facem ce trebuie, a declarat Dragos Anastasiu, reprezentantul Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR), subliniind ca exista o "profunda ingrijorare" cauzata de trei lipsuri in economie: de dialog real, de predictibilitate si de forta de munca.
Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei reuneste marile asociatii de afaceri din Romania, patronatele, Romanian Business Leaders, Consiliul Investitorilor Straini (FIC), Camera de Comert a Statelor Unite ale Americii, Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania, ambasadele celor 26 de state ale Uniunii Europene, la nivel de atasat comercial, si ale Ambasadei SUA si Canadei, cu scopul de a oferi o baza coerenta pentru consultare cu Guvernul si alte institutii publice pe teme care au impact asupra climatului economic si de afaceri din Romania
"Suntem pe finalul anului 2017 si traim, cumva, un paradox. In loc sa facem o conferinta de presa si sa sarbatorim cel mai bun din an punct de vedere economic al Romaniei dupa criza si cea mai mica rata a somajului de dupa Revolutie, iata ca noi va vom transmite o profunda si grava ingrijorare. Suntem cu totii convinsi ca Romania nu si-a atins potentialul de crestere. Avem o crestere, anul acesta, de peste 6% si, probabil, ne indreptam spre 7%. Suntem convinsi ca putem avea 10% crestere in Romania daca facem ce trebuie. Dar putem sa retraim momentele din 2009 - 2010, daca nu facem ce trebuie", a spus Anastasiu, intr-o conferinta de... mai mult
Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 13:49