Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat joi ca isi doreste ca prin amnistie fiscala, redenumita restructurare financiara, Guvernul sa dea o sansa in principal companiilor publice, care au datorii mari catre stat, sa se salveze de la inchidere.
Ministrul a precizat ca amnistia fiscala ar putea fi inclusa intr-un pachet de masuri pentru mediul privat anuntat pentru luna mai.
"Restructurarea aceasta financiara este o masura pe care o avem la nivel de Guvern in atentie. Eu imi doresc foarte mult ca luna mai sa fie luna in care sa venim, ca echipa guvernamentala, cu un pachet de masuri pentru mediul privat, pachet care sa cuprinda, printre altele, si aceasta masura de restructurare financiara", a spus Teodorovici.
Ministrul Finantelor Publice a adaugat ca cei care se dovedeste ca nu si-au platit in acest an datoriile la stat nu vor putea beneficia de o astfel de masura.
Eugen Teodorovici considera ca restructurarea financiara ar fi o sansa in special pentru marile companii de stat.
"Pe noi ne intereseaza sa dam o sansa in principal marilor companii publice, pentru ca acestea, in anii care urmeaza, nu mai pot fi sustinute de catre stat asa, pe diverse cai. Comisia Europeana, stiti foarte bine, spune foarte clar: domnule, este ajutor de stat ilegal, trebuie sa recuperezi. Si atunci, peste un an, doi, trei, cinci sau asa mai departe, este acest risc ca aceste companii sa poata fi inchise. Si atunci, daca suntem un Guvern responsabil, cum spun eu... mai mult
Joi, 18 Aprilie 2019, ora 19:43
Certificarea declaratiei fiscale a fost introdusa in legislatie in anul 2007 si s-a aplicat in anul 2010 si foarte putin in 2011, pentru o anumita categorie de contribuabili.
Apoi certificarea a fost amanata pana in acest an, cand a fost abrogata si inlocuita cu o "masura preventiva de buna purtare"; decizia s-a luat ca urmare a costurilor care erau generate pentru firme de catre aceasta certificare.
Optiunea de certificare a ramas pentru a veni in sprijinul anumitor contribuabili in vederea asigurarii unei bune conformari, lucru dorit din ce in ce mai mult de companiile-clienti; oricum, certificarea se facea si pana in prezent, sub forma consultantei insa si fara a fi neaparat inaintata mai departe catre ANAF. Multe firme doresc o verificare independenta a declaratiilor fiscale, pentru a fi sigure ca platesc statului exact atat cat trebuie ca taxe si impozite.
Certificarea va fi un criteriu care va impacta analiza de risc a contribuabilului
Pentru ANAF certificarea va fi unul din criteriile care vor impacta analiza de risc a contribuabilului in scopul selectarii celor asupra carora se vor efectua inspectii fiscale.
"Nu se pune problema de certificare a declaratiei ca si "masura de fuga" de control, ci aceasta trebuie privita ca o necesitate pentru obtinerea unei asigurari asupra realitatii, legalitatii si exactitatii sumelor inscrise in declaratiilor fiscale initiale sau rectificative, dupa caz. In prezent Camera Consultantilor Fiscali lucreaza... mai mult
Miercuri, 12 Martie 2014, ora 08:58
Biroul de Asistenta contribuabili al Agentiei Nationale de Administare Fiscala (ANAF) a confirmat pentru AvocatNet.ro ca, de la 1 ianuarie 2014, toate persoanele juridice trebuie sa-si ceritfice declaratia anuala de impozit pe profit.
Certificarea declaratiilor a fost introdusa acum sase ani, dar aplicarea ei a fost amanata de trei ori, termenul fiind prelungit prin acte normative ale Guvernului. Anul trecut, Guvernul si Ministerul de Finante n-au mai modificat termenul la care intra in vigoare certificarea declaratiilor anuale de impozit pe profit, astfel ca procedura se aplica de anul acesta.
Cititi continuarea articolului Certificarea declaratiilor fiscale, in vigoare mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 14:42
Cele mai importante declaratii fiscale, care se depuneau de obicei pana in data de 25 a lunii, trebuie transmise la Fisc, in luna decembrie, mai devreme cu cinci zile decat in mod obisnuit. Aceeasi regula fiscala se aplica si pentru platile scadente de obicei in 25 si care, in aceasta luna, trebuie efectuate mai devreme decat de obicei.
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 84/2012, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 845 din 13 decembrie 2012, a introdus in Codul de procedura fiscala cateva prevederi speciale referitoare la scadenta si declararea creantelor fiscale.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Luni, 16 Decembrie 2013, ora 16:32
Dragos Dobos, membru al Consiliului Superior al Camerei Consultantilor Fiscali (CCF) si directorul Taxation Services la KPMG, a estimat ca pana la sfarsitul acestui an ar putea sa apara in Codul de Procedura Fiscala modificari la certificarea declaratiilor fiscale.
Mai mult decat atat, consultantul fiscal a precizat ca in prezent se discuta si despre certificarea deconturilor negative de TVA de catre membrii CCF.
Dragos Dobos a spus ca motivul amanarii a fost unul administrativ, pentru ca raspandirea CCF trebuia sa ofere o masa critica de consultanti fiscali pe tot cuprinsul tarii, care a fost atinsa.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Joi, 26 Septembrie 2013, ora 18:00
Declaratia de inregistrare fiscala/de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica, formular 010. Se depune de catre persoanele juridice, care au obligatia sa se inregistreze ca platitori de TVA in urma depasirii plafonului legal de scutire.
Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice romane, formular 020. Se depune de persoanele fizice, altele decat persoanele fizice romane care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, care au obligatia sa se inregistreze ca platitori de TVA in urma depasirii plafonului legal de scutire.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 15:28
Aproximativ 20 de declaratii si formulare trebuie transmise, in luna iulie, la Fisc.
Pana pe 5 iulie - Declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, formular 092.
Se depune de catre persoanele juridice si persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere care au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in luna iunie 2013 si sunt obligate sa-si modifice perioada fiscala devenind platitori de TVA lunar.
Cititi continuare articolului pe Avocatnet. mai mult
Vineri, 05 Iulie 2013, ora 12:40
Casa de brokeraj Tradeville a lansat un serviciu gratuit de completare automata a declaratiilor fiscale pentru cei care obtin castiguri pe piata de capital, informeaza un comunicat al companiei.
"Incepand din aceasta luna, Tradeville pune la dispozitia clientilor declaratiile fiscale trimestriale si anuale precompletate in baza evidentelor detinute, astfel ca acestora le ramane doar transmiterea catre Administratia Financiara de domiciliu. In cadrul platformei Startrade 2.0 clientii vor gasi toate documentele necesare indeplinirii obligatiilor fiscale: declaratiile 200 si 225 precompletate si Fisa de portofoliu anuala sau trimestriala, dupa caz", precizeaza firma de brokeraj.
Normele de aplicare a impozitului pe castigurile obtinute pe piata de capital au intrat in vigoare de la 1 iulie 2010. Potrivit acestora, investitorii calculeaza castigul sau pierderea la sfarsitul fiecarui trimestru si platesc trimestrial un impozit anticipat de 16%, in cazul in care inregistreaza profit.
Totodata, investitorii au obligatia sa depuna la ANAF, la finele fiecarui trimestru, situatia tranzactiilor derulate, impreuna cu declaratia de impunere. La inceputul anului urmator, pana la 25 mai, investitorii trebuie sa depuna declaratiile anuale pe baza carora se va face regularizarea impozitului anual, urmand sa li se restituie impozitul platit in plus, daca va fi cazul.
Tradeville sustine eliminarea impozitarii trimestriale a castigurilor pe piata de capital si a platii anticipate... mai mult
Luni, 21 Mai 2012, ora 17:35
Contribuabilii mari si mijlocii vor depune numai electronic declaratiile fiscale incepand cu obligatiile aferente lunii octombrie, a anuntat, joi, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), relateaza Mediafax.Astfel, la data de 25 noiembrie, vor fi transmise prin intermediul Sistemului Electronic National (SEN) declaratiile privind obligatiile de plata la bugetul de stat, impozitul pe profit, obligatiile de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale, precum si deconturile privind accizele, impozitul la titeiul din productia interna, cel de TVA si cel special de TVA.
Totodata, va fi transmisa declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare si declaratia rectificativa.
SEN este administrat de Centrul National de Management pentru Societatea Informationala (CNMSI), subordonat Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.
Declaratiile mentionate se depun prin accesarea site-ului www.e-guvernare.ro, iar documentele trebuie semnate prin utilizarea certificatului calificat emis de un furnizor de servicii de certificare acreditat in conditiile legii privind semnatura electronica.
"ANAF incurajeaza persoanele care nu se incadreaza in categoria contribuabililor mari sau mijlocii sa utilizeze mijlocul electronic de depunere a declaratiilor fiscale ca metoda alternativa de declarare", se arata intr-un comunicat al institutiei.
De la 1 august 2009, companiile mijlocii sunt acele firme care au o cifra de afaceri... mai mult
Joi, 21 Octombrie 2010, ora 17:13