Cel putin 35% din locuitorii Germaniei vor fi migranti sau descendenti din migranti, peste 20 de ani, a declarat Herbert Brucker, seful departamentului migratie din cadrul Institutului Federal de Cercetare a Fortei de Munca (IAB).
Iar multi dintre acestia ar putea avea radacini in Romania, tinand cont ca ei sunt cei stabiliti in cel mai mare numar in Germania, anul trecut.
In prezent, ponderea medie a migrantilor si a celor proveniti din familii de migranti este de aproape un sfert din populatie, dar procentul urca mult in cazul marilor orase.
Diferente semnificative vor exista si in 2040, in orase precum Frankfurt putand sa se ajunga ca 65-70% din locuitori sa aiba un asemenea background.
Anul trecut, in Germania au sosit 1,585 milioane de migranti si au parasit tara 1,185 milioane, ceea ce inseamna ca migratia neta, numarul celor stabiliti acolo, a fost de aproximativ 400.000 de persoane.
Conform datelor oficiului german de statistica, Destatis, romanii au reprezentat cea mai numeroasa comunitate stabilita in 2018 in Germania, migratia neta in cazul lor fiind de 68.144 persoane.
Citeste mai departe despre "In 20 de ani, 35% dintre germani vor avea radacini in strainatate. Cei mai multi in Romania" pe Ziare.com. mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2019, ora 10:16
Volumul schimburilor comerciale intre Romania si Germania a insumat, in prima jumatate a acestui an, 16,7 miliarde de euro, ceea ce face ca Germania sa ramana, in continuare, partenerul comercial numarul unu al Romaniei, cu 23% din totalul exporturilor si peste 20% din totalul importurilor tarii noastre, a anuntat, marti, Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania).
Astfel, importurile din Germania au insumat, in perioada de referinta, 8,6 miliarde de euro, cu 2,5% mai mult decat in prima jumatate a anului trecut, iar exporturile 8,1 miliarde de euro, in crestere cu 3,3% fata de anul precedent.
"Acest lucru arata ca relatiile economice romano-germane evolueaza in continuare pozitiv. Vedem si pe viitor un potential important pentru dezvoltarea acestora si ne dorim, in calitate de reprezentanta oficiala a economiei germane in Romania, sa sustinem activ aceasta evolutie. Consideram foarte importante teme precum formarea profesionala, promovarea oraselor si a regiunilor din Romania, intensificarea colaborarii bilaterale in domeniul tehnologiilor verzi si cresterea competitivitatii companiilor romanesti", declara Sebastian Metz, director general si membru in Consiliul Director al AHK Romania, citat intr-un comunicat transmis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, volumul schimburilor comerciale intre Romania si Germania a insumat astfel 16,7 miliarde de euro, iar cele mai importante grupe de produse in cadrul acestor schimburi sunt: masini si aparate,... mai mult
Marti, 24 Septembrie 2019, ora 10:53
O armata europeana pare inevitabila, iar in ultimele luni s-a vehiculat ca Germania ar putea conduce o astfel de forta. Luni, un oficial de la Berlin a confirmat necesitatea unei astfel de armate.
Comisarul pentru Fortele Apararii din Parlamentul german (Bundestag), Hans-Peter Bartels, a facut din nou apel la o armata comuna a UE, in contextul ingrijorarilor legate de siguranta data de NATO si al dezorganizarii si fragmentarii structurilor de aparare nationala, relateaza Russia Today.
"In prezent suntem dezorganizati, fragmentati din punct de vedere tehnic si dublam inutil structuri. Nu mai vrem sa mergem pe calea solitara. Nici in Germania, nici in Olanda, nici in Cehia si nici in Italia. In cele din urma, va fi o armata europeana", a sustinut Bartels, luni.
Inaintea oficialului german, conceptul de armata europeana comuna a fost inaintat si de lideri europeni importanti, inclusiv presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a declarat pentru Die Welt in 2015 ca "o armata comuna europeana ar transmite Rusiei un mesaj clar ca avem intentii serioase cu apararea valorilor europene".
Declaratiile au fost facute si in contextul in care cancelarul Angela Merkel le-a spus germanilor, in luna mai, ca "trebuie sa ne luam soarta in propriile maini", trupele germane au fost trimise in numeroase tari, din Lituania pana in Afganistan si Mali, iar liderul de la Berlin a promis ca va acorda mai multi bani Apararii.
Citeste si:
Ar trebui sa devina Germania... mai mult
Marti, 20 Iunie 2017, ora 17:07
Germania este principalul partener comercial al Romaniei, schimburile dintre cele doua tari atingand, in anul 2016, 20 la suta din totalul comertului exterior al tarii noastre.
Datele Camerei de Comert Romano-Germane (AKH Romania), citate de Business Review, arata ca importurile din Germania se ridica la 13,8 miliarde de euro, in 2016, in crestere cu 10,5 la suta.
In schimb, exporturile tarii noastre catre Germania sunt de 12,3 miliarde de euro, in crestere cu 14,6 la suta fata de 2015. Astfel, in total, in 2016, schimburile comerciale cu Germania au reprezentat 20 la suta din total, adica peste 26 de miliarde de euro, in crestere cu 12,4 la suta.
Printre cele mai importante produse din schimbul comercial romano-german se numara masini si utilaje, echipamente electrice si metale comune.
Pe piata din tara noastra se afla in jur de 7.500 de companii germane, care au peste 250.000 de angajati.
Sursa citata mai noteaza ca firmele germane acorda importanta luptei anticoruptie si mentinerii statului de drept. ...citeste mai departe despre "Germania este cel mai important partener comercial al Romaniei - la cat s-au ridicat importurile si exporturile in 2016" pe Ziare.com mai mult
Marti, 28 Martie 2017, ora 21:09
Germania urmareste intarirea capacitatilor sale militare prin semnarea unor acorduri cu Franta si Olanda privind crearea unor flote comune, dar si cu tari ca Romania si Cehia, unde planuieste sa trimita trupe, anunta surse din Ministerul Apararii de la Berlin.
Masurile care vor fi adoptate in scurt timp sunt luate pe fondul tensiunilor tot mai mari din interiorul NATO, in conditiile in care Washingtonul se arata nemultumit de lipsa de implicare a europenilor in finantarea operatiunilor Aliantei, transmite Reuters.
Planul de consolidare a puterii militare a tarilor NATO din interiorul Europei va fi expus de germani cu prilejul intalnirii ministrilor Apararii din statele membre, programata luna aceasta la Bruxelles.
Pentru moment, Berlinul va achizitiona 6 aeronave Hercules, pe care sa le alature flotilei de avioane militare de transport franceze, care este compusa din 4 avioane de aceasi tip.
Acestei forte aeriene ar urma sa i se alature flotila de avioane cisterna Airbus A330 a Olandei, iar in cazul in care Belgia si Norvegia se vor alatura noii forte aeriene cladite in Europa, orele de zbor anuale cumulate de acest grup multinational ar putea ajunge la 8.800, arata un document prezent pe masa parlamentarilor germani.
Flota aeriana comuna ar necesita investitii anuale de 1 miliard de euro in vederea modernizarii.
Bazele folosite pentru operatiunile fortei aeriene multinationale vor fi cele din Eindhoven-Olanda si Koln-Bonn din Germania.
In ceea ce... mai mult
Marti, 14 Februarie 2017, ora 12:18
Germania este cea mai simpatizata tara de catre romani, in timp ce Rusia se afla la polul opus, potrivit unui sondaj INSCOP.
Potrivit studiului, 84,3% dintre romani declara ca au un sentiment pozitiv legat de Germania. In acest top al sentimentelor pozitive urmeaza Marea Britanie - 83,5%, Spania - 83,2%, Italia - 81%, Olanda - 79,3%, Franta - 77,9%.
De asemenea, cercetarea releva ca Statele Unite au o cota de popularitate de 77,5%, fiind urmate de Belgia cu 74,3%, Japonia (74%), Republica Moldova cu 68,8% si Grecia cu 68,2%.
In a doua parte a ierarhiei se regasesc China (64,3%), Serbia (56,1%), Turcia (55,9%), Bulgaria (52,5%), Ucraina (45,2%). Topul este incheiat de Ungaria (40,4%) si Rusia (37%).
Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevarul in perioada 1-6 iulie. Volumul esantionului a fost de 1.055 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani.
Eroarea maxima admisa a datelor este de a 3%, la un grad de incredere de 95%, esantionul fiind de tip multistratificat, probabilistic.
Chestionarele au fost aplicate in 38 de judete si Municipiul Bucuresti, intr-un total de 75 de localitati (orase mari, medii si mici, comune, sate).
Esantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Recensamantului populatiei din 2011. mai mult
Miercuri, 30 Iulie 2014, ora 10:55
Germania se bazeaza pe medicii straini pentru sistemul national de sanatate, insa limba cunoscuta ca fiind extrem de dificila reprezinta o bariera si complica tratarea pacientilor, fiind posibile rezultate dezastruoase.
Atat autoritatile, cat si sindicatele, vor sa introduca examene mai grele de limba germana pentru medicii nou sositi in spitale, pentru a se asigura ca acestia pot comunica eficient cu cetatenii germani, potrivit AFP, citata de Digital Journal.
In acest timp, Germania, care are cea mai puternica economie a Europei, rationalizeaza conditiile pentru imigranti pentru a atrage medici straini. Insa criticii acuza ca limba germana vorbita de acestia nu este suficient de buna pentru a se intelege cu pacientii.
Medicii romani pot castiga pana la 12.000 de euro lunar, in strainatate
"Este o problema, o problema in continua crestere in Germania. Sunt foarte multi medici care vin din strainatate si care vorbesc limba germana la un nivel foarte slab", a declarat Hartwig ...citeste mai departe despre "Germania vrea medici romani, dar un obstacol pare de netrecut - limba imposibila" pe Ziare.com mai mult
Luni, 20 Ianuarie 2014, ora 15:36
Romania trebuie sa returneze 3,84 milioane de euro catre Comisia Europeana pentru ca a incalcat legislatia privind Politica Agricola Comuna.
Comisia Europeana a anuntat vineri penalizari in valoare de 215 milioane de euro pentru statele membre care au incalcat legisla?ia europeana in cadrul Politicii Agricole Comune.
Pe langa Romania, alte tari penalizate sunt Germania, Irlanda, Grecia, Franta, Italia, Letonia, Luxemburg, Ungaria, Austria, Portugalia, Suedia ?i Marea Britanie.
Cea mai mare penalizare a fost impusa Portugaliei - 89,4 milioane de euro. Marea Britanie va returna 34,5 milioane de euro, iar Italia, 28 de milioane de euro. Suedia a primit o penalizare in valoare de 20,4 milioane de euro.
In Romania, noua Politica Agricola Comuna ar putea intra in vigoare la 1 ianuarie 2014.
Noua Politica Agricola Comuna, amenintata de disputele pe tema bugetului UE mai mult
Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 15:16
Brandul turistic al Romaniei a fost lansat pe piata germana la sfarsitul saptamanii trecute, in cadrul unui eveniment organizat la München, cu aceasta ocazie fiind definitivat si acordul de colaborare cu compania aeriana Air Berlin, care va opera din 2011 curse charter din Nürnberg catre Constanta, transmite NewsIn.Potrivit unui comunicat transmis luni de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), la eveniment au participat directorii de produs pentru Romania ai celor mai importante concerne turistice germane (TUI, ITS, Dertour, ADAC Reisen, Messerschmidt Reisen, FTI), companii aeriene (precum Tarom si Air Berlin), presa locala si nationala, precum si reprezentanti ai Consulatului General al Romaniei din München."Au fost prezentate componentele brandului turistic al Romaniei, elementele de diferentiere (natura, cultura, autenticitate), rezultate ale studiilor efectuate pe piata germana, produsele cheie identificate si identitatea vizuala.
In cadrul dezbaterilor, cei mai importanti actori ai turismului german au considerat ca noua pozitionare a Romaniei are sanse sa fie foarte bine perceputa de publicul german, apreciind ca o abordare proaspata, activa si autentica va atrage dupa sine mai multi turisti germani in Romania" spun reprezentantii MRDT.Totdata, in cadrul acestui eveniment a fost definitivat si acordul de colaborare cu compania aeriana Air Berlin, care, incepand din anul 2011, va opera curse charter din Nürnberg catre Constanta, cu... mai mult
Luni, 06 Decembrie 2010, ora 13:34