Guvernul vrea sa scada comisionul de administrare pentru Pilonul II de pensii de la 2,5% la 1%, iar din acest comision, jumatate, 0,5 puncte procentuale, vor reveni caselor de pensii, adica statului.
Masura apare in ordonanta anuntata de ministrul Finantelor, ce va cuprinde zeci de masuri fiscal-bugetare si in domeniul investitiilor publice pentru anul 2019.
Insa fondurile de pensii private din Romania au printre cele mai reduse comisioane si costuri administrative (acestea fiind plafonate prin lege inca de la inceputul functionarii sistemului) dintre statele cu sisteme similare, subliniaza administratorii de fonduri private.
"In plus, toate costurile de administrare si tranzactionare sunt suportate de catre compania de administrare si nu de catre fondul de pensii insusi, fapt care reduce in realitate si mai mult nivelul efectiv de cost suportat de clientul final, comparativ cu practica internationala, unde aceste costuri administrative sunt suportate din fondurile de pensii sau de investitii, deci direct de catre clienti", se arata intr-un comunicat al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
La nivelul anului 2017, cele doua comisioane de administrare aplicate pe Pilonul II din Romania (maximum 2,5% din fiecare contributie si maximum 0,6% din activul net pe an) se cumuleaza la circa 1,1% din activul net pe an. Acesta este "indicele de cost" sau, in fapt, comisionul total suportat anual de fiecare participant la Pilonul II.... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 10:37
Pilonul II de pensii din Romania reprezinta o piata extrem de competitiva, concurentiala, cu randamente investitionale foarte bune, cu costuri administrative si comisioane foarte reduse, iar o eventuala renuntare la acest mod de economisire reprezinta un scenariu foarte prost, atentioneaza Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), intr-un comunicat de presa, transmis vineri AGERPRES.
"Crearea sistemului de pensii private a avut un rol determinant in revenirea pietei de capital din Romania post-criza si a reprezentat un punct central de atractivitate a Romaniei in randul investitorilor internationali. In ultimii ani, piata de capital din Romania a facut pasi importanti pentru obtinerea statutului de "piata emergenta", pentru a atrage investitori internationali mult mai mari fata de cei care in prezent investesc in Romania, aceasta fiind o "piata de frontiera". In prezent, fondurile de pensii de Pilon II sustin economia locala si investesc 92% din activele nete pe pietele financiare din Romania, cu o expunere de doar 8% pe pietele externe. Alocarea pe clase de active este de 70% in titluri de stat si obligatiuni, 20% in actiuni listate si 10% in alte instrumente. Aceasta structura investitionala reprezinta un profil de risc conservator pentru fondurile de pensii de Pilon II. In plus, fondurile de pensii s-au implicat in numeroase proiecte de educatie financiara, avand in vedere ca Romania este pe ultimul loc in UE la acest capitol (...) Toate... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 10:33
Premierul Viorica Dancila a declarat, joi, ca ordonanta de urgenta anuntata marti seara de Eugen Teodorovici prevede posibilitatea ca cei 2% ai celor care contribuie la Pilonul II de pensii sa mearga la Pilonul I sau III, pentru ca o persoana sa nu-si retraga banii, ci sa aiba o alternativa.
"Dupa cum stiti, este in cadrul acestei ordonante si legat de Pilonul II de pensii. Sunt mai multe aspecte. Unul, dupa cum stiti, 2% poate sa si-l retraga, dar parerea noastra si ramane sa vedem ce s-a intamplat si in Consiliul Economic si Social, este ca acesti 2% sa mearga in Pilonul I sau in Pilonul III de pensii, astfel incat persoana respectiva sa nu-si retraga banii, sa ii cheltuie si sa ramana fara protectie sociala, sa poata sa aiba o alternativa", a afirmat Viorica Dancila, la finalul dezbaterii de joi a motiunii de cenzura la Parlament, potrivit Mediafax.
Dancila a declarat ca ordonanta privind masurile fiscale va intra in sedinta de guvern de joi, daca exista un acord si in Consiliul Economic si Social.
Ordonanta lui Teodorovici s-ar putea afla, totusi, azi pe masa Guvernului. CES s-a intrunit de urgenta
Schimbarile aduse Pilonului II de pensii
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a anuntat, marti seara, ca pana la finalul anului va fi adoptata o ordonanta de urgenta care va cuprinde mai multe masuri fiscal-bugetare si in domeniul investitiilor publice pentru anul 2019.
Una dintre cele mai importante masuri vizeaza Pilonul II de pensii, care va deveni... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2018, ora 15:20
Pilonul II de pensii se va distruge in cateva trimestre daca se va aplica ordonanta de urgenta pentru noile masuri fiscal-bugetare, iar in 2019 nu vom mai putea vorbi despre acesta, a sustinut, miercuri, Dragos Neacsu, reprezentant al Fundatiei Romanian Business Leaders, intr-o conferinta organizata de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR).
"Pilonul II, practic, daca va fi formalizat acest proiect de ordonanta, se va distruge in cateva trimestre. In 2019 nu vom mai putea vorbi despre Pilonul II de pensii, care a produs efecte pozitive pentru 7 milioane de romani in ultimii 11 ani. La momentul in care ne apropiem de preluarea mandatului pentru presedintia Consiliului Europei, renuntam la una dintre foarte putinele masuri de bune practici pe care le avem de oferit Europei: faptul ca avem un sistem de pensii complementar, cu componenta publica, componenta obligatorie privata si componenta voluntara privata. Sa renuntam la aceste lucruri doar pentru a acoperi niste gauri de final de an este un pret mult prea mare si-l vom plati cu totii, si-l vom plati foarte multi ani de acum incolo. Stop Ordonanta de Urgenta a Guvernului!", a mentionat Neacsu.
Totodata, el a avertizat ca proiectul de OUG va afecta in primul rand companiile locale si antreprenorii romani.
"Noi vorbim astazi de un proiect de ordonanta care ar insemna o a doua revolutie fiscala a actualei guvernari. Daca este sa se intample, daca este ca in sedinta de guvern sa fie aprobata aceasta ordonanta -... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2018, ora 10:37
Premierul Mihai Tudose a anuntat ca Guvernul are in vedere 3 variante pentru Pilonul II de pensii, motivand ca randamentul acestuia este unul scazut, insa calculele facute de specialisti arata contrariul si, mai mult, dovedesc ca rezultatele aplicarii masurii pentru contribuabili sunt foarte proaste.
"Umblam la comisioane, scadem cota sau alege fiecare unde-si duce banii", au fost cele trei variante anuntate de premier zilele trecute.
Calculele facute de specialisti de pe piata financiara la solicitarea Adevarul, si prezentate intr-un tabel pe transe de salarii, arata ca impactul acestei masuri asupra pensiilor va fi unul negativ pentru cetatean, cu toate ca Liviu Dragnea a sustinut ca masura va fi adoptata pentru ca "dorim ca romanii sa beneficieze de o pensie mai mare".
De exemplu, un roman care incaseaza acum salariul mediu brut pe economie (circa 3.200 lei) si va contribui la Pilonul II timp de 40 de ani, va avea o pensie lunara din 2048, timp de inca 20 de ani, de 1.090 de lei.
Asta doar in conditiile in care Guvernul face ce a spus, adica mareste la 6% contributia la cota stabilita la inceputul reformei sistemului de pensii, iar salariile cresc anual cu 3%, randamentul Pilonului II ramanand la 4%.
In acest scenariu, viitorul pensionar va acumula in cei 40 de ani o pensie privata de 261.670 lei.
Daca Guvernul PSD-ALDE ar fi crescut cota la 6% din 2016, asa cum se angajase, viitorul pensionar ar fi acumulat in cei 40 de ani o suma si mai mare, de... mai mult
Vineri, 01 Septembrie 2017, ora 16:25
Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania vine cu precizari dupa ce ministrul de Finante, Ionut Misa, a spus ca sute de milioane de lei pe an ajung in conturile administratorilor de fonduri de pensii private, in loc sa se duca spre pensiile romanilor.
In replica, Asociatia sustine ca fondurile de pensii private obligatorii au primit in administrare contributii brute de 28,2 miliarde lei in cei noua ani de activitate, iar diferenta pana la activele nete de 35,1 miliarde lei reprezinta castigul total obtinut din investitii, astfel ca romanii au castigat de pe urma Pilonului II sume totale de peste un miliard si jumatate de euro.
"In cei 9 ani de activitate, fondurile de pensii private obligatorii au primit in administrare contributii brute de 28,2 miliarde lei, diferenta pana la activele nete de 35,1 miliarde lei (7,7 miliarde euro) in suma de 6,91 miliarde de lei (peste 1,51 miliarde de euro) reprezentand castigul total obtinut din investitii, net de toate comisioanele, exclusiv in beneficiul participantilor romani.
Cu alte cuvinte, romanii au castigat de pe urma Pilonului II sume totale de peste un miliard si jumatate de euro, doar din investitiile fondurilor, sume care se adauga contributiilor deja virate in conturile lor personale", se arata in comunicat.
Potrivit calculelor Asociatiei, peste 92% din investitiile Pilonului II sunt realizate in Romania.
Astfel, banii de pensii private ai romanilor contribuie la cresterea economica si crearea... mai mult
Luni, 07 August 2017, ora 23:05