Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Bruxelles, ca o posibila ordonanta de urgenta data de Guvern pentru modificarea Codurilor Penale ar fi neconstitutionala.
"Asta pur si simplu nu se poate. S-a mai incercat. Exista practica Curtii Constitutionale a Romaniei, care le-a declarat neconstitutionale. Guvernul nu poate legifera prin ordonanta de urgenta pe o speta care se afla in procedura in Parlament. Deci nu se poate", a sustinut, joi, seful statului, aflat la Consiliul European de iarna.
Presedintele face referire la o decizie CCR mai veche. Atunci Guvernul Boc a vrut sa dea OUG pentru a modifica Legea Educatiei, in timp ce aceasta se afla in procedura parlamentara avansata.
Toader sustine ca nu e aceeasi situatie din 2010
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a afirmat, joi, ca o eventuala OUG pe Codurile Penale nu contravine deciziei CCR privind modificarea legilor in timp ce se afla deja in procedura parlamentara, situatiile nefiind similare, iar concluzia sa a fost ca "unii spun ce stiu, iar altii stiu ce spun".
In ceea ce priveste justificarea urgentei unui act normativ pe aceasta tema, el a precizat ca urgenta era de anul trecut si este "si mai urgenta astazi".
El a explicat contextul in care a fost emisa decizia CCR care arata ca nu se poate da OUG pe o lege aflata deja in Parlament:
"Era undeva in vara lui 2010, cand Parlamentul elaborase, dezbatuse proiectul de lege pentru noua Lege a Educatiei. Trecusera de Camera Deputatilor,... mai mult
Joi, 13 Decembrie 2018, ora 14:55
Curtea Constitutionala a decis, miercuri, sa amane luarea unei decizii cu privire la sesizarile formulate de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) si de catre PNL si USR asupra Legii de modificare a Codului de Procedura Penala.
Magistratii Curtii Constitutionale vor discuta abia pe 25 septembrie sesizarile formulate cu privire la modificarile aduse Codului de Procedura Penala.
Amanarea unei decizii in cazul proiectului de modificare a Codului de procedura penala vine in contextul in care mass-media a speculat ca in sedinta de guvern de joi ar putea fi adoptata controversata ordonanta de urgenta pentru amnistie si gratiere.
Tudorel Toader a declarat ieri ca in ministerul sau nu se dezbate si nu e in curs de avizare vreo ordonanta in legatura cu acest subiect, insa mai multi lideri ai PSD, printre care Darius Valcov, au sustinut public necesitatea adoptarii unei asemenea ordonante.
Citeste si: Tudorel Toader isi deleaga atributiile unui secretar de stat pentru sedinta de guvern de joi
APCE a cerut avizul Comisiei
Precizam ca, pe 17 septembrie, judecatorii CCR vor dezbate sesizarile facute de PNL, USR, PMP si ICCJ impotriva modificarilor aduse Codului Penal.
Amintim ca Consiliul Europei a cerut Romaniei sa nu modifice Codurile Penale fara avizul Comisiei de la Venetia, care este asteptat abia in 19 octombrie.
Sesizari in serie
PNL si USR au anuntat in 21 iunie ca au sesizat Curtea Constitutionala cu privire la proiectul de lege prin care... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 13:03
Curtea Constitutionala discuta, miercuri, sesizarile formulate de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) si de catre PNL si USR asupra modificarilor Codului de Procedura Penala.
In plus, CCR va lua in discutie obiectia de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciara, formulata de Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Tot azi la CCR se discuta ultima sesizare formulata de PNL si USR asupra Legii 303/2004 privind Statutul judecatorilor si procurorilor.
Pe de alta parte, judecatorii CCR vor relua miercuri dezbaterile amanate pe 5 iulie pe marginea sesizarii referitoare la nerecunoasterea casatoriilor dintre persoanele de acelasi sex, dupa decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene in cazul Coman-Hamilton.
In plus, CCR discuta si sesizarile PNL, USR, PMP si a presedintelui Klaus Iohannis la Legea de infiintare a Fondului Suveran de Dezvoltare de Investitii. Seful statului a sustinut ca o astfel de decizie trebuie luata printr-un act al administratiei centrale, nu printr-o lege adoptata de Parlament.
Sedinta de azi se anunta asadar una plina, dupa ce si ieri CCR a avut agenda incarcata. Iata deciziile luate marti:
Legea privind statutul alesilor locali este neconstitutionalaLegile Justitiei: CCR a respins sesizarea PNL si USR pe organizarea CSM
Sedintele acestea cu miza uriasa au loc in contextul unui scandal care il vizeaza pe unul dintre judecatorii CCR, Petre Lazaroiu, al carui... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 07:34
Klaus Iohannis i-a trimis marti o scrisoare presedintelui CCR, Valer Dorneanu, in care ii solicita ca termenul de dezbatere a sesizarii pe Coduri sa fie stabilit dupa opinia Comisiei de la Venetia, din 19 octombrie. In raspuns, Curtea a publicat, pe site, data de 25 septembrie pentru solutionarea sesizarii presedintelui.
Klaus Iohannis a trimis CCR o sesizare asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de Procedura Penala, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, dar cere Curtii sa nu se pronunte inaintea Comisiei de la Venetia.
Impreuna cu sesizarea CCR, seful statului i-a trimis presedintelui Curtii, Valer Dorneanu, o scrisoare in care solicita ca termenul de dezbatere a sesizarii sa fie astfel stabilit incat opinia Comisiei de la Venetia sa poata fi valorificata.
"Avand in vedere traditia bunei colaborari dintre autoritatile publice din Romania si organismul european care contribuie la dezvoltarea unui patrimoniu constitutional comun in Europa si care sprijina statele ce doresc sa puna structurile juridice si institutionale in acord cu standardele si bunele practici internationale in materie de democratie, pre-eminenta a dreptului si protectie a drepturilor omului, va adresez solicitarea ca termenul de dezbatere a sesizarii de neconstitutionalitate sa fie astfel stabilit incat opinia Comisiei de la Venetia sa poata fi valorificata", se arata in scrisoarea presedintelui.... mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2018, ora 15:51
Ministerul Public a analizat modificarile aduse de parlamentarii Puterii la proiectul de modificare a Codului de Procedura Penala si a identificat 33 de articole de lege care prezinta elemente de neconstitutionalitate.
"Articolele de lege criticate se refera la aspecte esentiale ale procesului penal, respectiv: prezumtia de nevinovatie; caracterul echitabil si termenul rezonabil al procesului penal; dreptul la aparare; drepturile persoanei vatamate; drepturile inculpatului; efectuarea unei anchete efective", arata Parchetul General, intr-un comunicat remis Ziare.com.
Analiza a fost realizata prin consultarea unitatilor de parchet si a structurilor specializate.
Potrivit sursei citate, principalele observatii au in vedere incalcarea standardelor privind calitatea legilor referitoare la claritate, coerenta si predictibilitate, nerespectarea exigentelor in materie de redactare legislativa consacrate de jurisprudenta Curtii Constitutionale, afectarea principiilor securitatii juridice si a increderii legitime in dispozitiile legii prin lipsa de rigurozitate a unor texte.
Analiza aspectelor de neconstitutionalitate identificate in cuprinsul legii de modificare si completare a Legii 135/2010 privind CPP poate fi citita pe site-ul Ministerului Public.
Citeste si: Parlamentul a modificat Codul de Procedura Penala, dupa un simulacru de dezbatere de o ora. USR: De azi, Romania e un rai al infractorilor (Video)DNA acuza ca modificarile la Codul de Procedura Penala vor... mai mult
Luni, 25 Iunie 2018, ora 17:14
Ministerul Public a avut, marti, o prima reactie referitoare la modul in care au fost adoptate modificarile la Codul Penal si Codul de Procedura Penala.
"Ministerul Public isi exprima ingrijorarea in legatura cu modul in care au fost adoptate o serie de modificari ale Codului Penal si Codului de Procedura Penala, fara a fi luate in considerare observatiile si propunerile formulate de catre Consiliul Superior al Magistraturii si asociatiile profesionale ale judecatorilor si procurorilor, fara a exista o consultare si o colaborare reala cu institutiile judiciare investite cu aplicarea legislatiei penale", se arata pe pagina de Facebook a Ministerului Public.
Reactia a venit ca urmare a solicitarilor mass-media privind un punct de vedere referitor la modificarile aduse Codurilor Penale.
Amintim ca luni seara Camera Deputatilor a votat, dupa o dezbatere de doar o ora, modificarile aduse Codului de Procedura Penala, in ciuda protestelor Opozitiei care a cerut sa nu fie votat ceva atat de important fara o dezbatere reala.
Iata aici cum a decurs "dezbaterea", dar si votul: Parlamentul a modificat Codul de Procedura Penala, dupa un simulacru de dezbatere de o ora. USR: De azi, Romania e un rai al infractorilor (Video)
De asemenea, Parchetul General precizeaza ca pregateste o sesizare la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) pe Codul de Procedura Penala.
"Avand in vedere cele expuse anterior, la nivelul Ministerului Public este in curs de realizare o analiza a... mai mult
Marti, 19 Iunie 2018, ora 15:23
USR va contesta la Curtea Constitutionala proiectul de modificare a Codului de procedura penala, a anuntat, joi, presedintele partidului, Dan Barna.
"Am vazut satisfactia de pe chipul domnului Nicolicea (Eugen Nicolicea, deputat PSD, membru al Comisiei speciale pentru elaborarea Legilor Justitiei - n.r.), este sentimentul criminalului care a terminat de transat cadavrul Justitiei, pentru ca asa arata ceea ce s-a intamplat astazi, adica faptul ca s-a adoptat un amendament prin care apelul este golit de continut. Cum presedintele a fost transformat in notar, iata ca instantele de apel sunt transformate, la randul lor, in instante de tip notariat, pentru ca tocmai aflam ca ele nu mai pot schimba o decizie de fond", a declarat Barna, la Palatul Parlamentului.
Potrivit liderului USR, aceasta decizie, "in mod particular si explicit, e clar pentru toata Romania, este facuta exclusiv cu dedicatie pentru domnul Tariceanu, pentru domnul Dragnea, numai ca, fata de Ordonanta 13 si fata de ce s-a intamplat pana acum, modificarea Codului de procedura penala are afect asupra tuturor infractorilor din Romania".
"In momentul de fata, Romania devine in mod oficial un stat infractional, un stat in care legea este facuta de infractori pentru propriile interese. (...) Evident, vom ataca la Curtea Constitutionala acest Cod de procedura penala, pentru ca este obligatoriu acest lucru si e singura solutie si singura speranta pe care o mai avem in momentul de fata", a sustinut Dan Barna.... mai mult
Joi, 07 Iunie 2018, ora 17:55
Infractiunea de neglijenta in serviciu este dezincriminata, traficul de influenta este redefinit, deciziile CCR prin care se stabileste neconstitutionalitatea unor dispozitii din legile penale sunt asimilitate legilor de dezincriminare si sunt modificate termenele de prescriptie a infractiunilor.
Acestea sunt o parte din modificarile pe care Comisia speciala parlamentara pentru legislatia in domeniul Justitiei, condusa de fostul ministru Florin Iordache, le vor lua in discutie joi, de la ora 11:00.
Presedintele comisiei va veni la discutii cu trei noi proiecte legislative, care vor contine principiile sustinute de PSD, de modificare a Codului de Procedura Penala, a Codului Penal si a Codului de Procedura Civila.
Iata principalele modificari propuse in cazul Codului Penal.
Modificarile vizeaza si aplicarea legii penale de dezincriminare, iar deciziile Curtii Constitutionale sunt aplicabile in acest caz.
"Se asimileaza legii penale de dezincriminare si deciziile Curtii Constitutionale prin care se stabileste neconstitutionalitatea unor dispozitii din legile penale, prin care se considera constitutionale numai anumite variante de incriminare sau prin care se dezincrimineaza total sau partial, ca fiind contrare Constitutiei, fapte penale precum si deciziile care se refera la alt tip de norme penale decat cele de incriminare.
Obligativitatea aplicarii deciziilor Curtii Constitutionale ca lege penala mai favorabila se refera atat la dispozitiv, cat si la... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2018, ora 15:52
CCR a decis marti ca alin.3 din articolul 311 din Codul de Procedura Penala, care face referire la obligatia organelor de ancheta de a informa un suspect privind extinderea urmaririi penale, este neconstitutional pentru ca aceeasi informare nu este valabila si pentru schimbarea incadrarii juridice.
Articolul respectiv prevede acum ca "organul judiciar care a dispus extinderea urmaririi penale sau schimbarea incadrarii juridice este obligat sa il informeze pe suspect despre faptele noi cu privire la care s-a dispus extinderea".
Motivul pentru care a fost declarat neconstitutional e lipsa obligativitatii organului de urmarire penala de a informa un suspect si cu privire la schimbarea incadrarii juridice.
"Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.311 alin. (3) din Codul de procedura penala si a constatat ca solutia legislativa care exclude obligatia informarii suspectului/inculpatului despre schimbarea incadrarii juridice este neconstitutionala. In argumentarea solutiei de admitere pronuntate, Curtea a constatat ca solutia legislativa cuprinsa in art.311 alin. (3) din Codul de procedura penala, potrivit careia organul judiciar care a dispus schimbarea incadrarii juridice nu este obligat sa-l informeze pe acuzat cu privire la aceasta, incalca prevederile constitutionale ale art.21 alin. (3) referitor la dreptul la un proces echitabil si art.24 referitor la Dreptul la aparare, precum si dispozitiile art.6 par.3 lit.a) din Conventia pentru... mai mult
Marti, 28 Februarie 2017, ora 22:13